Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Hány nulla van az egymillióban?

2008.11.17. 12:55 | Proszektura | 30 komment

Címkék: tv2 műsor mokka néphülyítés ózd betelefonálós

A ma reggeli TV2 Mokka műsorában azt a feladatot kapták a kedves nézők, hogy 240 Ft bruttó összegért esemesezzék meg, már persze ha tudják, hány nulla van az egymillióban.

 

Hasonló nehézségű rafkós kérdés lehetett volna szerintem még ezzel kapcsolatban az is, hogy mondjuk hány egyes, vagy hány millió van az egymillióban, esetleg az, hogy hány kilences található az egymillióban. Nehezített feladatként az is szóba jöhetett volna még, hogy a millió az egy szám-e, avagy valamelyik kontinens elnevezése? Bár én legszívesebben azt a kérdést tettem volna fel, hogy hány nulla van a TV2-ben? És hány akad bennünk, a tízmillióban?

A helyes feladatmegoldók között pedig egyébként most is, mint mindig, igen komoly és értékes nyeremények vártak gazdára, ezúttal például páros belépőjegyeket sorsoltak ki mindenféle irtózatosan népszerű koncertekre és más ilyesfajta eseményekre. Azt nem értettem pontosan, de mintha valami babimami elnevezésű programot is emlegettek volna. Aki pedig egy héten keresztül minden nap szorgalmasan megválaszolja sms-ben a hasonló nehézségi fokú kérdéseket, az akár egy egynapos wellness-hétvégét is eltölthet valahol Magyarországon, sajnos pontosan nem jegyeztem meg, hogy hol. De úgy rémlik, nem Ózd környékét emlegették.

Félreértés ne essék, nem akarom azt a látszatot kelteni, hogy valami miatt pont erre a tévéadóra pikkelek, és őket akarom lejáratni, ezért gyorsan hozzáteszem, rendszeresen ilyesmiket művelnek a gyanútlan és balek nézőkkel más tévécsatornák is. Hasonló szellemi csemegét kínál például az a műsor is, amikor egy ágáló csaj/pasi kötegnyi húszezrest legyezőként lobogtatva, arra kíváncsi, hogy meg tudjuk e fejteni azt a feladványt, hogy mi az a MAAL, amiről egyébként annyit azért könnyítésül elárul, hogy zölden kissé savanyú, de pirosan finom, fán terem, s ha valaki fejére esik, akkor az illető feltalálja a szabadesés törvényét.  Tíz másodpercenként pedig agresszívan felszólít bennünket, hogy telefonáljunk minél többször, annál nagyobb esélyünk van a kötegnyi lóvé elnyerésére!

Nem tudom, s valószínűleg nem is tudhatom – üzleti titok lévén -, hogy hány olyan szerencsétlen balfácánt tudnak naponta befírolni, aki a kérdés hallatán a homlokára csap: anyukám, micsoda mákom van, tudom a választ, s azonnal rohan a telefonjához, nehogy lekéssen a nyereményről. Nem tudom arra sem a választ, hogy valóban szüksége van-e egy komoly kereskedelmi csatornának arra, hogy még ilyen átlátszó módon is lehúzza az embereket. S persze nem tudom azt sem, hogy mindez valójában ténylegesen mennyi bevételt jelent a számukra.

Azt viszont még 2003-ban olvastam valahol, hogy a valóságshow-k pénzügyi mérlegét tekintve a tv-társaságoknál sokkal jobban jártak a távközlési cégek, ezek ugyanis befektetések nélkül jutottak több százmillió forinthoz. Akkoriban Kereszty Gábor, az MTM-SBS Televízió (tv2) Rt. vezérigazgatója és Kolosi Péter, a Magyar RTL Televízió (RTL Klub) Rt. programigazgatója is arról számolt be a Napi Gazdaságnak, hogy mindkét műsorhoz kapcsolódó bevételek között a második helyen állnak az emelt díjas sms-ekből, telefonokból származók. Számítások szerint a Big Brother nézői nettó 1,2 milliárd, a Való Világéi csaknem 700 millió forintot telefonáltak el. Szerintem mindez ma sem lehet másként. Sőt, az összegek feltehetőleg nagyobbak.

