Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

85%

2009.03.29. 10:05 | Proszektura | 16 komment

Címkék: a mszp gyurcsány parlament minden haza pártkongresszus előtt gombnyomogatás

Ez sajnos egy ilyen ország. Nem tudom a világ más táján hogy működik a demokrácia, az ottani parlamentekben is divatos-e ez a bekiabálásos módszer. Amikor a levezető elnök felkéri a jelenlévőket, hogy akkor most szavazzunk, az országgyűlési közvetítést figyelő nézők néhány sztentori hangot hallanak felharsanni, akik azt ordítozzák össze-vissza, hogy „igen!”, vagy azt, hogy „nem!”.

A padsorokban cseverésző, bóbiskoló, telefonálgató, újságot (természetesen a sportrovatot) olvasgató, keresztrejtvényt fejtő, a laptopjukon internetes pornóoldalakon szörfölő, rejszoló, és ki tudja még miket művelő képviselők pedig kiválasztják a megfelelő gombot és gondosan megnyomják. Természetesen többségüknek halvány fingjuk sincs, hogy mit szavaznak meg éppen, de úgy tűnik, ez nem is nagyon érdekli őket. („Négy szócskát üzenek, vésd jól kebeledbe, s fiadnak Hagyd örökül ha kihunysz: a haza minden előtt.”) Néha azért egyesek még így is tévednek, mert vagy nagyot hallanak, vagy annyira ostobák, hogy az igent összetévesztik a nemmel.

Nem kizárt, hogy Gyurcsányt is ilyesféle módon választották meg a múlt hét végén ismételten az MSZP elnökének 85 %-os eredménnyel. Állítólag csak azért nem lett 100 %, mert voltak, akik az ordibálás ellenére is rossz helyre húzták be az ikszet. Lehet, a küldöttek egy része talán azt sem tudta, hogy ki is lesz az elnök, állítólag többen azt hitték, hogy még mindig Kádár Jánosra voksolnak.

Aztán persze felállva és mélyen meghatódva verte a tenyerét mindenki, a hosszan tartó vastaps különösen arra tekintettel zúgott fel, amikor kiderült, hogy szeretve tisztelt pártelnökük bedobta a miniszterelnöki törölközőt.

Remélem, hogy így van, hogy csak én magam vagyok az akadálya ( mármint a változásokhoz szükséges összefogásnak, a változáshoz szükséges stabil kormánytöbbségnek és az ellenzék józan magatartásának), mert ha igen, akkor ezt az akadályt én most megszüntetem, mondta teátrálisan, s már ekkor többen sírva is fakadtak.

A lemondás által kiváltott eufórikus hangulatot csak tovább fokozta, s az már csak hab volt a kongresszus tortáján, amikor Gyurcsány a bíróságokat és ügyészségeket kezdte el kritizálni.  A helyett, hogy őket is megdobta volna néhány milliárddal, mint a kedvenc kordonállítós, verekedős, öntörvényű rendőrséget.

Ez egy ilyen ország.

A jövő hét végi újabb MSZP pártkongresszuson minden bizonnyal ugyanaz a 85 % fogja majd azt követelni, hogy ne Gyurcsány legyen a párt elnöke. S alighanem választanak is majd valaki mást a helyébe, de ezúttal a hosszan tartó vastaps feltehetőleg elmarad. Gyurcsányt meg majd még a távozásakor utoljára jól lehazaárulózza és megköpködi az utca népe, ő pedig panyókára vetett kabátjával hetykén,  a megszokott, arcára fagyott vigyorral elvonul a villájába kicsit duzzogni, s blogokat gyártani. Vagy visszatér a kádkő és műkorund gyártó cégének a miniszterelnökinél kevésbé díszes bársonyszékébe. Legalább kicsit megdolgozik azért az évi száztízegynéhány millióért.

Az előkiabálós, gombnyomogatós demokrácia pedig folyik, folydogál tovább Gyurcsány nélkül is.

A nép – amelyik ugye, mint tudjuk, nem lehet ellenzékben - előrehozott választásokat akar, dübörgi majd továbbra is a Fidesz vezérkar nap, mint nap. Az ország érdeke a fontos, vág majd vissza ismét a kormányzó erő. Az ország érdekét pedig kizárólag csak az szolgálja, ha továbbra is mi vezetjük a hazát, nem azok, akiknek még programjuk sincs.

Itt tartunk most. De aggódásra semmi ok, leszünk még lejjebb is.

