Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

A pisilő rendőr

2010.05.11. 16:44 | Proszektura | 13 komment

Olvasom az index-ben, hogy egy német származású művész, aki valamelyik budapesti iskolában német nyelv és művészettanárként dolgozik, egy 3,4 méter széles és 5 méter magas faragott szobrot készített "Róbert és Robika" címmel Tatárszentgyörgy egyik közterére.

A település képviselő-testülete viszont március 23-i ülésén úgy döntött: nem járul hozzá az alkotás kiállításához.

Tatárszentgyörgy polgármestere a képviselő-testület elutasító döntését azzal magyarázta: az alkotás mindig a tragédiára emlékeztetné a lakosokat és a faluba látogatókat, holott szeretnék azt mindannyian elfelejteni.

Teljesen igaza van a polgármester-asszonynak.

Nem kellenek az ilyen szobrok a magyar embernek.

Nem csak Tatárszentgyörgyre, máshová sem.

Le kéne ezért bontani kis hazánkban az összes első és második világháborús emlékművünket záros határidőn belül. A Trianon-emlékszobrokról már nem is beszélve. De erre a sorsa kellene jutniuk természetesen a Mohácsi vészt és egyéb vesztett csatáinkat felidéző objektumoknak is.

Hiszen ezek csak frusztrálják a gyurcsányi-bajnai igától egyébként is már igen-igen megviselt idegzetű magyar népet. Holott szeretnénk mindezt mindannyian elfelejteni.

Ezek helyett a komor – nemzeti tragédiáinkra emlékeztető – alkotások helyett jöjjenek hát a csodaszarvasok, diadalívek, puttók, színes kerti törpék, és az egyéb vidám kacagtató emlékszobrok.

A község első embere egyébként (gondolom ugyancsak a képviselőtestülettel teljes egyetértésben) azt is javasolta, hogy mivel az inkriminált szobor az áldozatok emlékére már mégiscsak elkészült, és hogy ha már muszáj ennek a két cigónak mindenképpen emléket állítani, hát a legalkalmasabb területnek a tragédia helyszínét, Fenyves sor utcai leégett ház udvarát tartja, és ennek érdekében azt javasolta, hogy a művésznő vegye fel a kapcsolatot az áldozatok családjával.

Ebben is egyetértek a polgármester asszonnyal (és a település képviselő-testületével), odavaló ez a szobor a cigánytelepre,  a nyilvánosság elől jól eldugva. Busongjanak rajta csak az ott lakók.

Ám nekem is lenne egy tiszteletteljes javaslatom a tatárszentgyörgyi notabilitások számára.

Miután tagadhatatlan, hogy azt a két romát mégiscsak agyonlőtték ebben a helységben, a község főterére rakjanak egy erre az eseményre mégiscsak emlékeztető, azonban annak nem a tragikus emlékét idéző, hanem az egyik vidámabb mozzanatát megörökítő plasztikát.

Például a lelkes szobrásznőt fel lehetne kérni egy olyan mű megalkotására, amelyik éppen azt, az áldozatok hozzátartozói szerint megtörtént, pillanatot örökíti meg, amikor az egyik helyszínelő zsaru a gyilkosság helyszínén a bizonyítékokat lehugyozza.

Brüsszelben már van egy világhírű pisilő kisgyermek szobor. Hát legalább Tatárszentgyörgyön is lenne egy hasonlóan nevezetes alkotás: a pisilő rendőr.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr751992766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.11. 17:52:37

Egyet értek!

Olaszliszkára ki lehetne tenni egy 5méteres TGM szobrot, Gadnára mehetne a te gránit hasonmásod, Hétesen az ismeretlen liberális jogvédőnek állíthatnánk örök elméket, Veszprémben a Patrióta lokál előtt természetesen Mohácsi cosmabiztosancigányozott Viktória állhatna...

Mondd csak jó játék? Kell ez nekünk?

legeslegujabbkor 2010.05.11. 20:08:20

Kompromisszumos javaslatként a település temetőjében is állhatna, mint máshol a dísz-sírhelyek.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.05.11. 21:26:36

A "megélhetési rettegő aki azt hiszi magáról ,hogy liberális" c. alkotást hova tegyük?

