Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Búcsú a kordonoktól?

2010.04.25. 20:15 | Proszektura | 28 komment

A Gyurcsány kormányzás, ha más okból nem is, de a kordonjairól mindenképpen emlékezetes marad. Alighanem ezt az időszakot tekintjük majd a kordonok aranykorának kis hazánkban.

Soha annyi fémkerítés nem borította még a fővárosunk belső területeit, mint az utóbbi néhány évben.

Ma hajnalban ismét körbekerítette a rendőrség  az Országos Választási Központnak és az Országos Választási Bizottságnak (OVB) az országgyűlési képviselő-választás vasárnapi, második fordulója idejére otthont adó önkormányzati minisztériumnál a budapesti Mérleg utcát, mondván, hogy így biztosítsák az országgyűlési választásokat koordináló szervezetek zavartalan munkáját.

Vajon mitől tartottak a rendészeti hatóságok ezen a napfényes vasárnapon, amikor a normális emberek többsége egyébként is szart a választásokra, és inkább kirándult egyet?

Hiszen Budaházy és harcostársai viszont börtönben ülnek, vagyis e bátor hazafiak momentán jelentős mértékben akadályoztatva voltak abban, hogy Szigeti Péteréket focilabdákkal felrobbantsák, vagy más módon megsemmisítsék. Mint ahogy arra sem lehetett reálisan számítani, hogy csalódott és elkeseredett MSZP funkcionáriusok, avagy agg szimpatizánsaik rohamoznák meg az OVB-t.

Ráadásul a parancsnokok a Mérleg utca mindkét végén még rendőrt és egy-egy járőrautót is odavezényeltek, a minisztérium épületének sarkainál pedig szintén egyenruhások posztoltak. (Tény viszont, hogy álarcos, géppisztolyos kommandósokat sehol nem láttunk, és a terület sem volt aláaknázva.)

Nem valószínű, hogy a rendőrök jelenlétét az illetékesek azért látták volna szükségesnek, mert attól féltek, hogy megjelenik Orbán Viktor elszánt képviselőtársaival, kezében franciakulccsal.

De akkor mégis, mitől féltették ma olyannyira a Választási Központ „zavartalan munkáját”? Vagy lehet, hogy most már inkább az OVB-től féltettek bennünket?

Mindenestre remélem, Orbán Viktorék a hatalom birtokában – ezúttal már törvényesen – bontják majd el az összes kordont a fővárosban. És ezek a vasketrecek végleg odakerülnek majd, ahová valók, vagyis a múzeumba.

Például Demszky Gábor tojásos kabátja, avagy egy kopottas Nokiás doboz mellé.

Persze az is lehet, hogy néhány hónap múlva sokan azt harsogják majd az országház környékén: takarodj! Csak most már nem Gyurcsányt, hanem Orbánt óhajtják elzvarni.

Orbán azért egy kicsit értetlenül néz majd, s haragudni fog a nemzeti egység gonosz megbontóirta.

És megint csak visszakerülnek az utcáinkra a kordonok.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr411950908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kb. kognitív disszonancia · http://hu.wikipedia.org/wiki/Kognit%C3%ADv_disszonancia 2010.04.25. 21:23:47

Jó lesz azokat a kordonokat bespájzolni, lásd például Bayer fogadtatását Kőszegen.

virtual landscape (törölt) 2010.04.25. 21:37:07

Rettegj, ebből tudsz már csak megélni most másfél-két évtizedig :D

Vége, újra demokrácia! Börtönbe minden ballibet, akik tönkretették az országot.

öcsi55 2010.04.25. 21:38:45

GYŐZTÜNK DE NAGYON!!!!!!!!!!!!
Remélem a Fidesz olyan törvényeket hoz a Komcsik,
partvonal mellöl követik az elkövetkező évtizedeket!!!!
Kordon a bal-lib kormány diszlete volt!!!!!!!!!!!!!!!!!

