Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Az SZDSZ tündöklése és bukása

2009.06.09. 17:32 | Proszektura | 44 komment

Mi történt a szabad demokraták szövetségével?

Mi lett azzal a rendszerváltó párttal, amelyik 1990-ben a négyigenes népszavazást még magabiztosan megnyerte, majd az akkori parlamenti választások során alig pár ezer szavazattal maradt alul a naftalinszagú MDF-fel szemben.

Szétlopták? Vagy mint az egyszeri kocsmáros, a párt korifeusai önbetörést követtek el, hogy ki ne derüljön, milyen súlyos leltárhiányuk van?

Ne áltassuk magunkat, az első szabad választások során azért tudott akkora sikert elérni, mert cseppet sem volt finnyás. Pedig már akkor is nyilvánvaló volt, de utólag most még inkább látható, hogy a Beszélő környékén csoportosuló pár ezer, a Szabad Kezdeményezések Hálózatát létrehozó liberális demokrata körül egyre nagyobb számban jelentek meg azok a „rendszerváltó erők”, akik, vagy akiknek az eszmei utódai mostanában már inkább a Jobbik környékén tűnnek föl, és azt erősítik.

A megoldandó dilemma tehát az volt, hogy az SZDSZ, ha megpróbálja baloldali liberális arculatát fenntartani, akkor előbb utóbb fel kell hagynia néppárti, tömegpárti illúzióival, és át kell ezt a pozíciót engednie olyanoknak, akiknek nem okoz erkölcsi konfliktust, hogy ilyen nézeteket felvállaljanak.

A mai politikai életet is uraló két párt éppen azért is kerülhetett az élre, és maradhatott ott hosszabb ideje, mert nem szenvedett ilyesféle skrupulusoktól. Az MSZP minden erkölcsi gátlás nélkül felvállalta a kádári pufajkás, III/III-as ügynöki örökséget, miközben azért megpróbálta Nagy Imrét is kisajátítani. Imre te mit gondolnál az én helyemben? – kérdezte teátrálisan a nagy őszödi szónok. Mindeközben a Fidesz a jobboldalt nyúlta le. Vezetői a korábban kigúnyolt csuhások lábai elé borultak, s ájtatosan együtt énekelték a boldogasszony anyánkat, miközben a Nagy-Magyarországról szónokoltak.

Az SZDSZ végleges elzüllése igazán azzal kezdődött, amikor e két hataloméhes, gerinctelen párt javára ugyan lemondott néppárti jellegéről, ám az ebből a döntéséből származó logikus következtetéseket nem vonta le.  Nem döntötte el, mi a fontosabb számára, a Kis János Kőszeg, Solt Ottilia féle hagyomány, a szabadság és szegény-pártiság, vagy pedig a gátlástalan piac és a nagytőkések érdekeinek kiszolgálása. Pontosabban némi hezitálás után az utóbbiak javára döntött. A pártot már a mókamester Kuncze Gábor is ebbe az irányba vitte el, amely folyamat a pökhendi Kóka megjelenésével teljesült be. Kóka János a nép szemében egy személyben testesítette meg a szocializmust felváltó magyar kizsákmányoló rabló-kapitalizmus minden negatív vonását. Állami pénzek körül sürgölődő; mutyizásokkal, gyanús ügyletekkel lett milliárdos, aki piros helikopterével, másfél milliós karórájával, budai villájával irritálta az embereket, és bécsi operabálokon rázta a rongyot. Aztán, mint az unatkozó milliárdosok gyakran, ő is politikára adta a fejét. Szemérmetlenül, lelkiismeret-furdalás nélkül ült bele egy olyan pártelnöki bársonyszékbe, amelyet elődei egzisztenciájukat is kockáztatva érdemeltek ki. Ráadásul, mint utólag kiderült, még a reá leadott szavazatok jogszerűségével is súlyos probléma volt.

Az őt követő Fodor Gábor igazából már nem változtathatott – talán nem tudott, talán nem is akart - azon a bomlási folyamaton, amelyik a napjaink EU választása során jutott a végső stádiumába a 2 %-nyi szavazattal. A párt kampánya hiába próbálta a liberálisokat a szélsőjobbal Ijesztgetni. A pártpolitikából kiábrándult liberális értelmiségiek fiatalabbjait a LMP+HP, a cigányokat az MCF Roma Összefogás Párt szerezte meg, az idősebbek szimpátiája pedig Bokros Lajos révén az MDF-hez került. Így aztán az SZDSZ jelenlegi funkcijainak már csak a sercli maradt.

