Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

BUÉK?

2012.12.28. 09:45 | Proszektura | 2 komment

Címkék: nemzeti 13 Jézus Orbán BUÉK Selmeczi Gabriella Vidnyánszky

Ilyenkor a naptári év fordulója idején régóta divat jókívánságként a nyelvtanilag egyébként hibás BUÉK! köszöntés.

Egyik barátomtól éppen most kaptam egy e-mail-t, amiben Szerencsés és Boldog Új Évet kívánt. Válaszlevelemben a tudomására hoztam, hogy a részéről mostanság mindez nem igazán reális kívánság.

Szerintem ugyanis nem lesz sem szerencsés, sem boldog.

Rendeletekkel ugyanis lehet szabályozni a gáz és a villany árát, lehet meghatározni, hogy mennyi legyen a minimálbér, de tetszik, nem tetszik, abban még egy kétharmados hatalom sem illetékes, hogy meghatározhassa, az állampolgároknak, szerencsés lesz-e, illetőleg boldog lesz e ez a bizonyos új év.

Legfeljebb a kommunikációjukban. Selmeczi Gabriella majd jövőre is azt bizonygatja nekünk, hogy igenis kurva szerencsések és boldogok vagyunk, hogy az Orbán rezsimben élhetünk.

Ami persze ettől még nem lesz feltétlenül igaz.

Így aztán, ha a jelzők közül a szerencsét és boldogságot elvesszük, mert a megvalósulásukra jövőre nem látunk esélyt, marad a korrekt, adekvát kívánságként, hogy: Új Évet!

Mert év az biztosan lesz jövőre is. És új is lesz.

Persze azt még feltétlenül biggyesszük hozzá, hogy nemzeti. Mert ez a nemzeti most egy igen fontos minőségjelzővé avanzsált. (Olyannyira, hogy Vidnyánszkyék állítólag még a Nemzeti Színházat is Nemzeti Nemzeti Színháznak fogják elnevezni.)

Vagyis a jókívánság is helyesen úgy szólhat majd: Új Nemzeti Évet Kívánok!

ÚNÉK!

Én igen rossz előérzettel készülök egyébként erre a 2013-as évre. Nem elég, hogy a 13 igen szerencsétlen szám, mint tudjuk az utolsó vacsorán is pont ennyien voltak Jézussal együtt, de éppen ennyi volt az aradi vértanúk száma is.

A Wikipédia szerint az ókori Rómában is úgy tartották, hogy a 13 a halál és a rombolás előjele, ámde ez a babona már a kereszténység előtt is létezett, erre bizonyíték, hogy például Hamurappi törvénykönyvéből hiányzott a 13-as pont.

Manapság is előfordul, hogy magasabb szállodákból kihagyják a 13. emeletet vagy az utcában a 13-as számú házat.

Ezért még az sem kizárt, hogy ebben a nagy törvénykezési lázban a parlament, valamelyik, a szokásosnál is már kissé hibbantabb kereszténydemokrata honatyjának egyéni indítványára, úgy dönt majd, ne legyen 2013-as esztendő, és jövőre is írjunk 2012-t.  Amely elképzelés egyébként is jól illeszkedne az Orbán rezsim gyökeres átfogó (unortodox) reformjainak sorába.

Az erről szóló szabályozás sarkalatos törvényként történhetne persze, sőt még talán az alaptörvényünkbe is belekerülhetne.

És akkor ez a legközelebbi év még új sem lesz.

Persze, ha már a második évezredben ezt a 13-as évet mindenáron ki akarjuk hagyni, én akkor inkább azt javasolnám a kedves törvényhozóknak, ne hátra, hanem előre ugorjunk. És jövőre legyen máris 2014!

És persze akkor már kerüljön sor a választásokra is.

És akkor talán még az is elképzelhető, hogy nem csupán új, de szerencsés és boldog is lesz ez a most következő új nemzeti év.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr184984553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2012.12.29. 05:10:55

