Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

A kuruc.info a kultúra védelmezője

2013.11.09. 13:39 | Proszektura | 2 komment

Címkék: Diósgyőr Kuruc.info Sturm und Drang Totenkopf

Emlékszünk még, amikor Deutsch Tamás nekitámadt Csányinak, többek között azt állítva róla, miszerint: „időt és energiát nem kímélve azzal foglalatoskodik, hogyan basáskodjon az ultra szurkolókkal, miközben kézen-közön, átláthatatlanul osztogatják el az utánpótlás-akadémiák fejlesztésére biztosított költségvetési forrásokat.”

Deutsch Tamás annak apropóján jutott eszembe, hogy a minap a kuruc.info is hozzá igen hasonló hangnemben bírálta, gúnyolta a hazai foci „basáskodó” irányítóit: „Az MLSZ-nek a kultúra nem pálya: Csányiék bírságot szabtak ki egy német irodalmi mozgalomra” című írásában.

(Mellesleg az írás címe alatti banneren folyamatosan a Jobbik választási reklámját látni, mosolygó fiatal arcokkal, élükön Vona Gáborral. A fejük fölött pedig időnként mintegy glóriaként megjelenik a felirat: A JÖVŐT NEM LEHET MEGÁLLÍTANI!

Az a Jobbik reklámozza itt és így magát, amelyik egyébként folyamatosan azt igyekszik elhitetni a közvéleménnyel, hogy nincs szorosabb kapcsolata ezzel a nyíltan fasiszta, uszító, folyton múltba révedő, nagymagyarságot sirató gyűlöletportállal.

A kuruc.info  fenti írásában egyébként konkrétan azt teszi szóvá, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség félmillió forintos bírságot szabott ki a Diósgyőrre, mert a Ferencváros elleni meccsen a szurkolók „nem engedélyezett politikai tartalmú molinókat tettek ki”.

Beszámol az írás arról az MLSZ-nek írt levélről is, amelyben egy szurkoló azt firtatta, mi volt a baj a molinókkal. Az írás linkben utal a Diósgyőri klub honlapján olvasható MLSZ válaszra és szurkolói levélre is.

A „szurkoló” szerint:„Tévednek akkor, amikor úgy gondolják, hogy szankcionálni kell egy teltházas futballünnepet. Csak azért, mert mind a két csapat nagy és nagyszerű szurkolótáborral rendelkezik, mely egy része hithű MAGYAR! Miért baj az, hogy egy MAGYAR stadionban, MAGYAR csapat, MAGYAR bajnokiján MAGYAR valaki és ennek hangot is ad?”

Az MLSZ korrekt és udvarias válaszában három konkrét dolgot kifogásolt a molinókon. Ezek a kelta kereszt, a Sturm und Drang kiírás, totenkopf.

A kelta keresztről közismert, hogy a hazai skinhead mozgalom egyik meghatározó, a „fehér fajt” előtérbe helyező, „fehér büszkeség, fehér erő, fehér összefogás” jelképe lett.

A Totenkopf szó jelentésére a Gyakorikérdések. hu-n „ZivaDavid” ad igen frappáns választ: „Nyilván kisnyuszi nem lehetett, egy SS-hadosztály jelképe, neve.”

A Totenkopf SS egyébként valóban a náci német hadsereg halálfejes védereje volt.

Jó lenne tudni mit is keresnek ezek a fasisztoid szimbólumok „egy MAGYAR stadionban, MAGYAR csapat, MAGYAR bajnokiján”! Tényleg a kultúra részei ezek?

A kuruc.info és a vehemensebb borsodi szurkolók az MLSZ által veszélyeztetett kultúra védelmében a Sturm und Drang kifejezés szalonképtelenné válásán háborogtak persze leginkább. Ahogy a Borsonline fogalmazott: „A diósgyőri szimpatizánsok többsége nem érti, hogy egy XVIII. századi német irodalmi csoportosulás nevét viselő, húsz éve jelen lévő molinó miért éppen most szúrt szemet a szövetségi döntéshozóknak.”

Ó istenem, bárcsak így lenne!  Hogy így dúlna a kultúra szeretete a honi stadionokban! Hogy ezek a fiatalok tényleg Goethéért, Schillerért rajonganának! Tízezer fanatikus irodalombarát drukker a lelátókon!

Majd a végén még megérjük, hogy a miskolci B középben mérkőzés közben Goethe: Az ifjú Werther szenvedései című levélregényéből olvasnak föl részleteket, és a „csak a Diósgyőr, csak a Diósgyőr” helyett az Örömódát énekelik buzdításul. A meccs után pedig azon verekednek össze, hogy mi a költészet feladatának értelmezése Petőfi Sándor műveiben.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr745621940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

willdattaa 2013.11.10. 15:18:54

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

A vonatkozó esetben a bejegyzés szerzőjével szemben a kuruc.info-nak van igaza. A "Sturm und Drang" az valóban nem náci tehát nem politikai tartalmú felirat, ebből következően nem lehet nem engedélyezett politikai tartalmú felirat sem, vagyis nem tiltható az MLSZ szabályzata szerint sem.
A demokrata azt is elismeri ha valamiben nem neki, hanem a kuruc.info-nak van igaza.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

nandras01 2013.11.10. 17:19:19

@willdattaa:
az irányzat valóban irodalmi jellegű, de azért ne tételezzük már fel a mélyenművelt focirajongó ultrákról, hogy szabad idejükben schiller, goethe, esetleg gerhart hauptmann műveit olvasgatják.
a nácizmus bőszen propagálta és nemzeti ereklyeként tartotta számon a "vihar és vágy" irányzatot.
ha egy fradi meccsen az ultrák egy "like wagner" feliratot emelnek fel, akkor nem hiszem, hogy bárki is azt gondolná, hogy bősz lohengrin rajongók csoportját szemléli.
a kurucinfo részéről ez pontosan olyan kettősbeszéd, mint az árpádsávos lobogók esetében.
mindenki pontosan tudja, hogy miért is azt a lobogó lengetik, de ha valaki ezt szóvá teszi, akkor ártatlan bociszemekkel lehet értetlenkedni, hogy "dehátmié', hisz ez egy történelmi magyar zászló"

undorító banda.
süti beállítások módosítása