Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Törvény a civilek ellen

2017.04.08. 18:01 | Proszektura | 1 komment

Címkék: Kósa Lajos sárga csillag Gulyás Gergely Hadházy Ákos Soros-bérenc

Hadházy Ákos a sárga csillag kötelező viselését előíró jogszabályhoz hasonlította a dr. Gulyás Gergely, Kósa Lajos és Németh Szilárd által jegyzett, „a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” , szóló törvénytervezetet. Ez azért némi túlzás.

Először is szögezzük le, hogy az akkori, zsidók elleni rendelkezést nem az országgyűlés hozta, hanem vitéz Sztójay Döme miniszterelnök nevéhez fűződött, az 1240/1944. M. E. sz. rendelettel vezették be.

Szerintem most is praktikusabb spórolósabb lenne egyébként, ha visszatérnénk ehhez a jogalkotási rendszerhez, Orbán Viktor törvénykezne, időt, pénzt is megspórolva ilyesmivel sem fárasztanák az „igen” és a „nem” gombot megkülönböztetni egyébként is nehezen tudó képviselőket.

Jegyezzük még meg azt is, a két rendelkezés összehasonlítása kapcsán, hogy eme civil szervezetek elleni jogi korlátozás  egyelőre jóval kevesebb országban került bevezetésre, mint annak idején a sárga csillag kötelező viselését előíró normák. Ámbár akkor sem volt ám minden ország olyan lelkes és élenjáró az efféle rasszista törvények megalkotásában, mint mi.

Dániában például a sárga csillag viselés előírása éppen a király és a keresztény lakosság ellenállásán bukott meg, de a németekkel egyébként szövetséges Finnországban sem vezették ezt be, mint ahogy Norvégiában sem. Ja, és nehogy kihagyjuk a felsorolásból: Romániában mindössze egy hétig élt ez a jogfosztó rendelkezés. Az általunk megvetett és lenézett Romániában!

Habár a jelenlegi törvénytervezet a címében a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szónokol, természetesen  nem ez a célja,  hanem sokkal inkább a megbélyegzés, hiszen ezek eddig is teljesen átláthatóak voltak. (Szemben pl. Mészáros úr üzelmeivel vagy a CÖF-el)

A törvénytervezet szerint a „külföldről támogatott” szervezet haladéktalanul közzéteszi a honlapján, valamint feltünteti az általa kiadott, a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény szerinti sajtótermékekben és egyéb kiadványokban is, hogy e törvény alapján külföldről támogatott szervezetnek minősül.

A sárga csillag viselésére vonatkozó jogi rendelkezések 1944-ben kiterjedtek az apró részletekre is.

Eszerint a megkülönböztető jelzésnek legalább 10×10 centiméter „kanárisárga” színű hatágú csillagnak kellett lennie. Amelyet a felsőruha bal mellrészére kellett „könnyen el nem távolítható módon” felvarrni.

A mostani törvényben viszont nem szerepelnek ilyesmi előírások, vagyis, hogy formailag milyen módon, milyen betűmérettel és színezéssel köteles a külföldről támogatottságát feltüntetni az adott civil szerveződés, erre egyelőre nem terjedt ki az illusztris törvénytervezet előterjesztők figyelme.

Ezért lehet pl. akár így is:

külföldről támogatott szervezet

Ami ugye, ha nem is kanárisárga, de sárgának sárga.

A hazai demokrácia fejlődésének fontos állomása ez a tv tervezet, ezt nem vitathatjuk el dr. Gulyáséktól. Ki is vádolhatná az előterjesztőket ennek ellenkezőjével, amikor tervezetük emelkedett hangú preambulumát (emelkedett hangú preambulumban egyébként is marha jók vagyunk) mindjárt azzal kezdik, milyen fontos is minálunk a civilek szerepe:

„Tiszteletben tartva, hogy az egyesülési jog alapján létrejött szervezetek a társadalmi önszerveződés megnyilvánulásai, működésük hozzájárul a demokratikus ellenőrzéshez és a közügyek nyilvános megvitatásához, valamint, hogy e szervezetek meghatározó szerepet töltenek be a közvélemény formálásában”

Az ezt követő részletes előírások viszont nem hagynak kétséget a felől, hogy a törvényhozóknak eszük ágában sincs eltűrni a demokratikus ellenőrzést és a közvélemény formáló tevékenységet azoktól a szervezetektől, amelyek nem egyértelműen az ő hatalomgyakorlásuk szolgálatában állnak.

Azt viszont ismerjük el, egyfajta engedékeny gesztus a részükről, hogy támogatásnak  „csupán” az olyan, közvetlenül vagy közvetve külföldről származó pénzbeli vagy vagyon juttatást tekintenék, amely  eléri a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényben meghatározott összeg kétszeresét.

Vagyis ezek szerint jó hír, hogy egy Soros féle civil szerveződés a Fidesz hatalom szerint egyelőre csak feleakkora terrorveszélyt jelent hazánkra, mint teszem azt az Iszlám Állam.

Ja, és még egy további pozitívum. A jogszabály-tervezet csupán a „külföldről támogatott szervezet” titulus kötelező használatát írja elő. Holott elrendelhetné akár azt is, hogy a megnevezésük „Soros-bérenc” legyen.

Legalább 10X10 cm-es méretben.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr8212410625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.08. 18:35:49

A törvény a civilek átláthatóságáról szó, ami társadalmi érdek. Csak azt a civilt zavarja ez, aki nem őszinte.
süti beállítások módosítása