Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Operett-ország

2009.11.16. 16:00 | Proszektura | 79 komment

Címkék: magyar vajda cigány sándor jobbik gárda sajóbábony káli

Sajóbábony már korábban is a médiaérdeklődés középpontjába került. Az még csak hagyján, hogy egy gyilkosság kapcsán az akkori helyi MSZP-s polgármester 2008 januárjában a halálbüntetés visszaállításért folyamodott Szili Katalinhoz. Ami azonban ennél is érdekesebb volt, hogy az említett MSZP-s polgármester meg is jelölte, mely népcsoport miatt lenne szükség eme drasztikus büntetési nem alkalmazására, s általában a Btk. súlyosítására is. Ahogy az index tolmácsolásában akkoriban megfogalmazta: "A gyilkosság után azt várták az itteni emberek, hogy ez a réteg lapítani fog, de nem így lett.” A polgármester kifejtette azt is, hogy "A bejelentés egy bizonyos népréteghez kapcsolódik, de leírni, kimondani senki nem meri, hiszen aki ezt megteszi, megbélyegzik"

Hát igen, azt hiszem mindössze ennyi a különbség a baloldali és a jobboldali rasszizmus között. A baloldali, miután ugye „kimondani senki nem meri”, nehogy megbélyegezzék, hát sunyi módon körülírja ezt a „réteget”, a jobboldali viszont „bátran” nevén nevezi őket. (Lásd a szocialista Veresné és a Fideszes Molnár Oszkár példáját is).

Sajóbábony e hét végén ismét hallatott magáról. Az a bizonyos „népréteg” volt az egyik főszereplő, amelyik most sem lapított, hanem inkább fölháborodott azon, hogy a lakóhelyük közelében egyenruhás gárdisták grasszálnak.

S ebből a felháborodásból aztán, mint tudjuk, az lett ami lett, a tegnapi események lényege nagyjából közismert. Mindenki csak visszaütött.

Nem semmi szituáció lehetett egyébként, amikor a megyei rendőrfőnök - a cigányozó miskolci városi rendőrparancsnok felettese – a hasonszőrű cimborái által országos cigányvajdának megválasztott Kállai Csaba nevű úriemberrel,illetve az önmagát borsodi cigányvajdává kikiáltó Lakatos Attila nevű egyénnel Sajóbábony békéjéről tárgyalt.(Kállai haladt az élén a 2008 nyarán történt siófoki romafelvonulásnak, amelynek célja helyi vállalkozók szerint a parti sétány vendéglátósainak megfélemlítése volt).

A mi derék rendőrségünket úgy tűnik, hidegen hagyják az ilyesfajta anakronizmusok, mint ahogyan a hatályos törvények és bírói ítéletek léte is. Láthatóan egyre kevésbé tudnak mit kezdeni az ilyen helyzetekkel, s ahelyett, hogy az érvényes jogszabályok szerint járnának el, nem létező szervezetekkel és tisztségviselőkkel egyezkednek, bratyizgatnak,látszatcselekvésekbe menekülnek.

Fogadjunk, hogy engem viszont kapásból elzavartak volna, ha mondjuk panyókára vetett sújtásos mentében jelenek meg ott, és magamat Borsod-Abaúj-Zemplén megye főispánjának kiadva akartam volna intézkedni. Netán a Szent-koron tanra hivatkozva próbáltam volna igazságot tenni. (Ah, Hol vagy Magyarok tündöklő Tsillagja!)

Pedig ez sem kevésbé vicces, mint a cigánybűnözés ellen fellépő borsodi vajda szerepét eljátszani, és eközben olyan falrengető okosságokat mondani, miszerint ha a vajdaság rendszere Sajóbábonyban is úgy működne, mint sok más településen az országban, akkor nem történt volna meg ez az eset.

Úgy tűnik, bele kell nyugodnunk, hogy immáron minálunk a hatályos jogszabályokat is felülírva mindenféle vajdák és fantompárt-elnökök tárgyalgathatnak a hatalommal a cigányság nevében, a mások oldalon pedig náci-fizetőpincér keverék egyenruhás gárda-szakaszparancsnokok, „csendőrök” és operett Horthy-katonák járhatnak el a magyar „hazafiak” képviseletében és védelmében.

Egyébként, hogy Sajóbábonyban (is) honnan fúj a szél, és igazából kiknek érdeke a faji zavargások folyamatos kiélezése, abban megoszlanak a vélemények. Vannak, akik szerint a Jobbik szavazóbázisa növekszik ezzel. Ami alighanem igaz is.

Káli Sándor a miskolci szocialista polgármester gondterhelten, összeráncol homlokkal elejtett szavaiból viszont valami egészen másra is lehet következtetni. Szerinte a Parlamentnek és a politikusoknak most nem a választásra, hanem az ország békéjének megteremtésére kell koncentrálniuk.

Elhiszem Káli úr, hogy Ön most minden másra szívesebben koncentrálna, mint a választásokra.

· 6 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr591529518

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Molnár Oszkár rasszista 2009.11.18. 07:20:05

Az a csávó, aki egy demokráciában megengedhetetlen kijelentéseket tesz, a friss hírek szerint újra képvieslő lesz - elég jó eséllyel. És ne legyenek kétségeink a felől, hogy egy nem éppen a belső demokráciájáról híres pártnál ez miként szavazódott meg....

Trackback: Sajóbábony: az Index tanulságlevonása 2009.11.17. 11:08:07

Ez talán még az előző, Hírszerzős csodánál is kiemelkedőbb teljesítmény, nézzük, mit sikerült összehoznia a derék Indexnek a Sajóbábonyi "ezer cigány éjszakájáról" - a cikk végén, azzal a szöveggel, hogy ezt most nagyon komolyan kinyomozták, ...

Trackback: Sajóbábony: a Hírszerző aljas hazugságai 2009.11.16. 20:51:29

A közismerten pártatlan és objektív Hírszerzőnek egy olyan írást sikerült mára kerekítenie a sajóbábonyi eseményekről, amitől a XX. század jeles propagandistái a hajukat letennék elragadtatásukban. Lássuk, milyen is az, amikor jeles fajvédőink tájékozt...

Trackback: Sajóbábony: a Hírszerző aljas hazugságai 2009.11.16. 20:51:29

A közismerten pártatlan és objektív Hírszerzőnek egy olyan írást sikerült mára kerekítenie a sajóbábonyi eseményekről, amitől a XX. század jeles propagandistái a hajukat letennék elragadtatásukban. Lássuk, milyen is az, amikor jeles fajvédőink tájékozt...

Trackback: Hogyan lehetne kifogni a szelet a Jobbik vitorlájából? 2009.11.16. 19:03:43

A nap kommentje "Polgar"-tól: "A rasszista magyarok elleni tiltakozást én úgy kezdeném, hogy a gyűlölt magyarok adóforintjaiból kiutalt segélyt nem venném fel. Ezzel a magyar szélsőjobb első számú cigányellenes érvét megsemmisíteném. A ...

Trackback: Fight 2009.11.16. 17:44:55

Hát eljött ez is. Nem mintha nem lógott volna benne a levegőben már régóta. Sajnos nem az volt kérdés, hogy lesz -e ilyen, csak az, hogy mikor és hol.Hát most, és Sajóbábonyban. Persze ezt a hírt is mindenki a saját szája íze szerint fogja értelmezni, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kispista2 2009.11.16. 17:09:04

Amíg a rendőrség nem jár el a cigányság bűnöző rétegével szemben addig nem lesz megoldás. És a rasszista cigányvezetők is visszafoghatnák magukat, amikor arról beszélnek, hogy "provokáció" miatt vertek szét egy kocsit baltával, mert megijedtek a pincéregyenruháktól.

