Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Horthy ellentengernagy vs. Podvinecz marsall

2013.11.04. 10:13 | Proszektura | 13 komment

Címkék: DopeMan Horthy szobor Rejtő Gyöngyösi Márton

A hétvége jelentős történése volt – ahogy mondani szokás, a közbeszédet is tematizálta –  a Szabadság téren, a Hazatérés Temploma előtti Horthy-szobor avatás.

Ez az esemény legalább annyira felkorbácsolta az indulatokat, mint a korábbi, a Szolidaritás mozgalom által szervezett Orbán-szobor ledöntése.

Amikor az újság- és tévétudósításokat megláttam, bevallom, először azt hittem már megint valami ostoba médiahekknek vagyok szemtanúja.

Olyan komikus és hiteltelen volt ez az egész szoboravatási cécó, mintha csak az MSZP nem létező székesfehérvári sporttagozatában ötölték volna ki.

Istenkém, azok a fizetőpincérre emlékeztető gárdisták, a csendőregyenruhások és a második világháborús acél-rohamsisakos figurák!…Az a naftalinszagú ünneplő közönség!

Vártam is, hogy mikor tűnik föl az avatásra összegyűltek körében néhány szolidaritásos úr kíséretében Pityinger DopeMan László, hogy némi jóízű bazmegolás közepette, ledöntsék talapzatáról ezt a mellszobrot is, amelyről persze rögtön kiderülne, hogy valójában ez is festett hungarocellből készült, hogy azután a főméltóságú úr letört fejét egy jól irányzott bal külső csüddel átpasszolja ifj. Hegedűs Lórántnak, ezt követően pedig reppelve elénekelje a Székely-himnuszt és a Kijafaszom az a Pityinger? című dalt.

Vártam, hogy mindeközben feltűnik majd egyik kedvenc Rejtő hősöm: Podvinecz marsall is, talpig díszegyenruhában, aki mint tudjuk tamburmajor volt alapképzettségét illetően, és egyébként pedig kerek öt percig ő töltötte be Honduras elnöki tisztségét.

Szóval megjelenne ő is, mr. Wilkie és Durien százados kíséretében 200 db. gumikesztyűvel, lakktáskákkal és napszemüveggel felszerelkezve.

De mit is beszélek itt, hát nem Podvinecz marsallnak emeltek szobrot most Budapesten, még csak nem is Rejtő Jenőnek, hanem ennek a Horthy nevű úriembernek. Teljes nevén Vitéz nagybányai Horthy Miklós ellentengernagynak, az egykori Magyar Királyság egykori kormányzójának.

A szoboravató beszédet egyébként Gyöngyösi Márton okleveles könyvvizsgáló, adó- és zsidóügyi szakértő tartotta.

Ami rögvest feltűnt, hogy arcvonásaiban hasonlít a szoborra. Tán csak nem ő ült hozzá modellt?

Nem tudom.

Amiben viszont nagyon reménykedem: őbelőle sosem lesz Vitéz Gyöngyösi Márton.

És főként soha nem lesz még öt percig sem Magyarország kormányzója.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr465613874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.04. 10:27:48

Az ügy pozitív hozadéka: van egy valódi szobor már Bp-en, melyet le lehet dönteni, nem kell házilag készíteni, majd ledönteni egy álszobrot.

Vidéki 2013.11.04. 11:15:11

A szerző gúnyolódik az egykori kormányzón, aki nagyon nehéz helyzeteben volt vezetői pozícióban, amikor nem lehetett jó döntéseket hozni, csak a rossz és a még rosszabb között lehetett választani.

John Flournoy Montgomery (1878. szeptember 20. – 1954) amerikai üzletember és diplomata,

1933 júniusa és 1941 márciusa között

az Amerikai Egyesült Államok magyarországi követe.

Ő a kritikus időszakban pozíciójából adódóan 8 év alatt jobban megismerhette az akkori politikai valóságot, mint azok akik manapság irracionális gyűlölködéseiktől motiválva, a tényeket negligáva nyilatkozgatnak.

Magyarország, a vonakodó csatlós (Hungary: The Unwilling Satellite) című, 1947-ben kiadott emlékirata a korszak értékes forrása.

"A magyar politikai vezetés tisztában volt a Hitler náci rendszerével szemben táplált amerikai ellenszenvnek, és saját hasonló nézeteinek rendszeresen hangot adott Montgomery irányában."

Az USA követe ezeket az üzeneteket továbbította Washingtonba is.

Meggyőződése volt, hogy a náciknak tett magyar engedmények feltétlenül szükségesek és elkerülhetetlenek voltak, és hogy

az ország nem rendelkezett valódi politikai mozgástérrel.

