Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

A 34-es csapdája

2009.01.05. 20:24 | Proszektura | 10 komment

A ferencvárosi választási körzben leadott összes kopogtató cédula ma induló rendőrségi átvizsgálása előre megjósolható volt.

Dr. Dézsi Mihályt – az egykori kollégát – már mégsem hagyhatták ekkora slamasztikában. Még, hogy a legnagyobb rendszerváltó párt illusztris jelöltjét, simlis kis csalóként, együtt emlegessék olyan népséggel, mint a MIÉP? Arról a másik pártocskáról már nem is beszélve, amelyiknek a jelöltje egy közönséges blogger! A nyugodt erő és a normális Magyarország, továbbá a keresztény jobboldali tisztesség és egyéb ilyesfajta erkölcsi alapértékek  leghitelesebb képviselője mégsem süllyedhet valami bukott drámaíró vagy egy pólókereskedő szintjére! Különösen rossz időpontban jött ez a balhé egy olyan helyzetben, amikor a fórumosok maradék tekintélyét is éppen mostanában tépázták meg véglegesen az Almássy Kornél és Lengyel Zoltán körüli meglehetősen fura történések.

Ezért a legjobbnak mindenképpen az a megoldás ígérkezett, hogy sürgősen mindenkit be kell sározni, ahogy az a nagypolitikában egyébként már egy ideje ilyen helyzetekben megszokott.

Te azt mondod: parlamenti irodaház? – Én azt mondom: Orbán bányák! . Te azt mondod: Nomentana, Fittelina? - Én azt mondom: Orbán szőlők! Te azt: kakaóbiztos számítógépek? - Én azt: sportpálya beléptető rendszer! Te azt mondod: Zuschlag ügy? - Én ismét azt mondom: Orbán szőlők! Te azt mondod: Egy az ország, én azt mondom: Blogkönyv. És így tovább. Vagyis ha lopáson kapnak, arra kell hivatkozni, hogy mások is lopnak. Sőt, mindenki lop. (Az más kérdés, hogy a bíróságon ez a duma általában nem szokott bejönni.)

Bármiben fogadnék, hogy a bűnügyi szakértők valamennyi párt cédula-kollekciójában találni fognak nem valódi példányokat!  

Képzeljük el, hogy a mai napon gőzerővel beinduló igazságszolgáltató gépezet  a szokásos ütemű büntetőeljárást követően jónéhány év multán megállapítja majd, hogy például a győztes párt jelöltjére leadott ajánlócédulái közül csak 749 érvényeset találtak, a többi hamis volt. Akkor most az eredményes szavazás számít majd, vagy az az évekkel később kiderített tény, hogy korábban nem is kapta meg a képviselő a szükséges számú szabályos jelölést? Vissza kéne majd csinálni az egész eljárási cécót? Ez nyilván nem lehetséges. Viszont az sem igazságos, hogy egy olyan párt nyer esetleg, amelyiket egy szigorúbb ellenőrzés alapján esetleg úgyanúgy ki kellett volna zárni, mint most az MDF-et és társait.
Persze könnyű lenne kijelenteni, hogy az 1989. évi 34-es törvény rendelkezései elavultak, ezért azokat el kell törölni. Mondjuk azt a paragrafust mindenképpen, amely szerint az egyéni választókerületekben a jelöléshez legalább hétszázötven választópolgárnak az aláírásával hitelesített ajánlása szükséges. Képzeljük el, mi történne?

Gondoljunk bele, ha mindenki, mindenféle előszűrés nélkül alanyi jogon indulhatna a választásokon képviselőjelöltként! Egy-egy szavazócédula úgy nézne ki, mint egy kisebb családregény. Akár nevetségessé is lehetne tenni az egész választást. Például valamely párt többezer aktivistája döntene úgy, hogy megméretteti magát.

