Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Mégsem megy börtönbe a cigányvezető

2010.06.22. 15:08 | Proszektura | 4 komment

A mai napon jelentős fordulat történt Balogh Jánosné, a hevesi városi CKÖ elnök bűnügyében. A Heves Megyei Bíróság helyt adott a vádlotti és védelmi fellebbezéseknek és a Hevesi Városi Bíróság ítéletét hatályon kívül helyezte.

Még ez év februárjában számolt be a heol nyomán az Esti Hírlap arról, miszerint „Tarra vágták az erdőt, börtönt kapott a roma vezető.”

Az írásból megtudhattuk, hogy a tavaly januári nagy hidegben arra kérte Heves polgármesterét Balogh Jánosné, a helyi roma kisebbségi önkormányzat elnöke, hogy a város adjon fát a településen élő cigányoknak, mert nincs mivel fűteniük, fáznak. Csáki Zsigmond a Juhász-tanyára vezető úton kijelölt három vágásérett fát azzal, hogy azok térítési díj nélkül kivághatók, és elszállíthatók saját használatára. A következő hétvégén a kisebbségi önkormányzat tagjai kivonultak a megjelölt helyszínre és tarra vágták a teljes erdősávot.

A cikk szerint a városvezetés „döbbenten értesült” „a motoros fűrészekkel végzett pusztításról”, amelynek mértéke sokszorosan meghaladta az engedélyezett mennyiséget – a sértett által(!)  adott „szakvélemény” szerint tízmillió forint fölötti volt.

Az írás beszámolt arról is, hogy a hevesi kisebbségi önkormányzat elnökét egy év letöltendő börtönbüntetéssel sújtották.

Annak idején az index is átvette ezt a hírt. Ők úgy fogalmaztak, hogy „a kisebbségi önkormányzat tagjai kivonultak a megjelölt helyszínre és tarra vágták a teljes erdősávot. A városvezetés döbbenten értesült a motoros fűrészekkel végzett pusztításról, amelynek mértéke sokszorosan meghaladta az engedélyezett mennyiséget.”

A bűnesetről több más sajtótermék is hasonló stílusban közölt részleteket, ezek közül kiemelendő még a kuruc.info, akik ezúttal is hozták a szokásos formájukat.

„A cigókat természetesen nem más, mint a mi áldott jó “Magyar” (“Proszektúra”) Elemérünk védte. Kíváncsiak vagyunk, milyen nácizós, cigánysajnáltatós cikket fog összehozni, mit ad(ott) szegínüldözöttromákok szájába védekezésképp.”

Az egyes médiumok irányultságuknak megfelelően tálalták az esetet, ezenközben azonban közülük senkinek nem tűnt föl a közölt tények enyhén szólva is ellentmondásos volta, logikátlansága. A történetben található lukakat sem vették észre, vagy nem is akarták észrevenni. 

Vagy talán nem is érdekelte őket.

Mióta joga például egy polgármesternek egyszemélyben – mintegy kegyúrként – abban dönteni, hogy mely fák azok, amelyek vágásérettek és kivághatók Heves külterületén? Vagy talán Csáki Zsigmond urat megilleti a ius primae noctis, sőt netán még pallos-joga is van Heves városában?

És vajon hogyan lehetséges egy teljes erdősáv tarra vágása úgy, hogy ezt menetközben sem a polgármesteri hivatal apparátusa, sem a mezőőrök, sem a rendőrök nem észlelik? Miközben ténykérdés, hogy a fakivágást a helyszínen több mezőőr is folyamatosan figyelemmel kísérte, ellenőrizte, és a helyszínen a rendőrök is több ízben megjelentek hasonló célból. Akik, bár aligha vádolhatók túlzott cigánybarátsággal, mégsem észleltek semmi szokatlant a fakitermeléssel kapcsolatban.

Az újságcikkek nem tartották fontosnak az olvasóikkal azt sem közölni, hogy a börtönre ítélt elnök asszony ötven év feletti, rokkantnyugdíjas, büntetlen, példás, kifogástalan életvitelű, akinek a fakivágásból semmilyen személyes haszna nem keletkezett, a fából családtagjai sem részesültek.

A most hozott döntésében a megyei bíróság osztotta a védelem álláspontját, miszerint a sértett önkormányzat részéről a kár megállapítása teljesen szakszerűtlenül történt, és az elsőfokú bíróság egyéb lényeges körülményeket sem tárt fel. Például azt, hogy szó sem volt semmilyen erdő tarra vágásról, ehelyett egy fasorban többségében értéktelen ecet- és olajfák kivágására került sor.  Továbbá azokat a fakivágásokat is a cigány vezető terhére rótták, amelyeket mások termeltek ki.

Így aztán úgy tűnik, egyelőre nem kell Baloghnénak börtönbe vonulnia, és az ő, valamaint a pártfogoltjai kezét sem levágni, mint ahogy azt heol kommentelőinek többsége annak idején oly bőszen javasolta.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr52101121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szmoker (Homo Trollicus) 2010.06.22. 15:46:29

És hány ilyen van még...

"Továbbá azokat a fakivágásokat is a cigány vezető terhére rótták, amelyeket mások termeltek ki."
De azért a fákat valaki mégiscsak kitermelte, nem-e? Őket mikor ítélik el?

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2010.06.22. 16:23:25

@szmoker /segílyes/: De hát talán erről mégsem Baloghné tehet. Mindenki helyett már mégsem ő vigye el a balhét.

mind1 mint a szésőháznak 2010.06.22. 16:52:15

Olajfák Hevesen? Osztan hun? Szicíliában van sok, viszont ott azonnal nagyon megkapná a magáét aki megpróbálná azokat kivágni.
Na meg csipogósné "példás, kifogástalan életvitelű". Anyám borogass.
Szerencse, hogy jó erős anyagból csináltuk a plafont, így nem szakad le.

b0lha 2010.06.22. 23:05:14

@mind1 mint a szésőháznak: ehh, ha te telleg semmit sem vagy hajlando elhinni, minimalis johiszemuseg sem szorult beled, akkor egyaltalan mi a fasznak kommentelgetsz? ugysem hiszel el semmit! akkor minek olvasod? hat ugyis hazudnak, nem? meg aztan te biztos kurvara utanaeredtel a dolgoknak, erdeklodtel, olvasgattal, stb, nem pedig csak az alapveto es gyakorlatilag mar joleso negativ sztereotipiat vetted alapul, miszerint: cigany? akkor bunozo!...
ehh, ha ennyire csipazod sziciliat, akkor elnek a lehetoseggel es ideznem volt miniszterelnokunket: el lehet innen menni...
süti beállítások módosítása