Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Prominens gyilkosok

2010.01.08. 10:13 | Proszektura | 6 komment

Címkék: bkv róbert kárász fenyő gyilkosság

A második világháború után, az akkor még demokratikus kormányzat rendelkezett a címek, előjogok felszámolásáról is. A jelenleg is hatályos 1947. évi IV. tv megszüntette a mindenféle kiváltságokkal járó nemesi és főnemesi rangokat (herceg, őrgróf, gróf, báró, nemes, primor, lófő), az”örökös főispán" címet, valamint azok a rangjelző címeket (méltóságokat), amelyeket mint kitüntetéseket rendszeresítettek (valóságos belső titkos tanácsos, titkos tanácsos, kormányfőtanácsos, kormánytanácsos stb.).

A törvény kimondta, hogy az említett rangok, valamint a "vitéz" cím használata tilos. Ugyancsak megtiltották a nemesi előnévnek, nemesi címernek és jelvénynek vagy a nemesi nemzetiségi származásra utaló kifejezésnek (de genere....) viselését, valamint tilalmazott lett olyan címzést használni, amely a megszüntetett rangra vagy rangjelző címre (méltóságra) utalt (főméltóságú, nagyméltóságú, kegyelmes, méltóságos, nagyságos, tekintetes, nemzetes stb.).

Mindeme hosszú eszmefuttatásra annak kapcsán éreztem késztetést, amikor a tv2 reggeli műsorában nyilatkozó BKV alkalmazott kiigazította – vagy inkább eligazította – a riportert, aki őt szóvivőnek titulálta. Közölte, hogy ő nem szóvivő, hanem kommunikációs igazgató. Kárász Róbert nyelt egyet, majd onnantól kezdve engedelmesen igazgató asszonynak szólította a partnerét. Aki egyébként gyakorlatilag semmilyen érdemi kérdésre nem tudott vagy nem akart válaszolni.

Én már akkor gyanakodtam, amikor a raktárost elkezdték logisztikai bázisvezetőnek elnevezni, az üzletkötő marketingmenedzserré avanzsált, a személyzeti osztályvezetőből pedig humánpolitikai főigazgatót csináltak.

Aztán az állami apparátusban megjelentek a címzetes főjegyzők, tanácsnokok, tanácsosok, főtanácsosok (akik ráadásul nem is valóságosak, nem is belsők és nem is titkosak!), a városi bíróságon ítélkező címzetes megyei bírók, stb., természetesen különféle előjogokkal, pluszjuttatásokkal, hosszabb felmondási idővel, nagyobb végkielégítéssel. Az állami cégeknél pedig gyakran már a portás is vezérigazgatói titulust kapott.

A kör akkor zárult be, amikor újra aktivizálódtak a vitézi rendek és vitézek is. S innen már tényleg csak egy lépésnyire volt a lovagok sámánok, senyők feltűnése.

Akinek eddig illúziói lettek volna a demokráciánk minőségét illetően, az is rájöhetett, 1947-hez képest hány évet csúsztunk vissza az időben.

Kovács Lajos nyugdíjas rendőrnyomozó könyvéből az alább részt a NOL is idézte, kommentár nélkül.

„A Fenyő-ügyben négy év folyamatos, szöszölős, alkudozásokkal és kudarcokkal övezett, tarkított, de eltökélt nyomozás után, egészen pontosan tudni lehet a történtek lényegét, a bűntett hátterét, és a gyanúsításokra, a vádemelésre csak azért nem került sor, mert a szereplők több szempontból prominens személyisége miatt az ügyészség képviselői nagyon helyesen - nem adták hozzájárulásukat, engedélyüket, csak abban az esetben tették volna ezt, ha valamilyen, legalább egy közvetlen tárgyi bizonyítékot produkálunk."

Vagyis, ha nem lettek volna prominens személyiségek, akkor bizony kíméletlenül megvádolták volna őket! A „hozott anyagól” dolgozó bíróság pedig kicsit szívta volna ugyan a fogát, de aztán kiszabta volna az életfogytiglant.

Kedves tekintetes és méltóságos de genere urak és asszonyok, brúderek és kuzinok, vitézek, lófők és lovagok, címzetes tanácsnokok, főtanácsnokok, méltóztassanak válaszolni arra, jó felé haladunk, tényleg jól van ez így?

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr31656180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapmancs 2010.01.08. 12:47:53

Illúzióink eddig sem voltak. Elég ha csak az olajszőkítésekre gondolunk. A "politikai elit" legalább fele ülhetne.

2010.01.08. 13:54:24

Ha egyszer minden mentelmi jogot megszüntetnének, akkor az ország politikai elitjének önmagát nevezö korrupt, csaló politikusokkal nem 1, hanem 5 db uj börtönt meg lehetne tölteni.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.08. 14:39:01

"Akinek eddig illúziói lettek volna a demokráciánk minőségét illetően, az is rájöhetett, 1947-hez képest hány évet csúsztunk vissza az időben."

10et pont elég lesz. XD 1937 jó év volt.

Egyébként ennél vannak sokkal inkább jellemzőbb jelei "demokráciánknak". Pl az, hogy jelenleg nincs egyetlen egy épképzláb, a munkások érdekeit képviselő szakszervezet a TMRSZen kívül. (De az meg ugye nácziiiiiiii!)
Pedig a Horthy-érában és a Dualizmusban is azért voltak már szakszervezetek.

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2010.01.08. 14:42:35

@TaTa86.: Kivételesen majdnem egyetértek veled, már ami a szakszervezeti mozgalom helyzetét illeti.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.08. 15:06:13

@Proszektura: Ezen a héten már a második alkalom, hogy egy baloldali ember egyetért velem.
Pedig Isten látja lelkemet, én igyekszem!

A Sherman megsérült, végzünk vele 2010.01.11. 02:48:53

Jó meglátások. Amíg itt ,,politikai elitről" beszélnek, s nem komprádor tolvajrétegről, parlamenti maffiózókról, addig nem lesz kibontakozás.
süti beállítások módosítása