Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Az igazságszolgáltatás a Fidesz csicskása

2010.02.10. 16:17 | Proszektura | 52 komment

Tóth Ákos, a Népszabadság Seszták Ágnese a január végén megjelent „Igazság, szolgáltatás” rettentően blikkfangos címmel ellátott cikkében a Zuschlag üggyel kapcsolatban nem is titkolt gúnnyal azt írta le, hogy „Nyilván nagyon sok még az elvarratlan szál, bizonyára ez az oka annak, hogy március 31-ig, vagyis a választások első fordulóját közvetlenül megelőző időszakra a bíró még 21 tárgyalási napot tűzött ki, ami az ellenzéknek jó alkalmat teremt arra (21-et mindenképp), hogy világgá kiáltsa, mekkora nagy gazemberek az MSZP politikusai.”

Ez a hír ilyen formában persze orbitális hazugság, hiszen csupán minimális megerőltetést igényelt volna az újságíró részéről annak tisztázása, ami az írása megjelenésének időpontjában tudott volt, hogy a bizonyítási eljárás már befejeződött, s a bíró Német Zsolt ügyész vádbeszédének időpontjául február 9-ét tűzte ki, továbbá az érintettekkel közölte azt is, hogy, február végéig további három nap áll rendelkezésre az ügyvédek védőbeszédeire. Majd március 17-én a vádlottak szólalhatnak meg az utolsó szó jogán, s március 31-én hirdet első fokon ítéletet a bírói tanács.

Vagyis az a nagyon sok elvarratlan szál csak az újságírói fantázia terméke (miként Teller Ede levele volt egykoron), s akárhogy is számolom, a perbeszédek és az ítélet nem huszonegy, hanem mindössze hat tárgyalási napot vesznek, vettek igénybe. Ezen időpontok meghatározása egyébként pedig nem is az ügyészségen múlott.

Így aztán ebből az írásból még feltűnőbben kilóg az a méretes lóláb, aminek a lényege az igazságszolgáltatás – és főként az ügyészség – megalapozatlan alattomos politikai felhangú besározása.

Tóth Ákos végkonklúziója szerint ugyanis „A látszat az, hogy a politikai kultúra már a látszatra sem ad, továbbá az, hogy a befolyásolás látszatának sem az ügyészség, sem többen mások, nem igyekeznek elejét venni.”

Ezek után nincs mit csodálkozni azon, hogy a kapcsolat.hu „A Magyar Közösségi Portál hasábjain a fideszfigyelő blog ma már arról értekezik, miszerint: „Az ügyészség gyanúsan elhúzott több ügyet, amelyeket most, a választás előtt vesznek erősen elő. Lehet, hogy a következő hetekre is tartogatnak dolgokat?”

Most elmélkedhetnénk azon, hogy éppen a Gyurcsány Ferenc felügyelete alatt működő, államilag jól kistafírozott honlapon hogyan jelenhetnek meg ilyen bizonyítatlan feltevésekre alapozott alattomos gyanúsítgatások a független igazságszolgáltatás intézményei ellen. Netán a Magyar Charta nevében akár még tiltakozhatnánk is, az ilyesféle, demokratikus államunk alapintézményeit ért támadások ellen.

De ehelyett egyelőre inkább csak annyi megjegyzést fűznék mindehhez hozzá, hogy a blogger igen nagyfokú tájékozatlanságára és alapvető jogi ismereteinek hiányára vall, amikor bizonyos tárgyalásoknak és rendőri nyomozati cselekményeknek a választások időpontjához való közelségét az ügyészségnek rója fel. Talán nincs tisztában azzal, hogy ezen időpontok, időszakok meghatározása éppen, hogy nem az ügyészi szervek, hanem a bíróság, illetőleg a rendőrség kompetenciája?

Hacsak nem azt feltételezzük virtigli baloldali demokrataként, hogy az egész igazságszolgáltatás a Fidesz csicskása cakompakk.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr431746770

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reagálás: "A Fidesz csicskásai" 2010.02.11. 17:29:23

Bonc-asztalra kerültünk, méghozzá az index főoldalán, a Népszabadsággal együtt. A népszerűséget a Proszektúra blognak (jelmondata: Politikai hullákból parizer) köszönhetjük. Jó hete írtunk arról, hogy érdekes módon előkerültek egyes ügyek most, a v...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2010.02.10. 17:26:53

...és természetesen 8 éve a Fidesz van kormányon.

