Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Fodor nem Dugovics Titusz

2008.09.04. 16:00 | Proszektura | 18 komment

Címkék: orbán fodor kuncze koalíció viktor anyázás gábor titusz gyucsány dugovics

Ami a hazai politikában történik, az – bocsánat a közhelyszerű hasonlatért, de – tényleg olyan, mint egy folytatásos szappanopera. Minden esemény, minden történés előre pontosan látható, kiszámítható; ki kivel kokettál, ki kibe szeret bele halálosan, ki kit csal meg, illetőleg kit utál, s ki kivel szemben ármánykodik. Már a történet elején tudhatjuk, hogy az egymással csipkelődő, marakodó, egymásnak beszólogató párocska addig-addig kötekedik egymással, míg végül mégis egymáséi lesznek, és hosszú forró csókban forrnak össze. Snitt.

Pontosan ez az ósdi dramaturgia érvényesült az SZDSZ és az MSZP elmúlt tizennégy éves kapcsolatában. Utálták egymást mérhetetlenül, kezdettől fogva.  Soha a magyar politikában annyi komcsizós pasit egyetlen pártban sem lehetett látni, mint a szabad madaraknál a kilencvenes évek elején. S jött a kemény Kuncze, hogy feltegye az íre a pontot. Horn Gyulával aztán soha! Semmilyen körülmények között!

Végül persze aztán mégis csak egymásra találtak, és megköttetett a boldog frigy.

Nem mondom, voltak kisebb-nagyobb műbalhék, néhanapján elcsattant egy-két képletes pofon, egy-két politikus áldozatául is esett mindennek, de a lényeg mit sem változott.

Ez a mostani koalíciós válság sem más mint egy középszerű színjáték. Épeszű maszopos és szadeszos politikus mostanság nem gondolhatja komolyan, hogy egymás nélkül boldogulhatnak. Hiszen teljes bizonyossággal állítható, egy előrehozott választás biztosan a vesztüket okozná. Az SZDSZ igen nagy valószínűséggel be sem kerülne a parlamentbe, sőt a Munkáspárt és a MIÉP sorstársaként még az állami támogatás alsó egyszázalékos határáig is igen csak ácsingóznia kéne. S a Fidesz biztosan nem melengetné úgy a keblén, mint az egyébként nulla százalékos népszerűségű keresztény-demokratákat. Az MSZP pedig ismét átélhetné azt az érzést, amit már megtapasztalt az Antall kormány idején, milyen néhány százalékos törpe ellenzéki pártnak lenni. S bár nem lehetetlen, de mennyivel nehezebb abból a pozícióból a még meglévő, s felosztható soványka állami vagyont büntetlenül saját javunkra privatizálni. Annál is inkább, mert, mint az igen nagy valószínűséggel várható, az előrehozott választásokat a Fidesz nyerné nagy fölénnyel, s akkor persze e párt farvizén is újfent megjelennének a keresztény hazafias érzelmű lenyúlós alvilági figurák, kiszorítva onnan a szociálisan érzékeny baloldali érzelmű gazembereket.

Úgy, hogy ha csak Fodor Gábor és kis csapata hirtelen nem bolondul meg, akkor mindenféle nyílt vita, piszkálódás ellenére ő és eszmetársai szépen titokban megint lejattolnak Gyucsányékkal és megy minden tovább, úgy ahogy eddig, legalább 2010-ig. Lesz majd még persze kölcsönös fenyegetőzés az egykori koalíciós partnerek között, hogy most aztán már elég volt irgum-burgum, szedte-vette teremtette, de aztán a baráti anyázásokon mégis felülkerekedik a józan ész. Az sem kizárt, hogy esetleg vezéráldozatra is sor kerül a matt elkerülése érdekében, de alapvetően a lényeg nem változhat, a két párt közös ágyba van kényszerítve. Olyan érdekházasság ez, ahol a szülők vágyai érvényesültek, s a gyerekeket senki sem kérdezte, össze akartak-e egyáltalán feküdni.

