Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Komcsi, vagy nem komcsi?

2009.10.29. 15:10 | Proszektura | 3 komment

Most olvasom az index-en, hogy 3,2 millió forintért épített uniós támogatásból kerékpáros pihenőhelyet az egyik önkormányzat. A helyi lakosok szemét az szúrja, hogy a milliós pihenő mindössze tíz, az árokparton leszórt - szaknyelven: telepített -, tuskóból áll. A polgármesterasszony viszont közölte, a beruházást nemrég ellenőrizték, és mindent rendben találtak. Kijelentette azt is, hogy a 3,2 milliós árban benne van a gazos terület tereprendezése, a földmunka, a füvesítés és a növényültetés is.

Megpróbálom elképzelni, hogyan nézhetett ki az erről a projektről összeállított számla.Fűmag 15 kiló, vagyis 15 ezer forint, gazirtás, fűnyírás 8 óra/két fő - 10 ezer forint. Fűnyíróba 1 l gázolaj – 300 forint. Tereprendezés, fűültetés 8 óra/két fő - 10 ezer forint. Tuskók ára 1000 Ft/db, vagyis 10 ezer forint. Tuskók helyszínre szállítása 5 ezer forint, plusz veszélyességi pótlék a közeli vizesárok miatt fejenként, naponként kétezer, összesen 8 ezer.

Ehhez jön még természetesen a munkálatokat elvégzők baleseti oktatása szakavatott személy által, aki elmagyarázza, és az ezen oktatásról szóló dokumentációt velük alá is íratja, miszerint az ásóval, kaszával vigyázzanak ám jóemberek, azok veszélyes eszközök, nehogy a lábukba vágják bele.

Szóval cakompakk ez a munka belekerül biztosan vagy százezerbe.

Persze mindezen árkalkuláció csak akkor lenne érvényes, ha a munkát az önkormányzat végeztette volna. De gondolom, kiadta vállalkozónak. Az pedig alvállalkozónak, ahogy illik. Ezek után viszont ne csodálkozzunk, hogy kicsit többe került.

Nézegetem a cikkhez mellékelt fényképet. A látvány mondhatni idilli. Bár először a sok elfűrészelt tuskót szemlélve azt hittem, hogy valójában fa tolvajok garázdálkodásának maradványait látom Ózd környékén egy bűnügyi technikus felvételén.

De nem erről van szó. Itt nem gonosz fa tolvajok ténykedtek. Nem ám.

Itt Európa épült. Uniós pénzen.

Mint ahogy uniós támogatással készült már sok egyéb hasznos objektum is ebben az országban. Amennyire emlékszem, például diszkó világítási rendszer is.

Az index írásából egyébként számomra úgy tűnt,  az újságíró mintha helytelenítette volna, sokallta volna a kerékpáros pihenőre fordított alig több mint három millkát.

Nem, hogy örülne annak, hogy ezt a pénzt az EU-tól egyáltalán megkaptuk, nem úgy, mint például a négyes metró 60 milliárdját.

Szóval én nem értek egyet azzal, hogy egy pesti újságíró a bőrfotelének magaslatából ilyen elhamarkodottan véleményt formál, s csak úgy ukmukfukk helyteleníti ezt a pihenőépítést, valami visszaélést sejtetve. Hiányolom a cikkből azt az igen fontos és alapvető információt, hogy a nyilatkozó helyi polgármesterasszony vajh melyik párt tagja, vagy ha egyiknek sem, akkor melyikkel szimpatizál. E nélkül ugyanis nem tudom megítélni a pihenőhely kérdését sem törvényességi, sem erkölcsi szempontból.

Beszéljünk nyíltan: komcsi ez a polgármesterasszony, vagy nem komcsi? Mert, ha igen, akkor nagy disznóság amit művelt, s nem árt, ha behúzza fülét farkát. Tavasszal jön a tisztakezű Orbán, s akkor a tolvaj bolsibandának, ballib siserahadnak lesz ám nemulass.

Dr. Bolsi, akarom mondani, dr.Balsai nem fog tétlenkedni. Vonáról már nem is beszélve.

De talán testüregi motozások azok most nem lesznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr121484141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"G"-pont 2009.10.29. 19:46:51

Én,mint vidéki kertépítő (feketén) vállalkozó 500 000- ből megoldottam volna okosban és mindenki jól jár,csak a könyvelő szegényebb egy bejegyzéssel.
Szerintem az itt a kurva nagy baj,hogy bizonyos emberek,cégek,pályázatírók,önkormányzatok végtelenített bankkártyának tekintik az uniós kasszát.Lehet túlszámlázni,hülyeségekre költeni s a nagy társadalmi jótevő képében tetszelegni,átadni avatni.Könyörgök!Mi ezt a lóvét vastagon befizetjük a nagy uniós kasszába.MOST lenne sokkal jobb helye is.Pl.munkahelyteremtés.
Megelőlegezem,hogy Balsai nem vetődik árnyékra mint Keller et.mert ügyek vannak bőven.Nem kell keresni és kreálni,a börtön frakció jelentősen kibővül.

Tapmancs 2009.10.30. 09:44:09

A lényeg: hol a 3millió?

Avatar 2009.10.30. 16:29:28

@"G"-pont: Keller sem árnyékra vetődött, voltak ügyek ott is szép számmal, csak éppen választások után már nem volt olyan fontos az az elszámoltatás, gondolom meglebegtette a túloldal, hogy neki is lenne miről mesélni. Az elszámoltatásnak csak az ígérete fontos a kampányban.
süti beállítások módosítása