HAJRÁ MAGYARORSZÁG!!! HAJRÁ FIDESZ!!!!!!!!!!

harmincas 2010.04.25. 21:42:52

A Jobbik és/vagy őrültebb holdudvara (lásd kuruc.info) ugyanúgy fogja tüzelni az üldözési mániás vérnemzetieket a Fidesz ellen, mint a kimenő kormány ellen. Persze jobb esetben, ha tényleg jól kormányoznak, lehetséges az is, hogy a vérradikálisok tárbora csökken. Adja az isten, hogy így legyen.

Deadasfak 2010.04.25. 21:48:45

@harmincas: Eh, asszem pontosan ezt akartam elmondani:)

Tydirium 2010.04.25. 21:49:36

Az Orbán-ellenzékiség meg a kordonbontásról...

feketehun 2010.04.25. 21:52:38

Nekem egy kordon jut eszembe, amit szívesen látnék lebontani: a Szabadság téri. És ha végre sikerült eltakarítani a kerítést, akkor a középütt található szovjet emlékművet is lekaparhatnák. A magam részéről nem bánnám, ha a Trianon-emlékmű visszakerülne, de ha egyszerűen behintenék sóval az egészet, attól is jobb lenne a közérzetem, ha ezen az egyébként gyönyörű placcon járok.

eml 2010.04.25. 22:17:49

@öcsi55: Neked az agyad helyén van kordon.

a Komcsik,
partvonal mellöl követik az elkövetkező évtizedeket!

segabor 2010.04.25. 22:23:35

Nekem nem fognak hiányozni. Adják oda Gyurcsánynak, hadd barikádozza el magát kedve szerint házában.

tcom 2010.04.25. 22:25:09

Kordonok?
Kedves barátom, most rendelték meg az új szállítmányt.
Ha valamikor, akkor mostantól nem puhapöcsű, balfék galeri fogja irányítani a rendőrséget, hanem a kőkemény maffia. 2 pofon oszt mehetnek haza a tüntetők, ez bizony csak olaj a tűzre.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.04.25. 22:34:30

"Persze az is lehet, hogy néhány hónap múlva sokan azt harsogják majd az országház környékén: takarodj!"

Igen, így van, jó esély van erre. Mivel a sok buta fasz azt hiszi, hogy holnaptól jön a jólét, hiszen a komenistákat elsöpörtük. Így aztán amikor még szeptemberben is csak nőni fognak az árak, merthogy már a koporsónkat is zaciba csaptuk az elmúlt években, akkor előjönnek a surmók és hőzöngeni kezdenek. Ha Orbánt jól ismerem, akkor ő sem lesz meglepve, meg én sem.

De kordonra itt egy ideig nem lesz szükség, mert a sok surmó hőzöngeni is csak tessék-lássék tud, mint ahogy a választáson is 8 emberből csak 5 érezte fontosnak a részvételt. A többinek mindegy volt. Majd hőzöngenek a szomszédnak, hogy ők megmondták. Figyeljétek majd meg a sok okost.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.04.25. 22:44:35

@feketehun: "akkor a középütt található szovjet emlékművet is lekaparhatnák. "

BociMagyarom: szerinted Berlin közepibül miért nem takarítják el a szovjet hősi emlékművet? lehet, hogy értelmesebbek?

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.04.25. 22:45:30

majd amikor elkezd zúgni az Or-bán ta-ka-rodj. aznap szerelik fel újra a kordonokat.

én most, az eufória pillantaiban szólok, pedig nem vagyok oligarcha... :-)

feketehun 2010.04.25. 23:03:24

@idelle: Nekem teljesen mindegy, hogy Berlinben ezt hogy oldják meg. Egyébként Berlin szerepe kicsit más, mint Budapesté, hiszen az a város mindig is egyfajta szimbóluma volt a Kelet és Nyugat szembenállásának, oda jobban elfér egy ilyen emlékmű. De mindettől eltekintve is: attól, hogy Berlinben csinálnak valamit valahogy, az nem jelenti, hogy igazuk volna / értelmesebbek lennének nálunk.

