Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Kafkai koppintás

2011.07.01. 19:35 | Proszektura | 36 komment

Címkék: cenzúra komment népszava elnök schmitt pál médiatörvény köztársasági

 Nem tudom, dr. Bodonovich Jenő úr olvasta-e Franz Kafka A per című regényét? Felteszem, jogászdoktor, nem a bölcsésztudományokból doktorált, s nem is valami dögész (ahogy a jogásznóta az orvosokat oly kedvesen nevezi).

Mindenesetre, ha ismeri doktor Bodonovich Josef K. történetét, ha nem, a Népszavával szembeni eljárása igencsak emlékeztet a regénybeli per sötét történéseire.
 
A Népszava főszerkesztőjének, Peter N.-nek írt levelében ugyanis ügyesen kikerül minden konkrétumot, amikor úgy fogalmaz:
„A 2011. június 14-én a Hivatalomhoz érkezett panaszban kifogásolt cikk 2011. június 8-án jelent meg a www. nepszava. hu internetes portálon, Schmitt Pál: erős jellem volt Mádl Ferenc címmel. A cikkhez tartozó kommentek sértő tartalma, Mádl Ferenc és Schmitt Pál köztársasági elnök személyét érintő megjegyzések kivizsgálására indítok eljárást.
Az Mttv 142. § (3)-(9) bekezdések alapján egyeztetési eljárását kívánok lefolytatni, ezért kérem Főszerkesztő urat, hogy a valószínűsíthető érdeksérelem miatt szíveskedjék részemre a cikkhez kapcsolódó kommentek tartalmával kapcsolatos álláspontjáról, valamint a portálon található kommentek moderálási gyakorlatáról a fenti iktatószám megjelölésével tájékoztatni.”
 
Még szép, hogy nem köti a főszerkesztő orrára Bodonovich doki, mik a sértő tartalmak, megjegyzések, ki az akit „valószínűsíthető érdeksérelem” ért, s konkrétan mi ez az érdeksérelem?. Találja ki a főszerkesztő. De mi van, ha Peter N. szerint nem is léteznek ilyenek? Miért neki kell rájönnie arra, hogy az egyébként ismeretlen panaszos mely kommentek mely megjegyzéseit tartja sértő tartalmúnak és miért?
 
Olyan ez, mint mikor a bíróságon azt mondaná az ügyész a vádlottnak, vádolom, de nem árulná el, konkrétan mivel.
 
És mi az, hogy tájékoztatást kér a cikkhez kapcsolódó kommentek tartalmával kapcsolatos főszerkesztői álláspontról? Ha valakinek az a véleménye, hogy Schmitt Pál jellemtelen, miért nem irthatná ezt le szabadon, mi köze lehet ehhez a főszerkesztőnek?
 
Mindemellett az már nem Bodonovich kolléga hibája, hogy egy olyan jogszabályhely - Mttv.140. § (1) - állítólagos sérelmét hánytorgatja föl a Népszavának, amelyik zagyva, s jóformán értelmezhetetlen szövegével vetekszik új alkotmányunk preambulumával.
 
„Valamely médiaszolgáltatás, sajtótermék, valamint elektronikus hírközlési szolgáltatás nyújtásával kapcsolatos olyan magatartás észlelése esetén, amely a médiaszolgáltatásra vagy az elektronikus hírközlési szolgáltatásra vonatkozó szabály megsértésének nem minősül, illetve nem tartozik a Médiatanács, az Elnök és a Hivatal hatáskörébe, de a médiaszolgáltatást, a sajtóterméket, illetve az elektronikus hírközlési szolgáltatást igénybe vevő felhasználók, előfizetők, fogyasztók, valamint a nézők, vagy hallgatók méltányolandó érdekének sérelmét okozza vagy okozhatja, az akit érdeksérelem ért, vagy akinél érdeksérelem bekövetkezésének közvetlen veszélye áll fenn, a Biztos Hivatalánál panasszal élhet."
 