Most pedig, úgy tűnik, a párt szétesése tovább folytatódik. Az egész pártvezetés egyik legtisztességesebb politikusa készül éppen lemondani.

· 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr71175016

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: RE:blog 2009.06.09. 22:40:40

Szolgálati közleményFff... fff... egy, kettő. Egy, kettő, három. Ppp-kkk-ppp! Sssss... egy, egy, egyesss. Kettesss. Jó. Hol is van? Ja, oké. Na. Kezdem.Kedves blogolók, kedves kommentezők!Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége r…

Trackback: Ficere Ödön hírei 2009.06.09. 21:38:50

Az SZDSZ csomagolA választást követően komoly mozgások várhatók az SZDSZ berkein belül. A szavazók elég egyértelmű üzenetet küldtek Horn Gábornak, aki néhány hete kijelentette: „ ha nem kellünk, akkor abba kell hagyni „. Horn nem arról híres,…

Trackback: Ficere Ödön hírei 2009.06.09. 21:38:33

Az SZDSZ csomagolA választást követően komoly mozgások várhatók az SZDSZ berkein belül. A szavazók elég egyértelmű üzenetet küldtek Horn Gábornak, aki néhány hete kijelentette: „ ha nem kellünk, akkor abba kell hagyni „. Horn nem arról híres,…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

osborne 2009.06.09. 18:52:14

a szadesz nevű érdekvédelmi és üzleti-politikai hálózat anyagilag nagyon jó befektetés volt (kb mai napig), politikailag azonban kicsit elnyújott de biztos öngyilkosság miután összeálltak a szocikkal 94-ben.

Onnantól kezdve egyre inkább csak maguknak akartak toleranciát és liberalizmust, plakátokon is ezzel vakították szavazóikat de kiderült nem liberalizmust akarnak ők csak hatalmat és soksok saját érdeket kielégíteni, saját és családi sorsokat egyengeti.

10-15 kellett ahhoz, hogy erre rájöjjenek szavazóik, most megette őket az LMP és az MDF.

hasszán 2009.06.09. 18:54:53

Oda valók, ahová mennek...lehúzták őket a WC-n.
Talán kevesebbet kellett volna lopni, nem fasisztázni azt a nemzetet, amiből megéltek és kevesebbet kellett volna rombolni a fejekben a gazdaságról nem is beszélve.
Az ő bánatuk, Magyarország öröme! Soha többet ilyen szélsőséges pártot a parlamentbe. Hajrá Magyarok!

szpal 2009.06.09. 18:56:16

Emlékeztek 2008 szeptemberére? Fodor találkozott Orbánnal, nem értem, akkor miért nem tudtak megállapodni vagy egy szakértői kormányban, vagy egy előrehozott választásban. Ha ez megtörtént volna, akkor talán nem itt tartana most az SzDSz. Persze, lehet, h. nem Fodoron múlott. Ez volt az, amikor Geggesy kilépett a pártból, aminek következtében a januári ferencvárosi választáson meg tudta mutatni a Jobbik, (8%) hogy komolyan számításba kell venni a későbbiekben.

sprenczl 2009.06.09. 19:02:09

94+ben ez a *árt arc43 2/*te -s hátbaszúrta a választói 2/3-át, onnantól kezdve erkölcsi nullák lettek és a "megélhetési politikus" prototípusa azóta ismerős Magyarországon. + az nem liberalizmus, hogy: mindenki hülyebunkóhomofóbnáci, akik nem mi vagyunk és utáljuk a nemzet(et és) jelképeit....

desertstorm 2009.06.09. 19:05:53

Kuss Náci tetvek! Mindenki náci, csak az SZDSZ nem szerintük! WC-be velük, jöhet a vízhúzás!

Drang 2009.06.09. 19:11:33

„Pedig már akkor is nyilvánvaló volt, de utólag most még inkább látható, hogy a Beszélő környékén csoportosuló pár ezer, a Szabad Kezdeményezések Hálózatát létrehozó liberális demokrata körül egyre nagyobb számban jelentek meg azok a „rendszerváltó erők”, akik, vagy akiknek az eszmei utódai mostanában már inkább a Jobbik környékén tűnnek föl, és azt erősítik.”
Ezekre az arcokra én valahogy nem emlékszem. Persze lehet, hogy az SZDSZ-t már alakulásakor a Jobbik tette tönkre.

garfimacs 2009.06.09. 19:11:53

parkolás, metró, demszkáj, minisztériumi botrányok, az oktatás szétkúrása, korrupció... mondjam tovább ? ahova csak nyúltak a hozzánemértés, lopás, szenny.... Ja... én szadeszes szavazó voltam. VOLTAM !

