Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Kósa a szemüveges huszár

2010.01.26. 11:42 | Proszektura | 11 komment

Címkék: orbán gyurcsány ferenc kósa attila nyakó juhász lendvai vona ildikó mesterházy

Nincs új a nap alatt, tartja a mondás. Ez alighanem a mostani választási kampányra is igaz. 

A lényeg úgyis mindig ugyanaz, hogyan lehet az ellenfelet – ellenséget – minél inkább lejáratni, nevetségessé tenni, megalázni kifigurázni.

Ennek érdekében a művészetet is felhasználják, pontosabban inkább a magát művészetnek álcázó és hazudó gagyí giccset. Most például egy Debrecenben  több mint kétszázmilliós uniós támogatással átadott ötcsillagos szálloda falán látható a délceg huszárként lóháton pózolva a szemüveges Kósa Lajos polgármester Simonyi óbester és kompániája körében.

A diktatúrákban az ilyesféle ábrázolási módokat inkább a nagy vezér dicsőítésének szolgálatába szokták állítani. A vezér kislányt ölel magához, a vezér megszemléli a termést. A vezér hívei körében magyaráz. A vezér lóháton bevonul valahová.

A demokráciában azonban nem divat egy vezető személy ilyetén idealisztikus ábrázolása. Legfeljebb halála után. Ám, ha mégis megtörténik, inkább kifigurázó, parafrazeáló, lejárató célzattal.

A Civishír.hu mai tudósítása szerint

"A képet Boros József tulajdonos rendelte meg Boros Gyula veszprémi festőtől. A körülbelül 11,5 m x 2,5 m-es műalkotást a megnyitón meglepetésnek szánta."

Szerintem a szövegben a „meglepetésnek szánta” kifejezésen van a hangsúly.

Jellemző egyébként, hogy ezt a hírt a kuruc.info vette át legelőször. De várható, hogy hamarosan elönti az egész magyar sajtót. Kósa Lajosról nem is oly régen egyébként már egy mellszobor is készült, hasonlóan furcsa körülmények között.

De sokan Emlékszünk még a 168 Óra  által annyira futtatott Orbán- Torgyán kormányt megörökítő – primitív szocreál stílusú – festményre, vagy inkább mázolmányra is.

Az is egy megrendezett műbalhé volt.  Azt próbálták akkor elhitetni, hogy a képet az Orbán-kormány rendelte meg húszmillióért.

Egyébként, ha én lennék Kósa Lajos, nekem is lenne jó néhány hasonló színvonalú ötletem a művészet csatasorba állítására a választási kampányban.

Laookon szoborcsoport, ahol a meztelen Mesterházy Attila és Török Zsolt küzdenek a kígyóként köréjük fonódó Fidesz vezetőkkel.

Juhász Ferenc mint táncoló juhász.

A félmeztelen Lendvai Ildikó Delacroix stílusában trikolórral a kezében vezeti szabadságra a nyugdíjasok népét.

Szobor Nyakó Istvánról Rodin Gondolkodója pózában

Gyurcsány táncoló balerinaként, mintha csak egy Degas pasztell lenne.

Vona Gábor sárkányölő Szent Györgyként, ahol a sárkánynak feltűnően nagy orra van, stb.

Persze izléstelenségben, inkorrektségben egyelőre azért a Fideszé a pálma a mostani választási kampányban. A bilincses plakátjaikkal a legalantasabb indulatok kiszolgálására játszanak. S nem veszik észre, hogy ezzel éppen a Jobbikot erősítik.

U.i.: Egyébként kíváncsi lennék, Boros, a szállodatulaj és Boros a művész úr, nem rokonok-e véletlenül. Azt is jó lenne tudni továbbá, mennyit számlázott a föstményért, az uniós keret terhére a piktor?

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr651703191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapmancs 2010.01.26. 12:22:26

Brutál ez a kép. Először azt hittem viccnek szánták, de nem.

Amúgy az miért baj ha a Jobbikot erősítik? Az inkább jó.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.26. 12:51:33

"Persze izléstelenségben, inkorrektségben egyelőre azért a Fideszé a pálma a mostani választási kampányban. A bilincses plakátjaikkal a legalantasabb indulatok kiszolgálására játszanak."

