Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Trágyadomb a Parlamentben

2011.05.20. 16:18 | Proszektura | 18 komment

Olvasom, hogy a fotóművész engedélye nélkül készíttetett másolatot egy alkotásról Veress László, az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke.

Képet lopott? - kérdezi az index.

Az index, az Amerikai Népszavára hivatkozva, azt is megírta, hogy Veress úrnak egy nemzetközi fotópályázaton tetszett meg Páczai Tamás Trágyadomb című képe, amiből egy kópiát ki akart akasztani az irodájában. Az alkotó által megszabott hetvenezer forintot azonban sokallta, „a megszorítások miatt”. (Az is lehet persze, hogy valójában Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztostól ijedt meg, nehogy később a buzgó ügyvéd rábizonyítsa, a kép valójában csak hatvanötezret ér, a kabinetfőnök pedig pazarolja a népvagyont. Bár azt tapasztalom, hogy valahogy az ügyvéd úrnak visszaélés ügyekben elég csőlátása van...)

A kabinetfőnök mindezért egy olcsóbb megoldást választva a fotó szkennelt verziójából készíttetett kópiát egy fotólaborban.

Csak azt nem értem, miért lett ebből hír az indexen vagy akárhol máshol? Tán az újságírók nem fogták föl, hogy a kérdéses fotót, és ezen keresztül a fotóművészt milyen nagy megtiszteltetés érte. Az alkotása az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke irodájában díszeleghetett.

Tisztelt szerkesztő urak, nem eléggé világos?

az ORSZÁGGYŰLÉS ELNÖKÉNEK KABINETFŐNÖKE IRODÁJÁBAN!

 

Mások kezüket-lábukat törnék, s tán még fizetni is hajlandóak lennének egy ilyen megtiszteltetésért.

Úgy, hogy jobb lesz, ha ez a Páczai vagy ki a túró, nem ugrál annyira. Mert ha ez a malőr netán Lázár János vagy Balsai István fülébe jut, az Isten legyen neki irgalmas. Mert akkor az Isten sem menti meg őt egy alkotmánymódosítástól. Amelynek az lesz a lényege, hogy a Trágyadombnak igenis ellenérték nélkül az Országgyűlésben a helye. A részletes szabályok pedig – aranyozott blondelkeret, selyemzsinór, fotót takaró üvegvastagság, stb. - a sarkalatos törvényekben kerülnek bepikkelyezésre.

Ennek a Páczainak pedig alaposan a körmére néznek majd, s ha tovább kellemetlenkedik, elmehet a munka világába.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr182919544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lorenzo von matterhorn 2011.05.20. 22:04:33

aki hazudik az csal,aki hazudik az lop....

penelope garcia 2011.05.20. 23:06:44

Szerintem nem is az a fő kérdés, hogy miért a háborgás (megjegyzem, remélem, az Artisjus őt is alaposan, többszörösen popóba kurbinálja, ahogyan azt kell a csúnya illegális lopókkal), hanem az, hogy hogyan derült ki, miféle képe van a fickónak az irodájában? Valami művelt művészet-barát felismerte? Vagy eldicsekedett vele? Vagy mi?

Astronomy Domine 2011.05.20. 23:31:44

A trágyadomb nagyszerűen illik is oda.

Bergeroth 2011.05.21. 00:38:05

"Az alkotó által megszabott hetvenezer forintot azonban sokallta, „a megszorítások miatt”. "

Bezzeg a teljesen felesleges átnevezgetésekre, a teljesen felesleges kérdőívek küldözgetésére, azokra van felesleges sok-sok millió forint. Hihető, persze....

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.05.21. 07:25:12

Az a szép a történetben, ha egy átlagos polgárról lenne szó már régen előzetesben ülne lopásért, itt meg még van arca azt mondani a szóvivőnek, hogy tárgyalnak a fotóssal.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.05.21. 07:48:18

Szomorú történet, s nem követendő példa; bár lényegében sokan ugyanezt csinálják, csak éppen torrent-tel, ncore-ral (vagy hogyisírják...) meg 2-3 ezer forintos DVD filmekkel, amiket "megszorítások" miatt nem vesznek meg az emberek, inkább ingyen letöltik. Ezzel persze messze nem a kabinetfőnököt akarom felmenteni...

Amúgy szerintetek mi tetszhetett meg neki a képen?
nepszava.com/files/2011/05/tragyadomb-qpr.jpg

Win Elen 2011.05.21. 07:52:55

nos igen... honnan tudni ezekről a részletekről? Nem hiszem, hogy sok civil jön-megy arrafelé. Meg hogy szkennelte be? Elkérte az eredetit? Képet is odaadnak, kipróbálásra, hogy hátha később rájövök nem tetszik? Amúgy meg elkezdődött az ubiszezon? :)

Win Elen 2011.05.21. 07:55:05

@bulvármédiás =>: olyan az alakja, mint a parlamentnek, ez egy ilyen szimbolikus beismerés

fidesz = házmesterek pártja 2011.05.21. 08:17:00

@chipanddale74: lófaszt ülne. Magyarországon a szerzői jog csak a multikat védi. A "kisemberre" - és ide tartozik a fotósok 99%-a - magasról szarnak.