A kérdés tehát, hogy a tévék mennyire nézhetnek bennünket hülyének? Hol a határa a nézők gátlástalan becsapásának? Az ORTT és más hivatalok ilyesmikre miért nem figyelnek oda? Mert – úgy tűnik az ilyen pénztárca-nyitogató néphülyítés szerintük teljesen rendjén való dolog. Mint ahogy azon sem akadnak fel, amikor egy este fél tizenegykor kezdődő műsort olyan jelzéssel látják el, hogy tizenkét éven aluliaknak csak nagykorú felügyelete mellett ajánlott. Elfogadhatónak tartják azt is, ha sorozatgyilkosokat és feltrancsírozott hullákat mutogatnak a híradók, de ha véletlenül egy női mell látható, azt már erkölcstelen dolog, ami károsítja a fiatalok lelkét.

Persze az is igaz, hogy ezek az önkéntes sms és telefonálós bevételek semmivel sem tisztességtelenebbek, mint az a tévé-előfizetési díj, amit a mai napig nem töröltek el, csak a fizetési kötelezettségünk szünetel, és helyettünk az állam állja a cechet.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr3773527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MP 2008.11.17. 13:26:44

Nem vetted még észre, hogy tele vagyunk hülyékkel? S mindenhol.

Enrico Palazzo 2008.11.17. 13:42:52

Ehhh, most miért kell irigyelni Várdytól azt a pénzt.? Elhiheted hogy megvan annak a helye és el tudja költeni :-)

marc 2008.11.17. 13:47:17

"Hol a határa a nézők gátlástalan becsapásának?"

Elárulom, hogy nagyon sok esetben ahol vmi nagyobb díjat ígérnek, ott szó nincs semmiféle "sorsolásról". Egyszerűen megtartják, illetve saját emberrel telefonáltatnak be.Külföldön már nem egy ilyen megbukott, de az tényleg hihetetlen hogy itthon nem képesek normálisan felügyelni ezt a pofátlan lehúzást.

Heck Elek 2008.11.17. 13:56:16

HA senki (vagy csak kevesen) nem hivnák fel őket, magától megszűnne ez a baromság, de agyatlan népünk gondoskodik arról, hogy ez ne történjen meg.

chevyfan 2008.11.17. 14:01:55

Az ki sem derült a cikkből, hogy hány nulla is van most akkor abban a millióban... ezért olvastam el?

Semper Augustus 2008.11.17. 14:04:24

Miért nem mondják csak azt, hogy ez az utazás a fődíj, ez az sms számunk, aztán küldjön aki akar. Fogadjunk, hogy még a helyes válaszokat sem ellenőrzi a rendszer. :))

huu 2008.11.17. 14:05:17

Aztat írja mán meg nekem a valaki, hogy az RTL-en, a
Valkó "teknősbékafejű" Eszter, aki szintén tízezresek lobogtatásával keresi kenyerét, kinek a kicsodája?
Nem hiszem el, hogy még mindig képernyőn van.

plumm 2008.11.17. 14:13:57

Valami olyasmi szabályozás miatt vannak ezek a "nehéz" kérdések, hogy ha simán az lenne a feladat, hogy telefonáljon az, aki nyerni akar, az szerencsejáték szervezésének minősülne, így egész más feltételekkel lehetne lebonyolítani. Ha viszont bedob egy ilyen kérdést, rögtön vetélkedő lesz, amit valamelyest szabadabban csinálhatnak a tévék.

Kedvenceim egyébként a Barátok köztös kérdések, pl :
Hogy hívják Tildát? A: Tilda B: Endor bolygó

plumm

Tömő Tamás 2008.11.17. 14:17:04

""Valkó "teknősbékafejű" Eszter, aki szintén tízezresek lobogtatásával keresi kenyerét, kinek a kicsodája?""