2010.05.12. 09:28:08

Ha a cigányok által elkövetett gyilkosságoknál, mindenütt szobrot állitanának, akkor igen csak sürü "szoborerdö" volna Magyarország.

MagyarZizzi (törölt) 2010.05.12. 10:57:35

Nagyon szomorú dolog az, ami Tatárszentgyörgyön történt, éppen ezért gondolom, hogy nem szobort kell állítani az ilyen események színhelyére. Hanem rendőröket (nem pisilőt), térfigyelő kamerát, szigorú törvényeket, mit tudom én, mit, ami megakadályozza, hogy megismétlődhessen az eset. Cigánnyal, magyarral, hottentottával, az teljesen mindegy.

Tapmancs 2010.05.12. 11:41:10

@jános515: Ez jutott eszembe nekem is.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.12. 12:46:30

@MagyarZizzi: Ok! Te fizeted!

Magam részéről, inkább a társadalmi kohéziót erősíteném, bár az fasiszta dolog.

kolompar.sara · http://ferfibunozes.blog.hu 2010.05.12. 14:59:40

van remeny: az idekommentelok kozul hatha van egy, aki ert a blogot: ferfibunozes.blog.hu
az szoljon!!!!

Avatar 2010.05.12. 18:40:34

@TaTa86.: @jános515: Csak úgy mellesleg mondom, hogy Veszprémben az új sportcsarnok előtt áll Cozma szobra, Veszprémben senki nem állt neki kifogásokat keresni, hogy "inkább felejtsük el ami vele történt".

A normális emberek bőrszíntől függetlenül elítélik a Patrióta lokál előtt és a Tatárszentgyörgyön elkövetett gyilkosságok bűnöseit.

kyncza 2010.05.13. 10:42:14

@Avatar: a normális emberek felhördülnek, ha a kettős mérce miatt a többségi társadalom rendszeresen alulmarad a kisebbséggel szemben!

Cigány temetésre elment az összes díszpinty politikus, a magyar meggyilkolt idősekről hír sincs, nem hogy a temetésükön részvétel.

kyncza 2010.05.13. 10:43:28

@kolompar.sara: itt is reklámozod a papucsgyártó oldalad, te szerencsétlen?

Avatar 2010.05.13. 13:57:39

@kyncza: Cozma is kisebbségi volt, nem a többségi társadalom tagja, lévén ő nem magyar volt, hanem román idegenlégiós. (Román, mint azok, akiket a magyar nacionalisták szőrőstalpúnak szoktak hívni, és kollektíve a magyarok ellenségeinek tartják őket.) Még csak magyar állampolgár se volt tudtommal, ellentétben a Tatárszentgyörgyi áldozatokkal.
Mellette mégis ki tudott állni az egész város, sőt az egész ország, és nem nagyon volt olyan nacionalista barom se, aki meg merte volna pedzegetni a románozást. (Bár ők éppen kiélhették magukat a fröcsögő cigányozással...)

A magyar cigány meg mégse elég jó a saját faluja vezetésének, hogy megemlékezzenek róla.
El akarják felejteni, hogy mi történt? Akkor bontsuk le a terror házát is, inkább felejtsük el a csúnya dolgokat... Esetleg zúzassuk be a Bibliákat, mert ki akar emlékezni egy keresztre feszítéses kivégzésre... Felejtsük el az egész holokausztot is, sőt az egész világháborút Don kanyarostul, mindenestül, minek emlékezni az áldozatokra?

A díszpinty politikusok viselkedését mindenki maga megítélhette, le is lettek váltva. Remélhetőleg a Tatárszentgyörgyi vezetők helyett is találnak olyanokat, akik nem csak a többséget, hanem az egész közösséget képesek képviselni.
Ha valaki önként készít emlékművet a meggyilkolt magyar idősek emlékére, akkor is hülyén hangzana a felállítás elleni érvként, hogy "inkább elfelejtenénk ami velük történt".

sivatagi n. 2010.05.13. 18:09:03

@jános515: "Ha a cigányok által elkövetett gyilkosságoknál, mindenütt szobrot állitanának, akkor igen csak sürü "szoborerdö" volna Magyarország."

Na ez az...
süti beállítások módosítása