Te szerencsétlan hülye/gerinctelen senkiházi

loláb 2010.02.10. 17:49:52

"Hacsak nem azt feltételezzük virtigli baloldali demokrataként, hogy az egész igazságszolgáltatás a Fidesz csicskása cakompakk."

De azt feltételezik.

greybull 2010.02.10. 18:08:50

szó se róla kilóg egy-két megfelelési kényszer-lóláb az igazságszolgáltatásnak nevezett valójában jogszolgáltatás legutóbbi húzásai kapcsán. Hogy Szalainé 6 hónappal később való letartóztatásai milyen büntetőpolitikai, kriminalisztikai célnak felel meg?!?! Vannak kételyeim. Én a Fidesz helyében óvatos lennék a hirtelen ügybuzgómócsinggá vált ügyészség iránt.

Davee 2010.02.10. 21:25:32

Undorító az egész Zuschlag-ügy úgy ahogy van, de számomra az ügy kezelése szintén döbbenetes. A hírek szerint a vádbeszédben az ügyész úgy kezeli az ügyet, mint a legelvetemültebb maffiózók bűneiről lenne szó. Anyagyilkosokra, erőszakoskodókra nem szoktak 10-15 év fegyházbüntetést kérni. Ráadásul egy olyan ügyben, ahol a kár kb. 80 százaléka megtérült. (Persze ez is vet fel igen súlyos kérdéseket...) Egyszerűen nem érzem arányosnak a dolgot.

Szemmel láthatólag az ügyészség megfelelési kényszerben van, és meg is fog felelni. Fixa ideám, hogy Magyarországon nincs független igazságszolgáltatás, már a rendőri szakaszban eldől minden. Aki bekerül a gépezetbe, azt bedarálja, függetlenül minden körülménytől.

Nem akarom mentegetni a Zuschlag-jelenségben érintetteket, pont ez az, amitől itt tartunk, amiatt mindenki gyűlöli a politikát, a politikusokat. De úgy tűnik, mintha ebben a viszonylag jelentéktelen ügyben akarnának egyesek bizonyítani. Párthűséget, még akkor, ha egyébként ezt talán (direkt módon) nem is kéri tőlük senki. De meg akarnak felelni.

jobbbalmind1 2010.02.10. 21:37:25

Ma elutasitottak Gyurcsany es Veres elleni vademelest.A dontesek, hol ilyenek hol olyanok. Bar ennek nem szabadna turkrozodni a donteskben, de ugy tunik ok is emberek. Kulonbozo kotodesekkel erdkekkel...
OFF
Irhatnatok a Kiss Ernorol. Aki ugye ittasan vezetett, de maig metarthatta a jogsit.Tabornok volt Horn es Orban alatt is. Mit tudhat ez az ember amiert meg nem sitteltek le???
ON

ben2 2010.02.10. 21:38:54

@Davee:

Véleményem szerint, ha Zuschlagékat tényleg csapatostól 15 évre leültetik, az igencsak jót tenne a magyar demokráciának. Pl innentől kezdve minden politikában nyomuló enyveskezű nyikhaj kétszer is meggondolná, hogy állami pénzhez nyúljon-e. Sőt, Zuschlagék még így is örülhetnének, hogy nem Kínában kapták el őket, mert arrafelé kivégzés jár az ilyen bűncselekményekért.

SiKom 2010.02.10. 21:54:56

@Davee:
Zuschlag magának köszönheti a 10 évet. Nem mártotta be Ferit, ez a jutalma. Ha dalol, lehetett volna vádalku belőle.

Remélem másoknak intő példa lesz cusi!

Teddypompom 2010.02.10. 22:00:55

jaj ne már.
az ügyésznek teljesen igaza volt,amikor a Zushlág ügy társadalmi veszélyességére hívta fel a figyelmet.
Igenis fosson az összes tolvaj senkiházi.....