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2009.11.16. 17:09:18

"hidegen hagyják az ilyesfajta anakronizmusok"

gondolom, antagonizmus

kispista2 2009.11.16. 17:10:59

Azok a cigányok, akik most baltákkal támadtak és megverték pl. az MSZP-s boltost, azok a saját társaikra, a romákra is ugyanúgy rátámadnának bármilyen vita esetén. A cigányjogvédők miért nem ítélik el a csőcselék vérengző cigányokat és védik meg a becsületes romákat?

Baszkurátor 2009.11.16. 17:14:16

Nem az egyenruhától kell félni.

Gremlin (törölt) 2009.11.16. 17:15:18

Az nem kérdés hogy a romákat meg kell fegyelmezni(tisztelet a kivételnek).Ha itt élnek el kell fogadniuk az itteni normákat és tőrvényeket,mint mindenkinek.
De amíg a párezres lopás szabálysértés,a perek évekig húzódnak,és a rendőrség nem tudja kezelni a helyzetet addig itt nem lesz rend.

tölgyes 2009.11.16. 17:18:24

Nem új dolog az, hogy a magyar állam és annak rendőrsége képtelen megvédeni a magyar állampolgárokat (cigányokat és nem cigányokat) az erőszaktól Ezt az erőszakot hol a cigányok hol a nem cigányok követik el ki tudja milyen arányban..A bűnözők tehát bűnöznek, de az állam és annak rendőrsége nem véd.. így az egyszerű köztörvényes ügyek is etnikai jelleget kapnak... Nem lesz könnyű dolga annak aki 8 évi állami demoralizálódás után valamiféle rendet akar itt csinálni.. méghozzá nem is Jobbik módra!

Hix__ · http://hix--.blog.hu 2009.11.16. 17:19:20

Tegnap az volt a baj, hogy a benzinkutas fickó kimondta. Ma az a baj, hogy polgármester meg nem mondta ki.
Segíts nekem kérlek: most akkor ki kell mondani, vagy nem?

Csak hogy tudjam, ha úgy adódik hogy ki kéne mondanom, akkor mit tegyek.

Előre is köszi.

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2009.11.16. 17:20:49

@tölgyes: Minden szavaddal egyetértek. Tökéletes látlelet.

sivatagi n. 2009.11.16. 17:32:08

@tölgyes: "Ezt az erőszakot hol a cigányok hol a nem cigányok követik el ki tudja milyen arányban"

Lehet hogy a polkorrekt idióták miatt nem kerülhet nyilvánosságra számszerű adat, de hogy a cigányok magasan vezetnek erőszakos bűncselekményekben, abban biztos vagyok. Elég csak a napi híreket követni: itt egy cigány késelt, ott három cigány vert agyon egy nyugdíjast, amott két cigány horda esett egymásnak, stb...

tölgyes 2009.11.16. 17:36:22

hix! Nem kell rágondolni és akkor nincs mit kimondani...Bűnözés van, meg bűnözök akik között vannak cigányok és nem cigányok.. Az aki ellop egy csirkét az cigány bűnöző.. NO DE AKKOR HUNVALD ÉS KÉPVISELŐ SEGÍTŐTÁRSAI KICSODÁK?? MICSODÁK??? azon túl, hogy ők nem cigányok...vagy ott voltak a moóri gyilkosok???

Vagyis vannak bűnözők és azokat üldözni kell nemre, fajra való tekintet nélkül. Ne legyen mentsége a tolvajnak az ha magyar, zsidó,cigány.. DE az aki nem bűnöző és szorgalmas ember ne is viseljen semmilyen bélyeget... Én ezt ilyen egyszerűnek látom.. mert mi itt a Földön valamennyien az ŐSSEJTIG VAGYUNK MINDEN ŐS!!!

belekotty 2009.11.16. 17:39:46

A nagylibsi cigavédőket arra kötelezném hogy 1 évig éljenek cigányokkal egy gettóban és ha utána liberálisként jönnek ki, akkor hitelesek lesznek. Amíg budai zöldövezeti liberálisok, addig menjenek a francba!

speki2 2009.11.16. 17:41:43

proszikám ez most nem volt egy rossz post. tudsz te ha akarsz értelmesen és reálisan is megragadni a lényeget, legalábbis a ki nem hagyott részét.. :) :)

egyébként attól mert a hirek nem mondják be, ilyen tömegbalhék rendszeresen vannak ahol magyarok és cigányok verekednek - legutóbb pár hete Csemőben volt, utána egy hétig készenlétben is voltak a helyi rendőrök, ahogy kell. Persze ezt nem hallod a hirekben.

ülünk a bombán és ketyeg, ketyeg... ezért nem vezet sehova a balos szemérmesség, meg "á nincs is ilyen probléma"

tölgyes 2009.11.16. 17:42:14

@sivatagi n.: Kedves sivatagi! Azt azonban Ön is elfogadja, hogy nem az a lényeg, hogy milyen a bőre színe annak, aki Önt meglopja..hanem az, HOGY MEGLOPTÁK ÉS A RENDŐRTŐL HIÁBA KÉR SEGÍTSÉGET...MERT NEM FOG TŐLE SEGÍTSÉGET KAPNI.. MERT NINCS IS KITŐL.. Hiszen a vidéki magyar településekről nem csak a posta, orvosi rendelő, vasút, busz,iskola tűnik(t) el, hanem a rendőr is...Ha mégis ott van, akkor olyan zavar van a fejében, hogy azt se tudja mit kell csinálnia...

Sir Nyű 2009.11.16. 17:46:14

@belekotty: Ezzel minden meg is oldodna, ugye?

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2009.11.16. 17:46:31

@Hix__: Nem az a lényeg, hogy ki hogyan mondja ki, hanem, hogy mit mond ki.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.11.16. 17:54:21

@belekotty: Könyörgöm, erről a hamis sztereotípiáról gyertek már le! Miért gondoljátok, hogy aki nem akar erőszakot és megkülönböztetést, az rögtön liberális jogvédő? Egyáltalán: utánanéztél már annak, hogy a budai zöldövezetek általában melyik oldalra szavaznak? Hát nem nagyon nem a liberálisokra...

Legalább belvárosit írnátok, annak talán lenne némi alapja, de azok meg bizony állhatnak napi kapcsolatban a cigánysággal, szóval az se ülne igazán.

RobN 2009.11.16. 18:02:18

A torokfájás az valaminek a tünete kedves Proszektúra.Ha tetszik a Jobbik is valaminek a tünete.Nem a tünetet kell megszüntetni hanem a kiváltó okot kéne megfelelően kezelni és megszűnhetne a tünet.
"Hát igen, azt hiszem mindössze ennyi a különbség a baloldali és a jobboldali rasszizmus között"
Jé ilyen is van,hogy ti miket ki nem találtok!

Etniez 2009.11.16. 18:05:45

Kivételesen jó írás, Proszi. Kezded összeszedni magad.

A helyzet kezd kezelhetetlenné válni, nem lenne hülyeség bevezetni újra a csendőrséget, kibővített jogokkal. (persze megfelelően kiválogatott és kiképzett embereket kellene oda tenni).
Nem kell félni a csendőrségtől, Olaszországban is van (Franciáknál is?)

snakekiller23 2009.11.16. 18:07:51

@Proszektura:

A kényelmetlen igazságot? Nem következik ebből semmiféle csúnya faji dolog; kulturális, szociológiai viszont igen. Azt gondolom nem tagadod, hogy a cigányok többsége egy sajátos, többé-kevésbé zárt közeget alkot a magyar társadalmon belül (is).