Ha viszont az ajánlási rendszeren nem változtatnak, s minden marad a régiben, akkor egy pártot akár provokálni, és lejáratni is lehet a jövőben is a hamis cédulákkal, hiszen a képviselő és csapata nem rendelkezik olyan szakértői apparátussal, amelyik a hamis ajánlásokat teljes biztonsággal ki tudná szűrni. Erre csak olyan röntgenszemű, különleges paranormális képességekkel megáldott egyén képes mint Novák Előd. És ezért továbbra is a "szerencsén" fog majd múlni, hogy melyik jelölt bukik le, s melyik nem. Ezért esetleg az lehetne a legmegnyugtatóbb megoldás, hogy az ajánló szelvényeket egyből az illetékes rendőrkapitányságra kéne leadni. Vagyis a képviselőválasztás eleve egy büntetőeljárás keretében zajlana. S aki hamis cédulát próbálna leadni, azt a fakabátok azon nyomban szakszerű és jogszerű eljárás alá vonnák.

Persze, ahogy Fülig Jimmy mondta volna, ha tagja lett volna a választási bizottságnak, nem lehet minden hamis kopogtatócédula mellé rendőrt állítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr87860028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Unbiased 2009.01.05. 22:15:02

Szabadon indulhasson mindenki, aki befizetett mondjuk 100 ezer forintot. Ez megszűrné a jelentkezőket.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.01.05. 22:35:10

Az egész cédula gyűjtés
1. fölösleges,
2. antidemokratikus.
Hogy miért, és hogy miért találták ki arról szól sok egyéb mellett a

www.kibulizottorszag.net

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.01.05. 22:39:29

Proszektúra,

Nem értem az aggodalmadat azzal kapcsolatban, hogy mindenki aki akar indulhat. Így is indul, csak nem rendes normális titkos szavazáson esik ki egy részük, hanem antidemokratikus, mert nyílt szavazáson.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.01.05. 23:08:55

run kid run: move on

Your words they never spoke so clear to me
The way they did that day
I always dreamed we'd be forever
I always thought it'd be ok
I took for granted all you gave me
I never thought you'd go away
Was this not love that we were sharing
I thought love never went away

Say goodbye to memories
Cause I have said so long
Say goodbye to all our dreams
It's time now to

I see now this is where our story ends
So just move on I'm told
Today I loved someone for three years
Tomorrow learn to just let go
To have your best friend always be there
Then one day to see her go
My world is falling all around me
And girl your all I know

Say goodbye to memories
Cause I have said so long
Say goodbye to all our dreams
It's time now to move on

And on and on I've tried to
Let go
My mind can not forget you
You're all I know

Say goodbye to memories
Cause I have said so long
Say goodbye to all our dreams
It's time now to move on

is 2009.01.06. 00:18:20

ha eltörölnék az ajánlószelvényeket, akkor lehetne helyettesíteni más, máshol már alkalmazott módszerrel annak elkerülésére, hogy túl sokan induljanak:
- kaució: le kell tenni pénzt, és csak a nyertes kapja vissza
- nyílt ajánlás: aki ajánlani akar, az maga megy be a választási bizottsághoz, és ott szépen felmondja az adatait. a pártokat ki kell belőle hagyni. (ez valószínűleg nem működne Mo-n)

sajnos nem értek egyet azzal, hogy direkt ellensározás folyik. ez ugyanis azt jelentené, hogy az egyik bűnös, a másikat csak sározzák. szerintem viszont mindenkinek vaj van a fején (nem sározzák, mind igaz), és ezért mindegyiket el kell zavarni.

de adaléknak jó a mai fejlemény: a FIDESZ-esek a begyűjtött céduák adatait lepasszolták a MIÉP-nek. legalábbis a Jobbik szerint. lásd index.hu/politika/belfold/franz5494/ . még az MSZP-re kellene kihozni valamit, mert ő még ebben a történetben nincs semmivel meggyanusítva. azon az általánosságon kívül persze, hogy ő tolja a Jobbikot.

pudliho 2009.01.06. 01:35:43

is: a nagyobb pártok már meg voltak gyanúsítva hogy szétszórják a kicsik között a cetlijeik egy részét.

