Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Önkéntes belépés

2011.02.02. 09:59 | Proszektura | 3 komment

Az ötvenes, hatvanas években – vagyis nem csupán Rákosiék, hanem még Kádár János uralkodása alatt is – gőzerővel folyt a paraszti magángazdálkodás felszámolása. A pontosság kedvéért meg kell jegyezni, hogy főleg a földek magánhasználata szűnt meg, a névleges egyéni tulajdon az többségében megmaradt, amelynek a közös használata fejében a szövetkezet szerény mértékű földjáradékot is fizetett.

Akkoriban ez a szövetkezetesítés úgy zajlott, hogy lelkes, ám gyakran meglehetősen morcos kommunista agitátorok járták a falvakat és győzködték az embereket a közös gazdálkodás előnyeiről. Bizony néha-néha egy-egy pofon is elcsattant a rábeszélések során. Miközben nem győzték hangoztatni, hogy a belépés teljesen önkéntes.

Később pedig jöttek a győzelmi jelentések, hogy itt vagy amott már hányan léptek be a közösbe. Egyre több település határába került ki a (dicsőség) tábla, hogy „ez a falu termelőszövetkezeti falu”. Ami azt jelentette, hogy az adott helység valamennyi lakója tagja a szövetkezetnek. Vagyis nem ám csak mondjuk 96.8, hanem 100 %-ban!

Nem volt ez azért egy diadalmenet. Sok paraszt választotta a belépési nyilatkozat aláírása helyett inkább az öngyilkosságot, vagy betegedett bele abba, hogy nem csak a földjét, de szegényes kis termelőeszközeit, traktorát, lovát, ökrét is „önként” be kellett szolgáltatnia.

Az akkori jogszabályokkal egyébiránt a magángazdálkodást is oly mértékben megnehezítették, hogy később már még az is kérte a téeszbe felvételét, aki korábban mert ellentmondani a győzködésnek.

De, hogy milyen buták voltak ezek az akkori komcsi párt- és állami vezetők!

Nem jöttek rá arra, hogy mindezt sokkal egyszerűbben, sokkal kevesebb propagandistával és pofonnal, kisebb energiával is megvalósíthatták volna.

Ne az írjon alá, aki be akar lépni, hanem az, aki nem. Tűztek volna egy igen rövid, egy-két hónapos határidőt, s aki addig nem nyilatkozik, automatikusan téesz taggá válik.

Vagyis a nyakasabb parasztgazdáknak el kellett volna gyalogolniuk mondjuk az ÁVH laktanya közeli pártirodára, s ott némi idegtépő sorban állás után nyilvánosan bejelenteni, hogy ők bizony inkább vállalják a jobbik esetben zsíros paraszt, rosszabbik esetben kulák címkét és az ezekkel járó összes hátrányt, semhogy a nagy szovjet testvérek által is bizonyítottan a haladás útját jelentő, és a kommunizmushoz vezető szovhozok és kolhozok honi megfelelőjébe tömörüljenek.

Hogy mér' is jutott eszembe éppen most ez a kis történelmi visszatekintés?

Aki azt feltételezi, hogy a magánnyugdíjpénztárak körüli hercehurca volt eme írás apropója, jól gondolja. Ám a történelmi párhuzam annyiban föltétlenül sántít, miszerint az átkosban a földjétől nem egészen önként megvált parasztot korábban sem kényszerítette senki arra sem, hogy egyénileg gazdálkodjon.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr32632846

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán Viktornak a 100% gyanús lett volna, a 97% nem az 2011.02.02. 17:44:55

1949-ben 96% százalék szavazott a kommunista Népfrontra - csak az egyet nem értőknek kellett ikszelnie. Mint most. Mint amikor a tippelős televíziós játékokban kinyílik a hármas színpad: a miniszterelnök a döntés után közölte, hogy mi is volt a v...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2011.02.02. 12:29:59

Szerintem az ávéhá "szelíden humánus" Tsz-esítési gyakorlata alapvetően nem a szövetkezesítést szolgálta. Fő feladata a parasztság megtörése volt! Ezt a feladatát el is végezte. Természetesen ezalatt a nem "paraszti" társadalom megtörése is megtörtént!

Olyan jól végezte el az ávéhá (és utódai) a magyarság megtörését, hogy mára már elegendő ilyen egyszerű módszereket alkalmazni (elveszem magántulajdonod, ha nem akarod, a hivatalban állj sort és kérelmezd, hogy ami a tiéd, az a tiéd is maradhasson, természetesen a jogkövetkezményeivel együtt, hiszen ezzel kiírtad magad narancssárga kollektivizmusból).

Ami államosítva lett, azt ávéhás csemeték, a később csatlakozó elvbarátok (eftársak, eleinte egy, manapság többpárti spektrumban) 1990-2010-es években kárpótlási jegy, privatizáció révén meg is szerezték. Nem mellékesen (adós) rabszolgaságba kényszerítve kirabolt áldozataikat.

Kellemetlen hírem, a folyamat nem ért véget, további bőröket is le lehet még nyúzni rólunk. Tippeket nem adok, dolgozzanak meg komisszárok (bocsánat megbízható eftársak) bérükért.

kissiú 2011.02.02. 16:50:04

Jó írás. Én a "Végtelen történet" címet adtam volna.

Der Beste 2011.02.02. 21:22:09

Remek s találó poszt.
süti beállítások módosítása