@Fedor:

Na ja, Budapest egyes közterei is elegendő élettapasztalathoz segítenek hozzá ilyen téren. A lakótelepekről már nem is beszélek...

joszip 2009.11.16. 18:12:42

Szerintem meg van cigánybűnözés. Amikor az egyik cigány azt mondja, hogy "gyertek mert meg akarnak minket ölni, öljük meg őket előbb", akkor bizton számíthat az összes másikra, legyenek százan vagy ezren. Az is cigánybűnözés, hogy "a magyarok utálnak minket, nem szégyen tőlük lopni, hanem hőstett"
Ezzel a cigányok is tisztában vannak, és ez nem faji, hanem társadalmi jelenség. Aki mindebből faju kérdést kreál, az a megoldás ellen van. Mindaddig, amíg nem előtte villan a kés vagy tűnik el a mobiltelefon.

joszip 2009.11.16. 18:14:55

Nem faju, hanem faji. És függetlenül attól van a megoldás ellen, és csak a saját elméletét szajkózza, hogy melyik oldalról közelíti meg ("az összes cigány bűnöző" vs "nincs cigánybűnözés csak rasszista magyar")

Elektro (törölt) 2009.11.16. 18:22:04

@tölgyes: az a nem mindegy, hogy elsikkaszt valaki valamit, vagy az utcán szétverik a fejedet és úgy veszik el a holmidat...

sidorovich 2009.11.16. 18:26:12

@Proszektura:

Kár, hogy a gúnyolódásnál többre neked se futotta. Persze mi is várható az okos, pesti méltóságos uraktól.

Viktus 2009.11.16. 18:37:24

"Herr SturmLiberator

Valóban tele van beképzelt holdkórosokkal a Dzsobbik vezetés, de itt másról van szó: a nagyon is létező tudjukmilyen deviancia röpíti magasba a turbószittyákat. Ha a puszta élet és vagyonbiztonság a tét, akkor akár a leszbikus eszkimók kommandóját is megszavaznád. Mert a józan, okos és hiteles elit szarik beléd..."

Az MSZP elvesztette a nagy bástyáit azt hiszik, ha még a cigányokat plusszban ráuszítja a népekre azok visszatérnek a Jobbiktól? Rendet meg véletlenül sem akarnak a szockáék aztán csodálkoznak, hogy a vidéki népek inkább a gárdásdikban bíznak.

BoldogJózsi 2009.11.16. 18:45:41

@Elektro: TÖLGYESNEK IGAZA VANN !!!!!! ,??

a magyarok rohatt nácik akik gázosba akarrják a romákat !!!!űű

Azér mer elopott 2 répát már kirekessztik a raszista csöcsellék !!!!!!!!!!!!!!! ?

Demokráciába ijen nincss!!!!!!!!!

Dögöjjenek a nácik magyarok !!!!!!!!!!!! ,, ??

Drang 2009.11.16. 18:48:30

„S ebből a felháborodásból aztán, mint tudjuk, az lett ami lett, a tegnapi események lényege nagyjából közismert. Mindenki csak visszaütött.”
Hát nem. Egy horda felfegyverkezett cigány rátámadt néhány magyarra, mert nem volt szimpatikus számukra a nyíltan vállalt politikai meggyőződésük. Ők pedig nem ütöttek vissza, habár az életüket csak a szerencse mentette meg.
Ez nem éppen garázdaságnak, hanem emberölés kísérletének tűnik, abból is több minősítő körülménnyel megspékelve.
Kíváncsi lennék, mit tenne a dicső rendőrségünk, meg hogyan reagálna a sok jogvédő, ha mondjuk gárdisták akarnának megakadályozni egy maszop-fórumot, vagy pláne nekiállnának szétverni az arra érkezőket.

Viktus 2009.11.16. 18:48:39

@BoldogJózsi:

"A rasszista magyarok elleni tiltakozást én úgy kezdeném, hogy a gyűlölt magyarok adóforintjaiból kiutalt segélyt nem venném fel. Ezzel a magyar szélsőjobb első számú cigányellenes érvét megsemmisíteném. A cigány vezetők helyében az offenzívát ezzel nem is állítanám le: tovább aláznám a Jobbikot azzal, hogy elmennék dolgozni, de legalább rendben tartanám a portámat, kertemet. Nem tartanék kapcsolatot bűnözőkkel, ha bűncselekmény jutna tudomásomra, a hatályos törvényeknek megfelelően járnék el.

A gyereket hétfőtől péntekig felkelteném, hogy el ne késsenek az iskolából (nem nagy áldozat, hiszen nekem is dolgozni kell mennem). Mobiltelefont nem, de reggelit adnék nekik. Ha rosszul tanulnak, szigorúan, de nem ököllel, számon kérném a tanárt, hogy hogyan lehetséges ez, amikor minden este két óra megy el otthon a házi feladatok elkészítésére. Elküldeném a fenébe a korrupt roma vezetőket, hogy legalább ebben túl is tegyek a magyarokon.

Ha így lenne, a Jobbik nem a "második erő", hanem MIÉP#2, azaz egy vicc lenne. Sajnos nem így van."

vastagbor.blog.hu :)

2 kezű mester 2009.11.16. 18:54:07

Az MSZP elvesztette a nagy bástyáit azt hiszik, ha még a cigányokat plusszban ráuszítja a népekre azok visszatérnek a Jobbiktól? Rendet meg véletlenül sem akarnak a szockáék aztán csodálkoznak, hogy a vidéki népek inkább a gárdásdikban bíznak.

Viktus !!
Figyelj csak egy picikét,ha majd a kátrányok téged támadnak meg ,késsel vagy a fejedet szét akarják rúgni kihez mész rinyálni?? rendőrséghez? höhö, mehetsz vazze ,garázdaság baltával rádtámadni.....gondolkozz el ezen,van valaki(k) ahova fordulnál esetleg ,te szuperman :D

Elektro (törölt) 2009.11.16. 18:57:37

@BoldogJózsi: Igényes a helyesírásod. Madarat tolláról, embert (?) irományáról... Boldog Józsit Sajóbábonyba!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.11.16. 18:58:58

@Fedor:
"Miért gondoljátok, hogy aki nem akar erőszakot és megkülönböztetést, az rögtön liberális jogvédő?"

A cigányság, ahogy sokan megállapították, sokkal kevésbé individualizált társadalom, mint a magyar.
Nem a náci blogok állapították meg, hanem a HVG cikksorozata, amit nehéz volna szélsőjobbos elfogultsággal vádolni.
Ez adja a megkülönböztetést.

Ha valaki elkövet valami bűnt, és nem kapja meg a büntetését, akkor a természetes igazságérzet bosszúért kiált, lásd a lámpavasazást a Vastagbőrön a fehérbűnözők számára, vagy a cigányokat nem szolgálunk ki táblákat, illetve az árammal védett kerteket.
Az is fontos, hogy a korrupcióba nem halsz bele, a bicskázásba igen, és a cigányok, mint azt ismét a HVG-ben is olvashatjuk, az erőszakos bűncselekményekben jeleskednek.
Ez adja az erőszakot.

Pedig én szeretek liberális jogvédő lenni. Már persze azokkal szemben, akik elfogadnak bizonyos alapvető normákat. Pl. hogy kötelességek is vannak, nemcsak jogok, meg hogy ne tégy mással olyat, amit magadnak nem szeretnél.

Filipposz 2009.11.16. 19:03:04

@Viktus: Viki! Azért remélem sikerült felfedzni Józsi beszólásában a (nem túl bonyolult) iróniát?

Félkupica_Fehér_Főnök 2009.11.16. 19:03:26

@Etniez: Azt mesélje el nekem végre valaki, hogy mi újat adna a csendőrség? Egyfajta rendfenntartó szerepet kapna, ez eddig oké. Ellenben a magyar rendőrség alul-finanszírozásából és képzetlenségéből, no és persze politikai irányításából adódó gondokat miért oldana meg egy új néven futó alulfinanszírozott és képzetlen, politikai akaratot képviselő csoport?

Ennyi erővel a polgárőrséget is lehetne futtatni, lehetne nekik plusz jogokat adni. A csendőrségre kidobott pénzek helyett pedig a rendőröket kellene felszerelni, oktatni és felduzzasztani az állományt a szükséges létszámra.

