Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Az egerszalóki végtelen világ

2014.01.03. 18:32 | Proszektura | 7 komment

Címkék: nézettség animáció Egerszalók Jankovics Marcell Greenzero

Ha azt mondom Egerszalók, és azt állítom, hogy ez a kis község a Mátra alján az utóbbi időkben a hazai gyógyvízturizmus egyik fellegvára lett, akkor nem túlzok sokat.

Ha azt mondom, hogy napjainkban Egerszalók a magyar animációs filmezés egyik fellegvára is, akkor talán a legenyhébb kifejezés, hogy meglepve néznek rám még a szakemberek is.

Pedig nem túlzok, amikor kijelentem, hogy az itt tanyázó Greenzero az utóbbi néhány évben szép csendben az animációs szakma nemzetközi élvonalába küzdte fel magát.

A sztori pár éve az Egon és Döncivel indult, ami némi hírnevet hozott ugyan, de olyan anyagi csőddel járt, amelynek következményeit még ma sem heverték ki teljesen. A filmkészítők jelenleg is bérelt lakásban laknak és bérelt stúdióban alkotnak.

De alkotnak.

Ha beütjük a YouTube keresőjébe azt a kifejezést, hogy „yt3d” – ami azon 3D-videókat jelzi, amelyeket 3D-s tévéken is meg lehet tekinteni, a legelső (nem szponzorált) találatként a világon mindenütt a Pangea - The neverending world című trailerüket találjuk, több mint három milliós nézettséggel.

A Pangea normál változatát a YouTube-on 4.603.000-en, míg az Anaglyph-3D (piros/zöld szemüveges) változatát pedig több mint 6.100.000-en látták eddig. És ekkor még nem említettük azt a több mint másfél millió látogatót, akik ugyanezt a filmet a Greenzero filmecskéjét jogosulatlanul letöltő, és újra feltöltő CorDare7MovieChannel-en nézték meg.

Vagyis a rövidfilm nézettsége mindösszesen meghaladja a 15 milliót.

Csak összehasonlításként érdemes kicsit körülnézni a YouTube-ra feltöltött legismertebb hazai animációk nézettségét illetően.

A Kis Vukot 390.000-en, a Kis Vuk2-t 133.000-en látták. A Dargay féle Ludas Matyit 93.000-en.

A Nyócker össz-nézőszáma 151.000, míg Rófusz Ferencnek az Oscar-díjas Légy című filmjét 40.000 –en látták. Jankovics Marcell Ember tragédiáját eddig 301-en tekintették meg. Még a messze legnépszerűbb Bogyó és Babóca legnézettebb epizódja, a maga monitor elé ültetett 5 millió csecsemőjével is igencsak le van maradva…

Mindezzel persze nem azt állítom, hogy a YouTube nézettség valamiféle esztétikai mérceként szolgálhatna. Ám amikor egy tízmilliós országban tizenötmilliós nézettségű filmalkotásról beszélünk, ez azért legalább is elgondolkodtató.

Ennek ellenére a hazai filmes, animációs mainstream az egerszalóki alkotókról egyelőre nem igen vesz tudomást. Pedig megint nagy dobásra készülnek. Legújabb animációs filmjükben forradalmian új 3D képalkotó módszerekkel kísérleteznek.

A Magyar történelmi témájú, formabontó alkotás bemutatója idén tavasszal várható.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr965728795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2014.01.04. 18:13:59

persze hogy nem vesz róluk tudomást. mert a magyar művész szakma senkiről nem vesz tudomást, hiszen ha tudomást venne akkor a pénzeket esetleg többfelé kéne osztani...

ez érvényes az összes magyar "hivatalos" művészetre

kultúrfarizeusok... :D

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2014.01.04. 18:18:01

ja amúgy nagyon is jó mérőszám a yutub nézettség. persze, mindenre nem lehet belőle következtetni, de nagyon sokmindenre igen

engem pl az is érdekelne, hogy az állami támogatásokból készült diplomamunkák meg ilyesmik (pl Mome-s cuccok) miért nem kerülnek ki yutubra?

mert ugyanis sok külföldi iskola felrakja (a brutális minőségű) diploma és ilyesmi munkáit, és mindenki nézheti őket ingyen

a magyar kultúrfarizeusok vajon miért nem teszik ezt? ja én tudom ám a választ...

J.Favorite 2014.01.04. 21:06:18

Ne haragudj de a posztoddal nem igazán segítettél, hogy jobban megismerjük Őket...ez egy szimpla böfögés....(attól még persze igazad van mindenben, de legalább egy bekezdést szánhattál volna a rövid bemutatásukra !?)

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2014.01.04. 21:33:50

mondjuk az egon és döncit felrakhatnák egészben a yutubra, mert csak darabokban volt fenn mikor legutóbb néztem

meg azt is 3d-ben... bár gondolom azért sok meló egy újra renderelés... de szerintem megérné. tény hogy eléggé rétegfilm, de azért teljes filmeknek van sikere yutubon.

zobod 2014.01.04. 23:38:51

Érdekes, és tetszik, azt viszont nem értem, miért írsz erről egy közéleti blogon. Ennek semmi köze sem a pártpolitikához, még csak nem is magyar sajátosság. Nem ők lesznek az első vállalkozás, amiben ügyes szakik összeállnak, mert jók abban ami a profiljuk, és azt hiszik akkor vállalkozóként is sikeresek lesznek. Csak éppen senki nincsen köztük aki egy cég vezetéséhez és a kereskedelemhez legalább annyira értene, mint a termékükhöz.

@endike: a látogatottság önmagában nem sokat jelent, a legnézettebb videokat Psy (az egyetlen milliárd feletti), Justin Bieber és Jennifer Lopez produkálta. Magas kultúrának egyik sem nevezhető.
süti beállítások módosítása