Utóirat. Vasármap délután 15 órakor úgy látom a helyzetet, hogy hamarosan, még ma bejelentik, lesz Magyarországnak új miniszterelnöke. Ez az utóbbi időkben már lejáratódott Kóka politikai győzelmét jelenti. Mint várható volt, győzött az Orbán-fóbia és az attól való félelem, hogy előrehozott választás az SZDSZ biztos végét jelentené. Az más kérdés, hogy szerintem Bajnai halvaszületett miniszterelnök lesz.

· 5 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr931032466

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mouse Pad 2009.03.29. 20:09:25

A libás tömeggyilkos lesz a nyerő miniszterelnökjelölt? :)Épp egy hete írtam: "aligha lesz két hét alatt más jelölt (talán az egyetlen esélyes, aki mögött teljesen ő áll, az a libás tömeggyilkos, a Bajnai gyerek)"Na, kérem? Végül is Kun Béla, Rá…

Trackback: SZENZOR 2009.03.29. 19:52:03

Wind of Change Ma végig gyönyörűen sütött a nap. Mintha megérzett volna valamit abból a sarkallatos változásból, ami történni fog. Egy zavaros jellemű és személyiségű ember, egy Cipollába oltott Pinokkió ámokfutását, és vele együtt egy ország - keseréde…

Trackback: Sárdobáló 2009.03.29. 18:51:25

Több fényt a KDNP-be!Nem tudom mi volt azoknak a KDNP-s vezetőknek a fejében, akik kiadták az alábbi közleményt: "Bajnai Gordon jelölése, akinek emberéletek száradnak a lelkén, nyilvánvaló provokáció. Minden jó érzésű ember számára megdöbbentő, hogy…

Trackback: Konzervatórium 2009.03.29. 18:19:26

Hatalom és Mágia hőseiGyurcsánnyal csak öt évig éltünk együtt - de ez az öt év érzésre bőven tűnik nyolcnak, sőt még többnek is. És ha valamiért egy életre meg lehet utálni egy demokratikus berendezkedésű országban a pártpolitikát, az pontosan az a gyakor…

Trackback: e-Cafe light 2009.03.29. 14:19:12

Egy bukás margójára Helyszín: Magyarország, Budapest, VI. kerület, Jókai utca, MSZP székház   Időpont: pár órával a kongresszus vége után   Jelen van: a párt friss elnöksége, az elnökön kívül - Ildikó kérlek, az Újhelyi Pistit meg az A…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fogatlan_provokátor 2009.03.29. 11:32:42

Úgy tudom, az angol parlamentben táblákon hirdetik ki, hogyan kell szavazniuk a pártok képviselőinek, nem magyar sajátosság, hogy előre jelzik az igent meg a nemet. A németeknél pedig van két ajtó, ahol át kell menni, nincs tartózkodás.
Nem is lehet elvárni, hogy minden kérdésben szakértők legyenek.
De, az ellenzék megdolgozik az ellenvéleményekért, maguk is kidolgozzák a saját álláspontjukat a törvények elfogadása, elutasítása előtt. Nemet a hülye is tud mondani, az nem elég alternatíva a választók felé. A munka ára a hatalomba kerülés, nem elég az, hogy a kormány elqurta.
Gyurcsány puccsal vette át a kormányt 2004-be, most pedig visszakapta a gyáva, gerinctelen, önző, egyéni érdekekből politizáló párttársaitól.
Ők megérdemlik a sorsukat, mi nem érdemeljük meg a Fideszt. Amelyik párt nagy ígéretként indult, de a legrosszabb módszereket vetette be a hatalom megszerzése érdekében. Semmivel sem jobbak mint az ellenfelük.
Sajnos.

osborne 2009.03.29. 18:20:42

megnyugtatlak: máshol is bekiabálnak, a mintabriteknél főleg ;]

a parlamenti vita és szavazás nem üzleti tárgyalás, akkor dögunalom lenne ;]

(máshol még pofozkodnak is)