Én pakolom, mint a málhás szamarat :)

huu 2008.11.17. 14:23:33

Tömő Tamás

Egészségedre! :)

Ennyi erővel, a Geronazzo Máriát is bevállalhatnád...

akárki 2008.11.17. 14:26:42

"úgy tűnik az ilyen pénztárca-nyitogató néphülyítés szerintük teljesen rendjén való dolog"

Amíg van hülye, aki emelt díjért akár naponta többször is betelefonál, addig kár itt morált meg erkölcsöt keresni. Egyébként meg a kereskedelmi csatornák a profitból élnek, muszáj minden ötletet megragadniuk, hogy lehúzzák a hülyéket.
Aki ilyen műsorokat néz, az amúgy is megérdemli.

TaDaM 2008.11.17. 14:27:14

Miről szól ez a post? Olyan, mintha 5-10 évvel ezelőtt írták volna.

komment 2008.11.17. 14:28:12

Nem tudom mit is várhatnánk a TelaViv2-től.

Bobby Newmark 2008.11.17. 14:42:29

"Hol a határa a nézők gátlástalan becsapásának?"

Nem értem, hol itt a becsapás? Megadják a lehetőséget, hogy hülye legyél, a te(néző) döntésed, hogy élsz-e vele. Én nem, sőt, nekem nem kerül a szemem elé ilyesmi, hogy idegesítsem magam rajta. Te miért baszod el ilyen idiótaságokra az értékes szabadidőd?

tigerland 2008.11.17. 14:53:22

amig lesznek olyan b@rmok, akik betelfonalnak, meg sms-eznek, addig nem fog valtozni semmi sem. Miert is valtozna, hisz hatalmas uzlet ez egy kis orszag nehany lakojanak.
En is ezt csinalnam, ha elobb talaltam volna ki, vagy valami hasonlo bodliseg pattanna ki pihent agyambol egy unalmas kedd delelott otthon ucsorogve

eax_ 2008.11.17. 15:01:53

"Elfogadhatónak tartják azt is, ha sorozatgyilkosokat és feltrancsírozott hullákat mutogatnak a híradók"

Miert, olyan szornyen neznek ki a sorozatgyilkosok? Nanembaj, legalabb konnyu oket messzirol felismerni. ;)

whito 2008.11.17. 15:05:32

Azért kérdeznek ilyen egyszerű kérdéseket, mert így rá tudják mondani, hogy "műveltségi vetélkedő"-t szerveznek és akik tudják a helyes választ azok nyereményt kaphatnak. Ez trükk és kényszer. Olyat nem csinálhatnak, hogy sms küldők között kérdés nélkül kisorsolnak valamit, mert az szerencsejátéknak minősül, mert a puszta szerencsén kívül más feltétele nincs a nyerésnek, nem tudás alapú. Nekik viszont nincsen licenszük szerencsejáték szervezésre, így illegális lenne a tevékenység. Ezért kell ilyen trükköket alkalmazniuk, de ha tehetnék, akkor persze ők is azt csinálnák nyiltan, hogy küldj SMS-t és nyerhetsz valamit cserébe. Gyakorlatilag olyan kérdéseket kell feltenniük, amire mindenki tud válaszolni, hogy senkit se zárjanak ki a játék lehetőségből.

hatlab · http://bamberg.blog.hu 2008.11.17. 15:07:18

Lehet, hogy volt mar, de a szerencsejatek-szerü betelefonälos müsorok adoja nagyobb, mint a kviz-szerüke, ezert csinaljak

Zeze 2008.11.17. 15:10:41

Ugyanmár, ezek a feladatok azért vannak, hogy az EGYSZERŰ embereknek is legyen sikerélménye, a feladatnak hitt kérdésre legyen kedve büszkén SMS-ezni (mert ő KITALÁLTA, ő TUDJA a választ!), és kész.
Arra a kutya nem küldene SMSt, hogy "nyerhetsz, küldj egy SMSt 240 pénzért..." , de ha egy vérprimitív kérdésre adott választ adhat le, az már működik.
Sima pszichológia. Ugyanez a Readers Digest faszsága is, matricákat ragasztgatni, és rendelni valami fos kiadványt vagy valami biszbaszt. Ott viszont az autó sorsolása tuti kamu, erre mérget vennék...