Arról meg mit gondoljunk hogy ahogy bevitték a Venyige utcána Meseterházy tolvaj Ernőt, rögtön odarohant az ombucman hörögni?
Amikor 2006-ban hónapokig tartottak bent egyetemistákat akkor egy szava sem volt?
Mesterházy azóta börtönkorházban van sőt háziőrizet néz ki neki...........

Milyen érdekes!!!!!!!!!!

OkoskaTo:rp 2010.02.10. 22:02:03

A postban hivatkozott cikktől teljesen eltekintve: Lehet, hogy az igazságszolgáltatás nincs Viktor kézi vezérlésére kötve. De arra tud valaki valami hihető magyarázatot adni, hogy miért épp múlt ősz óta szaporodtak meg feltűnően a politikusokkal kapcsolatos eljárások? Az ügyek évekkel ezelőtt történtek, azóta számtalanszor aktivizálhatták volna magukat. De nem, a Kopaszi-gát eladása senkit sem zavart, egészen mostanáig. Nem, a BKV is egész biztosan legálisan működött egészen a legutóbbi időkig. Stb. Én meg csecsemő vagyok.

Yeto 2010.02.10. 22:02:52

@jobbbalmind1:
OFF
Eleget ahhoz hogy ne írjanak róla :-)

Ben2:
Vagy úgy állnának hozzá mint eddig, hogy ő a kivétel aki erősíti a szabályt: ez a követkemények nélküli ország. Én ez utóbbira fogadok.

OkoskaTo:rp 2010.02.10. 22:05:02

@ben2: Zuschlag 75 milláért (amit visszacsengetett) kap 10+ évet. Prinz 35 milliÁRDért kapott 3 millió pénzbüntetést (amit ő sokallott). Várhegyi Attilának sem kellett félnie, hogy elejti a szappant. Legutóbb valaki emberölést úszott meg 1,5 évvel. Hogyisvanez?

Davee 2010.02.10. 22:16:06

Nem gondolom, hogy Zuschlagnak meg kellene úsznia. De ne mondja nekem senki, hogy a zsigeri utálaton kívül bármivel is indokolható, hogy még mindig előzetesben van. (Ez az egész előzetes letartóztatási téma megérne egy külön blogot, hiszen itt egy olyan gyakorlat kezd elharapózni, hogy akit a zsaruk lekapcsolnak, azt az ügyész javaslatára a bíró becsukott szemmel előzetesbe helyezi, akkor is, ha egyébkén erre semmi oka sem lenne. Utána pedig akár évekig benntartják.) Lehet utálni a bűnelkövetőket, de amig nincsenek elitélve, addig ez az "előbörtön" igencsak túlzásnak tűnik.

Én mondom nektek, senki se kerüljön az "igazságszolgálatás" karmai közé. Se igazság, se szolgáltatás.

Amerikában nem bánnak kesztyűs kézzel a bűnözőkkel, de ott legalább van joga a letartóztatottnak. Nálunk csak káosz és kosz van, heti egyszeri fürdés a börtönben, stb. Biztos, hogy mindenki bűnös, aki előzetesben van? Nem inkább a puszta kényelmi szempontok diktálják a hosszú letartóztatásokat? Lassú, ráérős nyomozás, hevenyészett jegyzőkönyvekből dolgozó ügyészség és bíróság. Nem barátom Zuschlag, ítéljék csak el a haverjaival együtt, az én pénzemet is elsikkasztotta. (Fizetek ugyanis adót...) De neki is csak azt tudom kívánni, hogy kezeljék az ügyét méltányosan, jogállamhoz méltóan.

Szerintem nem ez történik...

gyurcsány fetisiszta 2010.02.10. 22:16:33

@OkoskaTo:rp:
azt azért veszed ugye, hogy a Bkv ügyben szoci prominens (alias Kocsis) feljelentésére indulnak az ügyek.

De azért talán ezt is sikerül fidesz nyakába varrni...