Ha nem Josef K. története ismétlődne ezúttal is, talán meg mernénk kérdezni, mi az a méltányolandó érdek sérelme, ami miatt panasz tehető egy médium ellen? Létezik egyáltalán olyan újságcikk, komment, amelyik nem okoz valakinek valamilyen többé-kevésbé méltányolható érdeksérelmet? Olyan kommentek, mint amik a Népszava kérdéses cikkéhez fűztek, csak kiscserkész szövegek ahhoz képest, amik a Magyar Hírlap Hyde parkjában vagy a Népszabiban szoktak időnként megjelenni. Vidéki portálokról már nem is beszélve. Bodonovich úr alighanem belezavarodna, ha valamennyit a hivatalánál szóvá tennénk, és ki kéne vizsgálnia.
 
Egyébként pedig, ha jól értem, a Biztos Hivatala csak annak a panasza alapján vizsgálódhat, akit az érdeksérelem ért.
Vagyis ezek szerint személyesen Schmitt Pál fordult hozzájuk panasszal?

· 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr953030967

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ha morzsát dobsz a népnek, jönnek a madarak 2011.07.02. 10:54:59

A netes közösségek versenyt paráznak a Médiatörvény miatt. Nekik ajánlom a franciák diktátoros Twitter-kampányát. Ki mondta, hogy magyar ember csak magyarul kommentelhet? A mindenkori hatalomra nem az a veszélyes, ha a bloggerek és a kommentezők egymás...

Trackback: Ha morzsát dobsz a népnek, jönnek a madarak 2011.07.02. 10:54:06

A netes közösségek versenyt paráznak a Médiatörvény miatt. Nekik ajánlom a franciák diktátoros Twitter-kampányát. Ki mondta, hogy magyar ember csak magyarul kommentelhet? A mindenkori hatalomra nem az a veszélyes, ha a bloggerek és a kommentezők egymás...

Trackback: Miért szeret szopni a Fidesz? 2011.07.01. 22:35:37

Már elnézést a kissé vulgáris címért, de erre nem találok jobb kifejezést: a Fidesz házhoz megy a pofonért. És most nem a médiatörvényre gondolok, hanem arra, hogy egy kormánytag feljelentést tett egy komment miatt. Mi vaaaaan?   Nem önmagában...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2011.07.01. 22:48:03

Schmitt egy pojáca!--ezért most ti is levelet fogtok kapni?
Orbán egy arrogáns elmebeteg törpediktátor!--ezért már a Q7 is jönni fog?

BEKAPHATJÁK--persze csak nemzeti konzultáció mellett.

Zuzu Petás 2011.07.01. 23:10:32

Bodonovich, Szargyártó, Orbánc, Köteles Kövér, mind mind hazug, hazaárulók!

josef_k 2011.07.01. 23:20:37

@gipsz1234: Attól még egy f. Franz Kafka és Kaffka Margit. Mert bár a kaffkai is lehetne (lehetett volna) kafkai, de erre azért elég kevés példa van (volt).

josef_k 2011.07.01. 23:21:16

A tartalommal amúgy teljesen egyet lehet érteni... - bár nem tudom, hogy szabad-e...

billy reed 2011.07.01. 23:39:53

"Ez egy teljesen komoly névtelen feljelentés volt...géppel írva!"
/A tanú-részlet/

Ezennel kijelentem, hogy e kommentnek nemhogy politikai, de semmilyen tartalma sincs!

Éljen és virágozzék pártunk és országunk minden vezére!

csillámpóni 2011.07.01. 23:43:22

Kevés dolgot lehet itt hozzátenni, annyit talán érdemes, hogy ahogy dr. Bodonovich Jenő, úgy Kafka maga is jogász, Istennek hála, a bölcsészek valahogy... fecsegősek.

Plusz talán annyit, hogy ez a "ügyész a vádlottnak, vádolom, de nem árulná el, konkrétan mivel." - dolog a konkrét ügytől függetlenül bennem valamiféle "lelkiismeret"-re rezonál, és igen, van aki rendelkezik ilyesmivel, van aki nem.
Aki igen, nyilván ne menjen szennylapírónak. Még ha az elektronyos szennylap se.