Bármit mondhat is hát Fodor Gábor (vagy akár Kóka és Gulyás), egyikőjük sem akar Dugovics Titusz lenni úgy, hogy bár az MSZP-t a mélybe löki, de vele zuhan ő is. Ráadásul rossz a hasonlat, hiszen Fodorék szívesebben taszítanák le a vár fokáról a Fideszt, ha tudnák. De a Fidesz legföljebb önmagát lökheti le onnan.

Ebben persze a baloldalon joggal reménykedhetnek, hiszen a 2010-es választásokig még van vagy másfél év hátra, ez alatt az idő alatt pedig a Fidesz biztosan újra mindent megtesz majd, hogy a választásokat megint elbukja. Erre máris vannak komoly próbálkozások, lásd például Orbán egyetemi elszólásait, a „Gyurcsány a hibás” matricák bornírt ötletét, vagy Deutsch Fürnélküli Tamás Playboybéli kitárulkozását. Ráadásul Rogán Antal egyelőre még be sem szállt a kommunikációs küzdelembe. A „köteles” Kövérről már nem is beszélve.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr35648365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

johnplayer 2008.09.04. 17:16:39

szvsz lehet, hogy nem Fodorék fognak lejattolni, hanem Ebola néni (MDF) bezony.

AronGergo 2008.09.04. 17:39:06

Azt hittem, csak én vagyok olyan hülye, hogy azt gondolom, a végén csak egymás markába csapnak. Hiszen mindenhonnan az folyik, hogy szakértői kormány vagy előrehozott választás. Úgy tűnik, szerencsére más is olyan hülye, mint én ;)

vasló 2008.09.04. 18:00:41

Nem is olyan vicces ez.
Mi meg szopunk tovább.

gary hoon · http://www.garyhoon.hu 2008.09.04. 18:04:24

"Egy kopott, büdös illemhely falán találkoztam az alábbi bölcsességgel: mindegy, hogy kire szavazol, a kormányt úgyis megválasztják..."

Folytatás a FIUME-KÓD című könyvben
www.garyhoon.hu

Aerion 2008.09.04. 18:09:44

Dugonics Titusz tette emlékezetes maradt, jelképe lett a győzelemnek.

Az talán jobb lett volna, ha ordít egy kicsit, lengeti a kezeit, jobb esetben, összevonja a szemöldökét, mond egy két csúnyát, aztán leballag a kapuhoz, kinyitja a töröknek és szép alázatosan bocsánatot kér, kacsintva az ellenségre, hogy nem is gondolta azt ő olyan komolyan. Cserébe meg majd nem vágják le a fejét. Egy darabig, mert egyszer aztán mégis levágják, mert minek etessnek 'gyaur kutyát', ha van elég igazhitű is?

Az SZDSZ-nek alaposan meg kell fonolnia, miféle Dugonics Titusz lesz, mert csak egy dolog biztos, hogy meg fog halni, csak még azt nem tudjuk, hogyan.

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2008.09.04. 18:14:34

Kedves Aerion! Titusz az Dugovics. Dugonics az egy másik tészta, őt Andrásnak hívták és író volt.. Egyébként e mondanivalóddal egyetértek.

SUNDÁM BUNDÁM 2008.09.04. 18:28:55

Fodor Gábornak és az általa vezetett SZDSZ-nek, valamint az MSZP-t vezető politikusoknak, és az Ország Miniszterelnökének, én most nem tudok okosabbat és tartalmasabbat megfogalmazni és üzenni mint amit az egyik internetes honlapon olvastam.

"........Nőjünk fel hát a tudás népe ránk mért küldetéséhez. Legyünk képesek, előítéleteinket félretéve, figyelni a másikra. Megszólítani akkor is, ha szinte reménytelennek látszik a szó. ...........

Ne feledjük azt az örök igazságot, amelyet eleink hagytak ránk: A magyar ember a magyart nem bántja! .........