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2009.03.29. 18:26:11

Eltűnt a Fidesz magja! Marad az Orbán kultusz, ha tetszik, ha nem
Ha a törzsfőnök Istenhez vonul…
A múlt hétvégén biztossá vált, amit sejteni már lehetett: júniusban az európai parlamenti választások következményeképpen távozik a magyar belpolitikából Áder János és Deutsch Tamás. Vagyis a régi, „legendás” Fideszből alig marad valaki Orbán Viktor párt- és Kövér László választmányi elnökön kívül. A jelöltekről Orbán döntött, s nyilván pótolhatónak ítélte a két ősfideszest. Csak egyvalaki nem pótolható: maga Orbán, aki a 2002-es elveszített választás óta a Fideszt saját képére és hasonlatosságára formálta.
Pedig a párt korábbi sikereit éppen annak köszönhette, hogy egy egymást jól ismerő, összeszokott közösség vezette, amelyből persze kiemelkedett néhány meghatározó személyiség. Az elmúlt években azonban – Tölgyessy Péter sza­vaival – ez a zárt „szerzetesi férfiközösség” felbomlott. Ennek legfőbb oka, hogy 2002 után Orbán fokozatosan centralizálta pártját, egyszemélyes vezetői struktúrát alakított ki. Riválisának tekintett párttársait kiszorította, helyükre a pártban bázissal nem rendelkező, csak hozzá lojális embereket ültetett. Az egykor híresen „független” Schmitt Pál például néhány nappal az­után, hogy belépett a Fideszbe, máris alelnök lett, Pelczné Gáll Ildikót pedig 2003-as alelnökké választása előtt a miskolci pártszervezeten kívül sehol sem ismerték.

A 2003-as úgynevezett szövetségi rendszert létrehozó alapszabály a pártelnöknek csaknem minden személyi kérdésben vétójogot adott. Így Orbán dönt arról, kik legyenek a Fidesz parlamenti vagy európai parlamenti képviselői, de arról is, hogy helyi szinten kik vezessék a pártszervezetet. Bár Orbánnak Waschler Tamás 1994-es próbálkozása óta nem volt kihívója, a pártelnöki, illetve alelnöki poszt(ok)ra a hatályos alapszabály szerint nincs is lehetőség több jelöltet állítani. A Fidesz EP-listájának bemutatásakor Orbán arról is beszélt, hogy a kampány, illetve a távozók miatt­ ismét átszervezi a Fideszt. „Az egész pártot, az egész szövetséget, az egész szervezetet – beleértve az elnöki stáb munkáját is – egészen más rendszerben, más emberekkel fogják irányítani” – mondta kedvenc rádióműsorában, a Vasárnapi Újságban. A részletekről nem sokat tudni, ám várható, hogy Orbán tovább erősíti pártelnöki és személyes befolyását – két régi harcostárs és rivális nélkül. Ami a személyi változásokat illeti, biztosnak tűnik, hogy Deutsch helyett Szijjártó Péter kerül az elnöki kabinet élére, miközben megőrzi kommunikációs vezetői szerepét is. Azt viszont csak találgatni lehet, ki lesz Áder utódja a parlament alelnöki posztján.

A Jobboldal elhúzódó válsága című cikkében (Kommentár 2007/4) Körösényi András azt írta, hogy „a válság elhúzódásának egyik legfontosabb tünete a Fideszen belüli politikai alternatívák hiá­nya, ehelyett legfeljebb a párton belüli kamarilla­politika létezik. Kamarillapolitikai értelemben latolgatnak különböző forgatókönyveket. A Fidesz (és közvetve az egész jobboldal) politikáját a pártelnök stratégiája határozza meg.” Áder és Deutsch kivonulása ezzel az alternatívahiánnyal függ össze, ugyanakkor személyükhöz találgatások, „kamarilla-forgatókönyvek ” kötődnek.

A fokozottabb várakozások Áder személyéhez kapcsolódtak. Azt a másik oldal sem vitatja, hogy a konfrontatív habitusú Áder különböző poszt­jain meghatározó hatást gyakorolt a Fidesz politikájára az elmúlt két évtizedben. Meglepő módon 2007 nyarán a Népszabadságban jelentette be távozását a magyar belpolitikából. Az interjúban tagadta, hogy ebben közrejátszott volna fél évvel korábbi magyar nemzetbeli megtámadása. A Fidesz parlamenti alelnökét egy új jobboldali párt létrehozásával és vezetésével hozta összefüggésbe a lap álneves szerzője. Áder emiatt több pert indított a Magyar Nemzet ellen, és nyert is. Ugyanakkor már a 2006-os választási vereség után hátrahúzódott, elutasította a felkínált frakcióvezetői posztot, amivel esetleg kiváltotta Orbán nemtetszését. Deutsch Tamáshoz nem fűződtek ilyen várakozások, mégis távozik. Bár 2005 ősze óta ő vezette a Fidesz pártelnöki kabinetjét, s mint ilyen, Orbán egyik legközvetlenebb munkatársa, formális párttisztséget régóta nem viselt. Informális befolyása ugyanakkor mindig jelentős volt, hiszen ahhoz a belső körhöz tartozik, amelynek húsz éve meghatározó a hatása a pártra.