Remete levele: az újévről

Tudod van nékem, 1 kis rádióm, aztat hallgatom. Nincs mán szabad Európa, csak az unijó, vagy mi a rossebb. Aztán, ugye, jön az újév, de nem látnak a jövőbe, mint én a hajnali ködbe. Csak tapogatnak, mint a vak, merre kéne menni. Közbe vitáznak, kell-e kőccsön, nem kell kőtsön, ezt se bírják fizetni, ami van, de kőteni azt nagyon szeretnek. Ha mást nem, hazugságot, aztán elvitatkoznak, melyiké nagyobb. Aztán az egészet parlamentnek híjják! Bizony mondom, mag lebírtam menni a szendrői cigány kocsmába, ott hallottam ilyen vitát, mék hazudik nagyobbat, és melyiknek van igaza. Egyiknek se. Magáét, fújja, mint bolond a trombitát, oszt leszólja másik „rícsaját”
Az utat végig kell járni, úgy látom. Ezek akkor építették a betonodút, mikor máshol már bontották! Akkor építenek ótópályát, mire a benzin elfogy, vagy megfizethetetlen drága! Az ökröt meg országházba kűdik, bőg is a marhája becsülettel, de húzni azt nem fog, Legfeljebb jó fizetését! Mindenik ojan okos, olyan nincs más, de mégiscsak szarság sül ki belűle. Te érted ezt fijam? Meg tudja ezt valaki magyarázni? De nemcsak kilátás nincs, belátás se! Egyszer elfogy a nép türelme, oszt elzavarja, az egész pióca bandát, oszt bedobálja a forró vízbe, pokol tűzibe, ahová valók vónának! Leszámolásrúl sutyorog a nép, de hogy tudják kiválogatni, melyiket kell agyonütni, melyiket felakasztani? Sok egyenruhás is meg van zavarodva, eddig legalább pénzér vitte vásárra a bőrit, végezte a piszkos munkát, azt hitte a marha, maga hatalmát védi, most meg megint az urakét kéne! Mennek az új polgárság eszme kötőfékén, mint marha a kolomp után! Oszt nem veszi észre, kilóg a segge nadrágbúl, újra meg nem telik, elszedik adóba! De hát másról se szól az irodalom is, mint a felül lévőkről, oda vágyik az ember. Egyszer próbálta meg lelökni, elzavarni őket, de buta vót hozzá, meg erősebb vót a vágya, felülre kerülni. Ezért újra meg kellett engedni, ő meg megint a gödör alját ássa! Óvastam valahol, régi korba az okosakat agyonütték, mert kihasználta a többit. Kár vót elfelejteni. Most vannak okosok, akinek a pénz is fial, mint a malac. No mindenki malacot akar. De kölcsönből vesz, a kamat nevű takarmányért dógozik, amitől a kölcsön adó disznója hízik, néki fial, te meg sovány nyomorúlt leszel. Az ólad is elveszik, ami a köccsönből lett! Osztán bankrendszernek híjják ezt a disznó ólat! Vót, Horthy rendszer, szocialista rendszer, most bankrendszer van? Kódusabb a nép lassan, mint Horthy alatt vót, megint, 3 millió kódust emlegetnek! Annyi a hajléktalan, hogy fogom a konkurenciát bírni, nem tudom elképzelni se! Hallom Pesten bűntetni akarják űket, mint a kurvákat! De ha megfizeti az adót, lehet kurva vállalkozó! (Lesz e kódus vállakozó, mit hallasz?) Szerintem minden vállalkozó az, csak lekell adja a sápot az államnak, hogy lopni hagyja! Ha nem lop, nem él meg!
No Esten áldjon! Te mit gondolsz ezekrűl? Csak vénemberesen töprengek magányomba, de a nagyfejűek se okosabbak nálam, ahogy hallom. Akkor mért űk vannak ott, azt mondaná meg valaki?
2011-11 30.

Szúrófény 2012.12.29. 05:13:00

Boncorvosi jegyzőkönyv

A halott neve: Igazság. A halál beálltának időpontja nem állapítható meg. A tetem feltalálási helye: a városi szemétdomb szélén, újsághalmokon feküdt. A tetem leromlott, oszladozó állapotában is sokak számára elviselhetetlen volt. A maradványt kicsavart állapotban találták, arca a haláltusától eltorzult. Részei elváltak egymástól, és külön-külön is vádló bizonyítékai a gyilkos hazugságának.
A halál oka: fulladás, melyet hosszan tartó, kínzó elhallgatással véghezvitt fojtogatás idézett elő. A nyilvánosság megvonása, a bűnökkel való együttélésre kényszerítés okozta idegkimerülés következtében rendkívül leromlott állapot.
Állandóan eltitkolták a létezését, sötétzárkában tartották, ócska, kis megvesztegetett, vagy megfélemlített szerkesztőségi szobákban. Soha nem engedték fényre derülni, így rossz kedélyű lett. Soha nem engedték megmutatni. Lesoványodva, meggörbítve, befeketítve sem. Helyette kövér, vaskos, felcicomázott hazugságokat állítottak a nép elé példaképnek. És a nép tódult a zsíros, kézzelfogható valóság után. Mára kipukkadt az ideál. Sovány, üres mellét dühvel rágják a becsapottak. Állandó stresszben élt, mi lesz, ha mégis kitudódik. Ez elpusztította a nép idegeit, a valóság és a jó érzékelőit. Hamis képzetek, ideológiák kerítették hatalmukba. Összezavarodott, egyensúlya megbomlott és állapota a skizofréniáig fokozódott. Érdekes módon dührohamot negyven év óta nem kapott. Negyven éve, amikor rohama volt, nagyon megverték, megalázták.
Azóta óvatos, szégyellős, alázatos, bujkáló lett. Akkor telepedett rá a gyilkos kór, a „szocializmus igazsága”, amely felőrölte az egészségét, és amely a végső pusztulásához vezetett.
Pótolhatatlan veszteség ért bennünket. Az igazság olyan a társadalomnak, mint az embernek a szem. Szem nélkül nem látjuk meg a valóságot. Folyton mindenbe beleütközünk. Beleesünk minden válsággödörbe, és nem látjuk meg az igazi kapaszkodót. Azt a kötelet, amin az Ő gyilkosait kellene felhúzni.

Megjelent, 1997.01.23. Kórboncnoki jelentés címmel a Magyar Fórumban
süti beállítások módosítása