Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Szereptévesztés

2008.09.06. 12:23 | Proszektura | 14 komment

Sokan emlékezünk még Horn Gyulának a belügyminiszterhez címzett ingerült kifakadására, hogy ami Magyarországon van, az minden, csak nem közbiztonság.  Lehet, hogy igaza volt, csak mindebben az volt szokatlan kissé, hogy ezt a kijelentést az éppen regnáló miniszterelnök tette. Nem ismerem a magyar kormányfők munkaköri leírását, de az tuti, hogy valami olyasminek kell lennie benne, miszerint a kormányt ő irányítja, s annak működéséért is ő a fő felelős.

Sokakban felmerül az az emlékkép is, amikor Demszky Gábor főpolgármester úr is szépen betagozódott a tülkölő autósok közé, a fővárosi kátyúk elleni tiltakozásul.

De nem sorolom tovább a hasonló példákat, csupán a legutóbbit említem. Ezt az idei Chartát. Amit Gyurcsány jelentett be még a nyári melegfelvonulást kísérő erőszakos események kapcsán. Ugyanis az akkori felvonulás – legalább részben a rendőri töketlenkedés hatására is: előbb tiltás, majd engedélyezés, de egy időben és helyszínben ugyanoda bejelentett ellentüntetéssel együtt – valóban csúnya botrányba fulladt. A szélsőjobb portálokon terjengő előzetes felhívások alapján szinte biztosan számítani lehetett az esemény erőszakos lefolyására. Ami persze be is következett, a főváros legfrekventáltabb részei ismét csatatérré változtak.

De ott tartottunk, hogy a jelenlegi miniszterelnök az eseményt követően szinte azonnal közölte, Chartát alapít, és demonstrációt kezdeményez a szélsőségek ellen. Egy nagyon közismert Rejtő szöveg alapján, ha azt akarod, hogy veled ne foglalkozzanak, te olvasd a névsort. Ha azt akarod, hogy ne ellened tüntessenek, akkor szervezd te a tüntetést. Csak hát ezzel a Charta dologgal megint az a baj, ami Horn Gyula vádjával, nem megfelelő szájból hangzott el.

Ráadásul Gyula bátyánk legalább a saját csapatának az egyik tagját csesztette. Mondjuk Gyurcsány is megtehette volna persze, hogy jól letolja a belügyminiszterét. De hát, ezt több okból sem tehette meg. Először is, mert neki nincs is ilyen minisztere. Addig-addig reformálgatta, szervezgette, toldozgatta-foldozgatta az államapparátusát, hogy egyszer csak kiderült, a rendőrség majdhogynem miniszter nélkül maradt.

A másik ok pedig, hogy Draskovics sem egy Kuncze típusú figura, hogy egészen finoman fogalmazzak.

Gyurcsány hirtelen felindulásában már a felvonulást követő napon felvetette a Charta alapítás és a demonstráció ötletét. Annyira azért nem volt felindulva persze, hogy jó két hónapra ne jegelje mérhetetlen felháborodását. Az első nekibuzdulásában Magyar Charta néven nevezett mozgalmat időközben átkeresztelte Magyar Demokratikus Chartára.  Talán attól félt, hogy összetévesztik a Magyar Gárdával? Így viszont sokan egy szélsőjobboldali hetilap nevére asszociálhatnak.

Szerintem találóbb és kifejezőbb lenne a Magyar Népi-demokratikus Charta. Ez mindjárt barátságosabban hangzik az egykori KISZ-es füleknek is.

Mindezzel az eddigi csipkelődésemmel, kötekedésemmel, baszakodásommal – nevezzük, aminek akarjuk – nem az volt a célom, hogy valakit is lebeszéljek az agresszív kirekesztő, rasszista, homofób megnyilvánulások elleni tiltakozásról Sőt ilyenben én is szívesen részt vennék, mert valóban megért rá az idő. De azt szeretném, ha Gyucsány Ferenc nem a soraink között foglalna helyet ötletgazdaként, hanem tenné a dolgát, aminek a fontosságára egyébként a blogjában oly előszeretettel mindig hivatkozik is. Vagyis, mint az állami végrehajtó hatalom legfőbb tisztségviselője gondoskodna a szélsőjobb ellen tüntetők biztonságáról, s testi épségéről.

S mindent megtenne azért, hogy azok az alakok, akiknek többsége egyébként legalább az MTV ostroma óta szerintem közismert a rendőri szervek előtt, ne garázdálkodhassanak újra és újra Budapest belvárosában. S persze máshol sem. Gyurcsánynak továbbá, ahelyett, hogy a tüntetők között ülne, az lenne a dolga – s most csak a közbiztonságról beszéljünk - , hogy mindent megtegyen, ha kell újabb szabályokkal, személyi változtatásokkal, állománybővítéssel, plusz pénzek biztosításával az állampolgárok életének és vagyonának folyamatos megvédése érdekében.

S talán még akkor néhányunk szimpátiáját is visszanyerné.

Egyébként pedig jó lenne, ha tudná, a zéró tolerancia nem csak miránk, őrá is vonatkozik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr9651004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.09.06. 12:49:11

szóval Rejtőből dolgozik?!
akkor nekünk végünk! :)

pl. a Csontbrigád mintájára behozhatnák, hogy két kisnyugdíjas szavazat (kékcédula, bármi más) dupla nyugdjat ér.. Brrr.

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2008.09.06. 13:27:47

Egyetértünk. Bár még Rejtőnek sem volt akkora fantáziája,hogy annyi hülyeséget kitaláljon, mint ami a magyar politikában történik.
Egéybként Piiszkos Fred mondta zavarábam, amiikor ünnepi beszédre kérték föl: micsoda marhaság, micsoda marhaság...