Ezt az informális baráti-vezetői társaságot nevezte Körösényi András az Orbán-kormányt elemezve „hatosfogatnak” , amelybe szerinte beletartozott Orbánon, Áderen és Deutschon kívül Kövér László, Szájer József és Stumpf István. Szájer régóta az EP-ben dolgozik, Stumpf pedig 2002 után elveszítette befolyását, így nyártól az egykori „hatosfogatból” csak Kövér László marad a párt napi vezetésében Orbán társa. Körösényi szerint „a kezdeti hatosfogaton később már más, politikailag fontos személyek is részt vettek”. Ide sorolható – mások mellett – Pokorni Zoltán, Varga Mihály és Várhegyi Attila is. Utóbbiak Stumpffal ellentétben nemcsak kormányzati, hanem párttisztséget is vállaltak, Pokorni pártelnök és frakcióvezető is volt, ma Vargához hasonlóan­ alelnök, a jogerősen is elítélt Várhegyi pedig egykor a pártigazgatói posztot töltötte be, de ma inkább egy másik, a Körösényi által „a miniszterelnök személyéhez kötődő tanácsadóknak” nevezett körhöz sorolható, a tavalyi népszavazási kampányban is tanácsadóként vett részt. Mára ez a társaság is átalakult; a politikai marketinget szállító Wermer Andrásnak nincs már köze a Fideszhez, s bár Simicska Lajos is ugyanezt állítja ritka nyilatkozataiban, Orbán egykori középiskolai, majd kollégiumi társának a legtöbb megfigyelő ma is alapvető befolyásoló szerepet tulajdonít a párt gazdálkodásában.

Az Áderhez köthető „kamarilla-forgatókönyvne k” az is alapot adott, hogy Áder, mint azt a Népszabadságnak elismerte, sokáig ellenezte a párt átszervezését. „Köztudott például, hogy a Fidesz szervezeti átalakításával kapcsolatban voltak komoly vitáink Orbán Viktorral, és ma is hiányolom azt a középszintű pártirányítási struktúrát – a megyei szintűt –, ami korábban megvolt.” Áder éppen abban az időszakban irányította – ügyvezető alelnökként – a Fideszt, amikor a 2002-es választások után Orbán vonult ki, s a pártnak nem volt elnöke sem. Áder motivációiról talán többet árul el Lengyel László Merre tovább, jobboldal? című 2006-os írása. „Meghallgattam Áder történetét a Fideszről és Orbánról: A Fidesz egy igazi magyar törzs, amelynek törzsfőnöke hosszú-hosszú idő óta Orbán Viktor. A törzsfőnök vezetésével a kicsiny törzs igen magasra jutott, uralhatta nemcsak a maga, de más törzsek legelőit is. Ám egyszer a törzsfőnök elvonult, hogy Istennel beszélgessen. Amikor visszatért Istennel való társalkodása után, kiderült, hogy sámánná, táltossá változott. Csakhogy a sámán nem vezetheti a törzset, mert más dolog Istennel beszélni s megint más az embereket vezetni. A törzsnek azóta rosszul megy a dolga. Nagy szükség van sámánra, de törzsfőre is. Most a sámánnak az a szerepe, hogy odalépjen valamelyikünkhöz, vállára tegye a kezét, és azt mondja: te vagy a törzsfő, melletted állok. Amíg nem teszi, addig zavarodottságban fogunk élni.”

Orbán azonban maradt sámán, és nem adta át a törzsfőnökséget sem. A 2002 és 2006 közötti átszervezés és a lehetséges riválisok háttérbe szorítása nem hozta meg a sikert, sőt, a győzelem legnagyobb akadálya valószínűleg a pártelnök személye volt. A 2006-os parlamenti vereség után meginduló erjedést és ezzel egy új vezető választását azonban megakadályozta az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése és a Fidesz önkormányzati választásokon, majd a tavalyi népszavazáson aratott győzelme. Ez azonban inkább csak elfedi a párton belüli innováció hiányát, a megújulási képtelenséget. Mindezen problémák egy ma valószínűnek tetsző 2010-es győzelem után is megmaradnak.

