Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Büntetésrüli idea

2009.10.21. 18:59 | Proszektura | 1 komment

Oszkó Péter pénzügyér, ámbár közölte: számított arra, hogy a házépítésből politikai hercehurca lesz, ám aztán mégis vérig sértődötten utasította vissza az őt ért nemtelen politikai támadásokat. Hiszen ő nem azért szegett normát, mert nem törvénytisztelő állampolgár. Ő igenis törvénytisztelő állampolgár.

Mi az hogy, nagyon is!

Ő csak szükségből, a nagyobb bajt megelőzendő szegett izét, mifenét, építési jogszabályt. Hiszen amikor megkérdezte, kiderült, hogy a statikusa (és gyógyszerésze) szerint az eredeti terv alapján kivitelezett ház rettentően életveszélyes lett volna. Ki akarhatná ezek után, hogy szegényre és a családjára rádőljön az a drágán megépített viskó? Ki kívánhatna ilyen rosszat még az ellenségének is?

S mindennek a tetejébe még meg is büntették ezt a szerencsétlent.

Még jó, hogy az a gonosz önkormányzat nem rendelte el a házikó lebontását. (Bár ahogy a fényképeken ezt az összebarmolt kesze-kusza dobozvárat elnézem, városképi szempontból bizonyára ez lett volna a legüdvösebb megoldás mindenki számára.)

Na persze, hogy mennyi is a bírság, az nem tudható. Elegánsabban fogalmazva: nem publikus. Annyi, amennyi. Kinek mi köze hozzá.

Titkosították kilencvenkilenc évre. Hadititok. Ha kiderülne, tán még a forint árfolyama is romlana.

Mindenesetre a Propeller egy kommentelője találóan úgy fogalmazott: „azzal a gyufa fejével tudta, hogy ennyivel megússza és röhög a markába.”

Szóval így fest a törvény előtti egyenlőség ma Magyarországon.

Széchenyi István írta egyik művében erről:

„A büntetésrűli idea a legnyomorultabb szofizmák közt sorvadoz, úgyannyira, hogy sok abban találja legfőbb becsületét, hogy őtet a büntetés csak nehezen vagy félig-meddig vagy éppen nem érheti; midőn, gondolatom szerint, az igazi becsület abban áll: a legkisebb büntetést soha meg nem érdemleni. Ha nem szégyen embernek lenni, azaz a földi salak minden nyomorultságit kebelben hordani – ami egyébiránt megint más kérdés –, akkor a büntető törvények alatt állni sem szégyen; de – ismét gondolatom szerint – az a szégyenek szégyene: éppen azon törvényeket büntetlen sérteni akarni, melyek másokat legirgalmatlanabbul sújtnak.”

Na jó, lehet persze erre azt mondani, hogy ezek már idejétmúlt, avítt gondolatok.

Még hogy a becsület abban állna, hogy akár a legkisebb büntetést is soha meg nem érdemelni? Ugyan ne vicceljünk már!

Valójában kedves gróf úr, ha nem tudná, manapság a politikusi becsület abban áll, hogyan lehet akár a legkisebb büntetést is mindig elkerülni.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr961466026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"G"-pont 2009.10.21. 20:27:50

Ja.A brancsbéli" elitek" egyenlőbbek a nagy többségnél amúgy demokratikusan,pénzlenyúlósan,törvénytisztelően,offshorozósan.
süti beállítások módosítása