.......S akkor már egy kicsit előrébb léptünk a megoldás lajtorjáján. Aki gyalázkodik, úgy próbál felfelé törtetni, hogy átgázol a másikon, az bizony nem közénk való. A hibák felsorolása, a múlt feltárása nem azt jelenti, hogy a másikat agyon kell taposni, likvidálni, elűzni. De igenis azt jelenti, hogy aki egész eddigi életében mást sem csinált, csak here módon élvezte a megtermelt javakat úgy, hogy addig más küzdött azért, hogy életével és vérével védte a Hazát, miközben ő összeköttetései, családi kötődései, házasságkötései árán mindig megtalálta azt a kiskaput, amelyen kiosonhatott a felelősségvállalás alól. Még csak azt sem jelenti, hogy aki súlyos bűnöket, megbocsáthatatlan gaztetteket követett el, azokat felmentenénk tetteik alól, de azt igenis, hogy nem a mi dolgunk az ítélkezés. .......

……Ha bárki erőt, elhivatottságot, bátorságot, tisztességet, magyar virtust érez magában, hogy a kivezető útra rálelve kövessük, akkor bizony tiszta lappal kell indulnia, ám, hogy mennyire tiszta ez a lap, azt ne önmaga, hanem a követői döntsék el."
/ Rozgics Mária: Hosszú, forró ősz elé nézünk, az már bizonyos.(Magyar Világ, 2008. aug.2) /

Tisztelt olvasók ugye Önök is nagyon unják ezt a hónapok óta zajló csetepatét a két volt kormánypárt között. Arra vajon a „ küzdő felek” nem gondolnak, hogy tetteikkel nem a két párt vezetője járatja le Önmagát, hanem minket Magyarokat.

Elég a cirkuszból, szíveskedjenek már felnőtt emberként, felelős politikusként viselkedni. Az Óvodás korba tértek vissza a mostani viselkedésükkel.

Az add ide, nem adom, megmondalak az Óvó néninek korszakuk már régen lejárt. Önök felelős politikusok, tehát viselkedjenek is úgy!

A Nép ezt várja el Önöktől! Amennyiben meg nem tudnak viselkedni, akkor tűnjenek el mind a ketten a politikai palettáról. Ugye ezt nem szívesen tennék meg ? Akárhogy is nyilatkozgatnak. De a Nép besokall a gyerekeskedésüktől és ezt fogja követelni. Mint a napokban megjelent írásaikban több felelős politológus és közgazdász, valamint publicista is megtette.

A holnapi találkozójukon adjanak le egy kicsit a nagy arcból és próbáljanak a maguk, – a volt választóik, a NÉP- érdekében megegyezni. Amennyiben nem ezt teszik, úgy a nevető harmadikok kerülnek hatalomra. Gondolkodjanak ezt akarják? Mert a színlelt, vagy valós provokációikkal ezt fogják elérni. Sok sikert kívánok a kompromisszum képes közeledéshez és a lehető legközelebbi megegyezéshez.

csaszu · http://csaszu 2008.09.04. 18:34:18

mindkét oldal elfáradt, igazán egyiksem akarja a hatalmat,mert már nem jár akkora befolyással, mint régen, de mindennap ki vannak téve a magyar proletárok plebejus nosztalgiájának.

antigonosz 2008.09.04. 18:45:19

Az előző választások előtti másfél évben a Gyurcsány-kormány azt sehova nem vezető, maszatolós politikát (100 lépés) folytatta, aminek egyetlen célja az volt, hogy kihúzzák a választásokig.
A mostani programfelvetés gyakorlatilag ugyanazokat a lózungokat hozza elő, és a cél is ugyanaz.

Azonban az országnak a jelen helyzetben erre most nincs újabb két éve.

Tudomásul kell venni, hogy a jelen parlamenti helyzetben az SZDSZ van egyedül olyan helyzetben, aki ki tud kényszeríteni az ország számára valóban előremutató lépeseket.

Hogy közben az SZDSZ teljesen felmorzsolódhat és megszűnhet. Ez így van. De normál esetben nem azt várnánk el a politikusainktól, hogy az ország érdekeit a sajátjaik felé helyezzék.
És ha tényleg így alakul, majd mások új pártot szerveznek az ország számára ténylegesen fontos liberális értékek érvényrejuttatására.

states 2008.09.04. 18:54:43

Hát ha már a középszerről esik szó, akkor ez a post sem verdesi az egeket. Mert ki a fenét érdekel, hogy akkor most a Fodor az egy Dugovics Titusz-e vagy nem. Több mint hat éve kormányoz ez a többé-kevésbé koalició, és az eredmény siralmas. Ennél már csak az a siralmasabb, hogy a szocik képtelenek felmutatni egy alkalmas kormányfőt, az egyik bénát követi a másik, s ezt a legutóbbi rakás szerencsétlenséget már le sem merik váltani, mert nincs kivel...

