Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Két Magyarország

2012.12.31. 13:48 | Proszektura | 7 komment

Szentesi Zöldi László Itthon vagyunk című írása szerint kétféle Magyarország létezik, egyikben „a rend, a tudás, a hagyomány és a jóakarat hívei”, velük szemben pedig „a rendetlenség, a tudatlanság, a fennhéjázás és a gonoszság erői”.

E fekete-fehér nézőpont szerint „az egyik Magyarország némán, sötéten ugyanott áll, ahol 1973-ban. Nem tanult, nem képezte magát. Ha dolgozik is, nem hatékony, nem korszerű.”

Ő az aki lóbálja a lábát, kerüli a munkát, jó esetben dolgozik, de folyamatosan siránkozik, magát sajnáltatja, és tele szájjal szidja, aki nála többre hivatott, aki derűsen, nyugodtan él, és nem károg egész álló nap a közügyekről. „Aztán amikor jön a választás, nemigen szavaz még egyszer ugyanarra a politikai erőre ez a Magyarország.”

Bezzeg a másik Magyarország lakója „erős, küzdeni kész”, aki „áldoz a közösség oltárán is.” Szereti a családot, a baráti és lakóhelyi közösségeket”, „minőségi életet él”. „Béke, egészség, szeretet és türelem – ennek a jegyében szeretne élni.”

Mindezen kívül büszke magyarságára, „de nem ordítozik erről minden utcasarkon.”   Fontosnak tartja a magyar nyelv megőrzését, a „kultúrát, irodalmat, ápolja ősei szellemi és tárgyi örökségét.”

Bizony végtelenül ostoba és rosszindulatú, elitista fejtegetés ez! Azt próbálja elhitetni, hogy az emberek maguk dönthettek, döntenek arról, hogy Magyarország melyik feléhez tartozzanak. Lényegében ugyanazt állítja valamivel cizelláltabban, amit Lázár János fogalmazott meg 2011 márciusában kissé viccesen, ám nagyon plasztikusan: "akinek nincs semmije, az annyit is ér. Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér, ezt tudom mondani. Annak annyi az élete. Ez az én véleményem."

Tényleg azt hiszi Szentesi Zöldi, hogy a nem tanulás, a nem hatékony munkavégzés vagy éppen a láblógatás, vagyis a „munkakerülés” pusztán egyéni elhatározás kérdése ebben az országban?

Független a szülők társadalmi helyzetétől vagy az aktuális hatalom preferenciáitól (például, hogy kiket részesítenek adókedvezményekben, kiknek biztosítják a továbbtanulást, stb.)?

Tényleg csak azon múlna minden, hogy az illető egyén elég erős, küzdeni kész-e? (Persze csak amennyiben ez a küzdelem Szentesi Zöldi szerint a béke, egészség, szeretet és türelem jegyében történik!)

És tényleg azt hiszi a vezércikkíró, hogy a többnyire önhibájukon kívül periférián élők viszont a rendetlenség, a tudatlanság, a fennhéjázás és a gonoszság erői?

Szentesi Zöldi évzáró írásában sajátos módon igyekszik az emberek politikaellenességére is apellálni.

„Vannak olyan társadalmak, amelyek a politikától függetlenül módszeresen berendezik a maga világát mindazzal, amire az embereknek szüksége van. Mi ezt még nem értjük.”

Itt úgy tűnik Szentesi Zöldi fogalmazásából, hogy ezt egyik Magyarország sem érti.

(Nem is csoda, hisz a mondat nyelvtanilag sem klappol, az egyes-többesszám nincs egyeztetve.)

„Mondok egy példát:” – fejezi be ezt a gondolatát – „ha nem vásárolsz magyar árut, a gazdák tönkremennek, neked pedig marad a multik szemete. A bajt te idézted elő, nem a nagypolitika…”

Hoppá, szóval erről van szó Szentesi Zöldi úr! Kibújt a dinnye a zsákból! A „multik szemete” helyett vegyünk magyar árut a magyar gazdáktól.

Kicsit drágább, de a miénk.

E nemes gondolat jegyében egyesülhet a két Magyarország, a láblógatós és a küzdeni kész.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr884989224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci0011 2012.12.31. 18:15:29

Ezek a fiúk ennyit tudnak.1 okos embernek nehéz megtalálni a kapcsolatot velük,sértődősek és bosszúállóak.Nemzeti és magyar mázzal bármit benyalnak.

szist 2012.12.31. 20:42:33

@laci0011:
anyád hogy van ...
szilveszter napján, te fanyűvő! Rajtad kívül
mindenkinek BUÉK

Mitzimackó 2012.12.31. 22:23:43

@szist: nem szidom az anyádat, de láthatóan te is benyalsz mindent "Nemzeti és magyar mázzal"...
Azért BÚÉK (és nem BUÉK, mert a "Boldog Új Évet Kívánok" rövidítése :-)

abdelkader 2012.12.31. 22:24:35

Legközelebb kíméld meg magad az ilyesmitől, nekem a sötétség Szentesi Zöld izé néhány sorából is árad. Ráadásul még a gonoszság is - ezek nem egyszerűen félrevezetett emberek, hanem nyilván lelki nyomorultak is. Bízzunk benne, hogy ez már Magyarországnak is sok, és jóval kevesebben vannak ezek a lidérces férgek, mint amekkora a hangjuk, nem a csendes többség üvöltözik, hanem ez a néhány.

NIPREDIL 2013.01.01. 09:02:24

@abdelkader: Ha már a hangról van szó... Szilveszter éjjel a barátainknál láttam Sasvári S.- Beregszászi O. Szép Magyarország c. klipjét. Visítva röhögtünk, elképesztően mulatságos. De azt hiszem, ők, a "másik Mo." komolyan gondolják.

laci0011 2013.01.01. 10:18:27

@szist: Vajon te mi lehetsz,akinek anyja sem volt?Valami ganajtúróbogár?!

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.01. 23:11:04

Szentesi írása csak a szokásos Fideszes panelokra épített sztereotípia.

Tulajdonképpen unintelligensnek tekinti az olvasóit és a "Mi vagyunk a jók, amazok a rosszak" végtelenségig leegyszerűsített csoportterminológiával tartaná őket a nyájban.
süti beállítások módosítása