Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Biszku Béla bűnei

2015.01.16. 11:25 | Proszektura | 5 komment

Címkék: vörös csillag holokauszt tagadás Biszku Sólyom László Sztálin orgona

Nem tudom, hogy a magyaron kívül létezik e még a világon olyan jogrendszer, ahol azt külön is büntetik, hogy valaki tagadja bűneit. A tagadás joga kulturáltabb jogrendszerekben alapvető jog.

De a mi unortodox jogrendünkben ez sem így van.

Egy kommunista bűnös tagadja a kommunista rendszer bűneit. Azokat a bűnöket, amelyeknek ő is részese volt.

Ez olyan, mintha az ártatlanságát hangoztató lágerparancsnokot elítélnék holokauszttagadásért.

Egyébként sem értem, hogy miért fontos a magyar ügyészség és bíróság számára, hogy Biszku Béla felelősségét, az életfogytiglanival is sújtható háborús bűnei mellett, még ebben a kommunizmus bűnei tagadásának a vétségében is megállapítsák. A gyilkosnak sem szokták a terhére róni azt, hogy a tette után az áldozatát esetleg még le is köpte.

(Egyébként a lőszerrel visszaélés vádja is elég pitiáner dolog a lakásán lévő 11 darab vadászlőszerrel kapcsolatban. Még ha egy Kalasnyikovot vagy egy Sztálin orgonát találtak volna.)

De ha már itt tartunk. A kommunizmus bűneinek tagadását, akárcsak a holokauszt tagadását, mint minden más hasonló gyűlölet bűncselekményt egyébként is csak igen szűk körben tartanám büntetőjogi eszközökkel üldözendőnek. Ahogy Sólyom László fogalmazott: „emberek csoportjai ellen irányuló gyalázkodást büntetni csak akkor szabad, ha annak következtében konkrét egyének kerülnek valóságos veszélybe.” Vagyis csak a nyilvánvaló és közvetlen veszély esetén igazolható alkotmányosan a szabad véleménynyilvánításhoz való jog korlátozása. ( A „clear and present danger” formula.)

De hát nálunk ez, az egymásra licitáló ostoba jobb- és baloldali politikusok vetélkedése miatt nem így van. Ha büntetjük a holokauszt tagadást, büntessük a kommunizmus bűnei tagadását is! Ha büntetjük a horogkereszt használatát, akkor büntessük az ötágú vörös csillagét is. Ezt az önkényuralmi jelkép használata elnevezésű bűncselekményt azonban még csak az követhette el, aki ezt a köznyugalom megzavarására alkalmas módon tette.

Ám innen kezdve a politikusi hülyeséglavina megállíthatatlanul elindult. Most már szankcionáljuk a Szent Korona gyalázóit, mit gyalázóit, már a becsmérlőit is, vagyis akik ezzel a tárggyal kapcsolatban sértő vagy lealacsonyító kifejezést használnak. És itt már azt sem kívánja meg a törvény, hogy mindez alkalmas legyen a köznyugalom megzavarására.

És a lavina persze halad tovább.

A KDNP egyik meghatározó politikusa, Harrach Péter úr, most, hogy a vasárnapi zárva tartás ügyében győzelmet arattak, vérszemet kapott, és immáron bizonyos vallási szimbólumok megsértése esetén is jogszabályi tilalmakat, büntetéseket vizionál.

Innen már tényleg csak egy lépés, hogy a szimpla káromkodást is büntetendőnek nyilvánítsák, ha az vallási szimbólumot tartalmaz. Különös tekintettel azon csúnya beszédre, amelyben az Isten nemző szervét vagy szexuális tevékenységét is negatív kontextusban emlegetik. Hiszen, ha a Szent Koronát nem lehet büntetlenül megsérteni, akkor nyilvánvalóan ez a helyzet az összes szentek nagyfőnökével kapcsolatban is. De tilos lenne a szentségit indulatszó használata is, még a régies szakramentumát változatában is. Az „azt a hétszentségit!” szófordulat pedig a bűncselekménynek már minősített esete lenne.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr357079209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.16. 11:28:36

Ezért nem kell semminek a tagadását büntetni.

floborm 2015.01.16. 12:09:27

Biszku nem saját bűneinek tagadása perelték be.

Szóval már a cikk alapvetése is marhaság, na de azért csak írj, jöjjön ki aminek jönnie kell.

floborm 2015.01.16. 12:12:09

@maxval bircaman szerkesztő: így van. ahelyett h a Parlament is azonnal törölné a szólásszabadságot korlátozó paragrafusokat a Btk-ból (különösen a 333.§-at) csak nyammog.

pedig ha a Charlie Hebdo újságíróinak a halála valamitől értelmet nyerne, na az pont ez lenne.

empoftla 2015.01.16. 16:14:32

@maxval bircaman szerkesztő: Így van - talán csak a vicceket, gúnyos rajzokat kell egy kicsit korlátozni (pláne ha vallási témájú)

floborm 2015.01.16. 18:46:44

@empoftla: nem kéne, az ilyen újságot nem kell megvenni.
süti beállítások módosítása