Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Kötelező vasárnapi nyitva tartás?

2015.11.20. 13:30 | Proszektura | 1 komment

Címkék: népszavazás Orbán NVB vasárnapi zárva tartás dr.Patyi

Orbán Viktor illiberális demokráciájának határai a tisztességtelen választási rendelkezésektől egészen odáig húzódnak, ahol a kiemelt bérezésű haveri tanácsadás, és a hamis, inkorrekt kérdéseket feltevő és homályos végeredményű „nemzeti” konzultációk lettek a demokratikus intézményrendszer helyettesítői.

Ebbe az orbáni világba nem illik bele a népszavazás intézménye sem. Ezért azt is ki kellett üresíteni, nevetségessé kellett tenni. Ebben pedig a „független” Nemzeti Választási Irodában és Nemzeti Választási Bizottságban is méltó partnerekre találtak.

„A Nemzeti Választási Bizottság rögzíti, hogy a 137/2015. számú határozatával elbírált az „Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?” kérdés arra irányul, hogy egy érvényes és eredményes népszavazást követően a törvény ne írja elő kötelező jelleggel a vasárnapi zárva tartást, hanem tegye lehetővé, hogy az üzletek vasárnap zárva tartsanak és ez a zárva tartás alapvetően az üzletektől függjön.”

A minap ezzel az indokkal tartották hitelesíthetőnek Simonné Gercsényi Gabriella népszavazási kezdeményezését. Amit, mint tudjuk, sajátos körülmények között, pár másodperccel hamarabb sikerült benyújtania a vidéki hölgynek a Nemzeti Választási Irodához, mint riválisának, az MSZP-nek.

Amikor a tordasi matrónát megkérdezték minderről, azt válaszolta, „úgy is lehet mondani”, szerencséje volt. (Ám bizonyára azért az Isten és Orbán Viktor is vele volt, bár ezt szerényen elhallgatta, nem úgy, mint Mészáros Lőrinc, amikor csodás és gyors meggazdagodásáról faggatták.)

A Patyi professzor úr vezette grémium (a tordasi kisvállalkozó kérdésének zöld utat adó) okoskodása alapvetően ott hibádzik, hogy csak az „igen” válasz következményét vették számításba.

Nem foglalkoztak azonban azzal, hogy mi van akkor, ha a nép a kérdést nemlegesen válaszolja meg? Vagyis, ha a többség nem ért egyet azzal, hogy a boltok vasárnap zárva tarthassanak. Mert akkor ugye, eredményes és érvényes népszavazás esetén, hozni kellene ám egy törvényt, miszerint minden kiskereskedelmi üzlet kötelezően nyitva kell, hogy tartson vasárnap is!

A Nemzeti Válaszitási Bizotfság viszont korábban már több népszavazási kezdeményezés ügyében hozott döntésében is kifejtette, miszerint „a népszavazási kérdést abból a szempontból is szükséges vizsgálnia, hogy az annak alapján lefolytatott népszavazás eredménye nyilvánvaló módon nem kötelezi-e a jogalkotót alapjog lényeges tartalmát sértő törvény megalkotására.” ( Lásd pl. Szepessy Zsolt egyik beadványa ügyében hozott 9/2015. sz. NVB határozatot!)

A vasárnapi kötelező nyitva tartást előíró rendelkezés azonban nyilvánvalóan sértené az Alaptörvényünk rendelkezéseit, valamint a Munka Törvénykönyve előírásait is. Tuti, hogy sehol a világon nincs is még ehhez hasonló sem, csak valami elvadult diktatúra írhatna elő ilyesmi kényszermunkát. (De talán itt még nem tartunk!)

E rendelkezés meghozatalával az emberhez méltó életkörülmények gyakorlása olyan mértékben kerülne akadályozásra, mely az emberi méltóság sérelmét is felveti.

Egy ilyen kötelező nyitva tartási szabály egyébként végrehajthatatlan is lenne, hiszen sok egy-két személyes üzletben fizikailag is lehetetlené válna a megvalósítása.

A vasárnapi kötelező nyitva tartás elrendelése éppen olyan ostobaság lenne tehát, mint a kötelező zárva tartás előírása.

És mi van, ha valaki ezt szegné meg? Ezt is szankcionálnák? Éber ellenőrök lesnék minden vasárnap reggel a falusi szatócsboltok bejárati ajtaját? Rendőrt küldenének a lakására, hogy tessék menni, azonnal kinyitni?

Figyelem emberek, tényleg ezek a Patyiék fognak őrködni a 2018-as választások tisztaságán?!

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr498094450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes ló 2015.11.22. 06:25:43

A népszavazási kezdeményezéseieket elqrták a ballibák.
Nem kicsit, nagyon.
Felesleges ezt buktorra maszatolniuk.
Maguktól voltak buták és alkalmatlanok, nem buktor miatt.
A postert is beleértve.
süti beállítások módosítása