Léna 2008.09.04. 20:02:56

Már nem tudom poénra venni a politikai helyzetet. Várom mint messiást a fordulatot...ittt már elfogytak a tartalékok. Fordulat kell, hogy újra építkezni tudjunk, nem személycsere:(

INkvizítor 2008.09.04. 20:40:38

Előre hozott választás, azután esetleg(!!!) egy szakértői kormány.
Egyetértek Lénával. pont.
Ezekkel így, meg sehogy sem sehova.

Malachi 2008.09.04. 22:08:56

Előre is bocsánat a hosszú szövegért, csak elkezdtem és ez lett belőle. Hozzáteszem, nem vagyok depressziós sem magamba nem fordultam. Csalódott vagyok, de az mélységesen.


Környező országok példája mutatja, hogy ha kicsit is kompetens a kormány, néhány év alatt határozott eredményeket képes elérni. Mélyebben ebbe nem akarok és nem is tudok belemenni, csak annyit látok, hogy a cseheknek, szlovákoknak (so-so) és a szlovénoknak valamiért megy az, ami nekünk nem. Az intézkedéseiket (adó és egyéb reformok stb.) ismerhetjük a hírekből.
Az magyar politikai garnitúra lassan 20 éve bizonyítja folyamatosan az alkalmatlanságát a felelős kormányzásra. Azt is tudjuk, hogy túlnyomó részük a volt rendszerből átmentődött, vagy abban "nevelkedett" szocializálódott egykori KISZ-es, pártember, "reformkommunista" nevezzük őket, ahogy akarjuk. Természetesen nem komcsizni akarok, hiszen az a világ véget ért, hülye az, aki a mai napig oda kommunista ármánykodás számlájára írja a kialakult helyzetet. A lényeg annyi, hogy magukban hordoznak valami olyan mentalitást, szellemiséget, ami egyszerűen beléjük ivódott a rendszerváltás előtt. Tisztelet a nagyon kevés kivételnek, bár ha léteznek, alaposan elnyomja őket a "hangos" többség.
Azért gondolom így, mert egyszerűen nevetséges, hogy az elmúlt évek során gyakorlatilag nem történt érdemi előrelépés a lényeges témákban, nincs rendes adórendszerünk, nincs rendes oktatási rendszerünk, nincs rendes egészségügyi ellátórendszerünk, és ez mintha senkit nem zavarna a Parlamentben. Látszólag nyugodtak, látszatintézkedésekkel operálnak, demagóg és/vagy populista szólamokkal próbálják megnyerni maguknak a tömegek bizalmát, és mintha arra várnának, hogy "valahogyan" majd megoldódik ez a sok probléma, ha elég sokáig kavarnak, csak felbukkan majd valami finom a tálban. Egy probléma van csak: a hozzávalókat elfelejtették még annak idején a lébe dobálni. Azt gondolom, hogy ebből így már nem lesz semmi.
Nekik persze csak az a fontos, hogy minél tovább a tűz közelében maradhassanak. Nyilván, hiszen kényelmes, megszokták, talán még a talmi népszerűséget is kedvelik. Ki ne cserélne egy parlamenti képviselővel, aki felsőbb utasításra nyomja a gombot, ezzel szerencsésen kivonva magát a gondolkodás nyűgje alól, plusz 2-3 bizottság tagja is szerencsésebb esetben? Persze, akinek van lelkiismerete az nem, de ahhoz a pályához látszólag nem szükséges ez a vonás.
Megoldás?
Én a generációváltásban látom ez egyetlen lehetséges utat. Mostanra felnőttek azok, akik fiatal életük nagy részét a piacgazdaságban élték, megszokták, hogy ha 20 deka parizert kérnek a boltban, akkor annyit is kapnak, nem 18-at de nem is (maradhat?) 25-öt. Látszik az elégedetlenség, látszik a blogokon, hallani az utcán, egyre többen látják úgy, hogy nem a zorbán és nem is a gyurcsány a kizárólagos hibás, hanem kollektíven, minden jelenlegi és eddigi parlamenti párt minden felelőtlen tagja, aki hagyta idáig romlani az országot, és még most is csak maszatolni képesek, határozott, ésszerű cselekvés helyett.
Időbe telik még, amíg lezajlik a csere. Talán nem is történik semmi, ha ügyesen mentik át a jelen regnálók a Pató Pálos szellemiséget a következő generációkba. Én azért remélem, ez utóbbi nem sikerül majd nekik. Legyen annyi tartás a mostani fiatalokban, hogy kiállnak, és felteszik azokat a kérdéseket, amiket eddig mindenki magában tartott.
A felelősségen van a hangsúly. Azon a felelősségen, ami hiányzik a mai politikusokból. 1989-ben, 11 évesen már felfogtam, hogy a rendszerváltással valami jó, jobb kezdődik Magyarországon. Sokat vártunk tőle. Úgy gondoltam mire 30 éves leszek nem kell napi harcot folytatnom a megélhetésért. Benne volt a levegőben. Most itt vagyok, vagyunk sokan fiatal felnőttek, és nem értjük mi történt ez alatt a lassan 20 év alatt. Hol vannak az eredmények? Hol a nyugodt élet? A beígért "szép új világ"? Persze ez utóbbi már létezik, de sajnos csak a klasszikus irodalmi értelemben véve.
Tisztelt politikus urak, szégyelljék magukat, mindannyian, kivétel nélkül! Elvették tőlem és sokaktól a reményt, hogy ez is olyan ország legyen, ahol ha becsülettel dolgozunk úgy érezzük érdemes is volt. De ez nem marad majd így örökké.
Lassan rajtunk a sor.