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.06.09. 19:16:10

„De igen sokan Lucifert követve, akinek gonosz jelszava az, hogy „nem szolgálok” – a szabadság neve alatt bizonyos képtelen és hazug szabadosságot értenek. Ilyenek azon elterjedt és hatalmas iskola emberei, akik a szabadságtól vevén nevüket, azt akarják, hogy szabadelvűeknek, liberálisoknak nevezzék őket.”

(XIII. Leó pápa - Libertas præstantissimum)

sorokinV 2009.06.09. 19:19:43

A poszt bemutatja, hogyan lehet téves megállapításokból rossz következtetéseket levonni.

Nils. H 2009.06.09. 19:20:11

"magabiztosan megnyerte"

Ne túlozzunk. Olyan "magabiztosan" nyerte meg, hogy az egyetlen a népszavazásig lényegében nem eldöntött kérdésben (köztársasági elnök választás) 6101 db szavazat (0,14%) döntött.

Egyébként nekem az a gyanúm, hogy már tényleg kb csak a tagság szavaz az szdsz-re, nem tag, támogatók nem is nagyon vannak.

ElDuderino 2009.06.09. 19:20:44

"Az egész pártvezetés egyik legtisztességesebb politikusa készül éppen lemondani." Azért ilyen bandában legtisztességesebbnek lenni nem nagy kunszt. Már ha igaz.

tumpara 2009.06.09. 19:21:11

Okos post, csak könyörgöm, javítsuk már a "MDF-el"-t "MDF-fel"-re. Mintha lenne -al, -el rag a magyarban...

stulquec 2009.06.09. 19:23:38

Hát, szeirntem csak azért 13 ezernyi cigány ment el szavazni az MCF-re, mert nem volt pénze megvenni a szavazatukat. Nézzétek meg a valasztas.hu-n, hogy azokon a településeken ahol súlyos többségben van a cigányság, 10-20% között van a részvétel. Gondolom nem volt pénz arra a tál levesre se kolompáréknak.

tavirdasz 2009.06.09. 19:25:05

senkinek nem hiányoznak
a politika szemétdombjára valók

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.06.09. 19:26:25

Ha a legtisztességesebb, akkor legostobább is, tegyük hozzá gyorsan. Mert fel nem ismerni azt a történelmi pillanatot, amikor kiléptek a koalából, és nem megállapodni a Fidesszel akkora vakságra utal, ami el nem mondható.

Volt egy találkozó Orbán Viktorral. A régi kolis szobatárssal. És nem bevállalni Gyurcsány ellen a bizalmatlansági indítványt, nem akkor hatalomba segíteni egy tényleg szakértői kormányt, az Fodor legnagyobb, az SZDSZ számára pedig végzetes hibája volt.

lamed 2009.06.09. 19:39:48

Azért buktak a kormánypártok, mert nem arról beszéltek, ami az embereket valóban érdekli. És főként az SZDSZ nem arról beszélt. Az egyszerű választópolgárnak valóban fontos kérdések nem is kerültek napirendre, helyettük olyan huszadrangú témáik voltak, mint a fasizmus meg a marihuána. Az egyszerű embereket ezeknél sokkal inkább foglalkoztatja pl. gazdasági válság hatása, munkahelyek megszűnése, közbiztonság romlása, és ezekre a kérdésekre nem adtak semmilyen választ. Viszont válaszoltak az árpádsávosok. Igaz, hogy ebben a válaszban sincs köszönet, csak primitív mocskolódásokból áll, de legalább válasz. Sokan szerintem ezért fordultak jobb híján a radikálisok felé egész Európában. Az EP is csak a roamingdíjakkal meg a repülőjegy reklámozással foglalkozott, így az emberek megpróbálnak jobb híján nemezti radikálisokhoz fordulni válaszokért. Persze totális tévedésben vannak, ha azt hiszik, hogy majd ők megoldják a problémáikat, de jelenleg mások nem foglalkoznak velük.

Magyarnaba 2009.06.09. 19:47:32

Én nem hiszem, hogy az SZDSZ a cikkben leírtak miatt ürült volna ki.