Dilettantizmus legmagasabb foka = blog.hu rendszer 2011.05.21. 08:17:52

@bulvármédiás =>: önmagát vélte felfedezni rajta.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.21. 08:20:13

Szerzői jogok? Azok Veresst illetik, hiszen ő szerzett egy másolatot.
Kifordított egy világ.

fidesz = házmesterek pártja 2011.05.21. 08:21:56

Egyébként:

"Ebben az áll: a hivatal tárgyalásokat folytatott Páczai Tamással a "Trágyadomb" című fotó felhasználási jogáról, annak ellenére, hogy a pályázati kiírás szerint a pályázaton résztvevő alkotók "lemondtak szerzői jogaikról az Országgyűlés Hivatala javára", és hozzájárultak ahhoz, hogy a hivatal publikációkban a képeiket térítésmentesen használja."

Ha ez valóban igaz és egy pályázati képet nyúlt le a kis fidesznyik, akkor fotósunknak egy szava sem lehet. Ő a hülye, ha nem olvasta el a pályázatra beküldött képek felhasználására vonatkozó részleteket.

fidesz = házmesterek pártja 2011.05.21. 08:22:33

Az csak apróság, hogy a szerzői jogokról nem lehet lemondani, ezt egy parlamenti patkánynak illene tudni...

számá 2011.05.21. 09:07:57

Az a baj, hogy én nem tudok róla, hogy az Országgyűlésben ki lenne állítva akár egy darab egymillió forint feletti értékű kép is, amit bármelyikük vitt volna BE (ez nem bal meg jobboldali probléma, hanem húszéves vagy hetven).

Na mindegy is, nekem ide mindösszesen ezzel csak egy kérdésem van:

Nem tudna maga után valami maradandót alkotni valamelyikük (mindre vonatkozik aki benn ül!!!), például megvásárolja eredetiben a Trágyadomb című képet és az Országgyűlésnek ajándékozza, hogy az mindig ki legyen állítva, minden érdeklődőnek?

Lehet, hogy 20 év múlva legalább valaki ettől emlékezne rájuk, mert amit most csinálnak arról eszébe jutni senkinek semmi se fog.

(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy lehet, hitelesebb is lenne ugye a Nagy Széchenyi grófról elnevezni a terveket.)

mokkaczuka 2011.05.21. 22:38:42

@al kotmány aláiro álamfö: Szerintem te nem olvastad el jól. Mióta publikáció, ha valaki kitesz egy nagyítást az irodájában?

fidesz = házmesterek pártja 2011.05.22. 07:03:41

@mokkaczuka:
""lemondtak szerzői jogaikról az Országgyűlés Hivatala javára""

mokkaczuka 2011.05.22. 07:31:51

T@al kotmány aláiro álamfö: Tizenöt éve netezem, és még egyszer nem értem meg, hogy egy olvasási nehézségekkel küszködő fószer ne tartott volna ki a tévedése mellett. Komolyan mondom, elteszek egy pezsgőt és kinyitom, ha másként lesz. Miért ilyen kurvára biztos valaki az igazában, amikor nem olvasta el a kurva bekezdést:

nepszava.com/2011/05/magyarorszag/az-orszaggyules-hivatala-szerint-nem-loptak.html

Itt ez áll (és a pályázatban is):

résztvevő a pályázati anyag beküldésével automatikusan elfogadja a pályázati feltételeket, és egyben hozzájárul, hogy a rendezők a pályázattal és a kiállítással kapcsolatos publikációkban képeiket térítésmentesen használják, valamint a zsűrizés internetes közvetítése során azokat az oldalakon megjelenítsék és a pályázat archívumában megőrizzék. A díjat felajánlók a pályázat promóciójához kapcsolódva jogdíjmentesen használhatják fel az általuk díjazott kép(ek)et.

Kiemelve, még egyszer, ismétlés a tudás anyja:

a pályázattal és a kiállítással kapcsolatos publikációkban képeiket térítésmentesen használják, valamint a zsűrizés internetes közvetítése során azokat az oldalakon megjelenítsék és a pályázat archívumában megőrizzék

TECCIK ÉRTENI?

Nincs benne, hogy lemondtak minden szerzői jogukról az Országgyűlés javára. Ezt csak állítja az OH, de nem igaz. Ettől olyan szánalmas a védekezésük. Van egy ilyen kitétel, ami a nyertes pályaművekre vonatkozik. Azokkal azt csinálnak, amit akarnak.

Mellesleg megkérdeztek egy kompetens ügyvédet és egy szerzői jogi perekkel foglalkozó bírónőt, mindkettő szerint egyértelmű lopás történt. A bírónő azt mondta, érdemes jóval nagyobb összegre perelni, de ha ez az összeg marad, akkor egyszerű fizetési meghagyást kell kiadni.

Meg hát a fotósnak meg az Amerikai Népszavának a birtokában van az egész e-mailezés. Ha minden jog az Országgyűlésé, akkor minek kértek engedélyt?

fidesz = házmesterek pártja 2011.05.22. 08:27:39

@mokkaczuka: ha egy mondat értelmezése nehezedre esik, akkor fordul nyugodtan szakemberhez!
Esetleg ha elolvasnád amit eredetileg írtam és nem csak a levegőbe fröcsögnél... Na mindegy... fegyvertelen emberrel nem kezdek szellemi párbajt. :D
süti beállítások módosítása