Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Több mint nyolcszázezer

2009.06.11. 21:13 | Proszektura | 6 komment

Az index-nél – úgy tűnik – bekövetkezett minden hírújság legfenyegetőbb réme, az uborkaszezon.

Amikor aznap éppen nem zuhan le egyetlen repülőgép sem, nem törnek be semmilyen bankba, sőt még egy kutya szemének kiszúrására sem kerül sor. Ám mégis csak írni kell valamit abba a kurva újságba.

Az index kiemelten, címlap-sztoriként adta tudtunkra alig néhány órája „Meglopták a cigány önkormányzatot” címmel, az mti nyomán azt a rettentően izgalmas bűnügyi eseményt, miszerint „több mint 800 ezer forinttal károsította meg egy volt alkalmazottja a nagykanizsai cigány kisebbségi önkormányzatot (CKÖ). A Nagykanizsai Városi Ügyészség csalás miatt emelt vádat a nő ellen, aki az Országos Foglalkoztatási Közalapítványnál elnyert egyik pályázattal kapcsolatos gazdasági adminisztrációs feladatokat látta el 2006-ban.”

A hír megfogalmazója sajátosan fogalmaz, amikor „több mint” 800.000 Ft-ról tesz említést. Ugyanis az írásból kiderül, hogy a teljes kárösszeg 806.000 Ft, vagyis nem vitásan valóban több mint 800.000. Teljes hatezer forinttal. Ilyen alapon persze írhatták volna akár már azt is, hogy közel egymillióval sáros ez az illető.

Hogy mégis mekkora összeg ez a közel egymillió? Sok vagy kevés?

Ebből a „több mint” nyolc kilóból egy kisebb cigánytelep egy évig szűken megélne.  Egy középosztálybeli család pedig el tud menni egy last minute útra egy hétre Görögországba. Ennyi pénzért lehetne venni egy jobb állapotú használt autót. De akár egy jobbfajta karórát is. Valami menőbb helyen néhány négyzetméternyi ingatlant is adnának érte.

De tény az is, hogy például a Zuschlag ügyben ennél százszor többet kérnek számon a vádlottakon. S hol van még ez a „Cusi” gyerek az igazi nagymenő nehézfiúktól?

Bármibe lefogadom, hogy még egy középszerű fehérgalléros is röhögő-görcsöt kapott e nagykanizsai hír olvastán. Hahaha! Nyolcszázezer forint! Micsoda pancserek! Ilyen pitiánerségekkel lebukni. – mondanák egymásnak a nevetéstől fuldokolva, szemüket törölgetve

A nagykanizsai tudósítást tovább olvasva, abból ráadásul az is kiderült, hogy a bűnös cselekedetre nem most, hanem három évvel ezelőtt, még 2006-ban került sor, aminek kapcsán egy másik személy ellen is vádemelés történt magánokirat-hamisítás vétsége miatt.

Tényleg nem történnek ennél érdekesebb bűnesetek manapság? Legközelebb már esetleg az index ilyen hírínséges időkben például a Nagykátai Bíróság valamelyik becsületsértési perére is fotóst küld majd?

Értem én persze e hír igazi célját. Mondhatni eszmei mondanivalóját. Vagyis, hogy a romáknak szánt pénz kézen-közön eltűnik, és nem az arra rászoruló cigányokhoz jut el. Csakhogy ebben a hírben az a problematikus, hogy az eseményláncolatból néhány logikai lépcsőfokot kihagy.

A konkrét nyolcszázezer ellopásának előzményeit ugyan nem ismerem, s nem is állítom, hogy ezzel kapcsolatosan korábban bármilyen egyéb visszaélés történt volna bárhol. Arra viszont a nyakamat teszem, hogy az efféle lenyúlt nyolcszázezer forintok a minisztériumban más hasonló esetekben nem egyszer még „több mint” nyolcvanmilliók voltak. Aztán ahogy utalgatták azokat egyre lejjebb és lejjebb úgy lett belőlük előbb „több mint” nyolcmillió, ami a végére aztán „több mint” nyolcszázezerré olvadt.