OkoskaTo:rp 2010.02.10. 22:19:30

@gyurcsány fetisiszta: Nem Kocsis kezdte az egészet. Amikor borultak a bilik, akkor csak meglovagolta a hullámot, hogy jó fiúként jöhessen ki belőle, akkor talán elfelejtik, mit is csinált ő az MVM-nél.

Nade 2010.02.10. 22:36:15

Ha már fentebb ennyien feszegetik, összefoglalom a kérdést:
a mienknél régebbi, bejáratott demokráciákban 24-48 órán át lehet valaki letartóztatásban, vádemelés nélkül. Nálunk ez évekig tarthat. Értem, hogy nálunk bírói döntés kell az előzeteshez, de a megalapozott gyanúhoz szükséges bizonyítékok hol vannak a vádat megalapozó bizonyítékoktól? (Szerintem fényévekre.)
Ez az, ami az önkényes helyzetekre módot ad. Talán föl kellene ébrednie a közvéleménynek.
Várom a választ, hátha olvassa a kérdést egy nálam okosabb.

Nade 2010.02.10. 22:37:20

@Davee:
Ha már fentebb ennyien feszegetik, összefoglalom a kérdést:
a mienknél régebbi, bejáratott demokráciákban 24-48 órán át lehet valaki letartóztatásban, vádemelés nélkül. Nálunk ez évekig tarthat. Értem, hogy nálunk bírói döntés kell az előzeteshez, de a megalapozott gyanúhoz szükséges bizonyítékok hol vannak a vádat megalapozó bizonyítékoktól? (Szerintem fényévekre.)
Ez az, ami az önkényes helyzetekre módot ad. Talán föl kellene ébrednie a közvéleménynek.
Várom a választ, hátha olvassa a kérdést egy nálam okosabb.

Nade 2010.02.10. 22:38:33

Bocs, nem akartam 2x, de többszöri kísérletre se láttam a szöveget, elég későn ment át.

kafferbivalybalamber 2010.02.10. 22:50:29

Hát... Az ügyészek/bírók helyében én is tekernék, hogy még az elvtársak kormányzása alatt ítéljek el annyi elvtársat, amennyit csak lehet. Mert ha már most freecuslágoznak ezek a komcsi köcsögök, akkor mi lesz itt egy év múlva?

Kerti Öröm 2010.02.10. 22:56:58

@ OkoskaTo:rp
"Zuschlag 75 milláért (amit visszacsengetett) kap 10+ évet. Prinz 35 milliÁRDért kapott 3 millió pénzbüntetést (amit ő sokallott). Várhegyi Attilának sem kellett félnie, hogy elejti a szappant. Legutóbb valaki emberölést úszott meg 1,5 évvel. Hogyisvanez?"
Ez úgy van, hogy a vád szerint Zuschlag és társai bűnszövetkezetben követték el a pénzek eltüntetését, ami lényegesen nagyobb büntetési tétellel jár. Most ezért azon erőlködnek, hogy cáfolják a bűnszövetkezet meglétét. Arányosságot pedig ne keress az ítéletekben: Császár Előd rendőrgyilkosságért felfüggesztett börtön <-> Zalatnai Sarolta pár 10 milláért letöltendő. A mostani ügyben eléggé olyan a közhangulat, hogy példát kell statuálni, így súlyos ítélet várható. Ez egyébként egyáltalán nem lenne baj...

M1rage 2010.02.10. 23:25:01

@Kerti Öröm: "rendőrgyilkosságért felfüggesztett börtön"
Az inkább gondatlanságból elkövetett emberölés, amiből könnyen lehet felfüggesztett. A másfél éves bulinál meg nem volt "emberölés", hanem halált okozó súlyos testi sértés.

Részemről egyik ítélettel sem értek egyet, de ettől még helyén kell kezelni a dolgokat.

zsakfos 2010.02.11. 00:53:27

@Davee: Zuschlag azért van még mindig előzetesben mert megpróbálta a tanúkat befolyásolni és így megvan az előzetes törvényi feltétele.
Be. 129. § (2) c)
Felül lehetne vizsgálni sok előzeteses ügyét, az övét speciel szerintem nem kellene, mert az idézett c pont mellett még a b ( szökés veszélye)is fennállhat.