De személy szerint engem irritál, hogy a szabadságról elnevezett téren egy elnyomó diktatúra jelképe áll. Természetesen kordonok mögött, micsoda szabadság :) És sanda gyanúm szerint nem vagyok ezzel egyedül. Talán nem ártana egy kerületi szintű népszavazást tartani a kérdésről.

A bocimagyar jelzőt külön köszönöm, bizonyítottad kifinomult, objektív érvelési technikádat, kénytelen vagyok meghajolni egy úriember étosza előtt :)

pakesz (törölt) 2010.04.25. 23:11:26

bontsak le a sorbanallasnal levo kordonokat is!!!

ember100 2010.04.25. 23:18:02

@feketehun:
Helló ! A szabadság téri emlékmű az itt elesett halottaknak állít emléket , lehet hogy oroszok voltak , de mégiscsak emberek ! , most attól tekintsünk el hogy a don-nál elesett magyroknak is van emlékművük , erről mi a véleménaed ? , a kordon pedig pont az olyanok miatt kell mint Te vagy , a 70-80 as években nem voltak kordonok , mert tudtak viselkedni az emberek !

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.04.25. 23:23:25

@feketehun: Az a baj ezzel a dologgal, hogy a ruszkiknak tényleg hálásak lehetnénk, hogy annak idején elhajtották innen a nácikat. Mert azokkal sem jártunk volna annyira jól ám, főleg miután Horthy úgy elcseszte a dolgot. Voltak a németek között is rendes emberek, de az oroszok között is. Azt, hogy utána ők bennünket megszálltak, tulajdonképpen kiérdemeltük azzal, hogy a nácik mellé állva őket öltük. Szar ügy, de azért azt se felejtsük el, hogy amikor itthon a legszarabb volt a helyzet, azt nem az oroszok csinálták, hanem lelkes honfitársaink. Az oroszokkal nem jártunk jól, de az sem igaz, hogy negyven év merő szenvedés volt itt az élet. Szóval azt jó lenne nem elfelejtenünk, hogy az oroszok akkor még nagy szívességet tettek nekünk, ami sok emberük életébe került. Egy emlékművet ezért megérdemelnek, és most, hogy a régi elvtársak nem lesznek már annyira láb alatt, talán végre a fölösleges komenistázás is elcsendesedik kissé. Egy pár dolognak ideje lenne helyrezökkennie már.

feketehun 2010.04.25. 23:26:59

@ember100:
Hú, Te olyan információkkal rendelkezel a viselkedéskultúrámról, hogy kezdek megijedni. Szerintem az "írjunk ki népszavazást az ügyben" ötlet azért annyira nem rendszerellenes, felforgató, agresszív.
Igen, a 70-es 80-as években tudtak viselkedni az emberek, kétségtelenül ezért is sírjuk vissza kollektíve ezeket az évtizedeket. Ugyebár.
Az emlékművet pedig át lehetne helyezni. Én nem szívesen nézegetek egy önkényuralmi szimbólumot a város egyik legfrekventáltabb terén. Lehetne a helyén akár a Don-kanyarnál elesett magyarok emlékműve is, támogatom az ötletet.
(arról pedig csak félve és zárójelben teszek említést, hogy német katonák is haltak meg errefelé, mégsem veti fel senki, hogy horogkeresztes mementóra is szükség volna mondjuk a Deák téren)

feketehun 2010.04.25. 23:29:28

@Androsz: Igen, egy ilyen érveléssel én is jobban egyet tudok érteni. Véleményeket, érveket ütköztetni jó dolog. Ezért látnám megoldásnak azt, ha szavazni lehetne a kérdésről. Mindkét oldal álláspontját meg kell hallgatni, majd dönteni.

