Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

A Kossuth tér legyen Moszkva tér!

2015.02.11. 12:09 | Proszektura | 13 komment

Címkék: népszavazás nemzeti konzultáció Tarlós Putyin Óhegy park Moszkva park

Azt álmodtam, hogy három napra összeköltöztem Vona Gáborral, a Jobbik elnökével, úgyhogy érthető módon meglehetősen gyűrötten ébredtem. És persze talán nem csoda, hogy gondolataim a hazai demokrácia állapota körül kezdtek el forogni.

Itt van például ez a népszavazás is. Ami, lefogadom, hogy a vasárnapi zárva tartás ügyében igen nagy valószínűséggel eredményes lehetett volna. Szinte nincs is a környezetemben olyan, aki ezzel a kiskereskedelmet sújtó törvénnyel egyetértene, és ne látott volna át a KDNP álszent, képmutató, farizeus, demagóg szitáján.

Még hogy a vasárnap szentsége!

Ám mégis lemondhatunk arról, hogy ez ügyben kinyilváníthassuk nemtetszésünket, és rákényszeríthessük akaratunkat az ostoba, gőgös törvényhozókra. A népszavazás lehetőségét ugyanis Orbánék permanens alkotmányozó hevületükben nagymértékben beszűkítették, helyette pedig kitalálták ezt a nemzeti konzultációnak nevezett kommunikációs szemfényvesztést, aminek több okból is nem sok köze van a demokráciához, ellenben annál több a manipulációhoz.

Amíg a népszavazásnál a nép teszi föl az általa fontosnak tartott kérdéseket a hatalom számára, addig a nemzeti inzultáció, nemzeti konzílium vagy mifene esetében viszont a hatalom dönti el, határozza meg még azt is, hogy a nép egyáltalán mit tartson fontosnak tőle megkérdezni. Így aztán nem csoda, hogy amíg az emberek a plázák vasárnapi bezárását kérnék számon, a hatalom ehelyett olyasmiket kérdez tőlük, hogy őrizetbe vegyék-e csecsemőstül, mindenestül az éhhalál elől Nyugatra menekülő kisgyermekes családokat, vagy, hogy jobb-e a nagyobb internet-hozzáférés, mint a kisebb.

És amíg a népszavazás ellenőrzötten, szigorú garanciális szabályok betartása mellett bonyolódik, mind a voksok leadása, mind azok összeszámolása az ellenzék által is ellenőrizhető módon zajlik, addig a nemzeti konzultáció során fogalmunk sincs arról, hogy ténylegesen hányan, miféle véleményt nyilvánítottak, ezeket ki olvassa el és ki összegzi, ha elolvassa és összegzi bárki is egyáltalán.

Jellemző a hatalom torzult demokrácia-felfogására például, hogy miután annak idején egy tollvonással megszüntették a Moszkva teret, és lett belőle Széll Kálmán tér, ami persze nem nyerte el az oroszok tetszését, most ugyanilyen hatalmi szóval szeretnék – Vlagyimir Vlagyimírovics Putyin közelgő látogatása ürügyén, neki kedveskedve – Kőbányán az Óhegy parkot Moszkva parknak elnevezni. Bár Tarlós úr ötletére a helyi önkormányzat egyáltalán nem vevő, és egyhangúlag utasították el ezt az elképzelést, ám nekik csak véleményezési joguk van a saját parkjukat illetően, és a döntést a Főváros közgyűlése hozhatja meg. Ami, nagy valószínűséggel megjósolható, nem lesz kedvező a helyiek számára. Mit akadékoskodnak egyébként is, mondhatnánk erre, a X. kerületiek örüljenek, hogy az Óhegy park nem Putyin park lesz.

Erre persze a helyiek azzal vághatnának vissza, hogy az oroszok meg örüljenek annak, hogy mondjuk az orosz hússaláta még nem lett átnevezve Wass Albert hússalátává, és egyébként is, ha már mindenáron el kell nevezni valami közterületet a ruszkik kedvére, hát legyen a Kossuth térből Moszkva tér. Ez a Kossuth úgyis egy gyanús figura volt, hiszen annak idején sok időt töltött Amerikában, sőt még az elnök is fogadta.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr47161125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

floborm 2015.02.11. 20:44:14

"idején egy tollvonással megszüntették a Moszkva teret, és lett belőle Széll Kálmán tér"

Helyesen: visszakapta a Kalef a régi nevét.

gigabursch 2015.02.12. 07:47:33

Szerintem kereshettek volna értelmesebb nevet is.
Személy szerint annak a 40.000 katonának, aki 1945-ben próbált kitörni, és alig 700-an élték túl, nos én az ő emlékükre leginkább:
Kitörés Tér-nek
neveztem volna, de ez nyilván nem rajtam múlt.

Amúgy a cikk indítása a 3 napos összeköltözéssel meglehetősen megbélyegző és diszkriminatív.
S ezek után a jobbikot tetszenek üzemi szinten szídni kirekesztlssel vádolva...
Nocsak-nocsak...

sedi 2015.02.12. 07:48:51

"Azt álmodtam, hogy három napra összeköltöztem Vona Gáborral"
Én meg azt, hogy Angliában mosogatsz. De nem, helyette itt rontod a levegőt.

Muad\\\'Dib 2015.02.12. 08:31:43

"....olyasmiket kérdez tőlük, hogy őrizetbe vegyék-e csecsemőstül, mindenestül az éhhalál elől Nyugatra menekülő kisgyermekes családokat..."
Niiiiceeee, a demagóg és álszent kormány kritikája egy akkora demagógia cunamival, hogy elmossa a fél világot. WTF!?