@OkoskaTo:rp: Az egyes ügyeket meg a hozzájuk kapcsolódó büntetési tételeket ne keverjük egybe, mert minden ügy más és más.Értem én a problémádat, és a társ. jogbiztonságát nem is erősítik ezek a dolgok, de nagyon sok mindentől függ ( els. mit sikerül bizonyítani), hogy ki milyen büntetést kap.

böme 2010.02.11. 04:57:52

@OkoskaTo:rp: "miért épp múlt ősz óta szaporodtak meg feltűnően a politikusokkal kapcsolatos eljárások?"

Talán azért, mert így 7 év után, a buliból idáig kimaradók megindultak a pénz nyomatásában. Tekintve, hogy mind a kormánypárti, mind az ellenzéki politikusok mögött álló pénzemberek ismerik egymást, hozzávetőlegesen tudnak is egymás dolgairól, nem nehéz kitalálniuk merre kell küldeni a rendőrséget felderíteni. Ezt tehetik névtelen bejelentéssel, ami lassú és nem túl hatásos, vagy pedig némi jutalom kilátásba helyezésével és konkrét rámutatással, tanúk szerzésével, stb. Ha pl. az artisjusnak megy 2 évente a rendőrség inspirálása a "kalóz úgyek" felderítésére, akkor miért pont a politikai ügyekre ne tudná a pénzügyi elit ráereszteni őket? A kampány ilyen módon már fél éve elkezdödött, nem kevés lóvét ölnek bele a sikeres felderítésekbe és valószínüleg lesz is még pár bukta a választásokig.

belekotty 2010.02.11. 05:32:08

Itt van ez a "pedofil" nevelő szülő ügy. Nem tudom sáros-e a manus, de kapott 12 évet első fokon, amit a másodfok viiszavágott azzal, hogy a gyerekeket meg sem hallgatták. Akkor milyen itéletet hozott az elsőfokú bíró. hogy ülhet még a székében? Milyen vádat emelet az ügyész, hogy ülhet még a székében? Hogy nyomozott a rendőrség, milyen nyomozati anyagot adott az ügyészségnek? Hogy lehetnek még azok a rendőrök a rendőrség kötelékében?
Az az igazság hogy a "közszolgaként" dolgozók felé alig van számonkérés. Lehet kényelmesen verni a faszt, vakarni a pinát különösebb felelősség nélkül. Mi meg akik a szabad szférában dolgozunk, tartsuk el őket. A hócipőm tele van.

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.02.11. 06:02:26

A kommentek alapján nekem úgy tűnik, hogy a baj ott van, hogy egyesek szerit közpénzt lopni nem bűn, csak vmi gyerekcsíny... Elsőként talán ezen kellene változtatni, hátha egyszer megérti valaki mi is az a demokrácia.

ján kádár 2010.02.11. 06:40:47

Nagyon helyes a bíróság _többek által túlzónak tartott_ keménykedése.
Hagy szarja össze magát a majd soron következő simlis tolvaj banda is, mert csak ezzel a módszerrel lehet féken tartani a rohadékokat.
Rohadjon rájuk a gumilakat, mert akár hogy szépítgetik, a közvagyont lopták csalták el a trógerek!
Remélem nemsokára a MÁV hoz is bekopogtat a kiváncsiság!
Na az lesz még szép balaeset.......

Idet 2010.02.11. 07:28:07

@OkoskaTo:rp: ... és az atomerőműben.

Idet 2010.02.11. 07:34:46

@OkoskaTo:rp: Egyrészt, mert így a választások előtt még próbálják fényezni magukat, hogy lám-lám, elkapjuk mi őket, csak Isten malmai kicsit lassan őrölnek, másrészt tudják, hogy jön a változás, és hátha tényleg befenyít a Fidesz. Kell az a kis biztosíték, hogy megúszhassák a dolgokat...