"Magyarország, a vonakodó csatlós" című emlékirataiban így írt erről:

„ Magyarország hajlott arra, hogy a szövetségesek oldalára álljon,

de a körülmények folytán elsősorban nem az volt a kérdés, hogy mit szeretne tenni a nép,

hanem az, hogy mit tartottak szükségesnek.

A magyarok ma úgy érezhetik, hogy vezetőik hibákat követtek el,

és minden bizonnyal követtek is el hibákat,

de a véleményem szerint

függetlenül attól, hogy milyen politikát folytattak egy adott időpontban,

az eredmény pontosan ugyanaz lett volna.[2]"

A balti államok sohasem támadták meg a Szovjetúniót és senki mást sem,

mégis szovjet megszállás alá kerültek.

Lengyelország, amelyik először szállt szembe a náci Németországgal, majd a Molotov-Ribbentropp paktum eredményeképpen területének majdnem fele még 1939-ben szovjet fennhatóság alá került,

elméletileg szintén a hitlerellenes koalíció győztes államaihoz tartozott volna, mégis szovjet uralom alá került a háború befejeztével.

Lengyelországnak a II. világháború előtti területének nagy részéről le kellett mondania.

Kárpótlásként hatalmas német területekről telepítették ki a német lakosságot és a szovjetek által annektált területekről lengyeleket telepítettek oda.

Lengyelország területe a német területek annektálása után is alig haladta meg háború előtti területeinek felét.

Különböző szovjetek által megszállt országokból összesen 14 millió németet telepítettek ki szülőföldjéről.

Az etnikai tisztogatás elvét a győztes, úgynevezett „demokratikus” hatalmak (Szovjetúnió, Nagy Britannia és az Egyesült Államok) teljesen elfogadhatónak vélték.

A Szovjetúnióban gyakorlat volt egész népcsoportok kitelepítése szülőföldjükről.

A pusztító etnikai tisztogatás már a háború előtt, de a háború alatt is divatban volt a Szovjetúnióban.
A volgai németeket még a német származású Katalin cárnő telepítette Oroszországba.
A több, mint kétmilliós kisebbséget mind egy szálig deportálták közép-ázsiába.

A krími tatárok pusztító áttelepítése 1944-ben történt Egy év mulva a krími tatárok fele már nem élt.

Sztálin elvtárs a magyar kérdésről így nyilatkozott:

„A magyar kérdés, vagon kérdés”

A gyűlöletfröcsögők szenilis agya elgondolkozhatna Lengyelország szerepén és sorsán is (ha képes lenne a tárgyilagos gondolkodásra) és valaki megmagyarázhatná nekik, hogy Lengyelország mivel érdemelte ki a balsorsot?

Lengyelország soha „nem küldött"meghívót"az oroszoknak,”mégis a katyny erdőkben lengyel katonatisztek és értelmiségiek tízezreit mészárolták le Sztálin elvtárs parancsára, akkoriban, amikor a Molotov-Ribbentropp paktum eredményeképpen még jóban voltak Hitlerrel.

anonymand 2013.11.04. 12:24:16

@Vidéki:

Tisztelt Vidéki!

"Isten nevében
1942

A Muszka fronton
vezette:
Bartha József, c. tizds.

"Hálát adhat a jó Istenek az, aki odahaza maradt és nem kellett odahazulról a pokolba jönnie, oda ahol az ágyúk, géppuskák szólnak, ahol a repülők berregnek, szórva mindenütt mindenfelé a nyomorult halált, vagy a megcsonkítottságot, örök nyomorúságot. Igen. Nagyon sokan vannak odahaza szűk hazánkban, Salgótarjánban is, akik egy vállrándítással intézik el a háborút. Nem kívánok nekik rosszat csak annyit szeretnék hogy legalább egy kicsit messzebbről belenézhetnének a háború borzalmaiba anélkül, hogy valakinek valami baja esne. Hiszem, hogy mindenkinek megváltozna a véleménye és utána egy kicsit jobban megbecsülné azokat a magyar testvéreket akik nemcsak életüket, de családjuk boldogságát is feláldozták, kockára tették és miért, azt egyikünk sem tudja."
donkanyar.gportal.hu/gindex.php?pg=8412897

Tisztelettel:
anonymand

mookuskaiy 2013.11.04. 12:25:27

Az antiszemitafóbokat soha nem zavarták a tények, valójában az egyik legaggresszívebb, legundorítóbb rasszista falka.

Vidéki 2013.11.04. 12:28:56

@anonymand:

Hollandia, Belgium, Dánia, Norvégia, Finnország, Lettország, Észtország, Litvánia, Lengyelország kormányai akkoriban mennyire voltak képesek jó döntéseket hozni?