Ali Lali 2015.02.12. 09:03:11

Az írás ugyan demagóg több okból is, de ezen nem rugóznék. Abban viszont egyetértek, hogy a nemzeti konzultáció csak átverés, és nem helyettesíti a népszavazást. Persze érthető a reagáló hatalom ózkodása a népszavazâstól, mert ha ma népszavazást lehetne tartani arról, hogy menjenek a p.-ba, hát azt még is szavaznák a népek!

♔bаtyu♔ 2015.02.12. 09:06:43

Érdekes, ahogy ezekben a ballibsikben a múlt harcol a jelennel. A Moszkva tér nagyon jó példa erre.

Tarlóséknak pedig joguk van átnevezni egy teret, sőt visszanevezni is, ugyanis nem orosz tankok, hanem egy többségi felhatalmazás révén vannak ott a hol vannak és ez a jog jár nekik. Nem tetszik, szavazz másra.

Ez a Nemzeti konzultáció pedig alapból egy kamu, kb. olyasmi mint a libsik "civil" szervezetei. Orbánék kaptak felhatalmazást 4 évre, ebben benne van az is, hogy a határokat védjék az illegális bevándorlás ellen. (Ballibsik, az, hogy te innen pld. angliába mész dolgozni, NEM ILLEGÁLIS bevándorlás).

inebhedj - szerintem 2015.02.12. 09:54:13

Az első bekezdésnek mi köze van az íráshoz?

Kifejezetten improduktív olyan kopffal (leaddel) indítani, ami nem, hogy általános érvényű alapot, paradigmát hozna létre, nem, hogy közös inerciarendszert teremtene az olvasóval, nem, hogy felépíthetnénk rá írásművünk hipotézisét, de egyenesen semmi köze hozzá, sőt, már a bázisnak szánt gondolatunk is légből kapott, önmagában is max. vitaalap, és kirángatja a folytatás alól a szőnyeget (már ha valaki folytatja az olvasást).

De, hogy a poszt stílusának megfelelően a témához is hozzászóljak:

Azért ne felejtsük el, hogy még a tejbegrízbe is érdemes egy csipet sót tenni, szóval ha most indulunk vásárolni, ne csak darát, tejet, vaníliát és cukrot, de sót is vegyünk.

Esetleg Heti Hetes / Valóvilág / (ízlés szerint egyéb) módra?

P*na!

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2015.02.12. 10:09:19

@inebhedj - szerintem: Hogy Vonáról hogy jutott eszembe a magyar demokrácia állapota? Nem is tudom...

inebhedj - szerintem 2015.02.12. 10:20:09

@Proszektura:

Közös alapnak, lássuk be, kevés.

Eszedbe juthatott volna mondjuk Tölgyessyről vagy Hellerről, Orbánról vagy Gyurcsányról, Alekoszról vagy Csányiról, egy reggeli újságról, egy utókornak a falon rohasztott választási plakátról, ezek bármelyike indokoltabb.

Így meg kábé annyi, mintha egy szem banánról, vagy egy tejfölös dobozról jutott volna eszedbe.

Persze nyilvánvalóan szíved s elméd joga szabadon asszociálni, ezzel nem is volt a vitám, csak jeleztem, hogy egy írásműnél (hacsaknem a művészet a művészetért szent sötétségben alkotunk, a mondanivalótlanság és az alkotáskényszer kínzó szorításában) érdemes úgy indítani, hogy az olvasót berántsuk a világunkba.

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2015.02.12. 12:34:18

@inebhedj - szerintem: Én nem akarok senkit sehová berántani. Inkább otthagyom őket az út szélén.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.02.12. 14:05:31

Na, akkor megvolt a mai napra rendelt Jobbik-gyalázás és - kimondatlanul ugyan - nácizás is. Az persze eleve nem világos, miért kell a posztot Vona Gáborral kezdeni, ha utána a kormány szemfényvesztő "nemzeti konzultációját" szidod - amúgy abszolút jogosan -, de hát kell a klikkmágnes. Az meg kit érdekel, hogy elég tisztességtelen dolog Vonát belekeverni az egészbe.

"a hatalom ehelyett olyasmiket kérdez tőlük, hogy őrizetbe vegyék-e csecsemőstül, mindenestül az éhhalál elől Nyugatra menekülő kisgyermekes családokat"

Demagógiából csillagos ötös.

@Proszektura:

"Hogy Vonáról hogy jutott eszembe a magyar demokrácia állapota? Nem is tudom..."

Ez valóban rejtély, mivel Vonának vagy a Jobbiknak mindeddig semmi köze nem volt a demokrácia általad vázolt megcsúfolásához. Hacsak nem arról van szó, hogy egy jó "antifasisztának" mindenről a Jobbik jut eszébe. :P

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.02.12. 14:08:26

@Ali Lali:

"Az írás ugyan demagóg több okból is, de ezen nem rugóznék."

Pedig nem ártana. @Muad\\\'Dib: -nek van igaza, nem éppen hiteles dolog a kormány demagógiáját (mondjuk én nem tekintem demagógiának a kormány bevádorlást korlátozó igyekezetét) még azt is túlszárnyaló ellen-demagógiával bírálni.

floborm 2015.02.12. 15:31:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Móricka mennyivel jobban járt a puncival
süti beállítások módosítása