Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

A magyarság tortája

2012.08.17. 13:42 | Proszektura | 1 komment

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az államalapítás tiszteletére 2007 óta évente kiválasztja és közkinccsé teszi egy olyan tortakülönlegesség receptjét, amely íz világát, készítési technológiáját tekintve a legszebb kézműves hagyományokat újítja meg.

2007-ben a Madártej torta nyerte el az ország tortája címet, a rákövetkezendő évben a Szatmári szilva torta, 2009-ben a Pándi meggytorta, ezt követte a Szilvagombóc torta, majd aztán a Kecskeméti barackos köles torta következett a sorban. Idén viszont már két finomság is szerepelt a nyertesek között, a hagyományos készítésű Szabolcsi almás máktorta és a másik, az újdonság, ami cukrot nem tartalmaz: a Cukormentes almatorta egressel.

Még, hogy cukrot nem tartalmaz, reklamált azon nyomban Schobert Norbi.

Állítólag a tortakészítő mester először perrel fenyegetőzött emiatt, de aztán belátta, Norbinak igaza van, így lett aztán a cukormentes tortából „hozzáadott cukrot nem tartalmazó” édesség.

Állítólag Buday kormánybiztos is háborgott: Mi az, hogy ország tortája? Ország Dinnyéje! Ami magyar. Ami kicsit drága, de a mienk. Elvégre védeni kell a szegény hazai dinnyetermelőket. A mi pénzünkön persze.

Szóval ezt az ország legjobbja hagyományt más területekre is ki lehetne terjeszteni.

További javaslataim például csak a kulináris élvezetek területéről: ország csülkös bablevese, ország pacalpörköltje, ország túrós csuszája.

Vagy így, a válság közepén inkább: ország krumplilevese, ország zsíros kenyere. Akinek pedig nincs kenyere sem, azoknak ország kalácsa.

Az ország tortája a nemzet egységét is jól szimbolizálja egyébként. Vagyis semmiképpen sem arra szolgál, hogy egymás képébe hajigáljuk.

Szerintem sokkal inkább kifejezi a nemzet egységét, mint például a mindenkori köztársasági elnökünk személye. Bár arról persze nincsenek hiteles információim, hogy az ország tortája (tortái) kiválasztását esetleg milyen koalíciós viták és egyezkedések előzhették meg, de az tény, hogy ebben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, hosszú és alapos procedúra után, háromfordulós zsűrizésben politikamentesen döntött. Vagyis kimondhatjuk, nincs bal vagy  jobboldali sütemény.

Pedig szívesen végighallgattam volna egy kemény parlamenti vitát e témában is.

Ahol Semjén Zsolt elmondaná, hogy szép dolog ez az ország tortája, de azért az ország almája is fontos. Kifogásolná, hogy a tortát elfelejtették felszentelni és megáldatni. A Fidesz frakcióvezetője azt hangoztatná, ha ilyen szépen alakul a hazai gazdaság továbbra is, jövőre már hab is lesz a tortán. Rámutatna arra is, hogy az ország tortája helyett a helyes elnevezés – gondolván a határon túliakra is – a magyarság tortája lenne.

Szanyi Tibor aggódó ábrázattal sóhajtozna, lám, lám, az egykulcsos adórendszer miatt, sokaknak már hozzáadott cukorra sem futja. Kifejtené, hogy a fenyegető éhséglázadásokat az ország tortája sem odázhatja el.

Schiffer szerint viszont ez az egész augusztus 20-i nemzeti ünnepi cécó nem más, mint cirkusz és torta a népnek, a Jobbik vezérszónoka pedig a nyertes almás máktortát azzal ostorozná, hogy valójában a mákkal az ifjúságot a zsidó cukrászok a kábítószerekre akarják alattomosan rászoktatni.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr624717409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása