Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

A magyar jogállamiság ormai

2009.05.23. 21:04 | Proszektura | 10 komment

A miskolci tárgyalóteremben, az olaszliszkai bűnügy záró perbeszédei során érdekes és tanulságos ügyvédi produkcióknak lehettünk tanúi.

A negyedrendű vádlott kirendelt védője, bizonyos dr. Ormay Gábor például amúgy tökösen, kerek-perec kijelentette: "a cigány elkövetők az értelmetlen pusztításra igencsak hajlamosak, és ha sok cigány van együtt, rendkívül bátrak".

Félreértés ne essék, nem az ügyész, ezúttal még csak nem is a miskolci kapitány, nem is az ombudsman, vagy a Kurucinfo állított ilyesmit, hanem az egyik vádlott kirendelt védője!

Aki esetleg nem tudná, ő az a doktor Ormay, aki a Népszabadság egy korábbi írásából megismerhetően hatvannégy évesen vált ügyvéddé. Egykor a diósgyőri kohászat nyolcfős jogi irodáját vezette, ám a gyár csődje után új kereseti lehetőség után kellett néznie. Az ezredfordulón, induló jurátusként eszébe nem jutott volna büntetőügyeket vállalni, de az élet átírta az elképzeléseit, jegyzi meg róla a Népszabi újságírója.

Mindenesetre eme nagy tudású és tapasztalatú tanult kollégám nagy visszhangot kiváltó törvényszéki pertraktálása szerint "mindenképpen brutális", tömeghisztéria alakult ki az olaszliszkai cselekmény idején, s a bántalmazásban az elkövetők próbáltak "dicstelen szerephez" jutni.

A Magyar Hírlap online kommentelője (Lázin Miklós András nevű úriember) azonmód sietett is lelkendezve, és egyúttal aggódóan megjegyezni, hogy: „Bravó! Borítékolható, Ormay Gábort hamarosan kicsinálja a liberális média. Ám mi, ésszel élő és nyitott szemmel járó emberek tökéletesen tudjuk, a védőügyvéd nem tett mást, mint bátran kimondta az igazságot. Sok ilyen polgár kellene.”

Naná, hogy az ügyvéd úr eme különös igazságbeszédét a Goj motorosok egyesületének honlapja, és más ésszel élő és nyitott szemmel járó jobboldali portálok sem mulasztották el azonmód közkinccsé tenni!

A ciganybunozes blog írójától mindemellett arról is értesülhettünk, hogy a sértetti jogi képviselő, bizonyos doktor Helmeczy László úr felszólamlásában pedig a vádlotti tagadásokon és védőik ehhez igazodó beszédén élcelődött igen szellemesen: "Akik először vesznek részt a tárgyaláson, azokban felmerülhet a kérdés, Szögi Lajos nem önmagát verte-e agyon, hiszen úgy néz ki, hogy a vádlottak nem csináltak semmit.”

Mindkét ügyvéd igazi jogállami retorikai teljesítményt nyújtott. Ormay úr jól megvédte az ügyfelét, Helmeczy doki pedig tulajdonképpen a roma gyanúsítottaknak gúnyosan azt rótta fel, hogy élve alkotmányos jogaikkal, az ellenük emelt vádat tagadni merészelték.

A Népszabadság eme Helmeczyféle prókátori süketelésnek persze az eurokonformabb részét idézte:

Helmeczy László, az áldozat családjának jogi képviselője kijelentette: nincs a Btk.-ban ilyen, külön cigány személyekre vonatkozó paragrafus: emberek vannak. Hozzátette: Olaszliszka fogalommá vált, de a vádlottak tette miatt vált azzá, nem etnikai hovatartozásuk miatt. Helmeczy László azt kérte a bíróságtól, hogy a törvény teljes szigorát alkalmazza az ítélet meghozatalakor.”

Igazán köszönjük aranyos Helmeczy doktor úr, hogy az elkövetőkre nem azért kéri a törvény szigorát, és a legsúlyosabb büntetést, mert cigányok. Hanem csak azért mert emberek. Még egyszer köszönjük drága doktor úr, hogy egyem a szivét.