Ám mi ilyenkor is legtöbbször csak ennek a nyolcszázezernek az eltűnéséről értesülünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr891179773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stulquec 2009.06.12. 00:02:50

Elemér, mi a jó büdös fittyfenéért véded a cigányokat? 800 ezret lopott, lecsukják. Ennyi. Egyébként Sólyom elnök úr is megmondta a legutóbbi kisebbségi önkormányzatok napja alkalmából, hogy a cigányság nem tud mit kezdeni ezzel a szervezettel semmit. Semmi haszna nem származott belőle. Ő mondta, hogy fel kell számolni a cigány önkormányzatokat. ha gondolod megkeresem a forrást meg a linket.
Ez csak egy ilyen, és még hány száz esetre nem derült fény. De most komolyan, emlékszem a 2002-es kisebbségi önkormi választásokon fehérváron a krasznaiéknak- tudod a hírhedt zámolyiaknak- nyomtuk a plakátokat. hát sírtam a röhögéstől, hogy a francba tud kisebbségi képviselő lenni egy 8 osztályt nem végzett ember. Nem csoda, hogy lopnak. Ők kicsiben Cusiék nagyban.
Aztán majd lesz beszarás, ha tavasz után a jobbik utánanéz ezeknek a dolgoknak.

Szerencsésebb évszázadokban egy tyúklopásért levágták az ember fél kezét, lehet vissza kellene ezt vezetni. Hidd el vagy hamar megszűnnének a kisebb-nagyobb lopások, vagy sok ember szaladgálni kéz nélkül.

Tapmancs 2009.06.12. 07:52:56

Nem értem mi a probléma. Hogy megírták?

Írtak ilyet is:

index.hu/belfold/2009/06/10/meg_nincs/

(A Hétesen a purdék is a gárdáról álmodnak) - megható történet a mélyszegénységben élő hétesi romákról. De közben a kamerás mobilra és DIGI Tv-re telik. Na ez az amit én soha nem fogok megérteni, és addig amíg ez így marad, számomra a "mélyszegénység" csak egy üres, hiteltelen lózung marad.
Majd ha nem lesz digitv, mobil, ellenben lesz rendben tartott, megművelt kert, iskolába járatott, megnevelt gyerekek, és akkor nem tudnak nekik enni adni, akkor jöhetnek hozzám segélyért, előbb nem. Ez a cikk miért nem zavart?

Nem tudom olvastad-e a Vastagbőr elemzését róla, nagyjából összefoglalja ami egy normális embernél "kibassza a biztosítékot" a cikkel kapcsolatban.

vastagbor.blog.hu/2009/06/10/egy_remek_objektiv_riport_hetesrol_grat_az_indexnek


Csak arra akartam rámutatni hogy vagy mindkét cikk zavarjon, vagy egyik se. Ne legyen kettős mérce.

stulquec 2009.06.12. 08:04:43

Szerintem Elemér ezt úgy se fogja megérteni. Gondolom rákeni az egész kert nem művelést a cigányok szociokulturális helyzetére, meg a kirekesztettségre. meg a többi ilyen fajvédő blablára. Szerintem az elmúlt 100 évben a komcsik és a nyilasok után a jogvédők ártottak legtöbbet az országnak.

Tapmancs 2009.06.12. 08:19:35

@stulquec: nem csak az országnak, a cigányságnak is!

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2009.06.12. 15:08:34

@stulquec: @Tapmancs:
Majd ha egyszer egy rendőr éjszaka betör a lakásodra, vagy elkap valahol az utcán, vagy akár egy vendéglőben, megbilincsel, bevisz a kapitányságra, megver - akkor rájössz, mi az, hogy jogvédelem.
süti beállítások módosítása