Ha megnézzük a szerző által a szavazóbázis lerablását végő erőket, akkoregy olyan jelenségre figyelhetünk fel, amely túlmutat az SZDSZ létén vagy nem létén. Az SZDSZ eddig látványosan felvállalta az általa tuti receptnek tartott kisebbség és kapitalizmuspárti neoliberális politikát. Ám ennek a társadalmi-gazdasági paradigmának az egysége a tavaly kitört pénzügyi válság miatt megbomlott és felszínre kerültek annak ellentmondásai. A gazdasági fejlődés érdekében a párt által tervezett intézkedések antiszociálisak és a kisebbségek tagjait is sértik, az liberálisok által kívánatosnak tartott gazdasági modell környezeti válságba vezetett.

Ilyen körülmények között törvényszerű volt, hogy az SZDSZ két nagy szárnyát jelentő rétegek leválnak a pártról. A polgári radikális szavazók beálltak Bokros mögé, a cigányok etnikai pártot gründoltak. Az eszmerendszer válságát leginkább a zöld alternatíva megjelenése jelzi, a városi fiatal értelmiség egy része egyenesen megtagadta liberális mivoltát.

Az SZDSZ-t az temette maga alá, hogy nem reagált időben az ideológia tartalmi elemeinek szétcsúszására. De hogy is lehetne ezt elvárni egy olyan alaktól, mint Helikopteres János?

Hiba azt hinni, hogy néhány személycserével megoldható az ügy. Az SZDSZ halott, a társadalmi bázisát jelentő csoportok szembefordultak egymással.

hablabla 2009.06.09. 19:52:32

Ha ennyi hibát vétettek, talán jobb is ha végleg felhagynak a politizálással.

Kampányról: Horn Gábor és csapata plakátjairól hiányoztak azok a náci rasszista eszközök amivel mérni, osztályozni és meglehetne különböztetni a nem liberális szavazókat. Azt láttam, hogy kopaszok, erősek, egyen fekete szerkóba járnak, rendszerint csoportosulnak és zászlót lengetnek, na de mekkora a fejük kerülete milyen magasak... dilettáns és előítéletes kampány volt, talán mert tudták milyen eredményre számíthatnak minden mindegy alapon mentek.

A Jobbik megdolgozott a szavazatok egy jelentős részéért, személyesen kampányoltak, mert nem volt szégyelni valójuk, és felvállalták magukat amivel sok kiábrándult szavazó egyetértett... ennek kiértékelése most történik.

Az SZDSZ-ről: fiatal demokráciában minden inspiráló, ha mások által fel nem vállalt dolgokat hangoztatnak, ha értelmiségieket állítanak maguk mellé, bőven lehet halászni a szavazatokban.
A probléma akkor van, amikor mindent elértek. Közpénz? dögivel Tüntetés? hehe csak a ciklus végén lehet szavazni Ügyészség? bruhaha mentelmi jog Melegek, vagy cigányok? ugyan már semmi képviseletük ami számon kérhetné az eredményeket

Összesítve: nem oldanak meg semmit, nem alternatíva semmire, lenézők, ellentéteket növelő és kihasználó párttá váltak. Remélem már nem sokáig.

zabkeksz (törölt) 2009.06.09. 19:56:13

Gyűjtést ne szervezzünk szegény szadinak? :D

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.06.09. 19:56:48

Nem kellene Kis Jánost és Solt Ottilíát egy kalap alá venni. Amit a poszt mond, csak az utóbbira áll. Kis János egyike azoknak, ha vissza is vonult, akiktől az SZDSZ összes bűnei eredtek. Arrogáns a jogot a mások helyett gondolkodásra magának igénylő.

vizesnyolcas 2009.06.09. 20:00:17

Szerintem már a négyigenes népszavazásnak le kellett volna leplezni az SZDSZ-t, merthogy annak egyetlen lényeges célja volt. Nevezetesen:
"Te, hülye paraszt! Szavazd meg, hogy éretlen kiskorú vagy a demokráciához, de legfőképpen ahhoz, hogy a köztársasági elnök személyéről te döntsél!"
Persze, ezt ilyen egyenesen nem lehetett kimondani, hát vastagon becsomagolták a mondanivalót egy megtévesztő és vonzó csomagolásba, pont ahogyan a gyáva betörők szalámis zsemlébe rejtik a mérget a szerencsétlen házőrző ebnek.