Egyébiránt a Veres Janinak szívélyes üdvözletünket küldjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr801139779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.05.24. 12:01:49

"Kitért arra, hogy az elsőrendű vádlott - aki bűnösnek vallotta magát - nem bánta meg tettét, ezt igazolta az egész eljárás alatt tanúsított magatartása. A másodrendű vádlottról azt mondta: domináns magatartású, már korábban is volt hasonló bűncselekmény részese. A harmadrendű vádlott szavahihetőségéről - folytatta - egyáltalán nem lehet beszélni, hiszen bár ő beismerte bűnösségét, többször ellentmondásba keveredett vallomásaiban. A negyedrendű vádlott bűnössége a már korábban lejátszott titkos hangfelvétel alapján és a védett tanúvallomások alapján is kizárja a kétségeket azzal kapcsolatosan, hogy ő is részt vett a bántalmazásban - tette hozzá az ügyész.

Az ötödrendű vádlott - az elsodort kislány anyja - felbujtóként ül a vádlottak padján. Több vallomás szerint ugyanis ő biztatta a vádlottakat a bűncselekmény elkövetésére, azt kiabálva: "Öljétek meg a magyart!". A hatodrendű vádlott szerepéről az ügyész úgy nyilatkozott: a bizonyítékok alapján elkövette a vádiratban a terhére rótt bűncselekményt. A hetedrendű vádlott esetében is számos tanúvallomás, sőt a vádlottak nyilatkozatai is azt mutatják, részt vett a bántalmazásban. A nyolcadrendű vádlott - aki azt nyilatkozta az eljárás során, nem volt otthon a tragédia időpontjában - több vallomás szerint ott volt a helyszínen és részt vett a bűncselekményben."

Ezek alapján milyen alkotmányos jogokról beszél a kedves blogoló?

szmoker (Homo Trollicus) 2009.05.24. 13:31:44

2 ügyvéd, mit vársz tőlük, Proszektúra?
Ez egy ilyen szakma...
:)

Troller 2009.05.24. 15:18:21

Minden liberális gondolkodású ember számára egyértelmű, hogy ebben az esetben is tejesen mellékes az elkövetők származása. Józan ésszel belátható, hogy ha Szögi tanár úr véletleül pont egy többségi származású kislányt _nem_ gázol halálra, a rokonok és a szomszédok akkor is ugyanilyen állati kegyetlenséggel végezték volna ki, és fenyegették volna megöléssel/megerőszakolással a lányait. Gondolom ez mindenki más számára is ugyanilyen világos, mint számomra, vagy mégse? ;-)

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2009.05.24. 17:09:34

@Troller: Kedves Troller, a többi Troillerek nevében határozottan visszautasítom, hogy minden Troller alapból ennyire hülye lenne, mint te - legfeljebb csak egyes Trollerek azok.

Tapmancs 2009.05.25. 08:13:31

Miért nem Te véded őket, Elemér? Te is ügyvéd vagy, ha jobban tudod akkor csináld. Biztosan többet segíthetnél szegényeknek a tárgyalóteremben mint itt a blogodon.

Malícia 2009.05.25. 08:21:44

Teljesen egyetértek a véleményeddel, miszerint Ormay úr csak a valóságot fogalmazta meg. Sok kárt okozott már országunknak az elhallgatás, elhallgattatás. De a gondolkodó embert nem lehet megtéveszteni.

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2009.05.25. 12:59:20

A szövegértés az általános iskola negyedik osztályában már követelmény. Sajnálom azokat, akik ennél is hamarabb fejezték be az iskolai tanulmányaikat.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.05.25. 16:06:04

@Proszektura: Üdvözöllek a Don Quijote klubban :-) Hogy én ezt már hányszor lejátszottam a kommentelőimmel...

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2009.05.25. 16:34:09

@Fedor: De legalább egy Dulcinea lenne közöttük'

Malícia 2009.05.25. 18:08:50

Pironkodó orcával helyesbítem kommentemet. Mert ami jogos, az jogos.
A Magyar Hírlap online kommentelőjével értek egyet. Ami nem kisebbíti Proszektura írásának érdemeit. Ha jól sejtem, egy jogász szellemes véleményét olvashatjuk itt. Gratulálok!
De Dulcinea szerepét nem vállalom! :))
süti beállítások módosítása