Miért jobb, ha egy korlátozott jogokkal ellátott szervezetet preferálunk a rendőrökkel szemben? Ha pedig közel azonos jogokat adunk nekik, akkor meg mi a különbség a kettő között, a nevük?

Szóval, mi újat hozna a csendőrség, amit ne lehetne integrálni olcsóbban, szakszerűbben a már létező, tapasztalt szervezeteknél?

Nekem ez az egész egy hangzatos semminek tűnik, de segítsetek ki :o)

Franky4fingers 2009.11.16. 19:06:40

Az a "jópofa" ebben a Sajóbábonyi sztoriban, hogy ilyen balhé hetente egy-kettő van az országban. (Értsd: A cigányok valamilyen vélt vagy valós sérelemért csoportosan vesznek elégtételt) Ha valami, hát akkor ez cigánybűnözés.

A szomorú az az, hogy ezek az esetek addig nem hírértékűek, amíg a Gárda révén nem lehet politikai köpködéssé alakítani.

Egyvalamivel nem számolt senki, mégpedig azzal, hogy a vidéki emberek pontosan tisztában vannak a cigányok viselkedésével (és a cigánybűnözéssel) ezzel csak a Jobbik támogatottsága nőtt.

joszip 2009.11.16. 19:07:11

Szerintem a csendőrség jelen állapotában önkéntesekből állna, vagyis nem kerülne az államnak semmibe. Amennyiben később ugyanezt pénzért tennék, értelmét vesztené természetesen. Hisz arra ott a rendőrség.

2 kezű mester 2009.11.16. 19:09:14

@Félkupica_Fehér_Főnök:

Elmondjam? A csendőr az odacsap és rendet rak(ott)..a mostani rendőr? hmmm

Franky4fingers 2009.11.16. 19:11:01

@Félkupica_Fehér_Főnök:

Nyilván nem a csendőrségről van szó. Arról van szó (és a politikai közbeszédben ezt valamilyen összefoglaló névvel illetni kell) Arról szól a sztori, hogy amikor a cigányok (igen igen, jellemző bűnelkövetési mód) ellopják az almát Józsibácsitól, de úgy hogy letördösik az ágakat, hogy még 5 évig ne teremjen, akkor legyen egy rendőrség (csendőrség, haditengerészet, ufóezred akárki) aki ezzel érdemben foglalkozik.

Például egy ilyen mutatványért, villámgyors eljárás után, megvonják a segélyt az elkövetőktől.LEnne visszatartó ereje? Lenne.

Félkupica_Fehér_Főnök 2009.11.16. 19:14:05

@Elektro: Szerintem nem olvastad el rendesen.

"Ne legyen mentsége a tolvajnak az ha magyar, zsidó,cigány.."

Ha ez a félmondat (és az összes következménye) érvényes lenne Magyarországon, akkor most nem lenne miről beszélnünk. Nem a cigányokat védte, hanem a helyzethez elvezető politikai szemétséget kritizálta.

RobN 2009.11.16. 19:30:38

Annyira tetszik amikor a politikai erőkhöz hű "civilek" magyarázzák bonyolult matematikai képletekkel illusztrálva, hogy kedvenc pártjuk hol hibázott(persze csak is a másik oldal miatt)és szerintük milyen nagyívű forradalmi lépéseket fognak majd holnap elkezdeni (talán).
Ebben a légüres térben szinte bármi tud terjedni.
Úgy látom sok embernek nincs fogalma,hogy mi történik a való világban.

Félkupica_Fehér_Főnök 2009.11.16. 19:33:16

@atitkos: És ha most az mszp alatt is létezett volna csendőrség, akkor az mit csinált volna az elmúlt nyolc évben? Ugyan azt, mint a mostani rendőrség, ez nem érv.

@Franky4fingers: Egyetértünk! A kis falvakban (főleg ott) keményen meg kell torolni a bűnöző életmódot. Tökéletesen értem, hogy Budapesten a parlamentben netezgető politikus hiába mondja azt, hogy egy pár száz forintos lopás nem bűn, amikor a 20 ezer forintból élő károsultnak az lett volna a másnapi reggelije (ebédje, vacsorája).

Ettől még nem látom be, hogy mi szükség lenne csendőrségre, amikor nem a csendőrség oldaná meg ezeket a dolgokat, hanem kizárólag a törvényhozás és az, hogy az uralkodó hatalom milyen eszközöket bocsájt a rendfenntartók kezébe.
Tökéletesen mindegy, hogy ezt a rendfenntartó erőt hogyan nevezzük, mert krvára nem a név miatt fognak javulni a bűnügyi statisztikák. Én csak azért kérdeztem rá a dologra, mert mindenhol kifejezetten a csendőrségről szólnak a fanfárok, mikor ez csak egy név, a hozzá társuló eszközökről (ami a lényeg lenne) nem esik szó.

Visszatérve atitkos-hoz: Miért nem az a megoldás, hogy az intézkedő rendőrnek jogot adunk arra, hogy lekeverjen egy kurva nagy pofont a tetten ért uborkatolvajnak?

A csendőrség után az a következő lépés, hogy létrehozunk egy szervezetet, ami kalodába zárhatja majd a korrupt politikusokat, meg egy harmadikat, ami kasztrálhatja a pedofilokat? Rendőrségi reform kell, ez alap, de még egyszer kérdezem: Mi újat hozna egy hangzatos szervezet, aminek semmi értelme nem lenne, ha a rendőrség normálisan működne?

sidorovich 2009.11.16. 19:39:20

@Félkupica_Fehér_Főnök:

Szerintem a csendőrséget üdvözítők alapjában véve a csendőrség módszereit üdvözítik. Pl. a híres "csendőrpofont" amit én szerintem is ki lehetne próbálni, pont ezeknél a kis értékű lopásoknál.

Darkhorse 2009.11.16. 19:47:15

Na várjunk csak! Van itt egy jogszerűen működő párt (ha tetszik, ha nem sajna ez így van) amely valamilyen rendezvényt tart egy vidéki kisvárosban. Erre az ezzel a párttal nem szimpatizáló kátrányosan halmozott technikai csoport feljogosítva érzi magát, hogy saját kezébe vegye mind a törvényhozói, mind a végrehajtói hatalmat és már-már szokásának megfelelően elinduljon lincselni.
Ez már eddig is „gyönyörű” de a java csak most jön, az országunk rendjének éber és derék őrei elkezdenek holmi vajdákkal, önjelölt etnikai politikusokkal tárgyalni. (Ennek cirka annyi hatása lesz mind ha Budaházy urat és sámánjait a TV székház ostrománál meghívták volna egy közeli kávéházba, hogy egy jó forró tea mellett rendezzék nézeteltéréseiket)
Egy kicsit össze vannak zavarodva a dolgok nemzeti ünnep alkalmából tartott politikai rendezvényről hazafelé ballagó fegyvertelen polgárokat lehet gumibotozni, gázosítani, stb, baltával rohangászó, kocsikat törő zúzó, boltos nénit pofozgató csőcseléket nem. Azokkal tárgyalni kell! Vajdákkal, ilyen-olyan kisebbségi önkormányzati vezetőkkel (már amelyik még nem ül sikkasztásér, csalásér, lányok futtatásáért, befolyással üzérkedésért) és még ki tudja kivel! Ez kérem látszatintézkedés. Egy gyáva rendőrségé aki mögött egy gyáva kormány áll. Na a tótok azok megoldották, amikor náluk lázadtak végig vertek mindenkit gumibotokkal és azóta kuss van. (de végig verték a szélsőjobbosokat is ha kellett)
És hogy mi a megoldás, azt nem árulom el ugyanúgy mint a fidesz se nehogy a kormány lenyúlja a csodálatos programját. Azért kíváncsi leszek, hogy oldja meg Viktor a rendrakást, ugyanis kijelentette: „ez lesz a legkönnyebb, meg lesz 3-4 hónap alatt”
Á, bohóc ez mind mi meg ülünk egy cirkuszban és lesünk mint hal a szatyorban.

Crile Fisher (törölt) · http://crilefisher.blog.hu/ 2009.11.16. 19:49:24

"Mindenki csak visszaütött."

Igen? Miért, mindkét oldalról volt atrocitás?

"Hát igen, azt hiszem mindössze ennyi a különbség a baloldali és a jobboldali rasszizmus között"

Ha egy faluban naponta lopkodnak el mindent, ami mozdítható, és ezt a tevékenységet mindig a cigány kisebbség végzi, ennek kapcsán pedig azt mondja a település vezetője, hogy "a cigányok lopnak", az nem rasszizmus, hanem tényközlés.

"hanem inkább fölháborodott azon"

Milyen szép eufemizmus a csoportosan, felfegyverkezve, több személy ellen elkövetett gyilkossági kísérletre.

Abban egyet értünk, hogy a rendőrség teljesen alkalmatlan.
Az ispános ötlet tetszik, ki kellene próbálni, én nem vagyok benne biztos, hogy elzavarnának.

"Egyébként, hogy Sajóbábonyban (is) honnan fúj a szél, és igazából kiknek érdeke a faji zavargások folyamatos kiélezése, abban megoszlanak a vélemények. Vannak, akik szerint a Jobbik szavazóbázisa növekszik ezzel. Ami alighanem igaz is."

Jah, a lakossági fórumot nyilván azért rendezték, hogy utána baltával és szamurájkarddal kidekorált népfelkelők elől kelljen menteni az életüket. Csakis ez lehetett.

peca1000 2009.11.16. 19:56:22

Én csak azt látom, hogy Hitler nem volt hülyegyerek. Csak túl nagy területen akart uralkodni.

Viktus 2009.11.16. 19:57:00

@atitkos:

Látom téged nem az eszedért szeretnek nem nagyon sikerült feldolgozni az információt. Bár az pozitív, hogy az olvasás képességével rendelkezel.

Viktus 2009.11.16. 19:57:55

@Filipposz:

Remélem a válasz sem haladta meg a képességeidet.

fubu05 2009.11.16. 19:58:12

Igaz nem a történethez tartózik
Sajnos megtörtént:

Elhallgatott jelen: több száz cigány támadta meg a rendőrkapitányságot

Úgy három héttel ezelőtt egy éjjel több száz cigány megtámadta a
Nagykátai Rendőrkapitányságot.

Az előzmény az volt, hogy az egyik járőr az utcán megvert, majd
előállított egy cigánygyereket. Ezután cigányok nekirontottak a
kapitányság ajtajának, be akarták...tovább» törni, azért, hogy Darázs József
rendőrt, aki előállította a cigánygyereket meglincselje . Bent csupán
három rendőr tartózkodott. A háromszáz méterre lakó rendőrkapitány
Zajacz Ágnes aki korábban még az év rendőre is volt, és a bűnügyi
vezető Veres Ferenc nem mertek bemenni a kapitányságra megvédeni
kollégáikat.

Az őrjöngő cigányok azt üvöltözték, hogy kinyírják a járőrt. A bent
rekedt rendőrök a készenléti rendőrségtől, a Pest Megyei
Főkapitányságtól könyörögtek segítségért. Jelenleg a Pestvidéki
Nyomozó ügyészség folytat vizsgálatot az ügyben.

Azért írtam önnek, mert sehol nem jelent meg híradás az eseményről,
megpróbálják eltitkolni, hogy a gyáva kapitány, aki mint mondtam
csupán 300 méterre lakik a kapitányságtól, és a
gyáva bűnügyi vezető megtarthassa székét.

Az esemény megtörtént, arról közvetlenül a megtámadott kapitányság
akkor szolgálatban lévő ügyeletesétől értesültem, aki 20 évig kollégám
volt.

Az ügyben részt vevő rendőröket is meg tudom nevezni.

Kérem, tegye lehetővé, hogy az esemény nyilvánosságra kerüljön! Azért
az nem mindennapos, hogy több száz cigány be akar törni egy
kapitányságra, hogy ott rendőrt lincseljenek!

Tisztelettel:

Bánfalvi Zorán ny.r.ftzls.

Küldjétek szét mindenkinek! Azért is tudja meg mindenki, hogy mi
folyik ebben az országban!

peca1000 2009.11.16. 20:03:21

@fubu05: És az a legszomorúbb, hogy bűntetést helyeztek kilátásba annak a rendőrnek, aki ezt az egészet nyílvánosságra hozta.
A rendőri vezetést lecserélni, és a törvényeket módosítani. Amerikában már rég kinyírták volna ezt a csőcseléket a rendőrök. Ott megtehetik, itt nem. Szégyen !!!

Félkupica_Fehér_Főnök 2009.11.16. 20:04:17

@sidorovich: Ha ez benne lenne a jobbik kampányában, akkor egyrészt lenne értelme annak, amiről beszélnek, csak éppen ezek után a csendőrségnek meg már pont nem lenne értelme, mert a rendőr ezt ugyanúgy megoldaná. :o)

@Darkhorse: Hát pedig a fidesztől pont nem áll távol ez a gumibotos rendrakás. Azzal a felkiáltással, hogy a "mi általunk irányított országban nincs helye szélsőségeseknek", ők megcsinálták azt, hogy szétvertek egy zártkörű neonáci rendezvényt. Nincsenek illúzióim, a jobbikból is simán kinézem ugyanezt, csak a miheztartás végett írtam ide.

De ne érts félre, a rettegésben élő falvakban ezt a fajta elbánást én is sokkal inkább preferálom, mint a kétes hírű vajdákkal való tárgyalgatásokat. Egy erőszakra hajlamos, bűnöző életmódot folytató emberrel (csoporttal) szemben én sem tudok más, hatékony módszert elképzelni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.11.16. 20:11:32

@peetmaster: "A cigányság, ahogy sokan megállapították, sokkal kevésbé individualizált társadalom, mint a magyar.
Nem a náci blogok állapították meg, hanem a HVG cikksorozata, amit nehéz volna szélsőjobbos elfogultsággal vádolni.
Ez adja a megkülönböztetést."

Tehát ezért kell kitiltani őket mindenhonnan, ezért kell megfélemlíteni őket, ezért kell bűnösnek tekinteni mindegyiküket.

Értem.

"Ha valaki elkövet valami bűnt, és nem kapja meg a büntetését, akkor a természetes igazságérzet bosszúért kiált"

Hol olvastál te bárkitől is olyat, hogy a konkrét bűnelkövetők ne bűnhődjenek?

Darkhorse 2009.11.16. 20:12:14

Tulajdonképpen ezzel a pofozkodós, csendőrös bulival majdhogynem egyet lehet érteni, csak az a baj, hogy a pofozkodós ezáltal olyanná válna mint a lincselős csürhe.
Ezt csak úgy lehet feloldani, ha három csendőrszerű lény járőrözik együtt. Az egyik megfogja, a másik megmondja, hogy az adott lopásért hány pofon jár a harmadik pedig felpofozza. Így el lehet különíteni a főbb hatalmi ágakat. Na milyen ötlet? Mehetek igazságügy miniszternek egy jobbik kabinetbe?

Viktus 2009.11.16. 20:17:39

@Fedor:

Nem ezért, de kapitalizmus van alapvetően, ha v.ki megakar élni a piacon alkalmazkodni kell a piachoz. Üzemeltetnél egy dizsit te is kitíltanád, ha tudnád szegény Lakatos Csabikát is hiába rendes-tanult, ha előtte Kolompár Romeo meg a falkája összeverné a vendégköröd nem fizetne, és elriasztaná a többi vendéget. Nehéz kiszűrni, hogy szegény Lakatos Csabika tényleg szórakozni megy e. Ez ilyen egyszerű.

Kettőn áll a vásár. Szép dolog elvárni a magyar vállalkozástól, hogy éhen pusztuljon csak akkor v.mivel kompenzálni kellene.

Darkhorse 2009.11.16. 20:19:32

@peca1000: te viszont hülye vagy nem is kicsi.

Félkupica_Fehér_Főnök 2009.11.16. 20:23:14

@peca1000: Ja, ámerikában sok helyen akkor is jogosan agyonlőhetnek a rend éber őrei, ha egy közúti igazoltatásnál minden hátsó szándék nélkül megpróbálsz kiszállni az autódból. (Európában ez sokszor kifejezetten udvarias gesztusnak tűnik a rendőrök szemében.) De az újhazában már az is emberölési kísérlet, ha szintén igazoltatáskor leveszed a kezed a kormányról és nem látható helyre nyúlkálsz, azért ez is gáz.

Az idézett esetben elég lett volna kivezényelni néhány napra úgy 100-200 készenlétist, akiknek egy 24 órás kihallgatási, házkutatási, előállítási hullám után nem kellene attól tartaniuk (mert a politika megvédi őket), hogy a ballib média hetekig arról cikkezzen, hogy micsoda rasszista-fasiszta nemzetrontók is ők. Ez az eszköz elég hatékony, gyurácsny fecó is erre esküdött az állami ünnepeken.

Crile Fisher (törölt) · http://crilefisher.blog.hu/ 2009.11.16. 20:24:48

A csendőrségről pár szó:

"Pár szóban elevenítsük fel: miért volt képes a csendőrség kivételes hatásfokú bűnüldözésre?

A legnagyobb erénye egyértelműen az volt, hogy miközben katonai szervezeti körülmények között élte világát, a nép legalsóbb sejtjeiből kinőve, helyi szinten volt képes azonnali válaszreakciókra. Ez óriási előnyt nyújtott a mai rendőrséggel szemben, azzal ugyanis pont az a baj, hogy túlzottan központi irányítása miatt parancsuralmi rendszer szerint működik, de fogalma sincs arról, hogy a kis társadalmi közegekben mi történik, így reagálni sem képes. Ezzel szemben az alulról építkező csendőrség képes volt helytállni bárkivel szemben: ha kellett, a betyárokra csapott le, de nem kímélte a kisebbségi bűnözőket sem. Így tehát kordában tudta tartani azokat a csoportokat, amelyek képtelenek voltak beilleszkedni az adott mikrokörnyezetbe. Ez viszont azért volt lehetséges, mert az említett környezet minden rezdülését ismerték, tudták, hol érdemes keresni az eltulajdonított javakat, de a tolvajokat is. Emellett a csendőrök egy nagyon szigorú belső rend szerint éltek, ami garantálta, hogy bár teljes mértékben helyi érdekeket szolgáltak, mégsem váltak lekötelezettjeivé semmilyen erőnek, legyen az országos vagy helyi.

Ez a szigor, ez a rend hiányzik ma a vidék Magyarországáról.

Éppen ezért a Magyar Gárda becsületkódexe kísértetiesen hasonlít a csendőrség parancsolatára – ez nem véletlen. A gárdisták ennek tudatában jelentkeznek a szervezetbe, és ez a hatalmas belső erő teszi lehetővé, hogy külső anyagi támogatók nélkül is képesek legyünk gyors reagálásra, az ország bármelyik pontján, segítve a nélkülözőket, de saját bajtársainkat is. Az sem véletlen, hogy a média hangulatkeltésével ellentétben a megjelenésünkre adott társadalmi, lakossági reakció szinte kivétel nélkül pozitív.
Természetesen akadnak gondjaink is: nehéz kiépíteni egy szakmailag is tökéletesen felkészült vezető réteget, így a gárdisták minőségi képzése halaszthatatlan feladat. Az sem titok, hogy konkrétan mire gondolok: a kiképzésre. Módszertani szinten nagyon jó tankönyveink és központi kiképzési tervünk van, ami nem áll meg az alaki masírozásnál. Egyre több helyen tudunk lőgyakorlatokat szervezni, valamint konkrét védelmi akciókra is felkészülünk. Ebben semmi különös nincs: így zajlik ez számos EU-tagországban, ahol több, a miénkhez hasonló szervezet működik minden probléma nélkül. Fontos tudnunk, hogy a haza védelme nem csak területvédelmi feladatokat jelent. Például Ausztriában és Svájcban a tartalékosok első feladata a saját falujuk vagy városuk megvédése, és csak ezt követően az ország határainak védelme!"

barikad.hu/node/31781

Viktus 2009.11.16. 20:46:32

@Crile Fisher:

Csak pár apróság kimaradt a csendőrség válogatott elitből állt a Magyar Gárda tagjainak min. 90%-a kihullana egy korabeli csendőr toborzáson.

Darkhorse 2009.11.16. 20:54:25

Igen!? Hangzatos meg minden! Érdekfeszítően könnyűnek tűnik, csak az a baj, hogy a könnyen járható utak általában a pokolba vezetnek.
Kíváncsi lennék azonban arra, hogy a jelenlegi állományt alkotó – általad se atomfizikusnak titulált – fusztrált, többnyire látens kisebbrendűségi érzéssel küszködő, alig titkoltan bosszúért lihegő csapatot, hogy lehet megfékezni, ha egyszer úgy igazán elkapná őket a „gépszíj”.
Hogy olyan apróságokról mint törvényi felhatalmazás, jogszerűség már ne is beszéljek.

sidorovich 2009.11.16. 20:57:55

@Félkupica_Fehér_Főnök:

A név szerintem is lényegtelen. Az alkalmazott módszerek viszont nem.

Crile Fisher (törölt) · http://crilefisher.blog.hu/ 2009.11.16. 20:59:06

@Viktus: Én ezzel ugyanúgy tisztában vagyok, ahogyan a Gárda is, de a linket sem véletlenül raktam oda a végére.

"...szükség van a szervezet tevékenységének szélesítésére.

Milyen szempontok mentén?

Az első irányelv szerint a gárdisták mennyiségét tekintve akartuk átlépni a kritikus küszöböt. Ez sikerült, így most már abszolút a minőségre helyeztük a hangsúlyt. Célunk, hogy a már felavatottakból fejlődjön ki egy jól képzett vezető réteg, egy olyan belső mag, amely konkrét védelmi feladatokat is képes ellátni. Csak így érhetünk el szintlépést, és képezhetjük alapját a Vona Gábor által már beharangozott önkormányzati rendőrségnek, más néven csendőrségnek, amit igenis újjá fogunk szervezni!"

A csendőrség a Gárdán belül is külön, kis létszámú alakulatot képez, nem mindenki csendőr. A deklarált cél az, hogy a Gárda a majdan létrehozandó Csendőrség _gerince_ lehessen, nem az, hogy egy-az-egyben átvegyék az egész társaságot.

A többiek pedig ugyanolyan hasznosak tudnak lenni a társadalomnak, egyfajta civil mozgalomként, amelyik kenyeret oszt, gátat épít, vért ad, gyűjt és adakozik, ahogyan most is...

A Gárda életciklusában el fog jönni az a pont, ahol fel kell osztani és világossá kell tenni a feladatköröket, ahol szét kell választani a rendfenntartói tevékenységre alkalmas és a társadalmi munkát végző tagokat. És ez, úgy remélem, igen pozitív hatással lesz rá.

Egyébként néha hajlamos vagyok az alaptalan idealizmusra, de ebben tényleg, khm, hiszek.

Félkupica_Fehér_Főnök 2009.11.16. 20:59:25

@Crile Fisher: Húha! Ezt elolvasva az eddigiekhez képest sokszorosára nőtt a kérdéseim száma. :o)

-A csendőrség hogyan viszonyul a gárdához, ahhoz a gárdához, ami egyértelműen egy (jelenleg még) parlamenten kívüli csoportosulás irányítása alatt áll? A párhuzam tisztán látszik a fenti szövegben, ezért kérdem: A csendőrség a mindenkori kormány alá lenne rendelve, vagy egy 20-30 fős közösség irányítaná?

-A csendőrség és a polgárőrség között mi az alapvető különbség, röviden megfogalmazva úgy 3-10 mondatban?

-A csendőrség alapját a mostani Gárdatagok képeznék?

-Ha a rendőrségtől független szervezetről van szó, akkor mik a csendőri tisztség követelményei? Mi garantálja, hogy egy adott faluban nem az amúgy is rettegett bűnözők sajátítják ki maguknak ezeket az extra jogokat?

-A csendőrség kinek felelne, ki őrködne felette és ki számoltatná el, ha visszaél hatalmával?

Ezt az utolsó kérdést érzem a legfontosabbnak. Mivel nincs olyan ember, aki egy közösség (falu) oszthatatlan bizalmát élvezné, így az irányítás mindenképpen az aktuális parlamenti kormányzópárt kezében kell, hogy legyen. Az államtól független erőket szabadcsapatoknak hívják, és ezt normálisan gondolkodó ember biztosan nem szeretné a környezetében tudni. Viszont, ha ezek az extra-jogokkal ellátott csapatok az állam kezében vannak, akkor gyakorlatilag megint csak ott tartunk, hogy semmiben sem különböznek a rendőrségtől.

Egy falunak lehet saját alulról szerveződő rendőrsége, egy megyének is ugyanígy lehet. Politikai akart, de leginkább kompetencia szükséges hozzá.

Viktus 2009.11.16. 20:59:51

@Darkhorse:

Nem szabadnapos, internetes, dugószobás börtönökkel, hanem pl. Tent City-vel.

vastagbor.blog.hu/2008/07/09/padlofuteses_luxusborton_vagy_tent_city

Crile Fisher (törölt) · http://crilefisher.blog.hu/ 2009.11.16. 21:05:20

@Darkhorse: Mi hangzik ebben könnyűnek? Egy jelenleg nem létező rendfenntartói erő semmiből való felépítése véleményem szerint nem.

"hogy lehet megfékezni, ha egyszer úgy igazán elkapná őket a „gépszíj”."

Ugyanúgy, ahogyan, pélául, nem is tudom, az egyéb rendfenntartó erőket. Katonai bírósággal, szigorú törvényekkel, működési irányelvekkel, szabályokkal és állandó ellenőrzéssel.

"Hogy olyan apróságokról mint törvényi felhatalmazás, jogszerűség már ne is beszéljek."

A törvény nem örök és változtathatatlan, a felhatalmazást _adni_ szokták.

Félkupica_Fehér_Főnök 2009.11.16. 21:14:30

@sidorovich: Mondom én, hogy egyre gondolunk. :o)

Az egész abból indult, hogy megkérdeztem a "csendőr" mibenlétét. Azért kérdeztem, mert a fórumokon és a jobbik kampánybeszédeiben rendszeresen előkerül ez a szó, mint a végső megoldás. (A bűnügyi statisztikák javulásának, az élhetőbb ország megteremtésének egyedüli eszközeként.)

Nekem a jobbik a fekete ló, a zsákbamacska kategória. Sokszor, -mint a csendőrség folyamatos felemlegetésével- nem tudom, hogy mit akarnak mondani, ezért kérdezem a jobbikos kommentelő-társaimat a témával kapcsolatban, mert feltételezem, hogy ők sokkal többet tudnak az elképzelésekről, mint én.

Senki ne vegye ezt kötekedésnek, vagy savazásnak, tényleg érdekel, mert egy kampánybeszédben nincsenek (sokszor nem is lehetnek) benne az egyértelmű szándékok. Nekem már régen nem elég egy politikai erő lelkesedése, a konkrét megoldási tervek érdekelnek.

Crile Fisher (törölt) · http://crilefisher.blog.hu/ 2009.11.16. 21:15:11

@Félkupica_Fehér_Főnök: Megpróbálok legjobb tudásom szerint válaszolni, de jelzem, nem vagyok sem gárdista, sem jobbikos, sem jogász, szóval legjobb esetben is csak közelítő képet tudok adni. :)

- "A csendőrség a mindenkori kormány alá lenne rendelve" - nyilván, mint rendfenntartó erő, azaz a végrehatói hatalom egyik eleme.

- "A csendőrség és a polgárőrség között mi az alapvető különbség" - bővebb jogkörök, jobb felszerelés, állami támogatás, szorosabb ellenőrzés (ami nem egyenlő a Szilárd István által említett túlzottan centralizált, parancselvű szerkezettel), ilyesmi...

- "A csendőrség alapját a mostani Gárdatagok képeznék?" - Egy részük legalábbis, ez a Gárda és a Jobbik elképzelése, ezt mondták el már az első 56 gárdista felavatásakor is, 2007-ben.

- Az utolsó kettőre, fogalmam sincs, de nyilván kidolgozható az a rendszer, ami biztosítja az ellenőrzést és a kellő rugalmasságot, mozgékonyságot egyidőben.Ezt nyilván mind közül a legnehezebb megoldani, de a Gárda sem véletlenül várja tárt karokkal a rendőri, katonai, titkosszolgálai erők tapasztalt "veteránjait", ehhez komoly szakemberi csapat kell.

"Egy falunak lehet saját alulról szerveződő rendőrsége, egy megyének is ugyanígy lehet. Politikai akart, de leginkább kompetencia szükséges hozzá. "

Na de hol van most ilyen? Ami működik is?

Viktus 2009.11.16. 21:19:01

Csendőrséget ma Magyarországon egyedül a készenléti rendőrségre lehetne alapozni.

Darkhorse 2009.11.16. 21:23:23

@Crile Fisher:
Igen ám de ez bennem elég rossz emlékeket ébreszt!

Egy alulról szerveződő erőnek ki ad ilyen felhatalmazást. Milyen bíróságokat, ki által alkotott törvények, irányelveket, szabályokat fogad el? Ki ellenőrizné őket?

sidorovich 2009.11.16. 21:39:05

@Darkhorse:

Valamilyen bizalom megelőlegezésére minden változás során szükség van. Egy ilyen szervezetet mint a rendőrség (vagy csendőrség kinek mi a jó) részben előrelátással és részben sajnos próba-cseresznye alapon lehet csak átszervezni-megreformálni. Ha azt akarod, hogy legyen minden előre lefektetve és kitalálva úgy, hogy később abban semmi hiba ne legyen, akkor kb. azt várod el, hogy mondjuk egy mérnök elsőre tervezzen egy szuperül működő új elveken működő motort.

Vagy marad minden így.

sidorovich 2009.11.16. 21:41:11

...egy mérnök elsőre tervezzen egy új elvek alapján szuperül működő motort. Bocs.

statez 2009.11.16. 21:48:23

A hétvégén már abból is kaptunk kóstolót, hogy mennyire ajánlatos, hogy a pártszimpátiánk is egybeessen a helybeli cigányokéval, különös tekintettel a lakossági fórumokra. Ellenkező esetben a választási kampányok kelléktárába a kopogtatócédulák, az óriásplakátok mellé bevonulnak a balták, a kaszák, és a kapák. Kizárólag a demokrácia nagyobb dicsőségére, és természetesen az antirasszizmus jegyében. Nem kedvelem egyébként a Jobbikot, de nekem egy kibaszott cigány se szabja meg, különösen ne baltával, hogy melyik párt lakossági fórumára járhatok...

Elektro (törölt) 2009.11.16. 22:08:15

@Félkupica_Fehér_Főnök: Te meg azt nem olvastad el, amire én a választ írtam...

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.11.16. 22:12:59

@Fedor:

"Tehát ezért kell kitiltani őket mindenhonnan, ezért kell megfélemlíteni őket, ezért kell bűnösnek tekinteni mindegyiküket."

