Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Horthy-szobrot állítani nem kell félnetek jó lesz

2013.11.20. 12:23 | Proszektura | 6 komment

Címkék: Horn Horthy-szobor Kádár Csatáry Bárándy Gergely

blackjack_1384943383.jpg_225x225

Az MSZP kezdeményezte: a Ház kérje fel a kormányt, hogy egy hónapon belül terjesszen elő olyan indítványt, amely megtiltja Horthy-szobrok állítását közterületen és bárki számára nyitva álló nyilvános helyeken.

Bárándy Gergely nem sokkal előtte egyébként éppen azt kifogásolta a Fidesz jogalkotásában, hogy ötletszerű, túl konkrét, aktuálpolitikai ihletésű.

Na, most a félreértések elkerülése végett: a véleményem egyértelműen az, mint e témában minden magyar embernek, hogy Horthy szobrot állítani nem kell félnetek jó lesz.

Ebben legalább egységesek vagyunk mi magyarok.

Nagyobb összegben fogadnék egyébként, hogy a Fidesz kormány nem fog a szocialisták kérésének eleget tenni. Nem azért mert ők feltétlenül rehabilitálni szeretnék Horthyt. Inkább arról van szó, hogy a Fidesz szokásos kétarcúsága figyelhető meg itt is.

Ennek az a lényege, hogy mindig attól függően foglalnak állást, hogy azt milyen közegben kell megtenniük. Másként beszélnek külföldön, másként itthon, másként nyilvánulnak meg saját párthíveik előtt, másként egy vegyes közönség előtt.

De tegyük fel, hogy valami csoda folytán a szocialisták javaslatát mégis elfogadnák és törvény születne arról, miszerint vitéz nagybányai Horthy Miklósnak szobor márpedig nem emelhető.

Ide a bökőt, hogy a Fidesz máris hozzátenné, hogy oké, de akkor nem emelhető szobor mondjuk Horn Gyulának, Kádár Jánosnak sem.

Ahogy ezt a horogkereszt, SS-jelvény, nyilaskereszt esetében láttuk. Ahol eme sajátos árukapcsolás jegyében megtiltották a vörös csillag és a sarló-kalapács szimbólumok használatát is.

Csakhogy vitás megítélésű történelmi személyiségből sokkal több van ám mifelénk, mint történelmi jelképből.

Lehet-e szobra majd mondjuk Horthy Miklós testvérének, Horthy Istvánnak? Vagy Prónaynak, Gömbösnek stb.

Lehet-e Kun Bélának, Szamuelynek, és így tovább?

Mi van, ha bizonyos ütődött egyének Prónay Pálnak vagy vitéz Ostenburg-Moravek Gyulának akarnak majd szobrot emelni?

És nem csupán ilyen szélsőséges példák vannak ám, hiszen jól látjuk, milyen viták folynak adott esetben még egy-egy író megítéléséről is.

Ami persze nem baj, csak nem kell feltétlenül kriminalizálni.

Ráadásul mint tudjuk, minden ilyen tiltás kijátszható. Most legutóbb például azt sütötték ki bizonyos „szurkolók”, hogy Csatáry nevű úriember, akit a molinójukon szerepeltettek, az nem az a Csatáry, az egy másik Csatáry. Egy Csutak nevű hajléktalan az illető, aki éppen alkoholelvonóra készül.

Na, most mi van, ha előkerül majd rövidesen egy másik Horthy Miklós nevű hajléktalan is?  Akiről ráadásul majd kiderül az is, hogy nagy lókedvelő a selyma.

Ki tilthatja meg, hogy neki lovas szobrot emeljenek valahol?

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr35645255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

floborm 2013.11.20. 20:50:24

Igen, a javaslat fasság.

btw Horthynak természetesen jár a szobor, csak a szovjet iskola történészeinek és az azon nevelkedett korosztálynak kell még kicsit okosodnia.