Tony Almeida 2008.11.17. 15:29:53

Reader's Digest: Egy kollégám öccse tavaly 25 milliót nyert kp-ban a RD egyik játékában. Mindenki hülyének nézte, hogy visszaküldözget mindenféle borítékot, aztán lett csodálkozás :D
Itt a video, és eskü, de tényleg nem kamu:
www.readersdigest.hu/hu/video/

Szal erről ennyit :D

Béla 2008.11.17. 15:37:17

Sziasztok!

Dolgoztam ilyenben, és meg lennétek döbbenve, mennyire kemény feladat a nyerteseknek mondjuk a címét megtudni. Lehet, hogy valakinek, aki blogot ír tényleg nevetséges a kérdés, de voltak telefonálók, akik a saját nevüket nem tudták betűzni.

Példa:
www.youtube.com/watch?v=cnmY_p0IX_A


Nyilvánvalóan nem a diplomás réteg hívja ezeket, nem is nekik szól. Viszont a célközönség nagyon szereti, mert igenis okosnak érzi magát. És tényleg egy zsák pénzt hoz a csatornának, többszáz milliót.

És ezt az írást tényleg 2005-ben kellett volna megírni, akkor még hírértéke volt a demagóg felháborodásnak...

ridly 2008.11.17. 16:11:12

Akinek van annyi esze, h el sms-ezzen több ezer forintot ilyen hülyeségekre, az meg is érdemli!!
Csak költse el az összes pénzét ilyenekkel, ha ennyi esze van!!

wing · http://jezusszive.crpl.hu 2008.11.17. 16:38:26

Hat nulla van, ugye? Juj, remélem nyerek.

molaris 2008.11.17. 17:24:38

Ó! Ti naivai a világnak, a nagy átverés nem ott megy. Csak mivel balfékek, kilóg a lóláb.

Barát József 2008.11.17. 17:44:17

Ez már ezer éve megy. Ennél egy fokkal jobb a "Hány háromszöf látható a képen" típusú dolog, amely esetében szabadon választható a helyes megfejtés, a szabályok értelmezésétől függően. Szóval senki nem nyer. Persze ettől még zavaró a dolog.
Tony:
Biztos igazat beszélsz, de én már milliószor (hö-hö :)) hallottam ezt, hogy a valakinek az öccse, aki már látott olyan embert... Szóval megérted a szkepticizmusom, ugye?

Tapmancs 2008.11.17. 17:55:26

Na ezért mondta Vona hogy lerombolná a Tv2+retekklub székházat. Mert ez a betelefonálós csak a jéghegy csúcsa. Amilyen néphülyítés folyik ott, többet árt az országnak mint Gyurcsány és bandája.

Tony Almeida 2008.11.18. 08:59:23

Kedves Barát József,
Igazat beszélek bár bizonyítani tényleg nem tudom :-), de tulajdonképpen lényegtelen is.
A lényeg az, hogy a pénz nagyon-nagyon jó helyen van, szegény srác fogyatékkal élő ("csak" nagyothall, de elképzelni sem tudjátok, hogy ez mennyire visszaveti az életben), de azért mindig megpróbált a maga lábán megállni, tanul és dolgozik, tanul és dolgozik, tanul és dolgozik, tetőtől talpig becsületesen.

Tony Almeida 2008.11.18. 09:00:46

Ja és nem egy fiktív "valakinek" az öccse, hanem az egyik közeli kollégámé, aki szintén látszódik a filmben.

WTF? 2008.11.19. 21:33:48

elsőre azt olvastam hány hulla van egy millióban

ami nem is áll távol az igazságtól mert aki sms-ezik ebben a "játékban" az agyi hulla
süti beállítások módosítása