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2009.06.09. 20:00:33

Ebben az utolsó kampányban különösen felháborító volt, hogy az épeszű, heteró, magyar, munkából élő, nem drogozó embereknek nem is volt semmi mondanivalója.

Drang 2009.06.09. 20:01:23

„A Jobbikot mindezek kimondásáért pont azok bélyegezték szélsőségesnek, akik a maguk szélsőségesen neoliberális gazdaságpolitikájukkal a foglalkoztatás olyan mértékű csökkenését idézték elő, hogy a cigányság felnövő generációi egyre kevésbé láthatják a munkát elsődleges megélhetési forrásnak.” (A Jobbik EP-programjából)

load error 2009.06.09. 20:15:17

"Mi lett azzal a rendszerváltó párttal,"

Egyáltalán hol vannak a rendszerváltó pártok? Bármelyik.

ElDuderino 2009.06.09. 20:26:16

"szerintem nem kellene őket még eltemetni!" És eljátszani a gondolattal? :) Vinnénk koszorút is...

mikénehavóna 2009.06.09. 20:40:18

Nehezen feledhető a dogmatizmus, amellyel nekiestek például az oktatási rendszernek. Az iskolákat lepasszolták az önkormányzatoknak, ami egyenesen vezetett a leépüléshez. Itt, Chilében Pinochet lelkén szárad ugyanez az intézkedés, jelenleg széles népi mozgalom zajlik az oktatás állami kézbe vételéért.
Úgy fúrtak-faragtak az iskolarendszeren, hogy figyelmen kívül hagyták ezek a fároszok a valóságot, az oktatáskutatás eredményeit, és a nemzetközi tapasztalatokat.
Amit Demszky Budapesttel művelt, az szégyen és gyalázat. Nem épített a város különleges adottságaira, hanem rombolja azokat. A tömegközlekedési koncepciója hatvan évvel ezelőtt volt aktuális. Itt sem a szakértelem, és a város szeretete diktál.
Liberális pártra nyilvánvalóan szükség van, de, kedves honfitársaim, nem ezekre.

borovi 2009.06.09. 20:40:33

@lamed: Gondolom, Fodor nem akart kesztyűbáb lenni orbán másik kezén, Zsoltika mellett.

tlac 2009.06.09. 20:41:39

azért elég sok volt az SzDSz rovásán..

Califa 2009.06.09. 20:42:04

@garfimacs, @osborne: Ha a szadesz csinált valamit, ami nem úgy működött, mint a kádár korban, akkor arra azt mondták, hogy szétkúrta (egészségügy, oktatás).

Az ősbűn meg azért az, mert a szociktól irtózni kell mint a rühesektől? Ők már nem is emberek? Az ő gondolataik csak eleve átkot hozhatnak?

Persze utólag lehet mondani, hogy rossz döntés volt a 94-es koalíció, de akkor lehetőséget teremtett arra, hogy végre történjen valami előremutató is az országban.

Igaz, sajnos erre is 96-ig, Bokrosig kellett várni.

vizipipa 2009.06.09. 20:44:42

"Az egész pártvezetés egyik legtisztességesebb politikusa készül éppen lemondani."
Ebben te biztos vagy? Mert szerintem a legtisztességesebb - még ha igaz is - félrevezető. Jól ismerte ő azt a közeget amiben vállalta az elnökséget. Most övé a felelősség, vigye el, mint természetes következményt.
Van itt egyébként pozitívum is. Hónapok óta azzal bosszantották a szadit, hogy 1%-os párt. Most mindenki láthatja, hogy ez nem igaz. 2%-os.

Góliát2 2009.06.09. 20:54:45

Mi történt a SZadesszal? Végre kiismerték őket. Kicsit sokáig tartott.

Baszkurátor 2009.06.09. 21:01:11

Jó ez az írás de szerintem megkellene emlékeznünk horn gábor áldásos tevékenységéről is.Véleményem szerint nem kis szerepe van abban, hogy az szdsz ma az ami.Semmi ..

peetig 2009.06.09. 21:01:46

@vizesnyolcas: ezek szerint te nem vagy tisztában a 4 igenes népszavazás történelmi körülményeivel! nem azért vették bele a közt. elnök parlament általi megválasztását, mert "éretlen kiskorúak" vagyunk6voltunk a demokráciához, hanem mert féltek az MSZMP-s politikusok népszerűségétől (a reformistákra gondolok). Az rendszerváltó ellenzék egyetlen pártjának sem volt olyan országos ismertsége, mint mondjuk Grósz Károlynak.

