Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

A főkapitány úr képregénye.

2008.08.23. 18:35 | Proszektura | 10 komment

Az újságok beszámoltak róla, hogy az egyik megyei főzsaru az uzsora témakörében megtörtént esetekre alapozott képregénnyel kívánja a nemes bűnmegelőzési célokat szolgálni. (Ha már a tetteseket nem tudja elkapni.) Az elképzelései szerint a falinaptár forma arra szolgál majd, hogy az alkotás üzenete hosszabb ideig  nem merüljön feledésbe, legalább egy évig szem előtt legyen a célközönség számára.

Ahogy a főrendőr elmagyarázta, az eset középpontjában az uzsorakölcsön áll, amelynek áldozatai többnyire a mélyszegénységben élő, aluliskolázott munkanélküliek, akiktől nem várható el, hogy figyelmesen végigolvassanak egy rendőrségi felhívást. Sokan írni és olvasni is alig tudnak.

A képregény konkrét tartalmáról még kevés az információ. A főkapitány a sajtónak egyelőre annyit árult el mindössze, hogy a pénztelen főszereplő kölcsönt vesz fel, majd adóssága miatt lakását, s minden ingóságát elveszíti. Az ábrákon megjelennek az alkohol, cigaretta és a játékgép iránti vágy, amik a kölcsön felvételére csábítanak. Aztán feltűnik a rendőr is, akitől baj esetén segítséget lehet kérni, s aki a gaz uzsorást jól helyre teszi, persze abszolút törvényes eljárásban. Vagyis a történet heppienddel zárul. Ahogy én elképzelem, a gonosz fülbevalós hitelező a dutyiban köt ki, a szerencsétlen áldozata pedig visszakapja a kis házikóját. (Amit aztán egy bírósági végrehajtó foglal le nem sokkal később, és árverez el, a ki nem fizetett közüzemi számlák fejében. De ahogy szokták mondani, ez már egy másik történet.)

Mindenesetre nagyon jó ötlet ez a képregény a kriminális prevenció körében Nem is értem, hogy annak idején a Jóistennek miért nem jutott eszébe, amikor a tízparancsolatot óhajtotta népszerűsíteni a földi hívők körében. Ahelyett, hogy a magatartási szabályzatát Mózes által kőtáblákba vésette volna bonyolult szövegezéssel, inkább képregények készítésére kellett volna a prófétát ösztönöznie, méghozzá valami közkedvelt kalendáriumi formában. Ez hatásosabb lett volna, s talán már akkoriban is kevesebb lett volna a földön a tolvaj és a gyilkos. A paráznákról már nem is beszélve.

Elképzelem miként hat majd ez az uzsoráról szóló naptár is az emberekre. Ott ül a szerencsétlen éhező nyomorult munkanélküli az ágya szélén a gyerekeivel, s azon töri a fejét, honnan szerezzen kis pénzt. Majd a Józsi ad, száz százalékos kamatra, mondja a neje. A férj már örömmel bólintana, amikor tekintete a képregényre téved. Szemében kigyúl a felismerés lángja. Szó sem lehet róla asszony, fakad ki - s éheznek tovább.

Szóval én a rendőrkapitány helyében kiterjeszteném ezt az ötletet a bűnözés más területeire is.

Jön a díler a merdzsójával, aluliskolázott hősünknek kábítószereket ad el, aki függővé válik hamarosan. Hogy a szerhez való pénzt megszerezze, rabolni, betörni kényszerül. De semmi vész, megjelenik a jóságos rendőr, aki közbelép – persze abszolút törvényesen - és minden ismét jóra fordul. Díler a börtönbe, áldozata intézeti elvonóra… (Később aztán kilátástalan élete miatt persze újra narkós lesz, és túladagolásban elpatkol, de ez már ugyancsak egy másik történet.)

Képregény téma lehetne az is, amikor a gonosz árus nyugta nélkül árulja a sajtos-tejfölös lángost. Ám aztán jön az igazságos APEH ellenőr. Ez az eset is heppienddel végződik a bűnmegelőzés szempontjából. A vállalkozót megbüntetik, üzletét bezárják. (Igaz, másnap ismét kinyit, mint ha mi sem történt volna, mert lefizette az ellenőr főnökét, de ez megint egy másik történet.)

Szóval, kedves főkapitány uram, lenne bőven feldolgozandó témakör. Csak rajta. vágjun bele, ha már nyomozni nem tudunk.

(Egyébként a falinaptárak megtervezését néhány millióért én is szívesen elvállalnám. De hát ez már megint egy másik történet.)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr77629441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varj · http://www.varj.freeblog.hu 2008.08.23. 20:32:51

Ne haragudj, tényleg nem szoktam személyeskedni, de ez egy nagyon ostoba post.