Aki nem, az viszont nekem csak szopjon, és ezzel egy az álláspontom a kormányéval.

nandras01 2011.07.01. 23:45:05

idézet a hivatkozott tv. szövegből:
"... az akit érdeksérelem ért, vagy akinél érdeksérelem bekövetkezésének közvetlen veszélye áll fenn, a Biztos Hivatalánál panasszal élhet."
magyarul. az tehet panaszt, AKIT érdeksérelem ért, így a panaszos vagy schmitt, vagy mádl lehet csak, mivel elég valószínűtlen, hogy az eljárás elindítóját, egy névtelen olvasót, vagy kommentelőt érte volna az érdeksérelem.
amennyiben a feljelentő nem a két említett személy közül az egyik volt, a népszava szerkesztője, mint jogkövető állampolgár, egyet tehet:
magas ívből leszarja a fontoskodó apparatcsikot, és egy rövid imélben elmondja neki, hogy a feljelentést hova és milyen mélyen dugja fel magának.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2011.07.01. 23:54:27

Aki ezt a hozzászólást elolvassa, az egy szarházi kis senki pondró és bekaphatja.

Lasombra 2011.07.02. 00:04:39

jaj, lehetnétek kicsit megértőbbek szegény Hivatallal. hát még nem tanultak bele. attól, hogy ők ott ülnek, még nem jelenti azt, hogy ismerik is a törvényüket, ami alapján majd menni fognak a dolgok. azt nem ők írták, hanem a főnökék. egész fentről jött. mondták, hogy így majd jó lesz. ők meg bólintottak.

meg különben is, annyi verziója volt már ennek a jogszabálynak. titokzatosabb már, mint a loch ness-i szörny.
- vannak régi munkaanyagok, ezek egyikét fűzte le Gizike Bodonovich úrnak
- van kettő a külföldnél, egy amit a kormány ferdított le, meg egy másik, ami a szöveghű változat, de azt Brüsszelben elkeverték.
- van egy smitpaja fiókjában, az az A/A, amit aláírt, de már nagyon mélyen van a sok-sok többi saláta alatt, mert ugye termékeny a törvénygyár.
- van tízmillió a köztudatban.

hát csoda, ha belezavarodnak?

én azt mondom, adjunk nekik lehetőséget, hogy gyakorlatot szerezzenek. egy kis work overload, panasz flood, persze szigorúan csak hogy gátat vessünk a személyi jogokat sértő aljas tartalmaknak.
az első 10-15 ezer panasz után szerintem már tudni fogják, mi alapján is kellene eljárniuk.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2011.07.02. 00:15:50

@csillámpóni: jahh, csak azt felejted el, h nem a "szennylapíró" teszi oda a kommenteket, hanem az olvasói. de zárjuk be azt a kocsmát is, ahol megsértenek vkit, hiszen az a tulaj felelőssége

regress 2011.07.02. 03:03:35

csigapali egy gerinctelen,nyálas senki.ont olyan akire viktornak szüksége van

trashy 2011.07.02. 03:38:39

Vicces ez az egesz. Az eredeti kommentet gondolom csak nehany szazan olvashattak el. Most tesznek rola hogy milliok ele keruljon. A logikajuk alapjan a buntetes is valami olyasmi lesz hogy le kell kommentelni szazszor hogy "Schmitt Pal egy pojaca"...:)
De alapvetoen rossz oldalrol kozelitik meg a dolgot. Ha nem akar a part ilyen kommenteket latni akkor azt ugy is elerhetnek hogy keresnek egy olyan KE-ot aki nem pojaca..

daniferi 2011.07.02. 04:41:25

@HK417: Vigyázz, mert a "bekaphatják" miatt akár még a szexuális zaklatás is fennáll :)

ppppalika 2011.07.02. 07:13:45

@trashy: Aki nem az, az önhatalmúlag küldözgetné a törvényeket ide-oda. Nem lenne az jó, hidd el! :)

trashy 2011.07.02. 07:34:00

@ppppalika: Ugy erzed most nem ez van?:)

trashy 2011.07.02. 07:37:45

Furcsa erzeseket szul ez az egesz. Mikor egyszerre vicces es ijeszto az amikor idiotak kezebe hatalom kerul, es elnek vele ha kell ha nem..

mendson 2011.07.02. 07:43:37

Van egy kérdésem,ha én azt szeretném, hogy Orbán Viktor hazánk legnagyobb szentje legyen a lehető leghamarabb akkor most büntit érdemlek?

nemstatikus 2011.07.02. 08:15:06

@mendson: Nyitott kaput döngetsz. Orbán Viktor már ma is hazánk legnagyobb élő szentje.

