Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Az Új Jobbik

2010.01.06. 09:20 | Proszektura | 12 komment

Ha azt kérdezik, szeretem-e a Jobbik nevű pártot, azt válaszolom, hogy nem. Sőt, nagyon nem. Rettenetesnek tartom.  Leginkább a képmutatásukért haragszom rájuk. Amikor még meg is sértődnek, ha lefasisztázzák őket. Hiszen nem igaz az, hogy Vona Gábor, vagy Morvai Krisztina ne tudná, főleg kikből verbuválódik a szimpatizánsaik egyre bővülő tábora.

Ha eddig ezt esetleg még nem tették volna, olykor-olykor olvassanak bele néhány nyiltan szélsőjobb, őket teljes mellszélességgel támogató hírportál anyagaiba (amelyekben természetesen nyilatkozgatnak is), vagy bármely internetes újság kommentárjaiba. Manapság már ezeken a helyeken nyílt fenyegetőzés folyik, a zsidók, cigányok likvidálására is. A terroristák, rasszista sorozatgyilkosok pedig lassacskán nemzeti hősökké avanzsálnak.

Bajnai Gordon a minap kijelentette: a gazdálkodásunk főbb számait a demokratikus pártok megismerhetik. A Jobbik viszont nem demokratikus párt. A miniszterelnök kissé dodonai szavait a sajtó oly módon értelmezte, hogy a kormány minden pártnak megengedi, hogy belenézzen a pénzügyekbe, kivéve a Jobbikot, amelyet a miniszterelnök nem tart demokratikus politikai erőnek.

A Ma Reggelben Bokros Lajos minderre úgy reflektált, hogy a Jobbikot demokratikusan beválasztotta az EP-be a választók több mint egytizede, tehát nem tehetünk úgy, hogy erről a választói akaratról nem veszünk tudomást. Ebben vele teljesen egyetértek.

Az más kérdés, hogy Bajnai részéről már a probléma megközelítése is hibás. Hiszen pontosan azt tette, ami a diktatúrákban a diktátorok részéről szokás: hatalmi pozíciójával visszaélve minősített valamit, s mintegy bíróságként járt el, amikor a Jobbik „kizárásáról” határozott. Azt egy átlagállampolgár nyugodtan megteheti, hogy minősítget, komcsiz, lefasisztáz, stb. Sőt a demokráciának többek között éppen ez a lényege. A szabad véleménynyilvánítás joga. De egy kormányfő – aki ráadásul egy bizonyos hatalomgyakorló párthoz kötődik -, nem teheti meg azt, hogy egy másik, törvényesen bejegyzett pártot nem tekint törvényes pártnak és megbünteti. Azt megteheti, ahogy ez egy jogállamban illik, hogy az adott párt ellen – ha úgy ítéli meg, hogy az nem törvényesen működik – vizsgálatot kér, végső soron pedig akár a betiltását, feloszlatását is kezdeményezheti a bíróságon. De nem veheti át a döntnök szerepét. Ez nem az ő dolga. (Vártam egyébként az amerikai kongresszus elmarasztalását a Bajnai nyilatkozattal kapcsolatban, de ez most elmaradt, talán az amerikaiak a demokrácia szabályainak betartását hazánkban nem tekintik olyan fontosnak, mint az üzleti érdekeik érvényesülését.)

Az más kérdés, hogy mire menne egy ilyen perrel a miniszterelnök.

Az a szakállas vicc, hogy amikor megkérdezik, van e itt antiszemitizmus, s az a válasz, hogy nálunk nincs, de igény lenne rá, a demokrácia körülményei között már úgy hangozhatna, hogy nálunk van antiszemitizmus,mert igény is van rá. A kapitalista piacgazdaság természete szerint ugyanis amire igény van, az kapható is.

Ezért (is) látom értelmetlennek a Jobbik betiltására tett bármilyen kísérletet. Hiszen a Vona Gáborok, Morvai Krisztinák hiába verhetnék a nyálukat, ha nem lenne növekvő számú egyetértő közönségük.

Vagyis, tetszik, nem tetszik, be kell látnunk, hazánkban van rájuk igény. S ha van, akkor az történne egy esetleges bírósági betiltás kapcsán, ami a Magyar Gárdával történt.

Megalakulna az Új Jobbik.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr471650883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapmancs 2010.01.06. 10:15:29

Az első két bekezdés kivételével egyetértek. Ugyanis egy pártot nem (csak) a szimpatizánsok határoznak meg, pláne nem internetes fórumok alapján kellene véleményt formálni. A jobbikra szavazott több mint 400ezer ember. Tehát akkor ez a több mint 400ezer ember mind egyetért a zsidók/cigányok likvidálásával? Ugye hogy nem. Ha majd a Jobbik honlapján vagy programjaiban találsz az említett dolgokra utalást, akkor lehet ilyenekre hivatkozni, addig nem.

Azon meg én is lehidaltam hogy Bajani nem tekinti demokratikus pártnak a Jobbikot. Hanem mégis minek? Ugyanúgy bejegyzett párt mint a drágalátos MSZP-je. Demokratikus választáson értek el 15%-ot. Egyáltalán hogy merült fel benne a gondolat is egyáltalán, hogy ilyet mondjon? Ez annyira abszurd hogy hihetetlen. A Jobbik Sólyomhoz fordult állásfoglalásért, aki nem tehet mást mint hogy keményen kiosztja Bajnait. (szvsz)

marós 2010.01.06. 11:00:00

A Jobbik, a népnyúzó gyülölet politika eredményeként jött létre, lett olyan szavazóbázisa, amelyik mérhetetlenül megundorodott a szoc-lib ámokfutástól, a parlamentbe fogja juttatni őket. A szocik addig riogatták a népet, játszottak a tűzzel, amig meg nem égették magukat, most meg attól kell félniük, hogy el ne égjenek.

