Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Az európai baloldal demokrácia-felfogása

2012.02.16. 15:07 | Proszektura | 4 komment

Kétségtelenül a médiában a nap legfontosabb híre az EP hazánkat érintő döntése.

Az elfogadott állásfoglalás szerint az EP „súlyos aggodalmának ad hangot a demokrácia, a jogállamiság, az emberi és szociális jogok, a fékek és ellensúlyok rendszere, az egyenlőség és a megkülönböztetés tilalma terén fennálló magyarországi helyzet miatt".

Az index „Az EP megfeddte a magyar kormányt” címmel számol be erről az elítélő határozatról, vagyis egyértelműen fogalmaz: nem Magyarország, hanem a magyar kormány az elmarasztalás címzettje.

Azt gondolom, a közeli napok kommunikációs csatájának ez lesz az egyik sarkpontja, a kormányt feddték-e meg, állították pellengérre, vagy az egész országot en bloc.

A jobboldal folyamatosan azt fogja sulykolni, hogy a szégyenpadra ültetés egész Magyarországot érinti, míg a baloldal azt harsogja majd, hogy „csupán” Orbán Viktor akarnok politikáját ítélték el.

Ám dolog valójában ennél sokkal kacifántosabb.

Mert mit is tartalmaz ez a bizonyos elítélő határozat?

Az indexben leközölt állásfoglalásra vonatkozó terjedelmes indítvány, amit most az EP egyszerű szótöbbséggel elfogadott, a 2. pontjában az alábbiakat tartalmazza: „…a magyar állampolgárok és az Európai Unió közös érdekében felhívja a magyar kormányt, hogy tegyen eleget az Európai Bizottság, az Európa Tanács és a Velencei Bizottság fent említett kérdésekkel kapcsolatos ajánlásainak, bírálatainak és kéréseinek, és az Európai Unió alapvető értékeinek és normáinak tiszteletben tartása mellett módosítsa ennek megfelelően az érintett jogszabályokat;”

Vagyis arra hívják fel a magyar kormányt ( a mi érdekünkben is!), hogy módosítsa az érintett jogszabályokat, vagyis többek között,  és elsősorban az alaptörvényünket is!

Hogy is van ez?

Szeretném én azt látni kedves Neelie Kroes, hogy a holland alkotmányt a holland kormány csak úgy ukmukfukk módosítja! Nem tudom, ezek az EP-ben szavazgató szoci, liberális, zöld, komcsi hölgyek és urak tisztában vannak-e azzal, hogy egy kormány egyetlen jogállamban sem jogosult az alaptörvények módosítására. Legfeljebb javasolhatja azt.

Bizony, még az egykori kommunista diktatúrák is adtak a formára, s a törvényeket nem a miniszterelnök, vagy minisztertanács, hanem az országgyűlés hozta.

Vagyis a korrekt, a demokratikus alapelveket tisztelő felhívásnak vagy azt kellett volna tartalmaznia, hogy a magyar kormányt arra hívja fel, miszerint kezdeményezze a parlamentnél a kérdéses jogszabályok módosítását, vagy pedig a felhívását eleve a magyar parlamentnek kellett volna címeznie.

Csakhogy ez igen pikáns helyzetet teremtett volna. Egy ország független parlamentjét lehet-e utasítani bárki által, bármire is?

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr954119409

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Képmutatók 2012.02.16. 16:05:47

Fotó: Híradó.hu; Hivatkozás: EP szavazás 2012.02.16. (Index.hu)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Velence19 2012.02.17. 09:14:38

A cikkben igen sok csúsztatás van (hogy finom legyek). Vegyük sorra:
1."... Nem tudom, ezek az EP-ben szavazgató szoci, liberális, zöld, komcsi hölgyek..." Elfelejted, hogy az EP-ben Néppárti többségben van, közülük többen biztosan a javaslat mellett szavaztak ill. tartózkodtak, nélkülük nem lett volna többség. Ők valamiért kimaradtak a felsorolásból.
2. "...felhívja a magyar kormányt...". Igen, a kormányt, mert normális államban a kormány terjeszti a parlament elé a törvényeket (és nem önálló képviselői indítványok a legfontosabb kérdésekben is).
3."...a holland alkotmányt a holland kormány ....". Itt két dolog nem stimmel. Hollandia királyság, ergo nincs alkotmánya. Ha lenne, akkor, mint normális államban nem néhány hónap alatt ütnék nyélbe, hanem megrágnák alaposan, figyelembe vennének különböző véleményeket.
Amúgy a blogod az Index frissiben megírt cikkére támaszkodik, talán várjuk meg a hivatalos határozatot. Nem az első eset lenne, ha az újság a gyorsaság kedvéért nem pontosan idézne

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2012.02.17. 09:41:50

@Velence19: Ki van többségben az EP-ben?
Nincs Hollandiának alkotmánya?
Velence, te alapvető kérdésekben teljesen tájékozatlan vagy. Előbb nézz utána a dolgoknak, aztán okoskodj.

Velence19 2012.02.17. 10:02:48

@Proszektura: Sorry, Hollandia 1815. óta tényleg alkotmányos monarchia. Ebben tévedtem, de a többi álláspontomat fenntartom. Válaszod stílusa kissé faragatlan és nem a lényegről szól. Amúgy utánanéztem, OV a Néppárt 2003. évi kongresszusán fogadtatta el azt a határozatot, amely a demokrácia szintjét Kubával és Burmával azonos szinten határozta meg. Természetesen szigorún Mo. érdekében, hiszen milyen ország az, ahol nem őt választják meg miniszterelnöknek, bár saját belügyminisztere közli a parlamentbe, hogy a választások tiszták és törvényesek voltak.

Blickfang 2012.02.19. 08:09:55

@Velence19: Az értelmes eszmecseréhez partner is kell. Az első hozzászólásodból kiderült, hogy a monarchikus államformának szerinted velejárója az alkotmány hiánya !"...királyság, ergo nincs alkotmánya..."), továbbá hogy összekevered a legnagyobb létszámú frakció fogalmát a parlamenti többségével. A második hsz-edben további ijesztő sületlenségeket írsz, forrás megjelölése nélkül. Proszekturának igaza van, nagyon nem kéne itt okoskodnod.
süti beállítások módosítása