Bicepsz Elek 2013.11.21. 00:04:59

Pronay szobor talan mar van... Most amugy mi baj vele? Tudtommal nemzeti hos volt 1919 utan a Lajtabansag ugyben!!! Karolyi Mihalynal jobb hazafi, az biztos!!!

Bicepsz Elek 2013.11.21. 00:07:44

Egyebkent allitsanak csak szobrokat akarkinek (Hitlernek, Rakosinak, bin Ladennek, Donald Kacsanak) CSAK NE KÖZPÉNZBÖL!!!!

Vidéki 2013.11.21. 09:11:36

Nagyon jól látja a szerző,

nagyon ingoványos területre akarja rá vezetni a parlamentet az MSZP kezdeményezése:

„a Ház kérje fel a kormányt, hogy egy hónapon belül terjesszen elő olyan indítványt, amely megtiltja Horthy-szobrok állítását közterületen és bárki számára nyitva álló nyilvános helyeken. „

„Vitás megítélésű történelmi személyiségből sokkal több van ám mifelénk, mint történelmi jelképből.”

Horn Gyulának is állíttatott szobrot az MSZP, noha 1956-ban pufajkás fegyveresként segített az oroszokanak leverni „az ellenforradalmat”.

Vannak sokan, akiknek ez nem tetszik.

Valóban: „nem csupán ilyen szélsőséges példák vannak ám, hiszen jól látjuk, milyen viták folynak adott esetben még egy-egy író megítéléséről is.
Ami persze nem baj, csak nem kell feltétlenül kriminalizálni.”

Horthyt sokan ma sok ballib sokkal szigorúbban ítéli meg, mint a háború befejeztével a győztes nagyhatalmak, akik egyöntetűes nem tekintették háborús bűnösnek Horthyt.

Ha ők is osztották volna napjaink szélsőséges balliberális gyűlöletfröcsögőinek véleményét, miszerint Horthy a felelős a magyarországi zsidók deportálásáért, bizonyára háborús bűnösként bántak volna el vele.

Horthyt nem állították a Nürnbergi Bíróság elé, és élete végéig Chorin Ferenc, Kornfeld Mór (távoli rokon) és barátai (zsidó emberek) egy alapítványon keresztül tartották el a portugáliai Estorilban.

Ha ők, a zsidó emberek, is osztották volna napjaink szélsőséges balliberális gyűlöletfröcsögőinek véleményét, miszerint Horthy a felelős a magyarországi zsidók deportálásáért, bizonyára nem támogatták volna Horthyt ilyen bőkezűen Estorilban.

Szúrófény 2014.02.27. 10:56:36

@floatleft: Amiről tudni sem akar

Ma a tyúkeszű magyar: 1919-ben Horthy Miklós ugyancsak nyugati, elsősorban francia támogatással szerezte hatalmát. Horthy az országra törő antant oldalán a hont védelmező fehér tisztek vezette vörös hadsereg ellen gerilláskodott, majd hatalomra jutását követően annak legendás főparancsnokát Stromfeld Aurélt börtönbe vettette. Stromfeld Aurél nemcsak parancsnok, de a magyar nép zászlóvivője is volt, kinek sikeres hadjáratait a nyugat csak hazugsággal (Clemenceau jegyzék) és persze a magyar politikai vezetés ostobaságát kihasználva tudta megtörni.
Valóban a Tanácskormány újra tudja mozgósítani a tömegeket a haza védelmére és katonai sikereket ér el! De ha a munkások a parasztok megvédik az ország integritását, akkor továbbra is övék kell maradjon a hatalom, mert a katonai siker legitimálja őket az ország további vezetésére is! Tehát a magyar uralkodó osztály inkább lesz a honvédő háború árulója (A haditervet Gömbös Gyula vezérkari százados viszi ár a románoknak!) (Julier Ferenc, Horthy Miklós, Bethlen István, Teleki Pál grófok) mint saját osztályérdekeinek ellensége. Nemeskürthy: Édes Erdély 116 lap. Jutalma kormányzósága!
süti beállítások módosítása