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2010.01.06. 11:15:19

@Tapmancs: Nem olvastad el figyelmesen amit írtam. Én épp a kétarcúságról beszéltem. Mert, ha a Jobbik vezetők nem tartják magukat fasisztának, akkor nem nyilatkozgatnak fasiszta lapokban.
És igenis, elhatárolódnak a fasiszta eszméktől.

Tapmancs 2010.01.06. 11:32:48

@Proszektura: ők sem jókedvükből nyilatkozgatnak ám ott, hane egyszerűen nincs más lehetőségük. Ugyan július óta sokat javult a helyzet, különösen a "királyi" tv-ben, mert oda néha meghívják Vonát, de a párttévékben (Echo, HírTV, stb) továbbra is tabunak számítanak. Kirívó példája ennek az EP választás előtti kampány ahol ha jól emlékszem az Echo volt az ami egyszerűen úgy döntött hogy inkább nem vetít kampányfilmeket egyáltalán, nehogy a Jobbikét is le kelljen adni. Persze a választások után már nem lehet egy parlamenti pártról tudomást sem venni. Már csak 3 hónap.

maróssal én is egyetértek.

2010.01.06. 11:41:30

A fasiszta eszméktöl én is elhatárolódom, ám véleményem szerint a Jobbik nem fasiszta! Ugyanis nem illenek rá, a fasizmus jegyei, ismérvei. Ök nem akarnak megölni, likvidálni senkit--sem cigányt, sem zsidót--csak a magyarságukat helyezik elötérbe, a liberális-- " nincs , nem kell a nacionalizmus-"sal szemben. Ám ha tetteik alapján sorolnád öket és nem az ideológiai süket eszmék után, akkor szerintem más képed lenne róluk. Mert az aki, a bünözés, a rend. a jogállamiság, a rabló, hazug politikusok ellen lép fel, aki a magyarság érdekeit helyezi elötérbe--ám ami a leglényegesebb, rendet akar, büntetve minden bünözést--az fasiszta? Akkor, az a sok szavazó, a sok vidéki és föleg fiatal, de idösek is azok? Talán, aki a " megélhetési bünözés ellen lép fel--mind fasiszta ! Ugye nem gondolod komolyan!

Attila64 · www.sagaontour.ca 2010.01.06. 12:49:05

Írtad:
"szeretem-e a Jobbik nevű pártot, ...nem." "meg is sértődnek, ha lefasisztázzák őket" "Vona Gábor, vagy Morvai Krisztina ne tudná, főleg kikből verbuválódik a szimpatizánsaik egyre bővülő tábora."

Később:
"Azt egy átlagállampolgár nyugodtan megteheti, hogy minősítget, komcsiz, lefasisztáz, stb. Sőt a demokráciának többek között éppen ez a lényege. A szabad véleménynyilvánítás joga."

Most akkor szabad véleményt nyilvánítani a kommentekben, de ha ugyanez a személy egyébként Jobbik támogató, akkor az már csúnya dolog a Jobbikra nézve?
És egyébként meg arról is a Jobbik tehet, hogy a támogatóik egy része olyan véleménnyel bír, mely neked nem tetszik?

Hm...

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2010.01.06. 13:01:03

@Attila64: Ne magyarázd félre a szavaimat. Én a politikusok esetében állítok magasabb mércét, tartozzanak akármelyik oldalhoz.. Másrészt, ha egy olyan vezető politikus, akinek államelnöki ambíciói is vannak, a kuruc.info számára nyilatkozik, annak tudnia kell, hogy egy olyan eszméket szolgáló médiumban szerepel, amelyik mást sem tesz, mint a fajgyűlöletet szítja.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2010.01.06. 13:16:43

@Proszektura:
Fentebb már jelezték: ha a Jobbik képviselői hozzáférhetnének a médiához, akkor válogathatnának, hol fejtsék ki nézeteiket, véleményüket: a kurucon vagy az mti-nek, vagy a Magyar (?) Rádiónak, vagy a Magyar (?) Tévének és sorolhatnám, akkor nem kényszerülnének a kurucinfóra. Tulajdonképpen a "demokrácia bajnokai" okozzák az általad kifogásolt jelenséget.

Egyébként, csak jelezném, ami a névtelen kommentekben sokszor olvasható, nem feltétlenül "komolynak" veendő, tekintsd inkább egyfajta feszültséglevezetésnek. Ha igazán komolyan gondolnák a beírtakat, már elfogyott volna a boltokból a kötél...

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2010.01.06. 13:27:51

@Attila64: Elismerem, amit a feszültséglevezetésről írtál. Csak az a baj, hogy sajnos nem tudjuk, kik azok, akik mégis komolyan gondolják, amit írnak.

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2010.01.06. 15:28:24

@Proszektura:
Vona mikor nyilatkozott a kurucnak?

Ez egy teljesen tudatos hazugság, vagy ha nem akkor olyan tájékozatlan vagy, hogy az fáj.

Vona Gábor sohasem nyilatkozott a kuruc infónak.

Az hogy a kuruc lehozza a nyilatkozatait, arról szerintem nem tehet.

Ha meg fasisztázol, akkor először definiáld a kifejezést, aztán idézz a célszemélytől, link, videó beszúrása stb, különben csak azoknak a bérrettegőknek a számát gyarapítod, akikből tele van már a blog.hu

nekem te ne 2010.02.02. 10:02:17

kérdezz meg egy nácit, hogy vannak-e itt nácik, bármelyik megmondja, hogy nincsenek...
süti beállítások módosítása