parttalan 2010.04.25. 23:36:13

A blogírónak üzenném, hogy majd mindez jusson eszébe akkor is, ha csalódott, elkeseredett tömegek fognak tüntetni a Fidesz székháznál, vagy állami-nemzeti ünnepeinken a Kossuth-téren...

ember100 2010.04.25. 23:36:41

@feketehun:
Helló !
Az az emlékmű az nem önkényuralmi , hanem a hazánk felszabadítása közben elesell orosz katonák emlékműve, kegyeleti hely, mint bármely sír.nem sírom vissza a 70-80 as éveket , hacsak azért mert jóval fiatalabb voltam akkor :):):), de most pont ugyanaz az egypárt rendszer lesz !!! csa most kicsit demokratikusabb formában , a német katonáknak is van emlékművük , sírjaik a megfelelő helyen , de azt ne felejtsük el hogy szövetségeseik voltunk , és mintha mégis megszállták volna az országot , hatalomra juttatva at addig börtönben , Horthy éra alatt lesittelt Szálasit nem kevés kárt okozva az országnak.

feketehun 2010.04.25. 23:56:58

@ember100: Tényleg nem okoztak kevést kárt. De az "azt ne felejtsük el hogy szövetségeseik voltunk , és mintha mégis megszállták volna az országot" kitétel számomra úgy tűnik, a ruszkikra sem igaz kevésbé...
Nem is szívesen mennék bele egy ilyen ki-mennyire-volt-hibás-annak-idején vitába... Az, hogy egy jelkép önkényuralmi-e, objektív tény, törvény van róla. És feltehetően az elesett orosz katonák se rajongtak mind annyira az ötágú csillagért, de ez már tényleg marginális kérdés, messzire vezet.
Szerintem feltétlenül kellene valamit kezdeni azzal a csillaggal, akár más emlékművet helyette... A jelenlegi nagyon sok embert irritál, és ez így nem helyes. Ahhoz túl központi helyen van.

ember100 2010.04.26. 00:07:21

@feketehun:
Helló !
Lehet hogy sokakat irritál az ötágú vörös csillag , de az csak egy kis részlet az egész emlékművön , síron, azt azért mégsem kellene hogy időnként , rendszerenként áthelyezzük az emlékműveket , habár erre is volt példa :), és ha már a vörös csillagnál vagyunk Heneken sört sem iszol ?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.04.26. 00:16:56

@feketehun: "Szerintem feltétlenül kellene valamit kezdeni azzal a csillaggal, akár más emlékművet helyette"

Ebben van valami. A Heineken-dologban is, de a Szabadsági téri csillag által okozott idegeskedésben is, valóban. Lehet, hogy tényleg meg kellene fontolni, hogy ugyanazon a helyen egy csillag nélküli, elegáns, elfogadható emlékmű épüljön a mostani helyére, és akkor azoknak, akik a csillag levételével elvesztettek egy megmorognivalót, talán már meg lehetne magyarázni, hogy ez egy emlékmű azoknak, akik akkor egy háborúban kicsit értünk is harcoltak. Nem kell a hős szovjet testvért emlegetni, de azok a katonák ide harcolni jöttek, nem téríteni, hát kijár nekik is egy emlékhely, ha már a nácikra is szabad ünnepséggel emlékezni a szólásszabadság nevében.

feketehun 2010.04.26. 00:36:21

@ember100: Sajnos sok szobrot helyezgetnek át rendszerenként, erre kiváló példa a mostani szovjet helyét annakelőtte elfoglaló magyar fájdalom szoborcsoport. A jelenlegivel azért van problémám, mert egy minket azért mégiscsak több mint 40 évig megszállva tartó rezsim jelképe, a "szabadság" nevű téren, kordonok mögött. Ez számomra nagyon disszonáns, kitalálni sem tudnék ennél cinikusabb helyzetet.
Heinekent természetesen iszom, nem vagyok bolond fanatikus :)

@Androsz: Teljes mértékben egyetértek.

jó éjszakát
süti beállítások módosítása