A Fidesz kézivezérlése?! LOL

is 2010.02.11. 07:48:06

talán Polt Péter nem kellett volna. talán sok, másodfokon megfordított, és MINDIG a FIDESZ számára kedvezően megfordított bírósági ítélet nem kellett volna. talán a "ne nyerjünk annyit" jegyzőkönyvet nem kellett volna kijogászkodni. talán az UD Zrt. ügyet nem kellett volna kijogászkodni. talán a megfigyelési ügyet nem kellett volna végigbohóckodni. talán a hosszú bájtok éjszakáját nem kellett volna megcsinálni.

mivel ezek MIND megtörténtek, nem fikcióra, hanem ezek együttes megtörténtére alapozva sajnos azt kell feltételeznünk, hogy a FIDESZ képes befolyásolni a teljes igazságszolgáltatást, és teszi is. ha majd lesz megfelelő mennyiségű ellenbizonyíték (pl. FIDESZ kormányzás alatt lebukott vezető FIDESZ-es, mert az MSZP kormány alatt buknak le vezető MSZP-sek), akkor majd nem lehet ilyet okkal feltételezni. várjuk az ellenbizonyítást.

igazi hős 2010.02.11. 07:52:14

@gyurcsány fetisiszta: "szoci prominens (alias Kocsis)" Na ne! Kocsis simán megvette a következő 4 évét (ráadásként a MVM-s ügyeinek "óvatos" kezelését) a mostani aktivitásával. Attól tartok, az ő felelősségét soha nem fogják vizsgálni sem a BKV-nél, sem az MVM ügyeiben.

nestrot10 2010.02.11. 07:52:32

Jön a Fidesz ÁVÓ?....új a jelszó emberek: ORBÁN TAKARODJ!!!

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2010.02.11. 08:06:43

hát ha az egész nem is volt a kezükben, de azért valami "szolgáltatás" fölött volt hatalmuk iddáig is....

Idet 2010.02.11. 08:18:53

@nestrot10: Takarodj te. Legalább írd korrektül: ÁVH. Államvédelmi Hatóság.

szempontpuska 2010.02.11. 08:49:07

Ebben az országban miért pont ez a terület maradna ki az átpolitizáltságtól ?
Nem csodálkozom.
Az ügyek időzítése beszédes....

kohnn 2010.02.11. 09:17:13

„Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt azt mondta:

az igazságszolgáltatás teszi a dolgát, és teljesen természetes, hogy ezen az úton végig kell menniük. Azok a politikusok tévednek, akik állandóan kommentálják az igazságszolgáltatás működését - tette hozzá.”

Népszabadság
2010. február 6.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.02.11. 09:23:45

Az azért tényleg vicces, hogy sokévi tárgyalás után PONT a kampány kellős közepén hoznak ítéletet. Nem két hónappal korábban, nem két hónappal később, hanem pont akkor.

"Hacsak nem azt feltételezzük virtigli baloldali demokrataként, hogy az egész igazságszolgáltatás a Fidesz csicskása cakompakk."

A másik oldal meg pont az ellenkezőjéről van meggyőződve. Pedig hát...

fedor.blog.hu/2009/11/24/mazochista_kormany

marós 2010.02.11. 10:00:11

A szocik bértollnokai már kezdetektől fogva igyekeztek a perről elterelni a figyelmet. Tudhatnák, hogy vétkesek közt cinkos aki néma, de még az is aki hazug állításukkal segíti a korrupt, országot lerabló politikai rezsimet.

Sixx! Anyádat is lenyuggerezed? 2010.02.11. 10:02:03

Ahogy azt sem tartom véletlennek, hogy pl. a BKV körüli botrányok is most robbantak ki, holott...

szempontpuska 2010.02.11. 10:12:23

@Fedor: Nincs ebben semmi meglepő, ha visszaidézed pl. hogy a Tocsik ügy is, többévi pangás után a 2002-es kampányban került tárgyalásra

AdamT · http://durva.blog.hu 2010.02.11. 10:43:27

Ez azért van, mert Orbán 4/3-os többséget akar. A 386 mandátumból 505-öt akar. Ehhez kell az igazságszolgáltatás leigázása is.

Silent Bob 2010.02.11. 10:57:05

Azért az nem kicsit szánalmas, hogy a "baloldaliak" még akkor is képesek nyavalyogni, amikor százmilliókat ellopó "politikusokat" sittelnek le.
Vegyük már észre, hogy itt nem koncepciós perekről van szó, azok az emberek a TI pénzeteket is ellopták, az nem zavar?