Mr. Waszabi 2011.07.02. 08:17:47

Sok Harry Pottert néztek ezek. De attól még a varázslat nem működik, a feketéből nem lesz fehér, hiába zsolozsmáznak.
Inkább olyan embert kellett volna legfőbb közjogi méltóságnak választaniuk, akinek van emberi méltósága, s nem csinál magából hülyét ország-világ előtt. Persze értem én: a sportkedvelő minielnök számára egy volt sportdiplomata hordozza az összes emberi értéket. Hát, innen szép nyerni.
De nézzük a jó oldalát: bekerülhetünk a Guiness-könyvbe másodjára is, egy újabb orbitális fiaskóval. Kevés ország vezetése tartja a 21. században kiemelkedő fontosságú kutatási területnek a bányabéka segge lyukát.

nemstatikus 2011.07.02. 08:22:40

@nemstatikus: Schmitt Pál pedig hazánk második legnagyobb élő szentje, teszem hozzá sietve, még mielőtt egy törvénytisztelő álampolgár azt képzelné, hogy őt már le sem sz.rom.

mendson 2011.07.02. 08:25:01

@nemstatikus: Olyan, hogy szent aki él a keresztény vallás nem ismer.Ahoz ,hogy valaki szenté legyen nyilvánítva elöbb boldoggá kell avatni.Ahhoz meg persze meg kell tenni azt a néhány lépést amit megtett a köztársasági tér új névadója.Élő szent csak a budhizmusban és talán még valamelyik keleti vallásban van.Nos esetleg igazad is lehet ebből a szempontból,de akkor világosan látni kell,a keleti szél nem gazdasági szempontból értelmezendő.Sokkal hihetőbb, hogy az "élőként szent" project keretében vizsgálandó.

senon 2011.07.02. 08:27:16

Elemér, elemér, ha írásra adod a fejed, legalább a főszereplőd nevét írd le helyesen. Nem KAFFKA, hanem KAFKA, 1, azaz egy "f" betűvel.

nemstatikus 2011.07.02. 08:32:34

@mendson: mendson fiam! Miért az az érzésem, hogy te Füles kedvelő voltál/vagy? Boldogság már van, nem is kicsi, a többi meg csupán egyéni indítvány kérdése. 2/3

igényes 2011.07.02. 09:19:00

Dr. Schmitt Pálról elmondható, papírja van róla, hogy büntetett előéletű.
Dr. Schmitt Pálról elmondható, hogy az összes megszerzett vizsgája, diplomája a magyar helyesírási hiányosságai alapján megkérdőjelezhető, hiszen elismerte maga a Köztársasági Hivatal, hogy nem képes helyesen írni, ezért kisegítő nyelvtanárt vettek fel mellé, de ennek ellenére még ma is egy sor helyesírási és tartalmi hiba szerepel életrajzában.
Dr. Schmitt Pál életrajzában több nyelv ismeretét jelöli, a diplomájának, doktorátusának alapja biztosan megkövetel egy állami nyelvvizsgát, mely szóbeli és írásbeli részből áll. Nehezen tudom elhinni, hogy képes volt sikeres vizsgát tenni, vajon bevállalja-e egy vizsga megismétlését.

www.keh.hu/index.php?submenu=schmitt_pal_eletrajz

1. "Magyar Köztársaság nagykövete Svájcban (1999 - 2002)
Magyar Köztársaság nagykövete Madridban (1993 -1997)"
ITT EGY HIBA: MADRID, vagy SPANYOLORSZÁG?

Dr. Schmitt Pálnak, Magyarország köztársasági elnökének életrajza.