Pffúúúúúúúúú, márt azt hittem kampányban nem jön ki a posztból, hogy a fidesz a legmocskosabb.
A bűnöst bűnhődését kívánni miért a legalantasabb indulat? Mert rendben, nem is túl keresztényi, de azért ez túlzás.
(Vagy egyszerűen így fejezed ki szolidaritásodat Kolor Bánnal?)

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2010.01.26. 13:37:53

@TaTa86.: kedves állandó hozzászólóm. Megint nem értettél meg. Én azt gondolom ugyanis, hogy a bilincseket ne egy párt főokosai tegyék rá egy másik párt főokosaira. Hagyják ezt meg az igazságszolgáltatásnak. Ezért volt visszataszító a kuruc.info elszámoltatással fenyegetőzése is a bírákkal szemben.

teknős 2010.01.26. 13:39:35

" a szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben?"

Proszektúra! Én nagyon tisztelem azt a harcot, amit a cigányok jogainak védelmében végzel, de te nagyon Fidesz ellenes vagy. Undormány, hogy függetlenként próbálod eladni magad.

Végül rossz hír neked. Bizony még a magamfajta, aki több, mint 40 éve él a cigányokkal és pontosan tudja, hogy többé-kevésbé igazad van cigányügyben, elvárja, hogy a Fidesz, ne hagyja futni a komcsikat. És éppen ellenkezőleg: kicsavarja a témát a Jobbik kezéből azzal, ha jelzi felénk, hogy ezt az országgal, amit a komcsik tettek az elmúlt 8 évben, nem lehet büntetlenül megtenni.

Szóval, nagyon szeretnénk, ha a bilincs a szocikon pár hónap mulva nem egyszerűen plakát lenne, hanem valóság. Basszus, kilopták a szemünket!

teknős 2010.01.26. 13:44:43

@Proszektura: Engem is szoktak zsidózni, ez csak nézőpont kérdése, légyszíves a lényegre koncentrálj!

Konc Bácsi 2010.01.26. 14:17:33

Kovács Zoltán, a város kommunikációs ügyekért felelős tanácsnoka: - Semmi közünk nincs hozzá, nem tudtunk róla, meglepődtünk. www.civishir.hu/hajdu-bihari-hirek/debreceni-hirek/huszartalalkozo-2010/0126120809
A tegnapi cikk képgalériával: www.civishir.hu/hajdu-bihari-hirek/debreceni-hirek/atadtak-a-varos-legujabb-szallodajat/0125085255

Tapmancs 2010.01.26. 15:08:54

@Proszektura:

"Hagyják ezt meg az igazságszolgáltatásnak."

Egyetértenék, ha az "igazság"szolgáltatás független lenne.

Amúgy meg MCF-bérenc vagy. :) Indultok a választáson?

Bemmbemm · http://nemzeti-radikal.blog.hu/ 2010.01.26. 21:13:53

@Tapmancs: lehet listán sikerülne szerezni vagy 426 szavazatot.

2010.01.27. 09:08:29

Kedves Elemér! Valóban vannak olyanok--már miért ne lennének, hiszen nem vagyunk egyformák--akik ily módon fejezik ki rajongásukat egyes személyek iránt. Ez lehet hogy csupán " csak" baráti, de lehet hogy elöre eltervezett és hátsó gondolathoz kötött. Talán valamely kis segitséget kér -kap, vagy egy elönyös elbirálást, vagy rokon, testvér, gyerek késöbbi elönyére fel lehet ám használni mindezeket. De vajon, nem nagyobb vétség- e ennél-ezeknél az, ha a közösség pénzéböl --amelyet a gyerekeknek szántak--egy " csodacsapat" fürdik és issza " uri" módon( itt kell röhögni) a pezsgöt a medencénél? Erröl vajon nem készült kép? Szivesen megnézném "Kolort"--azaz Kolompár O.-t megfestve , megörökitve az utókornak--mint egy " hös"-t aki élt-halt a kisebbségért. Bár inkább csak élt- a kisebbségnek szánt pénzböl -mint a tények mutatják, k.rva jól!
süti beállítások módosítása