Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Temessük be a Parlamentet!

2015.11.23. 19:19 | Proszektura | 1 komment

Címkék: terroristák Orbán Parlament Pancho Aréna Bonyhádi középkori templom

A hvg.hu írta meg, hogy Bonyhád középkori plébániatemplomának maradványait október elején a település belvárosát elkerülő, a 6-os főúttal összekötő út építése közben tárták fel.

A Blikk szerint „A romok olyan állapotban maradtak fenn, ami ritkaságszámba megy. Feltehetőleg a domboldalról lezúduló sártömeg konzerválta a maradványokat, közel 500 éven át.”

A helyszínt Vágó István is megtekintette. Aztán Facebook bejegyzésében amiatt sopánkodott, hogy a „Bonyhádnál az épülő 6-os út és az október végi átadási határidő miatt a beruházó önkormányzat úgy dönthet, egyszerűen betemeti a feltárt középkori gótikus templomot, és megépíti fölötte az utat.”

Bonyhád Város Önkormányzata sajtóközleménye az aggódó nagyközönséget megnyugtatandó, mindezt ilyeténképpen fogalmazta meg: „A mai napon, október 9-én megérkezett önkormányzatunkhoz az örökségvédelmi hatóság határozata, amelyben az áll, hogy az előkerült régészeti emléket a helyszínen kell megőrizni, a régészeti emlék részlegesen sem bontható. Ennek értelmében a műemlék megvédését szolgáló műszaki megoldáson dolgozik a tervező az elfedés érdekében.

„Elfedésnek csak az a megoldás minősül, amelynek célja az érintett régészeti lelőhely, lelőhelyrész, vagy régészeti emlék megóvása” – olvasható az ide vonatkozó jogszabályban. A határozat betartásán túl az önkormányzat továbbra is arra törekszik, hogy a templomrom későbbi teljes feltárására és esetleges bemutatására lehetősége legyen. A beruházás tervezett befejezési időpontját várhatón nem módosítja az eddig végzett régészeti munka.”

Azóta, mint tudjuk, ennek a sajátos elfedve megőrző munkálatnak a kivitelezése folyamatba is tétetett.

Nem értem, Vágó Istvánnak mi baja a történtekkel? A betemetés nagyon is jó ötlet. Sorolom is mindjárt az előnyeit!

Egy ilyen régi építménynél az állagmegóvás a közpénzek terhére folyamatos nem is csekély mértékű kiadásokat jelentene. Meg kell védeni az időjárás viszontagságaitól, és a potenciális látogatóktól, akik hajlamosak kisebb-nagyobb rongálásokra, szívek, nevek bekarcolása a kövekbe, apróbb ornamensek letördelése emlék gyanánt, ilyesmi. Tehát személyzetet is fenn kéne tartani, a bemutatásuk, őrzésük céljából. Mindezt egy ügyes elföldeléssel kiküszöbölhetjük.

Úgyhogy tényleg ez a betemetve megőrzés a legjobb megoldás.

Sőt, a módszert tovább is lehetne fejleszteni. Temessük be a Parlamentet is cakk-pakk, vele együtt az országgyűlési irodaházat, (a képviselő hölgyek-urak akár bent is maradhatnak), aztán jöhetne a Magyar Nemzeti Bank, Matolcsystól, mindenestől. Sőt, ha már így belejöttünk, sort keríthetnénk a Pancho Arénára is, persze kifejezetten csak azért, hogy az is teljes pompájában megmaradjon az utókor számára. És, hogy még biztosabban megóvhassuk, egy autóutat is építenék fölé.

Mondjuk, én szívem szerint elföldelném még a Szabadság téri német megszállási emlékművet is. Jó mélyre.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr998103184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2015.11.24. 08:32:20

Azt maximálisan elhiszem, hogy legszívesebben betemetnétek a parlamentet. Most, hogy nem sok dolgotok van benne és úgy tűnik, jó ideig nem is lesz. .
süti beállítások módosítása