Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Heraldikailag és vexilológiailag

2011.08.30. 17:37 | Proszektura | 2 komment

Azt most már az index tudósításából is tudjuk, hogy Tarlós István főpolgármesternek nem erőssége a heraldika és a vexilológia. Erre mutattak rá a napokban kellő eréllyel írásbeli tiltakozásukban, szakemberek véleményére hivatkozva, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Hende Csaba honvédelmi miniszter, mondván, a főpolgármesternek korábbi, a közgyűléssel is már rekordsebességgel elfogadtatott javaslata szakmailag problémás, mivel teljesen a katonai zászlók mintájára készült.

Igazán elismerésre méltó, hogy a kormányunk eme két, talán legelfoglaltabb tagja képes volt időt szakítani ilyesmire is számos bokros teendőjük mellett.

Vagyis, hogy eligazítsák ezt a Tarlóst heraldikailag, sőt vexilológiailag. És őrködjenek a főváros törvényes működése felett, ha kell, heraldikailag, sőt vexilológiailag is.

Mégis, mit képzel magáról ez a Tarlós? Hiszen még csak nem is Fidesz tag!

Bár Hendét azért nem egészen értem, miért pont ő tette kifogás tárgyává a katonai zászlókkal való hasonlatosságot.

De hát ugye ami szakmailag helytelen, az helytelen.

 

Az index egyébként be is mutatja a Tarlós -féle eredeti szakmaiatlan zászlóterv ábráját, majd pedig azt a változatot is, amelyik már elfogadható mind heraldikailag, mind vexilológiailag az említett kormánytagok számára is.

A korábbival megegyezően, ez is téglalap alakú, fehér színű, közepén pedig változatlanul a címer helyezkedne el. Vízszintes szegélyeit viszont egymásba fordított, piros és zöld egyenlő szárú, egymással érintkező háromszögekből összeálló díszszegély alkotná oly módon, hogy azok a zászló alapszínével kiegészülve a nemzeti színek együttesét adják.

Kétségtelenül, amennyire meg tudom ítélni, ez az új zászlóterv nem csak szakszerűbb – heraldikailag, sőt vexilológiailag is –. hanem sokkal tetszetősebb is a korábbinál.

Engem például speciel leginkább egy ízléses falusi falvédőre emlékeztet, nyíregyházi dédnagyanyám konyhájából.

Csak abba még bele volt hímezve valami olyasféle szöveg is, bár már nem emlékszem pontosan, miszerint ki a férjét szereti, jó ebédet főzzön neki! De lehet, hogy a felirat ez volt: Fehér galamb száll a falu felett, viszi az én bánatos szívemet. Esetleg az, hogy Kis libuskák egyetek, jó kövérek legyetek. Vagy: Az én uram csak a vizet issza, nem is sírom leányságom vissza.

Nem tudom, mi akadálya lenne annak egyébként, hogy valami hasonló megnyugtató felirat kerüljön a főváros zászlajára is? Például a vízivásnál maradva: Ki a Duna vizét issza, vágyik annak szíve vissza.

Szóval szerintem egyáltalán nem lenne baj, ha a fővárosunk zászlaja egy rusztikus falvédőre hasonlítana.

Egyébként pedig bizony már éppen időszerű volt a főváros zászlajának megváltoztatása. Amelyik, mint tudjuk feltűnően hasonlított a románok nemzeti trikolórjára.

Ezt még valahogy Demszkynek megbocsátottuk. Ám ez a tény különösen irritálóvá kezdett válni azok után, hogy Medgyessy Péter az oláhokkal koccintott a budapesti Kempinski szállodában Adrian Nastaseval Erdély elcsatolása napján, Alföldi Róbert pedig a színházát akarta a nemzeti ünnepük alkalmával felajánlani azoknak a szőröstalpúaknak.

De hagyjuk a múltat, s örüljünk annak, hogy szerdától új zászlaja lesz a fővárosunknak.

Hacsak nem érkezik Tarlóshoz még egy újabb levél.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr763191087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemocapt 2011.08.31. 17:39:30

Tarlós befér a FIDESZ csapatába. Az esze megvan hozzá. Kereszteljük át a köztereket, változtassuk meg a főváros zászlaját, szólítsuk fel a hajléktalanokat hogy szívódjanak fel. Ezenkívül mit tett a fővárosért? Ugyanazt teszi mint kenyéradó gazdája, csípőből hülyeségeket indít el.

inkontextus 2011.09.02. 01:41:23

Lehet én vagyok a fasz, de szerintem akármennyire is legyen egyedi stílusa a főpolgármester úrnak, én úgy vettem észre észérvekkel meggyőzhető... Csak többnyire olyan ordenáré hülyeségeket nyomat mindenki, hogy nem csodálom, ha az ember azt se tudja már hol áll a feje, és ami élből hülyeségnek hangzik az ellen bármennyire is fájhat, de időnként belefér egy-két ütős poén. Persze, nem védeni akarom, mert hát az tény, hogy néha lefordulok én is a székről az ötletek hallatán, de ilyenkor esetleg érvelni kéne, nem picsogni h jaaj de egy fasz ez is... Nem tudhat mindenki mindent, LOL... :DDDDDD peace
süti beállítások módosítása