A közvetlenül megválasztott közt. elnöknek főként akkor lenne értelme, ha közjogi értelemben valódi hatalommal rendelkezne. De ez nincs így. A törvények visszaküldése megfontolásra/AB felülvizsgálatára, díjak, kitüntetések átadása inkább jelképes hatalmi elemek. Kire is szavaznánk most, ha bárki indulhatna az elnöki tisztségért? Médiasztárokra? Politikusokra?

Magyarországon nem elnöki politikai rendszer van, a közt. elnök személye sokkal kevesebbet nyom latba, mint azt sokan gondolják.

MacskaJancsi Jr 2009.06.09. 21:15:00

KampecDolores!

Talán most Horn Gábor testvérünk is rájön, hogy még sem olyan okos, mint ahogyan hiszi. Azt azért megnézem, hogy a polgári életben hol fognak elhelyezkedni. Nehéz lesz visszaszokni a munkás hétköznapok, néha szürkén unalmas, kamerák-nélküli világához.

Bár félteni nem féltem őket. Bálint már "bele is ült a fincsibe", hogy nagybajúszú, fideszes pályatársukat idézzem. Most éppen tudományszervezőt játszik. Ezek MINDENHEZ értenek??!!

...truckdriver. 2009.06.09. 21:17:48

Itt csak személycserékkel nem fog történni semmi, az egész pártot átkell szervezni !
Gosztos ?
Ugyanmár. Ide már a Danis- Szilágyi kettős is kevéslenne !
Valamikori bozótharcosok, ulyra kezdlyük, vagy hadhuljon a férgese!
Szerintem kezdődlyön a tánc, mert most valakik felköptek, minket pedig alálöktek!
Böröcz Sándor. Bábolna.


4

Ivan Kozirev 2009.06.09. 21:35:43

@peetig: Igazad van, de nem Grósztól féltek, hanem Pozsgaytól.

segabor 2009.06.09. 21:41:20

Közepesen gyenge cikk, amely kihagyott pár lényeges motívumot. Kimaradt az, hogy az első komoly törés, amit azért még valahogy túlélt az SZDSZ, a Horn Gyuláékkal való összeállás. Itt tört meg az alapideológia, a kommunistázó párt odaköltözött az eddig oly utált szocialisták mellé.

Nagyot ugorva az időben, eljutunk 2006 őszéig, amikor is a rendőrség vezetőik tudtával és irányításával büntetőhadjáratot folytattak Budapest utcáin és az SZDSZ ahelyett, hogy ettől keményen fellépett volna az általa elviekben képviselt értékek érdekében, még ki is tünteti Demszky Gergényit és meg is veregeti vállát. Továbbá ez a párt kiállt Gyurcsány mellett tűzön-vizen, aki pedig még az reformokat is elgáncsolta, ha úgy tartotta kedve. Ideológiaiag régen kiürült, a Nagyok már otthagyták a pártot, maradt a pár megélhetési politikus, aki fejte az államkasszát és közbe tönkreverte az oktatást és az egészségügyet.

Ennyit köszönhetünk az SZDSZ-nek. Nem fog hiányozni. Viszlát, az utolsó oltsa le a villanyt a Gizella utcában és a portásnak adja le a kulcsot.

peetig 2009.06.09. 21:41:49

@Ivan Kozirev: igaz-igaz. nyelvbotlás:)

segabor 2009.06.09. 21:44:52

Nehéz nekik még megbocsátani a farkast kiáltás bűnét. Addig szórakoztak a szélsőjobbal, addig festették a falra, amíg lám, az onnan lejött. És az embereket ez már nem érdekli, többekben azonban szimpátiát ébreszt ez a fajta radikalizmus.

SZDSZ, ezt te művelted!!

garfimacs 2009.06.09. 23:22:40

@Califa:

kádár alatt az oktatási rendszerünk egyike volt a világelsőknek... szerettük vagy nem, tény...

most meg a diszlexia az általános, a tanárokat ( és egymást ) verik, gyilkolják a kölykök...

talán szépek az elvek, de nem működnek...selejt...

rózsaszínlazac · http://szexmanifesto.blog.hu/ 2009.06.10. 09:10:15

Nem kétséges, az SZDSZ vesztét Kóka János okozta. De valakik őt megválasztották a pártban az élre és ez a gond. Akik őt megválasztották elnöknek, azoknak már nem volt rálátásuk magukra, a heyzetre, az országra. Ez a szomorú helyzet. Hisz az sem lehet kétséges, hogy a rendszerváltás motorja az SZDSZ volt annó, és a mögötte működő a hetvenes és nyolvscanas években működő ellenzék, később hálózat.

