Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Rezešova a szlovák

2014.09.12. 13:10 | Proszektura | 6 komment

Címkék: köztelevízió Kertész Imre Petőfi Rezesova

Kilenc évet kapott Eva Rezesova. Erről a hírről valamennyi sajtóorgánum kiemelten számolt be. Volt, aki sokallta, volt, aki kevesellte. (Persze, az utóbbiak voltak lényegesen többen. A kommentelők között pedig akadt olyan is, aki szerint életfogytiglanit kellett volna kiszabni.)

Amiben viszont mindannyian megegyeztek, és nem győzték hangoztatni az egész eljárás során, miszerint Eva Varholikova Rezesova szlovák volt.

Rezesova, sőt Rezešova, a szlovák milliomos nő.

Na persze nem azt mondták és írták ám, hogy szlovák állampolgár, hanem, egyszerűen csak úgy, hogy szlovák.

Ebbéli hitükben az sem rendítette meg őket, amikor – az egyébként az egész eljárás során tolmácsot igénylő – vádlott a másodfokú eljárásban, az utolsó szó jogán ékes magyarsággal szólalt meg, sajnáltatva magát.

Mint ahogy az sem zavart senkit egy pillanatra sem, hogy a Rezes magyar név, Rezesova apja pedig – Alexander Rezes, vagyis Rezes Sándor – a Kassa melletti színmagyar Abarát faluból származik, ahol Éva is sokszor járt gyermekként, s ahol a helyiek is magyarnak tartják őket.

Hát elég fura dolog ez, hogy mi itt, kis hazánkban kit tartunk magyarnak, kit nem.

Purczeld Ferenc sváb származása ellenére természetesen magyar volt, mint ahogy a szlovák szülők gyermekeként világra jött Petőfi Sándor magyarságát sem vonta soha senki sem kétségbe.

A Nobel-díjas írónk magyarsága viszont már kicsit bonyolultabb kérdés.

Sokak fülét megütötte, amikor Kertész Imrét úgy nevezték meg a köztelevízió hírműsorában, hogy magyar származású író. Ahogy a comnent:com megfogalmazta: „Azt a Kertész Imrét, aki a Nobel-díj mellett nem mellesleg megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét, és a Kossuth-díjat, meg a Márai-díjat is. Azt a Kertész Imrét, aki Budapesten született, és a holokauszt után Budapestre tért vissza a buchenwaldi lágerből. Azt a Kertész Imrét, aki magyar állampolgár, nem mellesleg Budapest díszpolgára. És persze azt a Kertész Imrét, aki minden könyvét, egész Nobel-díjas életművét magyarul írta.”

Persze volt, aki még ezen is túlment és ennél sarkosabban fogalmazott vele kapcsolatban. A majdnem olaszországi nagykövetünk következetesen csak Imre Kertészként volt hajlandó a nevét leírni.

Az erdélyi magyarok szoktak panaszkodni arról, hogy a románok a hazájukban bozgor magyaroknak tartják őket, a honi magyarok viszont románoknak, még rosszabb esetben román cigányoknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr716692065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. jenőke (jenőke) 2014.09.12. 15:52:05

A büntetőeljárás véleményezése is megért volna egy-két mondatot.
Egyre jobban terjed a rogáni jogi blaszfémia, amely szerint az ítéletnek nem a jogszerűséget, hanem a társadalmi elvárást kell tartalmaznia.
Rogáni tétel például: a bíróság a bankok oldalára állt. (más esetek is vannak erre az értelmetlen kijelentésre, amit a hívők érthetetlen okból saját igazságként szajkózva adnak tovább)
Példátlan cinizmus ez a törvényalkotó hatalom egyik "jeles" képviselőjétől. Azt sugallja, hogy nem is kellenek törvények, elegendő a nép, a többség akarata.

Egyenes az út a lincselés felé.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.12. 17:59:20

Kertész nem magyar, ő maga ezt választotta.

Rezešova nem magyar, ő maga ezt választotta.

Hol a probléma?

Rezešova magyar származású, Kertész nem az.

Zágrábi Martin 2014.09.12. 19:40:42

Ez nem nemzetiségi kérdés,hanem NÉGYES GYILKOSSÁG!!!!!

prognosys 2014.09.12. 21:57:50

Az meg sem fordult a tisztelt posztoló fejében, hogy ez a szösszenet is része (lehet) a szándékos (trianoni) zavarkeltésnek? Azaz annak a célnak, hogy a magyar a sajátjaira se ismerjen rá!? És így (remélhetőleg) keblére öleli az ellenségét - ahogy tette 2010-ig? Vagy ellenkezőleg: ebből kifolyólag (és talán jogosan) mindenkire gyanakvással tekint, akinek nincs színtiszta magyar neve!?

Bocs, de miért kellett volna egyből leesnie a népnek, hogy Eva Rezesova = Rezes Éva? Vagy az, hogy Sturovo = Párkány?

És ha olyan nagy magyar, akkor mi a jó nyavajának volt szüksége az eljárás lefolytatásához tolmácsra?

Smith Brown 2014.09.13. 12:33:56

Hmm..!
4 ember élet.. tehát egy ember élet 2 évet ér kb.
Nem is tudom. Némelyik arab ország bevett módszerét alkalmaznám, nem az adófizetők pénzén börtönben tartani.. életjáradék a rokonoknak, 2 év börtön, 20.000 korbácsütés. A 2. napon már átgondolná az életét, egy hét után már szívből bánná..

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2014.09.16. 13:57:44

"Az erdélyi magyarok szoktak panaszkodni arról, hogy a románok a hazájukban bozgor magyaroknak tartják őket, a honi magyarok viszont románoknak, még rosszabb esetben román cigányoknak."

ezért kell székelynek születni, mert akkor egyformán lenézheted a románokat és a magyarokat is. :-)
süti beállítások módosítása