AdamT · http://durva.blog.hu 2010.02.11. 11:06:47

@Silent Bob: Őket a közpénz helyzete nem érdekli. Általában pk azok, akik kivesznek a rendszerből, vagy legalábbis remélik, hogy kivehetnek. A jobbosok meg belepakolnak.

Silent Bob 2010.02.11. 11:10:52

@AdamT: De akik itt hőbörögnek, nem hiszem hogy kurvasokat vesznek ki a közpénzből, ezért nem értem.
Én, aki kb. jobbra húzok, ugyanúgy örülnék ha fideszes politikust csuknának le, lehetőleg HOSSZÚ évekre, annyival is több pénz marad.
És tényleg elrettentő büntetésekre lenne szükség, hogy a következő garnitúra kétszer meggondolja, megéri-e.
Amíg egy szaros felfüggesztettel meg lehet úszni, addig jó hogy röhög a markába az összes.
Én a közpénz elsikkasztását simán a hazaárulás kategóriájába sorolom.

greybull 2010.02.11. 11:11:28

@Davee: barátom abszolút igazad van, minden szavaddal egyetértek: ebben a k...va orszgában (copyright by Öszödi Böszme) az előzetes letartóztatás teljesen egyértelműen: előrehozott büntetés. Azoknak a nagypofájúaknak, akik sirákoznak, hogy jaj-jaj M.Róbert mért tudott meglógni, semmi mást nem kívánok - nem előzetest!, három évre, hanem csak - három nap őrízetbevételt! Utána érdeklődve várom "értékes" véleményüket...

A Kárpátok Ostora 2010.02.11. 12:20:18

@Silent Bob: Szerintem minden normális ember örül annak, hogy a BKV-s és MÁV-os köcsögök, meg a Zuschlag, meg a VII. kerület vezetősége sittre megy. Ha csak ennyi haszna van a Fidesz elsöprő győzelmének, már megérte. A baj viszont az, hogy a Simicska még szabadlábon van, Szijjártó is, Deutsch Tompika is és még sorolni lehetne napestig. Így az erkölcsi züllést nemhogy megállítanák, hanem még bátorítják is, az üzenet ugyanis nem az, hogy ne lopj, mert megszívod, hanem az, hogy lopj velünk és bármit megtehetsz.

Avatar 2010.02.11. 12:41:03

@Silent Bob:
Szerintem félreérted sokak vélekedését.
Nem az a baj, hogy az ügyészség elkapja a csalókat, tolvajokat, hanem az, hogy ezt már régen meg kellett volna tennie. Érthetetlen, hihetetlen, hogy ez a sok ügy eddig nem szúrt szemet nekik. Hiteltelenné teszi az egész igazságszolgáltatást, hogy úgy tűnik, hogy a hatalom csizmájához dörgölőznek, és csak akkor kezd nekik büdös lenni a csizma, ha az várható, hogy a hatalmi pozícióba más kerül majd.

Ha van egy munkás a gyárban, aki 20 perc alatt legyárt egy "rézfaszú baglyot" amikor a főnök figyeli (bizonyítandó, hogy ő milyen jó munkás), attól is jogosan kérdezik meg, hogy akkor az hogyan lehet, hogy a múlt hónap során összesen heti 10 db-okat termelt...

mind1 mint a szésőháznak 2010.02.11. 18:08:40

Tiszta hüjje ez a cuslág, inkább vert volna agyon egy pesti középiskolást, azt megúszta volna felfüggesztettel.
Lásd kozákrajmundka.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.02.12. 08:57:06

@Silent Bob: "Vegyük már észre, hogy itt nem koncepciós perekről van szó, azok az emberek a TI pénzeteket is ellopták, az nem zavar?"

Senki nem mondta, hogy nem zavar. Hogy elzárják a csapokat, és lesittelik a csapkezelőket, az pártfüggetlenül jó, mert tisztul tőle közélet. Az időzítés, az a marha gyanús. Ezek több éves ügyek, amelyek teljesen véletlenül pont a kampány idején vannak csúcsrajáratva.