a mi kutyánk kölyke 2008.09.04. 22:17:02

döntsétek el: gy f vagy o v
mer harmadik nem lesz az 100%

mér, nem?
de

trey82 2008.09.05. 16:11:27

én is szintén a generációváltásban látom a kiutat.


csakhogy túl kevés a valódi értéket piacgazdasági körülmények között előállító fiatal, és túl sok a vén eltartott.


és ez egyre inkább így lesz.


ezért a fiatalok inkább elhúznak külföldre, az arányaiban egyre több eltartott meg egyre magasabb adókat akar kivettetni a még ittmaradt dolgozókra.... és mivel demokrácia van, 1 fő 1 szavazat, evidens ki nyer...

SUNDÁM BUNDÁM 2008.09.05. 17:28:31

trey82 ! Te tényleg egy szar alak lehetsz, azt kívánom, nem szoktam átkozódani, hogy sokan menjenek el a temetésedre. Mert a fiatalon elhunytakén sokan ott vannak. Tudod miért, ne legyél soha vén eltartott. Szégyeld el magad báki is vagy , ha a vén férfi spermája és szülő anyád vaginája nem lett volna te nem is léteznél, te meggondolatlan mocsok, condom szökevény . Milyen hozzáálás ez? Szégyeld el magad.

Invictus 2008.09.08. 16:35:55

SUNDÁM BUNDÁM! A legtöbben nem leszünk vén eltartottak, nyugodj meg. Vagy előbb beledöglünk, hogy megpróbálunk megélni, vagy nem lesz aki eltartson. Az állami nyugdíjkassza addigra üres lesz, a magánnyugdíjpénztárak hozama édeskevés!
Sajnos az ország helyzetéért elsősorban felelős az a korosztály, amelyik az MSZP-t királlyá tette kétszer (2002, 2006) egymás után is (azaz jelenlegi 45-50 év felettiek többsége). Tisztelet a kivételnek... Persze nagyrészt nem tehetnek róla, ilyenné nevelte őket az előző rendszer. A helyükben valszeg én is azt tenném, amit ők. A tiszteletet pedig ne követelje ki senki a kora miatt, az állapot, nem érdem. Nekünk valszeg rosszabb öregkorunk lesz mint nektek, és ebben nektek is van némi részetek... :(
süti beállítások módosítása