Kandeláber 2013.11.04. 12:57:43

Meg nem erősített hírek szerint Dániel Péter Tel-Avivban már felkeresett egy festékboltot.

anonymand 2013.11.04. 17:22:33

@Vidéki:

Tisztelt Vidéki!

"Hollandia, Belgium, Dánia, Norvégia, Finnország, Lettország, Észtország, Litvánia, Lengyelország kormányai akkoriban mennyire voltak képesek jó döntéseket hozni?" - mintha az ő döntésükön múlott volna lerohanásuk (Lengyelország esetében két agresszorról szólva).

Más.
"Lengyelország soha „nem küldött"meghívót"az oroszoknak,”mégis a katyny erdőkben lengyel katonatisztek és értelmiségiek tízezreit mészárolták le Sztálin elvtárs parancsára, akkoriban, amikor a Molotov-Ribbentropp paktum eredményeképpen még jóban voltak Hitlerrel."
Lengyelország, ha jól tudom, nem küldött "meghívót" a németeknek, mégis "Miután a felkelés két hónap után elbukott, a németek porig rombolták Varsót. A fegyvert letevő katonákat jó esetben hadifogolyként hadifogolytáborokba, rossz esetben koncentrációs táborokba zárták, legrosszabb esetben pedig a helyszínen agyonlőtték. A város teljesen elnéptelenedett. 200.000 halott lengyel, több, mint 16.000 német áldozat. A háború előtt 1,3 millió lakosú városban a harcok után mindössze néhány ezer túlélő maradt."

Tisztelettel:
anonymand

Vidéki 2013.11.04. 18:02:46

@anonymand:

1939. szeptember 1-én Németország megtámadta Lengyelországot nyugatról,

17-én pedig a Szovjetunió keletről.

Szeptember 3-án a Németország elleni háborúba belépett Franciaország és Nagy-Britannia, amelyek azután, hogy

Németország és Szovjetunió elfoglalták a lengyel területet,

nem kötöttek békét, így a helyi háború előbb európaivá, azután világháborúvá változott.

Annak ellenére, hogy Lengyelország a Hitler-ellenes koalícióban, azaz a győztes oldalon volt, a háború után nem szerezte vissza a függetlenségét,

ahogyan a közép-európai államok többsége, Lengyelország is a Szovjetunió fennhatósága alá került.

Amiről ön irkál, az jóval később történt!

Írja: "Lengyelország, ha jól tudom, nem küldött "meghívót" a németeknek, mégis "Miután a felkelés két hónap után elbukott, a németek porig rombolták Varsót."

Nem szükséges, hogy a hatás kedvéért összekeverje a szezont a fazonnal!

anonymand 2013.11.04. 19:08:47

@Vidéki:

Tisztelt Vidéki!

Megint fosod a szót, de minek?

A lengyelek nem hívták sem az oroszokat, sem a németeket.
Pont.

"Hollandia, Belgium, Dánia, Norvégia, Finnország, Lettország, Észtország, Litvánia, Lengyelország kormányai akkoriban mennyire voltak képesek jó döntéseket hozni?" - ők talán küldtek meghívólevelet?

Emlékművet meg arra érdemesebbnek szokás állítani...

Tisztelettel:
anonymand

Vidéki 2013.11.04. 21:09:13

@anonymand:

Ne tessen durvulni a nyájas anonymand elvtárs/úrnak eképpen:

"Megint fosod a szót, de minek?"

A lengyelek elgondolkodhattak a történteken, mint az az ember aki elesett és arra gondol, hogyha tudtam volna, hogy elesek, akkor inkább jobban jártam volna, ha inkább leülök.

Ha Lengyelország előre tudja, hogy

Nagy-Britannia és Franciaország által támogatva, azok szövetségeseként Lengyelország végül megnyeri a Németország elleni háborút,

de elveszti háború előtti területének nagy részét,

óriási vérveszteséget szenved,

a szintén győztes Szovjetúnió kiirtja a lengyel lakosság egy részét,

a háború után a győztes Lengyelország nem szerzi vissza a függetlenségét,

hanem ahogyan a közép-európai államok többsége,

Lengyelország is a Szovjetunió fennhatósága alá kerül.

akkor lehet, hogy arra gondolt volna, hogy jobban járt volna, ha átengedi Németországnak azt a kis földterületet, amit Danzigi Korridornak neveztek, minthogy olyan áron, mint amit fizetett, győztesnek titulálják.

anonymand 2013.11.05. 03:45:09

@Vidéki:

Tisztelt Vidéki!

Lásd, mint fenn.

Tisztelettel:
anonymand

katolnai 2013.11.05. 17:30:19

Mond csak proszektura! A pufajkás Horn szoboravatása után is humorizáltál???
viccelődő írásod lapos és patetikus …
süti beállítások módosítása