A hamis cédulák miatt se nagyon izgulnak egyesek úgyis hamar megsemmisítik a cetliket, ki van ez találva rendesen.

Szűcslaci 2009.01.06. 06:08:03

A kommunisták dinasztikus hatalomra rendezkedtek be Magyarországon (is) - eddig még nem inogtak meg különösebben. Nekik sajátságos erkölcsük és demokráciájuk van - ebben élünk.

Manyizga (törölt) 2009.01.06. 08:30:13

Mivel nálunk az emeltdíjas szavazások nagyon menők (valóságsók és tehetségkutató "versenyek"), egyértelmű, hogy az emberek boldogan fizetnek ha szavazhatnak. Javaslom, hogy az országgyűlési/önkormányzati választásokon mondjuk 10.000 Ft -ért lehetne szavazni. Aki többet fizet, többet szavazhat. :)
Hogy legyen benne játék is: aki a későbbi vesztes(ek)re (tehát a kevésbé tőkeerős szavazókat begyűjteni képesekre) szavaz, az kapja vissza a szavazatai árát.

C10H12O6 2009.01.06. 09:19:19

1. Akik hamis ajánlószelvényeket adtak le, valójában nem tudták megszervezni, hogy összegyűjtsenek 750 db-ot, ami az induláshoz kell.

2. Mindegyik kampánycsapat béna. Nincs elég emberük felkeresni a Tisztelt Választópolgárokat.

Aki kevés pedig van, annak meg esze nem volt, hogy vgig nézze, hogy mi igazi és mi hamis. Nincs közöttük komoly választási joghoz értő ember, aki rögtön mondta volna, hogy ne csalj baszki ilyen átlátszóan, mert rájönnek, vagy valaki felnyom.

2. Az ajánlószelvény szedés és használat azért hasznos, mert valamilyen formában a Tisztelt Jelöltnek kapcsolatba kell lépnie vagy személyesen, vagy megbízottjai útján a Tisztelt Választópolgárral, ahol meg kell győznie, hogy Őt indítsa a választáson a kopogtatócédula átadásával.

A jelöltek nemcsak azért nem indulhatnak, mert hamis szelvényeket adtak le, hanem azért is mert semmi bizalmat nem kaptak az emberektől.

3. Más rendszerek:
- Kauciót fizetni: mi van akkor ha valakinek nincs pénze? Ezzel a szegényebbeket zárjuk ki az indulásból. Vidéken mit csinálsz?
- Bárki indulhat, aki regisztrál: 349 ember egy szavazólapon

4. Nem az ajánlószelvény rendszeren, hanem a kampányfinanszírozást kell átláthatóvá, kereshetővé, publikussá tenni. Pontosan elszámoltatni a szervezeteket mindenről, hogy mi mennyibe került.
Mindenki hazudik, hogy honnan van a pénze kampányra.

prometheus_X 2009.01.07. 02:01:51

Csak megnyugtatásul közlöm, hogy ez a csalás minden kormány választáskor lefut, csak sokszorosan nagyobb tételben. Nincs új a nap alatt. Valójában, hogy ki van kormányon, és ki nem, de főleg az ellenzék mértéke a parlamentben totálisan le van vajazva. A pártok egymásközt a valóságban úgy adják-veszik, csereberélik a kopogtatócédulákat, mint alsótagozatos kisfiúk a pornólapokat. A legutolsó választáson az MSZP adott át ilyeneket az MDF-nek, a Fidesz pedig az MP-nek és más partnereknek.

Ne legyenek illúzióitok fiú-lányok, ennél a rendszernél bármelyik másik csak jobb lehet.
süti beállítások módosítása