érdektelen 2008.09.06. 13:55:09

Amerikai mondás: If you can't beat them, join them.

Magyarul tovább fejlesztve: ha nem tudod megállítani, állj az élére.

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.09.06. 14:50:08

Ennek a jelenségnek az összefüggései is kiderülnek ebből:

www.kibulizottorszag.net

Pl. : „..... az kiderül abból is, hogy ezek a szerepek, mint a rosszul szabott ruha a viselőjére, mennyire nem illenek az egyes pártokra. Emlékeztet a helyzet a rosszul szinkronizált filmekére is. Szájmozgást is lehet látni, szavak is hallhatóak, mégis mindenki észreveszi, hogy valami mélyen disszonáns.”

Netuddki. 2008.09.06. 14:55:09

Azért "érdekes" az is, hogy a sok jogásznak ennyi idő kellett míg felismerte, hogy mások gyülekezési jogának korlátozása is törvényellenes.
Ja, hogy Magyarországon mindenki tojik a törvényre...?

wagabound 2008.09.06. 15:11:18

Azért időzítette mostanra a chartát Gyurcsány, mert tudta, hogy kemény ősz vár rá. Abban bízott, hogy ezzel elvonja a figyelmet a népszavazásról (tényleg, azzal mi van?), csak azzal nem számolt, hogy a Fodor Gábor nevű hülyegyerekből pártelnök lesz, és ettől mindjárt nagyfiúnak képzeli magát. Akkorának, hogy azt is elfelejti, hogy neki - kolaiciós partner főembereként, sőt, kormánytagként! - mennyi része volt abban, hogy idáig jutottunk, azt viszont jól tudja, hogyan tud egy háromszázalékos párt megbuktatni egy miniszterelnököt, és ezzel jópontot szerezni a Fityisznél.

A chartát viszont már nem lehet lefújni, akkor se, ha annyit ér, mint halottnak a beöntés.

Zeze 2008.09.06. 16:08:20

Feledékeny nép ez.... ki emlékszik még a sokmilliárdos brókerbotrány legfontosabb mondatára?:
"Szóljatok a Gyurcsányinak..." ehhh ennyit érdemel ez ország.

is 2008.09.06. 16:15:28

ja, dehát ott tartunk, mint minden fejlett demokráciában: megválasztasz akárkit vezetőnek (kancellárnak, elnöknek, miniszterelnöknek), majd másnap felkelsz, és szidod ezerrel. ebből a posztból is az látszik, hogy a 10 millió magyar nem kíván felelősséget vállalni az ország építéséért, azt hiszi mindenki, hogy ha ő valakit megválasztott, akkor belerúghat, napont százszor baszakodhat, ellenállhat, március 9-én 85%-kal szembemehet, és aztán még mindig kérheti, hogy őt pedig vezessék, meg irányítsák. van az a gondolatmenet, ahol ez a kettő megfér, Mo-n mostanában elég általános is, de ha egy csendes sarokban egyedül végiggondolod, ez a világ egyik legnagyobb marhasága. ezt szívjuk március 9-cel, ezt szívjuk az írekkel.

nem fogom felsorolni, hogy milyen tervek voltak, és melyiknek hol feszült be az apparátus, az ellenzék, a népszavazás, a sajtó (beleértve a kedves blogoszférát).

én pedig továbbra is tartom magam ahhoz, hogy nem érdekel, ki mondja. az érdekel mit mond. gondold át, hogy ez nem lenne-e értelmesebb hozzáállás, mert az előbbi az ösztönös, csordaszellemből következő, a csoportosan élő állatok mindegyike ezt követi (falkavezér mondta, csinálom, nem ő mondta, nem csinálom); de a XXI.századi kiművelt emberek megpróbálhatják az utóbbit is. ne félj felállni, és azt mondani: ez a gondolat jó, tehát támogatom, akárki mondta.

W 2008.09.06. 16:42:53

is 2008.09.06. 16:15:28

Fletó ne aláírjon , meg rinyáljon, hanem kormányozzon.

Az a baj... 2008.09.06. 16:43:48

Az a baj, hogy akkor nem maradna ideje lopni és pofázni.

W 2008.09.06. 16:48:17

Na jó ,de a vidéki kistelepülésen élők tovább rettegnek ,míg Fletó nyugodtan dől hátra ,hogy megcsinálta ,van Charta!

Aztán ne csodálkozzunk ,ha a gárdát hívják ,vagy áramot vezetnek a kerítésbe. Nekik nincs választásuk. Fletónak van...

User1 2008.09.06. 16:49:32

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke szerint a magyarországi romák - "Azaz már azt sem tudják, hogy kitől féljenek jobban, a fasisztáktól vagy az uzsorásoktól."

Semmi gondom nem lenne a cigányokkal, ha nem félnék tőlük. De szerintem mindenki így van ezzel. Ezért is nevetséges ez Gyurcsány féle charta. Azt én is aláírom, hogy a cigányok is félnek a cigányoktól. Nem véletlenül.

Pelso 2008.09.06. 20:39:56

User, pont azért nevetséges a chartásdi, amiért a gárdásdi.

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.09.06. 20:52:28

kovi1970 2008.09.06. 14:55:09 ,

Dehogy tojnak rá, dehogy tojnak! Nagyon jól jön amikor azt kell igazolni, miért nem lehet felelősségre vonni a legkomolyabb bűnök elkövetőit sem.
süti beállítások módosítása