Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Állatkínzó tüntetők

2013.11.29. 10:23 | Proszektura | 2 komment

Címkék: állatkínzás libák Bajnai Martin Schulz dr.Helmeczy

A Startlap Fókuszban rovata kiemelt híre, miszerint „Feljelentik a Bajnai ellen tüntetőket”.

E feljelentésről a részletes beszámolót a Hír24 közölte a Népszabadságra hivatkozással.

http://www.hir24.hu/belfold/2013/11/29/feljelentik-a-libakkal-tuntetoket/#a3

Eszerint dr. Helmeczy László ügyvéd úr azt rója fel a Bajnai ellen libákkal felvonulóknak, miszerint a pórázon vezetett, összekötözött szárnyú, összekötött lábú libákat hurcolnak, és az állatokat nem ritkán „gágogásra kényszerítik”.

A Hír24 idézi az állatkínzás törvényi tényállását.  

„Aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.”

Helmeczy doktor erre a passzusra hivatkozással kíván a libával tüntetők megbüntetését, állatkínzás miatt.

Én nem vitatom, hogy egy liba gágogásra kényszerítése igen súlyos jogsértés lehet alkalomadtán.  De az talán elkerülte a nagyszerű ügyvéd úr figyelmét, hogy ugye a bűncselekményi tényállás megvalósulásához az is szükségeltetik, hogy a kínzás alkalmas legyen arra, hogy a libák maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

Nem kell ahhoz csodarabbinak lenni, hogy megalapozottan kijelenthessük: a gágogásra kényszerítés a legritkább esetben szokott a libáknál maradandó egészségkárosodást vagy pusztulást okozni. Legfeljebb egy idő után berekednek, és akkor egy darabig nem gágognak.

Maradandó egészségkárosodással a libákra nézve inkább a megevésük szokott járni. 

Mindenesetre, ha én liba lennék, sokkal inkább elviselném, hogy néha gágogásra kényszerítsenek, mint hogy ha kell, ha nem, állandóan kukoricát nyomkodjanak a torkomba, hogy a májam abnormális méretűre, négy-ötszörösére nőjön. Akkor már inkább a kisüsti vegyes.

Persze nem vagyok liba, még csak libaszakértő sem.

Ezért aztán én is kíváncsian várom, hogy a Bajnai elleni libás tüntetések állatkínzó jellegének megítélésében a Pintér rendőrség hogyan foglal állást.  Ami azért sejthető.

Éppen ezért nagyon fontos az is, mit szól majd mindehhez a Négy Mancs, továbbá a Magyar Állatorvosi Kamara és végső soron pedig az Európai Parlament. Amelyik, mint tudjuk, hosszas vita után engedélyezte a libák tömését, amennyiben azt kíméletesen végzik.

Tehát itt is az az eldöntendő főkérdés, amivel majd Martin Schulz is szembesül, hogy kíméletesen gágogtatták-e azokat a libákat a tüntetők.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr385667174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

E.Katolnai 2013.11.29. 13:32:29

" ... a pórázon vezetett, összekötözött szárnyú, összekötött lábú libákat hurcolnak, és az állatokat nem ritkán „gágogásra kényszerítik” ... Bárhonnan nézve is gusztustalan állatokkal ilyenformán bánni, az állatok nem ilyesmiért ”teremtettek”, áruházakban lehet műanyag állatokat venni, de hát az ilyesmihez ész is kellene, meg emberség is. Akinek az ilyen bánásmód tetszik, élvezetes valaminek tartja, annak is jobb lenne kuku-doktorhoz mennie …
Már számtalan fórumon, blogon megpróbáltam honfitársaimat rávenni az állatokkal kapcsolatos helyes gondolkodásra és viselkedésre, mert bizony e téren könnyű hiányosságokra akadni, mint azt bizonyítja a fenti írás.

Cirrus 2013.11.30. 17:17:43

Teljesen egyetértek. Lehet, hogy nem bűncselekmény, és egyesek szemében apróság, de attól még embertelen, és felháborító. Vigyenek műlibát, vagy libarajzot ábrázoló táblákat, meg gágogjanak inkább. Amúgy szánalmas ez az egész cirkusz, amit rendeznek mindig. Keressenek más bűnbakot.
süti beállítások módosítása