Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Szocialisták, pirézek

2009.10.20. 18:00 | Proszektura | 4 komment

A Progresszív Intézet mérései szerint, ha most vasárnap lennének a választások, hárompárti parlament alakulna. A teljes lakosság körében a Fidesz 41, míg az MSZP 19, a Jobbik pedig 6 százalékon áll. Az MDF és az LMP egyaránt 2-2 százalékot ért el, az SZDSZ csak 1-et.

A közölt adatokban a két nagy párt közötti különbség jelentős csökkenése szembeszökő.

A vizsgálat metódusáról annyit tudhatunk, hogy azt 2009. október 16. és 17. között a Publicus Intézet készítette, 500 fő telefonos megkérdezésével. A nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetétel állítólag hűen reprezentálta a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét.

Eme adatokkal kétségtelenül egybevág a Political Capital azon elemzése is, amely szerint „az őszi politikai szezon első heteiben készült közvélemény-kutatások eredményei azt jelzik, hogy az MSZP a teljes népesség körében kis mértékben, míg a biztos szavazó pártválasztók között jelentősebben tudott erősödni. A Fidesz támogatottságára ezzel ellentétes folyamatok jellemzőek”.

Akad, aki elhiszi, hogy az MSZP ennyire megerősödött, míg a Fidesz népszerűsége ennyivel csökkent?

Avagy némelyek csak a vágyaikat vetítik ki a valóságra?

Érdemes áttanulmányozni ebből a szempontból a Progresszív Intézet azon felmérését is, amely szerint legtöbben Andor Lászlót, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatóját, az MSZP holdudvarának balszárnyához tartozó közgazdászt látnák legszívesebben Magyarország EU biztosi pozíciójában. Rá a megkérdezettek 28 százaléka szavazott (Vagyis 140 ember!). Második helyen 25 százalékos támogatással (125-en) Kovács Lászlót, jelenlegi adóügyi biztost jelölték meg. Veres János, volt pénzügyminiszter csak harmadikként következett (13 százalék), őt követték Herczog Edit EP képviselő, és Vadai Ágnes, honvédelmi államtitkár, 6-6 százalékkal. A bizonytalanok aránya 22 % volt.

Hát elég viccesnek tartom ezt az egészet! Ötszáz telefonálás alapján a politológus szakemberek máris úgy látták, hogy jelentősen csökkent a két nagy párt közötti különbség, és Andor Lászlót ítélték a legjobb jelöltnek, ugyancsak ötszáz hívásra alapozva.

Ötszáz bizony dalolva ment.

Jó lenne tudni, miként reprezentálhatja Magyarország közvéleményét ez a mindössze 500 telefonáló, akiknek ráadásul huszonkét százaléka - vagyis mintegy 110 fő - bizonytalan, választani egyáltalán nem tudó személy volt. Ki hiszi el továbbá, hogy az ország lakosságát állítólag reprezentáló 500 megkérdezett közül, a hezitáló huszonkét százalék kivételével, a maradék hetvennyolc százalék mindenképpen szoci EU biztost szeretne, s mondjuk nem egy jobboldali szakembert?

Bármibe lefogadom, hogy az ország lakosságát állítólag reprezentáló 500 kiválasztottnak legalább a fele nem szereti a szocialistákat, s jó része azt sem tudja, ki a fene is lenne az az Andor László. Nem kizárt, hogy sokan úgy vélték, valami piréz törzsfőnök.

Szóval egy nagy vicc ez az egész, úgy ahogy van.

Eme ötszáz fős közvélemény-kutatás sajátos eredményének értékeléséhez tudnunk kell egyébként azt is, hogy az ez ügyben minden lehetséges médiacsatornán rettenetesen nyomuló Veres János már jó néhány fórumon jelentette ki igen magabiztosan, hogy természetesen őt fogják jelölni az EU biztosi posztra, mint arra legalkalmasabbat. És tudni kell persze azt is, hogy Bajnai viszont Andort szeretné látni e pozícióban.

Egyébként már akkor gyanakodtam a hazai közvélemény-kutatások eredményeire, amikor azt olvastam, hogy a többség (a megkérdezettek hatvanegy százaléka) az idegenek esetében mérlegelné a menedék nyújtásának, illetve megtagadásának kérdését, és ezeknek a mérlegelőknek a hatvannyolc százaléka nem látná szívesen a pirézeket hazánkban. Kételkedem ugyanis abban, hogy ennyire ostobák és műveletlenek lennénk, miszerint több milliónyian azt sem tudnánk, hogy pirézek egyáltalán nem is léteznek.

Mint ahogy lassan már a szocialisták sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr131463587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"G"-pont 2009.10.20. 20:27:25

Most kivételesen egyetértek minden mondatoddal.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.10.21. 01:16:38

szerencsére a pirézkutatás, nem közvélemény-kutatás volt.

Tapmancs 2009.10.21. 08:37:35

Kivételesen én is egyetértek. Nem tudom ki az aki még elhisz bármit is a közvéleménykutatóknak. Ez a reprezentatív minta meg egy baromság. Gondolom úgy működik hogy felosztják az ország lakosságát mindenféle szempontból: falusi-kisvárosi-nagyvárosi, általánost-középiskolát-egyetemet végzett, dunántúli-tiszántúli, stb. , és ez alapján felosztják az 500 főt is, akik megfelelő arányban képviselik az ország lakosságát a megadott szempontok alapján. Valószínűleg (de nem tudom biztosan) az az egésznek az alapja, hogy a teljesen azonos társadalmi helyzetben lévő emberek azonosan is gondolkodnak. Tehát ha Kovács István 23 éves tiszaújvárosi egyetemista a fidesz-t jelölte meg a választottjaként, akkor Horváth János szintén 23 éves tiszaújvárosi egyetemista ugyancsak a fideszt preferálja. Hadd ne mondjam hogy ez a feltevés mekkora hülyeség.

A pirézeken tényleg lehet röhögni, amíg meg nem tudjuk hogy hány olyan eldugott népcsoport él a Földön akikről soha nem hallottunk egyetlen szót sem, és valószínűleg nem is fogunk. De attól még léteznek. (na nem a pirézek)

szmoker (Homo Trollicus) 2009.10.21. 15:47:41

Vajon ha a Vitya rendelte volna a kutatást, akkor is ez lett volna az eredmény? :)
süti beállítások módosítása