Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Egymillió feletti nézettség

2011.02.21. 12:58 | Proszektura | Szólj hozzá!

A Proszektúra oldalán is reklámozott, ingyen letölthető Egon és Dönci animációs film alkotói által készített – a PANGEA The Neverending World címet viselő – film-trailer nézettsége immáron meghaladta az egymilliót.

https://www.youtube.com/watch?v=uKujOudUk0w

Nem tudom, hány magyar animáció dicsekedhet ilyesmivel? Meg merném kockáztatni, kevés.

A 7 perc negyven másodperc hosszúságú filmecske anagliph 3d, vagyis red/cian (piros/kék) szemüveggel tekinthető meg és nyújt élvezhető három dé élményt.

A több mint egymillió megtekintés megoszlása szerint a Föld szinte valamennyi országára kiterjed, Kaliforniától Kínáig, Hollandiától a Csendes-óceáni szigetekig.

Több a youtube-on kommentelő szerint az Avatar színvonalát eléri, illetőleg akad, akik szerint azt meg is haladja.

Ez a trailer annak idején azzal a kimondatlan szándékkal készült el, hogy egy egész estés film születik majd belőle. A forgatókönyv rég készen is van, már „csak” az a kb. kétszázmillió hiányzik, amiből meg lehetne valósítani.

Ezt a filmet ugyanis már nem lehet olyan „garázs-projekttel” összehozni, mint hajdanán az Egon és Döncit. Persze a kétszáz millka az még mindig nevetséges töredéke hasonló amerikai produkciók költségvetésének.

Az alkotók viszont egyelőre nem rendelkeznek a kivitelezéshez szükséges kétszázmillióval sem. Arról azonban senkinek nem lehetnek kétségei, a film mindettől függetlenül belátható időn belül el fog készülni. Bürokrata bükkfanyelven megfogalmazva: a határidő folyamatos.

 

Az indexen azt olvastam a minap, Gőzsy Kati „tollából”, hogy filmkészítésben Magyarország nincs versenyhelyzetben: jelenleg egy játékfilm létrehozására is nehéz összeszedni a pénzt, pláne 3d-éhez. „Mégis ráakadtunk három esetre, amikor külföldi szaktudással vagy magyar leleményességgel 3d kamerával forgattak filmeseink.”

Vagyis a rendkívül mostoha viszonyok ellenére mások is próbálkoznak. Ha minden igaz, Gauder Áron és Novák Erik Egill-je is készülget.

 

Mindenesetre elgondolkoztató az is, hogy a hazai filmművészet jelenlegi első számú reprezentánsa hogyan is vélekedik a hazai körülményekről. Sokakat megdöbbentett Tarr Béla nyilatkozata a magyarországi állapotokról. De az is lehet, hogy stilárisan félreértették a szavait, amiként azt a kulturális államtitkár úr állítja.

 http://index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/2011/02/21/felreertelmezhettek_tarr_bela_szavait/

Vagyis nem akart ő a csapba szarni, csak a szarba csapni.

A magyar film jelenlegi fő guruja, Andy Vajna viszont, mindezen közben olyan zseniális okosságokat fogalmazott meg, miszerint a szórakoztatás és a művészet nem két, egymást kizáró fogalom, hiszen lehet igényesen szórakoztatni. Meg olyasmiket, hogy fontos a tehetségekkel foglalkozni, aki lehet akár húszéves kezdő, de lehet tapasztaltabb szakember is. Azt viszont ő sem tudja pontosan, mi lesz például a hazai filmszemlék sorsa. Lesz e folytatásuk április végén?

A filmszakmáért aggódóknak egyébként azt az örömteli – optimista kicsengésű – hírt ajánlanám még a figyelmébe, miszerint Vajna, a Tóth Évával való összeveszése után a Berlinálén már Damu Roland volt menyasszonyának oldalán vigasztalódott.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr822676868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása