Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Szemüveget a bírónak!

2016.03.05. 12:13 | Proszektura | 1 komment

Címkék: népszavazás Schmitt Pál Kúria Kubatov Erdősi Lászlóné

Azt hiszem (a mégsem) doktor Schmitt Pál öntötte először szavakba az Orbán Viktor által megálmodott illiberális rendszer lényegét, amikor köztársasági elnökké választása után sietett azonnal kijelenteni, ő nem fék, nem ellensúly akar lenni, hanem motor. De nem csak motor lett. Ahogy akkoriban egyesek el is nevezték ő lett a „nemzet tolla”, aki állítólag esetenként azt sem várta meg, hogy a parlament által elfogadott törvényeket megküldjék hozzá, hanem ő sietett be oda azokat elfogadásuk után rögvest aláírni.

Na most azóta azt látjuk, hogy ha mások nem is mondtak ilyesmiket, ám mégis hasonlóképpen behódoltak az orbáni hatalomnak, az Alkotmánybíróság, a médiahatóság, ügyészség, de a választási szervek is. Sőt ma már ott tartunk, hogy a jelentősebb sportközpontokat szintén Orbán-hű csinovnyikok irányítják.

Például a kézilabdát Kocsis Máté, a birkózást Németh Szilárd (aki gyerekkorában állítólag látott egy igazi birkózót közelről), az MTK-t a bülbülszavú Deutsch Tamás, a Fradit pedig Kubatov Gábor.

Tulajdonképpen mára a bíróságok maradtak egyedül, amelyekről még úgy-ahogy elmondható, nem az államhatalomnak behódolva végzik tevékenységüket. (Jóllehet Szájer feleségének helyzetbe hozásával megpróbálták az igazságszolgáltatás e fórumát is maguk alá gyűrni.)

Sorra születnek a napjainkban is olyan bírósági döntések például, amelyek a hatalom érdekeivel szembemenve segítenek fellebbenteni a fátylat vezetőink trükkös gazemberségeiről. Az államhatalom ezért mostanában is nem győz jogszabályokat módosítani, hogy pofátlan tolvajlásaira mégsem derülhessen fény. Lásd például Matolcsy és bűntársai bankrablási cselekedeteit, és az ezek elrejtésére tett törvényhozási kísérleteit.

Néha azonban már sajnos a bírói függetlenség létében is kételkedni kezdünk. Az esetek egy részében talán indokolatlanul, de előfordul, hogy úgy érezzük, kellő alapunk van erre.

Erre jó példa az a végzés, amit Nyakó István felülvizsgálati kérelme ügyében a Kúria most meghozott. Igaz, a döntés elismerte azt a – egyébként a kamerafelvételek jóvoltából kb. nyolcmillió szemtanú által alátámasztott – tényt, hogy az MSZP küldöttét a Nemzeti Választási Iroda előterében kigyúrt kopasz verőlegények akadályozták állampolgári jogai gyakorlásában, arra azonban a bíróság nem látott bizonyítékot, hogy ezek az izompacsirták összejátszottak volna e méltatlan helyzet egyetlen nyertesével, Erdősi Lászlónéval.

Hát régen a focipályák környékén ilyesmikre kiabálták felbőszült szurkolók, szemüveget a bírónak!

Mert, hogy ez az összejátszás a Kúria okos bíráin kívül sokak számára ordítóan nyilvánvaló.

Az egész ott lejátszódó cselekvés-sorozatnak másként nem is lett volna semmi értelme. Minek voltak ott, hogy kerültek oda ezek a kopaszok?

A válasz teljesen egyértelmű, az utólagos történések ismeretében is, megakadályozni Nyakót kérdése elsőként beadásában, ezzel segíteni Erdősinét kérdése elsőként beadásában. Na most mennyiben hihető az, hogy mindezt úgy tették volna, hogy erről épp az eset kedvezményezettjének fogalma sem volt? Erdősiné amikor reggel odament az iroda elé, láthatta, Nyakó István már ott van, sőt ott már jó néhányan toporognak. Miben bízott mégis? Ezek a kopaszok pedig, ha nem népszavazási kérdést beadni mentek, honnan tudhatták, hogy pont ezen a reggelen jön majd egy herceghalmi idős hölgy, aki népszavazást fog kezdeményezni? Vagy az a szokásuk, hogy minden hajnalban ott ácsorognak? Erdősiné pedig hogy lehet, hogy még csak meg sem lepődött azon, hogy ezek a durván beszélő agresszív kopasz úriemberek őt ugyan mégis miért engedik oly előzékenyen a sorban előre?

Na és főleg, hogy kerülhetett hozzájuk Erdősiné tudtán kívül – szemfüles újságírói felvétel alapján legalább egyikükhöz – az Erdősiné népszavazási kérdését tartalmazó dokumentum?

Erdősiné összejátszását az ott jelenlévőkkel az sem bizonyította a bíróság szerint, hogy blokkolni is a társaságból más blokkolt helyette? (Aki egyébként épp az a Varró Ádám, aki Kubatov Gábor titkárának és a Fradi kommunikációs vezetőjének is gimnáziumi osztálytársa volt.)

Szóval a Kúria döntése kb. annyira életszerű, mint amikor valaki úgy követ el nemi erőszakot, hogy közben a tiltakozó hölgyet többen lefogják, ám az erőszaktevő azzal védekezik, miszerint ő ugye személy szerint nem erőszakoskodott, azokhoz pedig semmi köze, akik neki segítettek, hisz ő nem kérte a segítségüket.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr898446206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymand 2016.03.06. 05:45:12

@proszektura:

Az erőszakos hasonlatod tökéletes.
Amúgy azt gondolom, hogy erőszaktétel történt a látottak alapján.
És nem mellesleg egy határ átlépése.
kismalac.blog.hu/2016/03/04/rubicon_710
süti beállítások módosítása