Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Kétharmados bolhacirkusz

2012.09.18. 10:43 | Proszektura | 5 komment

Címkék: paprikajancsi bolhacirkusz Gyurcsány Kósa regisztráciú

A kétharmados Fidesz-hatalom újabb területen kíván reformokat bevezetni. Nem vitás, a jelenlegi választási rendszernek vannak fogyatékosságai. De még mindig jobb annál, mint amikor a hatalom gyakorlóit egyedül a Hazafias Népfront jelölhette. Vagy amikor a királyt közfelkiáltással választották meg a Duna jegén.

De megértem az ellenzék félelmét is, hiszen az Orbáni adminisztráció eddigi reformjaiban nem volt sok köszönet. Hogy csak egy friss példát említsek, jelenleg nincs élő ember, aki el tudna igazodni abban, most akkor valójában ki is a nyugdíjas bíró, ki nem.

A legvitatottabb az előzetes regisztráció bevezetése. Az ellenzék szerint indokolatlanul szűkíti a választójog gyakorlását, százezreket, sőt akár milliókat zárhat ki abból, hogy élhessenek ezzel az alapvető jogukkal. A kormánypárt hívei szerint viszont éppen, hogy kiterjeszti, hiszen olyanok számára is lehetővé teszik a választójog gyakorlását, akiket eddig ebből kirekesztettek. Nevezetesen a kettős állampolgársággal rendelkezők, valamint a más országokban dolgozó magyar állampolgárok esetében. Egyébként is a regisztráció csupán egy egyszeri aktus, ami a választás időpontja előtti tizenöt napig gyakorolható, és ez nem jelenthet nagyobb erőkifejtést senkinek.

De, ha valóban a választójog kiterjesztése lenne a cél, vajon miért nem azt a módját választják, hogy csak azoktól követelik ezt meg, akik eddig nem szerepeltek a választási nyilvántartásokban? Vagy miért nem követik azt a módszert, amit a magánnyugdíj-pénztárak felszámolása kapcsán ötlöttek ki oly ügyesen, nevezetesen, hogy ne azoknak kelljen nyilatkozniuk, akik választójogukkal élni akarnak, hanem azoknak, akik nem.

A törvénytervezet kiötlői pozitív változásnak tekintik, hogy eltörlik a kopogtatócédula intézményét. Amelyik, Kósa Lajos szóhasználatával élve, nem mentette meg a magyar politikai életet a paprikajancsiktól és a bolhacirkusztól. Helyette bevezetik azt a megoldást, hogy bárki képviselőjelölt lehet, aki a választópolgároktól legalább kétszáz ajánlást kap. Arról most ne nyissunk vitát, hogy kik ajánlhatnak majd. Ugyanis ha nem kívánok választójogommal élni és nem regisztráltatom magam, akkor azt megelőzően milyen jogon ajánlhatok bárkit is?

De ami ennél nagyobb probléma, és szerintem akár nevetségessé is tehető általa az egész választási rendszer, hogy a tervezet szerint egy személy több egyént is javasolhat képviselőnek (országgyűlésbe, helyi testületbe, EU Parlamentbe).

Vagyis megtörténhet, hogy pár százan összefognak, s kölcsönösen mindannyian jelölik egymást.  Képzeljük el azt a szavazást, ahol a választási ívre több száz személy nevét és pártállását kell majd feltüntetni!

A pártok nagyobb szervezettségük folytán azonban akár még ennél nagyobb marhaságokra is képesek lehetnek. Mondjuk Gyurcsányék kitalálják, hogy valamennyi hívüket elindítják a választáson. Kicsit macerás a dolog, de mi az akadálya, hogy egy adott választási körzetben valamennyi lelkes hívük kapjon fejenként kétszáz ajánlást? Már magam előtt látom a kilométer hosszú kutyanyelveket, rajta paprikajancsik százaival. Az lesz ám az igazi bolhacirkusz.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr994785484

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.09.18. 12:00:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mariann19 2012.09.18. 14:44:22

Elhangzott a választási törvény ajánlásai között az a választásból kizáró indok, mely szerint az az állampolgár, akinek adótartozása van, nem tesz eleget adófizetési kötelezettségeinek, az nem vehet részt a szavazáson.
Ennek kapcsán felmerül a kérdés, hogy nem diszkriminálja-e a honi állampolgárokat ez a kitétel a határon túli szavazókkal szemben.Előfordulhat, hogy egy határon túli szavazó a szülőföldjén adócsaló, viszont nálunk teljes jogú szavazóként jelenik meg.

debreceni.blog 2012.09.18. 15:07:18

"Mert 2014-ben nem a budaigyulák fognak elszámoltatni a kamerák előtt, hanem a mélységesen csalódott és egzisztenciálisan lenullázott százezrek az utcán."
www.vagy.hu/tartalom/cikk/2997_a_fidesz_elveszitette_a_2014_es_valasztasokat

m6beütő 2012.09.19. 06:23:53

Az a t.kony küldi a konzultációs leveleket minden szavazónak, tehát tudják a címünket-nevünket.
Küldik az értesítést a mittudomén védelmisek minden nagykorú, tehát szavazásképes állampolgárnak, tehát tudják a címünket-nevünket.
A bírosági végrehejtó öt perc alatt megtalál bárkit az országban, teháttudják az adatainkat.
Abban a mittudomén védelemben mindenkinek kötelező részt venni az ország érdekében.Alanyi jogon.Alanyi jogon köteles vagyok adót, eü járulékot fizetni.A szavazáshoz nincs alanyi jogom.

nandras01 2012.09.19. 14:51:30

blogok, újságcikkek, elemzések ezrei foglalkoznak az új választási rendszerrel, és elemzik, érvelnek és bizonyítanak ama irányban, hogy mennyire antidemokratikus, az autokráciára hajazó megoldást eredményez.
egyet nem értek. miért van szükség annak bizonyítására, hogy a szar, az bizony büdös, de nagyon.
vannak magától való igazságok, evidenciák, amelyek nem szorulnak bizonyításra, ezeket nevezi a matematika axiomának.
az, hogy eme törvény úgy gazság, merénylet a demokrácia ellen, ahogy van, axiomatikus igazság mindenki számára, és legfeljebb a legelfogultabb fideszzombik, vagy a végletes elhülyülésben szenvedő alkoholisták számára nem világos és egyértelmű.
ők viszont, mivel a gondolkodási képességük erősen korlátos, semmilyen érvvel meggyőzni nem lehet.
bár, megkísérelni szép feladat :)

Szúrófény 2012.10.04. 06:54:38

Néhány esztendőnként egyszer eldönteni, hogy a parlamentben az uralkodó osztály melyik tagja fogja a népet elnyomni, eltiporni — ez a burzsoá parlamentalizmus valódi lényege, nemcsak az alkotmányos monarchiákban, hanem a legdemokratikusabb köztársaságokban is. Forradalmi-demokratikus frázisok a falusi Jánosok félrevezetésére, és bürokratikus huzavona a kapitalisták kielégítésére, ez a lényege a becsületes koalíciónak. Lenin
SZABÓ DEZSŐ
Demokrácia? Ez a hazug népképviselet egy az állatvilágban teljesen lehetetlen, perverz helyzetet hozott létre. A vágómarhát a mészárosok letaglózzák: szegény marhák nem tehetnek róla. De van-e olyan örült képzelet, mely elképzelje, hogy a szarvasmarhák zászlós felvonulásban, éljent rikoltozva Kossuth-nótát énekelve válasszák meg azokat a mészárosokat, aki letaglózza őket?
süti beállítások módosítása