Ha utánanézel, ez a típusú uzsora a vidéki cigányság körében a legelterjedtebb, akik pénzügyi szempontból elég egyszerű lelkek. Amikor a kezükbe kapják az "ingyen pénzt", nem gondolnak bele a kamatba, nem gondolnak bele a verőemberbe, és a legkevésbé arra gondolnak, hogy ha már megvan a baj, rendőrhöz forduljanak. Lehet azt mondani, hogy az ő bajuk, de szerencsétlen rendőrkapitányhoz meg már csak a behajtáshoz fűződő bűncselekmények futnak be, tucatjával. Nagyon dicséretes, hogy - Magyarországon elég ritkának mondható módon - a megelőzésen is gondolkozik, nem csak a megoldáson.

Ami a képregényt illeti, ez régóta bevált módszer az írástudatlanok felvilágosítására. Hogy csak egy példát mondjak, amikor az amerikaiak anno Stingerekkel támogatták az afgánokat a szovjetek ellen, képregényes kezelési útmutatót csináltak hozzájuk, pedig az a cucc nem egy egyszerű műszer... de hogy az ötlet bevált, azóta is bizonyítják a hegyek közt díszelgő Mi-24 Hindek roncsai. Rendőrkapitányunk vagy művelt, vagy igen kreatív.

Ami meg a "ha már nyomozni nem tudunk"-ot illeti, ezt kb. ahhoz tudnám hasonlítani, mintha egy orvos a C-vitamint reklámozná, erre azt mondanád neki, hogy "hát igen, ha már műteni nem tudunk..."

Magyarország, vazze.

Fikázó · http://zsarufika.blog.hu/ 2008.08.23. 20:43:10

'A nyomozni nem tudunk' mondat nem csak erre szól, nézd csak meg, a saját, Camel Steet-i Palotájukat szétlövő(k) még mindig nincs(enek) meg...
Az egyéb érdekes nyomozásokról nem is beszélve. Itt a legutóbbi, Csintalan megverése. Ez így rendben van, szerinted?

Varj · http://www.varj.freeblog.hu 2008.08.23. 20:53:59

Hm, vajon egy "megyei főzsarunak" ezekhez mennyi köze van? Mintha egy vidéki főorvoson kérnénk számon a kórházprivatizációt, kb.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2008.08.23. 20:58:31

Kedvese emese,mivel ön is demagóg én is az leszek.

A gonosz lángos sütödés nem megy leverni az ember veséjét tehetetlen kínjában, pénzszerzés céljából(megélhetési bűnözés ugye....),mert fosik ,hogy az uzsorás rágyújtja a putri-rohadt kutyának nem való -viskóját amit , dolgozó emberek adójából ,szocpolra "építettek" fel.Vagy netán azt a viskót amit az elvtársak húztak fel a ingyen és bérmentve kikaparva őket a faluvégi szarból,húgyból,fosból,dögből,fertőből.

Finom voltam és nőies.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.08.23. 21:31:01

Varj, nézz már szét, milyenek a rendőrök! Szép dolog a megelőzés, hogyne, de nem ez a jellemző rájuk. Hasonlataid meg erőltetettek.

mazsi6000 · https://tudnijo.hu 2008.08.23. 23:52:24

Mi lesz az első rész címe?
Zsanett megerőszakolása? :)

atti 2008.08.24. 00:04:51

Az analfabéta cigányoknak hogy máshogyan magyarázzák el ezt? Excellben végzett jelenérték-számítással?

paráznabillegető 2008.08.24. 09:31:09

majd a gyorshajtásos baleseteket megelőzik trafipaxxal, helszíni bírsággal. igaz, hogy aztán a delikvens zsebből fizetés után továbbszáguldozhat, de ez már egy másik történet...

Szumi 2008.08.24. 09:54:45

Ott a Móricka féle Tücsök és Hangya, az képregény is, témába is vág, készen is van.

Anonim Gyula 2008.08.25. 20:12:46

Az eredeti cikk elkészítésében vastagon benne voltam. Ettől függetlenül egy momentumra hívnám fel a figyelmedet, kedves szerző:

A tíz parancsolat itt sajnos nem vicces. Ha kis hazánkban egy gyermek 14 év alatt úgy dönt, hogy öl, akkor bekerülhet egy intézménybe ahonan azonnal megszökhet és újra ölhet ha kedve tartja. Megelőzés csak egy lehet jelenleg: megpróbálni megértetni vele a tíz parancsolatot abból is a legfontosabbat NE ÖLJ!
süti beállítások módosítása