Tudsz jobbat? Azokat, akik kiemelkednek, a többi nem tekinti cigánynak, azaz rendes embernek. Pedig épp a ki nem emelkedők életmódja nem tartható és nem is tűrhető.

"Hol olvastál te bárkitől is olyat, hogy a konkrét bűnelkövetők ne bűnhődjenek?"

Olyat sehol, csak olyat, hogy a gyakorlatban nem kapják meg. És egy csendőrpofon/áram bírósági eljárás nélkül jobb, mint egy évek múlva érkező szabályos bírósági ítélet.

Darkhorse 2009.11.16. 22:18:04

@sidorovich:
Igen, lehet, hogy igazad van. Talán azért van mert csak alkalmazom a jogot és nem készítem.

Viktus 2009.11.16. 22:45:38

„Eredjetek be a házba, én úgy sem nem tudok aludni. Inkább virrasztok” – hessegeti egy energikus asszony a tizenéves gyerekeket, akik a tűz körül vihognak. Egyikük a moonwalkot gyakorolja a sárban.

index.hu/belfold/2009/11/16/hogyan_lett_majdnem_haboru_sajobabonyban/ cigus mosdatás a távolban meg felsírt egy gyermek :D

TD223 2009.11.16. 22:47:22

"Hát igen, azt hiszem mindössze ennyi a különbség a baloldali és a jobboldali rasszizmus között."

Ja, hát persze, mindenki rasszista, a cigányokkal meg véletlenül sincs semmi probléma. 8.5 millió ember itt félreismeri a cigányokat, véletlenül sem lehet igazuk, csupán rasszisták lehetnek.

Félkupica_Fehér_Főnök 2009.11.16. 22:50:08

@sidorovich: Azért a minimális törvényi hátteret nem olyan nagy dolog kialakítani, Darkhorse pedig nem lépett át ezek feszegetésén.

A marad minden így megfogalmazás szerintem nem helyes. Tisztán látszik, hogy politikai akart mentén cselekszenek a rendőreink, egy kormányváltás után (legyen bármelyik párt az utód) ez így nem maradhat. Pontosabban, politikai akarat mindig is lesz, de az eszközök biztosan változnak.

@Crile Fisher:
Köszönöm a válaszod!

Továbbra sem értem, hogy a rendőrség és a polgárőrség közösen, miért ne tudná kiváltani a csendőrséget. Az egyik egy alulról szerveződő csoport, a másik pedig egy központosított irányítás alatt álló szervezet. Mindkét fél alapvető eleme, hogy csak egymásra épülve tudnak hatékonyan dolgozni, ha ezt a hatékonyságot (ami sokszor nincs meg) növelni tudja a törvényhozás, akkor a csendőrségben tényleg nem látok szükségszerűséget.

Igazából az kezd körvonalazódni bennem, hogy a csendőrség valóban csak egy kampányfogás. A rendőrségi reform (jogkörök, szervezettség - szerveződés, pr és elismertség) szimbóluma, hogy milyen elvek szerint kéne felépülnie egy működőképes rendfenntartó erőnek. Ezzel amúgy nem is lenne bajom, korábban írtam, hogy ennek alapnak kell lennie egy kormányváltás után. Ha kapnék erre valami minimális megerősítést, akkor nem is lovagolnék tovább a témán. (Gondolom erre legkorábban a Jobbik parlamentbe kerülése után lesz sanszom, de úgyis kiderül egyszer.)

"Egy részük legalábbis, ez a Gárda és a Jobbik elképzelése, ezt mondták el már az első 56 gárdista felavatásakor is, 2007-ben."

Ez a fentiek tükrében számomra rendben van, feltéve, ha nem a lojalitás lesz az első számú szempont, hanem egy rendőri / katonai alkalmasságnak megfelelő mentális felmérés az alapja mindennek. - Szigorúan egy független, demokratikus és fogjuk rá: rendpárti ország érdekében történik, a mindenkori kormány alatt.

Nem vagyok szadeszos bérrettegő (köp egy nagyot), de engem a Gárda tudat alatt nem kicsit frusztrál.
Nem azért, mert egy önvédelmi mozgalomnak lett kikiáltva, egy példátlan karhatalmi terrorkodás (2006) után, ez egy természetes reakció.

Nem is azért, mert olyan problémákat vet fel, amit a mai politikában tilos kimondani, ez természetes reakció.

Pusztán azért, mert a Gárda egy jól körülhatárolt (érdek?)csoporthoz köthető. A csoportoknak pedig az az ismérve, hogy ha kezdetben (akár) csak is jó szándékú emberek irányítják, egy idő után, a nagy számok alapján biztos kerül a vezetésbe nem oda való elem. Persze értem (és szimpatikus is) azt az érvelést, hogy ilyen esetben a Gárda felbomlana az alapvető erkölcsi alapjaiból kifolyólag.

Amennyiben viszont a "csendőrség" / reformált rendőrség alapját a minden szempontból alkalmas Gárdatagok adják, kizárólag a mindenkori hatalom, és a demokratikus ország szolgálatára, így már nincs problémám a dologgal.

A kérdés az, hogy ebben az esetben miért van szükség a Gárdára, ha ugyanezek elvek mentén ki lehetne válogatni a megfelelő embereket az új rendőrség / csendőrség állományfeltöltésére akkor, ha a Gárdát létrehozó emberek hatalomra kerülnek? Amikor 10-13 éves gyerekek öltöznek be Gárdistának, akkor ez az érv számomra inogni kezd, bár én nem is merem a rendezőelvet.

Azt muszáj elmondanom, hogy az eddigi cselekedetei alapján nincs ellenérzésem a Gárdával kapcsolatban, egy adott párthoz való kötődése zavar. A legnagyobb különbség itt mutatkozik egy osztrák, vagy egy svájci példával kapcsolatban.

"Na de hol van most ilyen? Ami működik is? "

Hát igen, jó kérdés! :o)
Csak azt tudom mondani rá, amit egyszer már leírtam: egy megfelelő törvényhozás, és egy megfelelő rendőrségi, rendfenntartói szabályozás a megoldás. Korábban írtam, hogy ez politikai akarat és szakmai hozzáértés kérdése. Jelenleg egyik sincs meg - jelenleg talán a politikai akarat hiánya a legnagyobb gond. -

A korábbi megjegyzésemhez visszatérve annyit tudok még hozzátenni, hogy egy egy jól működő csendőrséget - a semmiből - létrehozó szakembergárda szerintem ugyanúgy létre tudna hozni egy jól működő polgárőrséget + rendőrséget.

(Nem a végeredményen vitázunk, pusztán az eszközökön.) :o)

Félkupica_Fehér_Főnök 2009.11.16. 22:57:31

@Elektro: Elolvastam. A Te és az én frusztráltságom a "megélhetési bűnöző" az "elnyomott, kirekesztett kisebbség", az "ártatlan, munkanélküli" dogmágból adódik. Ezt nyomták az emberek fejébe 10+ évig, nem csak a miénkbe, hanem a kisebbség fejébe is, aki ezután jogosnak érzi a bicskázást, a rablást, a pofán verést... Aki ez ellen szót emel, az rasszista, az megvetendő, az ország legalja. Ha ez megszűnne, akkor megszűnne a rendőrök kesztyűs kéz politikája is, és remélhetőleg megszűnne a jelenség maga is.

Félkupica_Fehér_Főnök 2009.11.16. 23:02:54

@Fedor:
"Tehát ezért kell kitiltani őket mindenhonnan, ezért kell megfélemlíteni őket, ezért kell bűnösnek tekinteni mindegyiküket."

Nem ezért, és nem kell(!)!

A kitiltásuk után kemény szankciók járnak, a megfélemlítés a cigányok módszere, a bűnös definíciója pedig a rasszista-fasiszta-kirekesztő szarmagyar. Nem olvasol újságot, bazzeg?
süti beállítások módosítása