Személyes adatok

Születési hely, idő: Budapest, 1942. május 13.
Családi állapot: nős, felesége Schmittné Makray Katalin
Három gyermek apja

Tanulmányok

Címzetes egyetemi tanár (1994)
Doktori cím Testnevelési Egyetem (1992)
Okleveles közgazdász, Közgazdaságtudományi Egyetem (1965)

Nyelvtudás

Angol, német, francia, spanyol, orosz

Sportolói múlt

Kétszeres olimpiai bajnok (párbajtőr csapat 1968, 1972)
Kétszeres világbajnok (1970, 1971)

Politikai tevékenység

A Magyar Köztársaság Parlamentjének elnöke (2010. május 14 - 2010. augusztus 5.)
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség alelnöke (2003 - 2007)
Az Európai Parlament alelnöke (2009. július 14. - 2010. május 14.)
Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának alenöke (2004 - 2010)
Az Európai Parlament Küldöttségi Elnökök Értekezletének tagja (2004 - 2010)
Az EU-Horvátország Parlamenti Vegyes Bizottságba delegált küldöttség elnöke (2004 - 2010)
Az Európai Parlament Japánnal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségének póttagja (2004 - 2010)

Civil tevékenység

Magyar Köztársaság nagykövete Svájcban (1999 - 2002)
Magyar Köztársaság nagykövete Madridban (1993 -1997)
Népstadion és Intézményei, főigazgató (1981 - 1983)
Hungarhotels Szálloda és Vendéglátóipari Vállalat (1965 - 1981)

Sportvezetői tevékenység

Magyar Olimpiai Bizottság elnöke (1990 - 2010. augusztus 4.)
Magyar Sporttanács társelnöke (1997- )
Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alelnöke (1995 - 1999)
Olimpikonok Világszövetségének (WOA) elnöke (1999 - 2007)
NOB végrehajtó bizottság tagja (1991 - 1999)
NOB sportolói bizottság alelnöke (1984 - 1988)
NOB környezetvédelmi bizottság elnöke (1995 - )
OTSH alelnök - MOB főtitkár (1983 - 1988)
NOB tag (1983 - )

Kitüntetések

Japán Szent Hagyaték Arany-Ezüst Csillagja, 1998
Spanyol Katolikus Izabella Nagykereszt, 1997
Magyar Köztársasági Érdemrend Középkereszt, 1992

taecleau 2011.07.02. 09:23:57

Nem mindegy, hogy mit kifogásolnak? A lap léte jelenti a problémát. Néhány 10-20 milliós bírság után már nem lesz probléma, ennyi a megoldás, ezt kell elérni.

regress 2011.07.02. 09:48:10

@mendson: életem legszebb napja lesz,mikor viktort ,és csigapalit boldoggá avatják

dezso 2011.07.02. 09:50:34

@igényes: "Japán Szent Hagyaték Arany-Ezüst Csillagja, 1998"
tessék, a japánok már tudták korábban is, hogy szent...
(Szt. Sch. Pál levele a hegyeshalombeliekhez?)

keri5353 2011.07.02. 09:52:18

Gyerekek! Mondja, kiabálja, ordítsa már valaki, a kurva életbe, hogy mindez nem igaz, csupán álmodok!!! Ébresszetek fel!!!

Filo 2011.07.02. 10:40:09

Bizonyára nem véletlen, hogy a nyelvtudásnál nem szerepel a magyar...

dr.kakaósbögre 2011.07.02. 10:50:26

ha külföldi lennék-de sajnos nem-és ezt az egész vircsaftot mesélnék,tuti nem hinném el.

igényes 2011.07.02. 10:56:29

Nekem nem tetszik, hogy különböző mércékkel mérik Orbánt, és a magyar polgárt. Csak egy példa:

Orbán közpénzből ajándékoz, és az illem okán más államok közpénzéből kap ajándékot, melyet nem vall be vagyonnyilatkozatában sem, de a NAV-nak sem. Tudjuk mennyit utazik mennyi ajándékot ad közpénzből azt csak sejtjük.

A Pápának 3 db ritkaságszámba menő aranyérme, de mit kapott cserébe azt nem tudjuk, de elképzeljük.

Tegnapi napon kapott egy szép kardot a magyar nép miniszterelnökeként, pont ilyet:

A legnagyobb bevételt az a kard hozta, amelyet Lech Kacsinszki lengyel elnök 2006-os látogatásakor ajándékozott Sólyom Lászlónak. A kard több mint 3 millió forintért talált gazdát. A legnagyobb harc egy olasz töltőtollért zajlott: 38 ezer forintért kiáltották ki, végül 320 ezerért kelt el. A bevételt a bakonyszűcsi Daganatos Gyermekek Rehabilitációs Lelki Otthona kapja.

Nos, hová tünnek a milliós ajándékok?
süti beállítások módosítása