Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

A legvidámabb csárda - ünnepi merengés

2012.10.24. 13:00 | Proszektura | 6 komment

Az idei ötvenhatos ünnepségek unalmas, közhelyes, populista politikusi megnyilvánulásai közben elmélázva idéztem fel magamban, hogy Magyarországot hajdan a legvidámabb barakknak nevezték a Kádár-rendszer enyhébb évtizedeire célozva.

De ma már a nemzetünket senki sem a barakkhoz hasonlítaná. Még akkor sem, ha egyesek szerint itt tombol az orbáni diktatúra, sőt ez egy fasisztoid rendszer.

Szerintem ma a barakknál találóbb lenne az az elnevezés, hogy Magyarország egy csárda.

Mint tudjuk, a csárda valójában nem más, mint egy útszéli kocsma, egy olyan hely, ahová az emberek zabálni, berúgni járnak.

Mi vagyunk Európa egyik jelentős csárdája.

A legvidámabb csárda.

Ahová még mindig örömmel látogatnak el a pörköltet, bort-pálinkát kedvelő turisták.

Csak akkor van baj, ha ebben a bizonyos csárdában egynél több dudás van.

Állítólag a XIX. század elején keletkezett az a mondás, miszerint két dudás nem fér meg egy csárdában, utalva arra, hogy a dudák játékát nagyon nehéz volt összehangolni.

Ám nálunk most még nagyobb a baj dudásfronton.

Ugyanis nem két dudás van, hanem jóval többen tülekednek a csárdaajtóban.

A jobboldalon egyelőre ez még nem jelent komolyabb problémát. Hiszen Orbán dudás olyan hangosan játszik, hogy Vona dudást nem is nagyon lehet meghallani. Utóbbi ezért leginkább kint a faluszélen próbálja hangszerét fújni, csakhogy ez ott inkább harci kürtnek hallatszik, ráadásul az ott lakók Vona stílusánál sokkal jobban kedvelik a cigányzenét.

A baloldali dudásoknak viszont se szeri, se száma. És mindegyik másként fújja. (Persze jórészt ugyanazt a nótát.)

Az MSZP-t sokáig az a veszély fenyegette, hogy támogatottságában akár még a Jobbik is megelőzi. A soraiból kiváló Gyurcsányisták is apasztották a táborát. Mostanra azonban stabilizálódott a helyzete, és úgy tűnik továbbra is a baloldal meghatározó ereje maradhat.

Ám legújabban megint megpróbálják őket a vezető pozíciójukból kibillenteni. A milla október 23.-i szereplését nehéz másként értelmezni.

Bajnai, bárki bármit mond is, tulajdonképpen a tegnapi nappal szintén bejelentkezett a miniszterelnök-jelöltségre.  Ami igencsak sértheti Mesterházy Attila pártelnök úr hosszabb távú elképzeléseit, sőt Szanyi Tiborét is, aki bizony – csak a vak nem látja – már jó ideje építgeti saját dudási imázsát a fogékony médiumok segítségével. (Bizony, mostanában többet szerepel a tévében, mint anno Győzike.)

Bajnai előtérbe tolása először Gyurcsánynak sem tetszett, de amint rájött, hogy a pártjának tagsága erről másként vélekedik, álláspontján ő is gyorsan változtatott.

Szóval van itt dudás bőven, mondhatni úgy is, sok a dudás, kevés a csárda.

De sajnos a dudások többsége talán, ha ismeri is, de nem veszi figyelembe a régi magyar népdal bölcsességét, miszerint:

Aki dudás akar lenni,

Pokolra kell annak menni,

Ott kell annak megtanulni,

Hogyan kell a dudát fújni.

Ehhez csak annyit tennék hozzá, a jobb és baloldali dudások személyének ismeretében, hogy ha már pokolra mennek, jól tennék, ha végleg ott is maradnának.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr314866271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.10.24. 20:08:05

Igaz poszt.

Látszik, hogy a magyar nép mindenkinek hajlandó több esélyt is adni, de iszonyatos eltökéltséggel egyet sem egynek: saját magának.

kvadrillio 2012.10.24. 20:13:40

hmmm... ezt az "ünnepet" kitalálták Nekünk..., MAGUKNAK !

...EZÉRT IS...ÜNNEPELTEK ....EGY PÁRAN...MAGUKBAN.....

...A A CSENDES TÖBBSÉG...PEDIG OTTHON MARADT.

"A magyar főváros népessége az 1990-es 2,05 millióról 2010-re 1,7 millióra csökkent. A cikk szerint ugyanakkor ezen a szinten nagyjából megáll a város népessége, mert a becslések 2025-re 1,71 millió lakossal kalkulálnak. A nagyvárosok közül ennél az egész világon csak az egymilliós ukrajnai Dnyepropetrovszk lakossága csökken gyorsabb ütemben: ott a 35 évre vetített ráta 16,87 százalékos.

Budapest teljes, becsült népességzsugorodása 1990-2025 között 14,86 százalék. A térségben a következő, gyorsan fogyó város Bukarest (19), de ez az arány ugyanerre az időszakra ott csak 3,77 százalékos."

..vajh...miért ?

dr kíváncsivagyok 2012.10.24. 20:25:03

"November 25-étől Örményországban, Jerevánban rendezik az ifjúsági ökölvívó-világbajnokságot, a magyar csapat azonban biztonsági okokból nem utazik el. A Ramil Safarov-ügy miatt a rendezők nem tudták garantálni a magyar sportolók biztonságát."

Ki a hazaáruló ? A bal-lib ?

2012.10.24. 20:53:21

@dr kíváncsivagyok: "Ki a hazaáruló ? A bal-lib ?"

Igen.

vasgyuszi 2012.10.25. 06:18:50

Szanyihoz csak annyit, hogy egy hazug pöcs, bár melyik nem az? De ez ráadásul mosolyogva mondta a kamerába a vérlázító hazugságait. Egy nímand.

vasgyuszi 2012.10.25. 06:21:34

@imperial: meg a jobb-nác, meg a b-közép (mérsékelt bolsevik), meg a satöbbi. Mindegyik eladná/eladja pénzért még az anyját is.
süti beállítások módosítása