Egyébként van egy másik elmélet is, hogy miért pont most ennyire aktív az ügyészség:

"Mi történik most? Először is, az egykori pénzmosodák utolsó napjaikat élik. Tehát hogy ki-ki mentse magát, feldob másokat. Persze ha az ügyészség rászáll mondjuk már 200x-ben a mindig is működő pénzmosodákra, akkor ez hamarabb bekövetkezik – de nem repült rájuk. Miért nem? Ne tudták volna, amit egyébként mindenki mindig is tudott, hogy lopják az állami (önkormányzati) vagyont, ki kisebb, ki mértéktelen mértékben? Ugyan. A legtöbb állampolgár (vagy kisvállalkozó), aki valaha a közelébe került egy ilyen ATM-masinaként használt cégnek, észrevette, hogy nem minden stimmel a könyvekben. Mondjuk, sajátos közbeszerzési tenderek születnek, információk szivárognak és látszólag független cégek kapják egymás után a százmilliós megbízásokat. És mindig van, aki tartja a markát. Ugyan-ugyan. Nem az a dolga az ügyészségnek – más, egyre szaporodó felügyeleti szervek, bizottságok mellett –, hogy észrevegye az ilyesmit?

Nem arról van szó, hogy az ügyészek tétlenül vártak. Azt sem feltételezem, hogy a nagy pénzlehúzásnak haszonélvezői lettek volna. Valami más is szerepet játszik itt.

A korrupcióra vonatkozó nemzetközi szakirodalom – ajánlanám például a Kornai János írását (Tisztesség és bizalom a posztszocialista átmenet fényében) – ismeri az úgynevezett korrupciós csapda kifejezést. A csapda lényege a következő: ha a kormányzati ciklus virágában a kormányzat nekiáll felszámolni a korrupciós ügyeket, azzal a választók szemében nem nyer, hanem veszít. Ha ugyanis valaki addig nem tudta volna, mennyi a sumákolás az állami pénzek körül, az most megtudja. A kormányok ezért – még a legtisztességesebbek is – nagyon óvatosan és a lehető legnagyobb csöndben próbálnak leszámolni a már elviselhetetlenül korrupt ügyekkel. Persze csak ha ezek nem érintik a hátterüket és az erős embereiket. (Kormányzati ciklus közepén indított korrupciós eljárásra eddig az egyetlen példa a Horn-kormány Tocsik-ügye – bele is buktak a nagy őszinteségbe.)

A korrupciós ügyek feltárásának ideális időszaka ezért a választási ciklus legvége, pláne, ha az addigi kormánypárt veresége biztosra vehető, a következő viszont még csak a partvonalnál figyeli a fejleményeket. A „senkiföldjén” az ügyészség nekilát és háborút kezd az egyébként mindig is létező és köztudott disznóságok felszámolására. Mert ha aztán jön a következő kormány, jön például egy vizsgálat a Centrum Kft. érdekes szerződéseivel kapcsolatban, ott már megint lehetnek a környéken fontos emberek, akik nem igazán szeretnék elzárni ezt a pénzcsapot."

hvg.hu/velemeny.publicisztika/20100210_korrupci_ugyeszseg_bkv

Szóval egy kicsit annak is gaza lehet, aki szándékos időzítésre gondol, meg annak is, aki nem a FIDESZ-t sejti a háttérben.

greybull 2010.02.12. 09:54:48

a Fidesz csak annyit rúg labdába, hogy az ügyészségen sem teljesen hülyék ülnek (bár néha nagyon úgy tűnik...), ott is latolgatják az esélyeket, oszt elkezdtek a nagy esélyes Fidesz felé törleszkedni. Sajnos nincs ellenpróba, de azért kíváncsi lennék, hogy akkor ekkora lenne az elán, ha a Maszop lenne-é esélyes a győzelemre?

greybull 2010.02.12. 09:56:34

Ja még egy: a korrupcióra van egy kiváló magyar szó, sőt kettő: vesztegetés, lekenyerezés. A megmagyarosodott argóról már nem is beszélve (megkenés stb.).
süti beállítások módosítása