Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Alaptörvény zárójelekkel

2011.04.13. 14:55 | Proszektura | 3 komment

Gulyás Gergely újdondász alkotmányjogász, Fideszes sztárpolitikus érdekes választ adott a hvg. hu azon kérdésére miszerint helyénvaló e, hogy az alaptörvény imigyen zárul: „Mi a 2010. április 25-én megválasztott Országgyűlés képviselői, Isten és ember előtti felelősségünk tudatában, élve alkotmányozó hatalmunkkal, Magyarország első egységes Alaptörvényét a fentiek szerint állapítjuk meg.”

http://hvg.hu/itthon/20110413_fidesz_kdnp_istenhit#rss

A hvg.hu szerint ugyanis elképzelhető, hogy a Fidesz frakcióban vannak ateista képviselők is.

Gulyás szerint egyszerű a megoldás. Ha valaki mégis úgy gondolná, hogy neki nincs Isten előtt felelőssége, akkor ezt a részét zárójelbe teszi, és az „ember előtti” felelősség tudatában szavaz.

De mi van, vethetnénk ellen, ha valaki meg éppenséggel úgy vélekedik, hogy neki nem csak az Isten, de az ember előtt sincs felelőssége? Akkor ő mind a két részt zárójelbe teheti?

Ez a zárójeles megoldás ettől függetlenül nagyon tetszik. Igen demokratikus. Bár a gyakorlati kivitelezésével sajnos lehetnek problémák.

Hiszen tudjuk, milyen kalamajkát okozott például, amikor Novák Előd képviselő úr a szent magyar termőföld védelmével kapcsolatos szavazata leadásakor nem elégedett meg a szimpla igennel, hanem olyan megjegyzést fűzött hozzá, amellyel lényegében lehazaárulózta a nemmel voksoló egész Fidesz és KDNP frakciót.

Lázár úr magából kikelve követelt elégtételt. Hiszen az rendjén való, hogy az MSZP-s képviselőket és szimpatizánsokat folyton-folyvást hazaárulóknak nevezik, de, hogy épp a forradalmárokkal teszik ezt! Ez felháborító!

De maradjunk ennél a zárójeles ötletnél. Ha jól értem Gulyás Gergely szavait, ez azt jelenti, hogy ha valaki nem ért egyet az alaptörvény bizonyos megfogalmazásaival, akkor nincs más dolga, mint azt a részt zárójelbe teszi. Vagyis úgy tekinti, mint ami számára nem is létezik.

Nem kívánt rész törlendő.

Gulyás úr engedelmével ezt a zárójeles elképzelést továbbfejleszteném, mondván, ha a képviselők megtehetik, hogy az alaptörvény meghatározott részét zárójelbe teszik, akkor ezt szerintem meg kellene engedni más közönséges földi halandóknak is.

Én például biztos, hogy telepakolnám az alaptörvényt sok-sok zárójellel. Vagy, ami még ennél is jobb megoldásnak tűnik, az egész alaptörvényt úgy ahogy van belefoglalnám egy nagy-nagy zárójelbe.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr582823147

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért rossz az alkotmány, avagy hogyan NE kritizáljuk az Alaptörvényt? 2011.04.17. 19:09:19

Ahogy közeledik húsvét hétfő, egyre többen szidják az alkotmányt, ezerféle érvet felsorakoztatva. Sok jobboldalinak azonban csak annyi jön át, hogy Orbán már megint antidemokrata, és minden, amit csinál, rossz. Ez az állítás sajnos részben jogos: sokan...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymand 2011.04.13. 17:03:31

Tisztelt Posztoló!

Vedd már észre, hogy itt mindenki zárójelbe lett téve!
Te, én, és az ország lakosságának nagy része.

Tisztelettel:
anonymand

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.04.13. 22:18:04

@anonymand: szerintem észre vettük ezt sokan :) - és rohadtul nem tetszik! Nehogy már az idézőjelesek tegyenek mindenkit zárójelbe! :) - Tisztelt Kommentelő társam! Vannak még tisztességes, becsületes, érző és öntudatos emberek e kis országban - bízzunk már magunkban és egymásban, hogy képesek vagyunk meglátni ezt a gyalázatos próbálkozást... hogy mire megy ki a játék? Lehet, hogy vesztes leszek, de hogy nem küzdelem nélkül - az tuti! Mert sosem biztos, hogy nem mi vagyunk a jobbak... sőt!
Aki az igazságot jobban szereti a fidesznél, az nem adja meg magát önként a támadó félnek, szerintem.

anonymand 2011.04.14. 04:40:43

@térfél:

Tisztelt térfél!

Akibe szorult csak egy csöpp ön,- és igazságérzet, az természetesen felháborodik.
A most hatalmon levők valóban úgy működnek, mintha ők lennének az ország.
Elvakította őket az "elsöprő" (52,7%-os) győzelem.
De minél inkább negligálják a zemberek minimum felét, annál nagyobb számú, annál több öntudatlanra ébredővel találjál szembe magukat.
Mindig is optimista és idealista voltam, vallottam és hiszem most is, a jó győz.
Persze ezt nem elég kivárni, minden lehetséges és törvényes eszközt meg kell ragadni, hogy igazságunkat érvényre tudjuk juttatni.

Nem lesz egyszerű!

Tisztelettel:
anonymand
süti beállítások módosítása