Orbánt tehát a párton belül megbuktatni szinte lehetetlen, s éppen ennek az alternatívahiánynak a felismerése vezethette Ádert és Deutschot arra, hogy az EP-ben folytassák pályafutásukat. Van azonban egyéb lehetőség is: Pokorni Zoltán és Rogán Antal más utat választott. Vélhetően Kósa Lajos példáját követték, amikor kerületi polgármesterséget vállaltak, és bázist, hátországot teremtenek maguknak. Ugyanakkor mindannyian a túlélésre játszanak, hiszen ma még egyiküket sem fogadná el a törzs főnökének. Kérdés persze, melyik út lesz sikeres, a külső vagy a belső „emigráció”, vagy – ami a legvalószínűbb – egyik sem.

Káposztakukac 2009.03.29. 18:27:17

kiváncsi lennék egy fideszen belüli szavazásra orbán viktorról. szerintem 102%-ot kapna.

újmájashurka 2009.03.29. 18:47:11

Uraim.
Irják már le, nekem mint tudatlannak.
Hogy a szadeszben még maradt férfi ?

ghavin 2009.03.29. 18:55:06

@újmájashurka: Biztos megsértődnének ha a férfi jelzővel illetnéd bármelyiküket. Ez beskatulyázás, sovinizmus, szexizmus, meg amúgy sem tehetnek róla...

sprenczl 2009.03.29. 19:02:35

Takarodjanak már el ebből az országból!!!

is 2009.03.29. 19:03:30

nahát! tipikus Mo. ott is 85% elutasítja, hogy a nyugdíjasok vizitdíjat fizessenek, majd rá pár hónapra 85% követeli, hogy a nyugdíjasok ne kapjanak annyit. milyen jó is magyarnak lenni, ugye. nem ér meglepetés, 10 millió hülye (pontosabban annak 85%-a) van.

Flashzee · http://www.flashzene.com 2009.03.29. 19:27:16

Tényleg, most mi fognak kiabálni a "Gyurcsány takarodj!" helyett?

fourgee 2009.03.29. 19:32:44

@Káposztakukac: Meglepődnél a számokon, mert a Fideszen belül létezik - úgy tudom elég komoly - belső ellenzék. Az MSZP-ben azért nem volt már ilyen, mert Gyurcsány mindenkit kib.szott az MSZP-ből, aki veszélyeztethette.

Mindkét pártból vannak ismerőseim, képviselők, inkább letagadom hogy ismerem őket :))))

Káposztakukac 2009.03.29. 19:43:39

@fourgee: úgy tudod elég komoly? érdekes, ebből SEMMI sem látszik. ov a fideszen belül az egyeduralkodó. amit te mondasz gyurcsánnyal kapcsolatosan, az meg ugye az aktuális események fényében önmagában véve is kizárt.

ghavin 2009.03.29. 19:44:48

@fourgee: A Fidesz belső ellenzéke alatt Kósalalit érted? :D Ő szerintem legtöbbször szimplán idiotizmusból képtelen közvetíteni a párt álláspontját a nyilatkozatok és interjúk során. Vagy csak ezt akarja elhitetni, a franc se tudja már.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.03.29. 19:57:58

Lehet, h Bajnaival próbálkoznak pár hónapig, h kevesebb ideje maradjon Orbánnak, de az megint öngól lesz, mert akkor két választást buknak el idén nyáron.

Bár abban is van ráció, h az EP-vel a választók megbüntetik gyurcsányékat, de azután lazítanak a fojtogatásukon... igen ám, de megszorítás lesz, azt harsogják

Péter51 2009.03.29. 20:10:09

Istenem szegény maszoposok,inkább tanuljatok meg számolni.
Orbán már 3 maszopos miniszterelnököt - Horn,Megyesi,Qrcsány - küldött padlóra,plusz még kilőtte Torgyán Józsit is.
Talán jól kellene kormányozni,akkor nem tudna győzni ellenetek.De ti csak mocskolódni tudtok és tudtatok akkor is ,amikor ő volt hatalmon.Piszkos hazugságokkal - 23 millió román stb.támadtátok.Csodálkoztok,hogy visszakaptátok?

Káposztakukac 2009.03.29. 20:33:19

@Péter51: igazad van, OV pedig az ember, aki sosem hazudott...csak időnként "kampányolt".
süti beállítások módosítása