Az SZDSZ-ben az emberi szabadságjogért kűzdőket (régi ellenzék ill. szociológusok) sajnos felváltották, vagy inkább lenyomták a közgazdászok, yapi menedzser tipusok. Hogy miért? a rejtély titka, az szdsznek semmi keresnivalója nem volt a yapiságban.

Kuncze még el tudta lavírozni a pártot, mert volt humora. A Kóka viszont már csak a halottnak a csók, SŐT, halottnak a lapát, még mindig ugrál, ami elképesztő, hogy az SZDSZ-t még mélyebbre ássa a hideg betonba...

ha az szdszben maradtak még józan fejek, sürgősen le kéne váltaniuk és elküldeni a Bahamákra.

vizesnyolcas 2009.06.10. 15:11:39

@peetig: 1.
"ezek szerint te nem vagy tisztában a 4 igenes népszavazás történelmi körülményeivel!"
Tehát szerinted létezik olyan történelmi körülmény, amely keretei között erkölcsös eljárás a mérgezett szalámis szendvics módszere, azaz a választók rafinált megtévesztése?

2.
"nem azért vették bele a közt. elnök parlament általi megválasztását, mert 'éretlen kiskorúak' vagyunk6voltunk a demokráciához, hanem mert féltek az MSZMP-s politikusok népszerűségétől (a reformistákra gondolok). Az rendszerváltó ellenzék egyetlen pártjának sem volt olyan országos ismertsége, mint mondjuk Grósz Károlynak."
a) Most akkor cáfolsz vagy egyetértesz? - Mert attól tartani, hogy a polgárok többsége érdemtelenül népszerű jelöltre szavaz, éppen azt jelenti, hogy a szavazókat éretlen kiskorúnak tekintjük a demokráciára, csak pepitában.
b) Ne keverjük össze az ismertséget a népszerűséggel!
c) Nem Grósz Károly, nem általában a reformista MSZMP-sek ellen találták ki a népszavazást, hanem egyedül Pozsgai Imre ellen. És ellene sem az MSZMP múltja, hanem valódi belső ellenzékként szerzett tekintélye és - legfőképpen - a népi mozgalommal való kapcsolata miatt. Nem elvek, hanem kicsinyes politika-piaci megfontolások mentén, mert vele kellett volna osztozni azon a politika-piaci tortaszeleten, amit a nészavazást kezdeményező SZDSZ és a mellé állt többi párt megcélozott. (Jellemzően később a pufajkás múltú meg a D-209-es ügynöki múltú MSZ(M)P-sekkel szemben már nem voltak skrupulusaik.)

3.
Ha most azzal jönnél, hogy nem volt méregkeverés, nem volt megtévesztő és vonzó máz, arra az esetre felevenítenék néhány tényt:
Ha a kezdeményezők sötét szándékok nélküli egyenes emberek lettek volna, akkor az 1. kérdést nem így tették volna fel:
"CSAK AZ ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSOK UTÁN KERÜLJÖN-E SOR A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK MEGVÁLASZTÁSÁRA?"
A megfogalmazók kifejezetten - és rosszhiszeműen - számítottak arra, hogy szavazók többsége nem olvasta az Amtv. 40. §-ának (1) bekezdését, miszerint: "... ha az e törvénnyel visszaállított köztársasági elnöki tisztség betöltésére az új Országgyűlés megválasztása előtt kerül sor, akkor a köztársasági elnököt a választópolgárok az általános és egyenlő választójog alapján, közvetlen és titkos szavazással négy évre választják meg". Tehát demokratáink már akkor is úgy gondolták, hogy csakkor szabad a közvetlen demokrácia gyakorlását megengedni, ha polgár nem tudja, hogy mi a szavazásra feltett kérdés valódi értelme. Persze, gondoskodtak a megtévesztő befolyásolásról is. Oda tettek csalinak három másik kérdést, amiről tudták, hogy rájuk a szavazók többsége magától is igennel voksolni, hátha akkor reflexből az igazán fontos kérdésben is az igent fogja ixelni.
süti beállítások módosítása