Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Biszku bűne

2011.01.27. 14:20 | Proszektura | 154 komment

Szinte valamennyi médium kiemelten közölte a hírt, hogy a Fővárosi Főügyészség szóvivője tájékoztatása szerint Budapesti I. és XII. kerületi Ügyészség vádiratot nyújtott be Biszku Béla ellen a Budai Központi Kerületi Bíróságon

Na végre, megérhettük ezt is, a fülkeforradalom újabb jelentős mérföldkövét: vádat emeltek egy kommunista főbűnös ellen!

Mióta vártunk már erre a pillanatra!

Végre már valaki megbűnhődik amiatt, ami az ötvenhatos megtorlások során történt. A több száz ártatlanul kivégzettért, a több ezer börtönbe zártért, s több százezer hazáját elhagyó menekült miatt.

Aztán persze kezdeti örömmámorunkat lehűtötte az a szóvivői közlés, miszerint a kilencven éves Biszkut nem azért vádolják, hogy mit tett ötvenhatban, hanem a kommunista rendszer bűneinek tagadásáért állítják bíróság elé.

A szóvivő szerint a vádirat lényege az, hogy Biszku Béla egykori belügyminiszter egy 2010. augusztus 4-én közzétett televíziós műsorban nagy nyilvánosság előtt a kommunista rendszer bűneit jelentéktelen színben tüntette fel.

Ez a vád Biszku esetében körülbelül olyan – már elnézést a morbid hasonlatért –, mint ha a gyilkost nem az emberölésért, hanem azért vonnák felelősségre, mert az általa megölt embert utóbb becsmérlő szavakkal illette.

 

A büntető törvénykönyvben, a köznyugalmat sértő bűncselekmények körében található meg egyébként az a tényállás, amely szerint aki nagy nyilvánosság előtt a nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A Duna Tv – Közbeszéd című műsorának inkriminált adását megtekintve megállapítható, hogy ennél hülyébb váddal ritkán illettek valakit hazánkban. Ami azért nagy szó a honi igazságszolgáltatás közismert színvonalának ismeretében.

Mert miket is mondott Biszku ebben az interjúban?

Lényegében nem tett mást, mint próbálta magát mentegetni, szerepét kisebbíteni. Tagadta, hogy ő bármilyen rosszat is cselekedett volna akkor. Kijelentette ugyan, hogy az akkori eseményeket ellenforradalomnak tartotta és tartja, de hozzátette azt is, hogy ami akkor történt, az nemzeti tragédia. „Rettenetesen sajnálok minden embert, akinek az életét elvették. De ennek voltak nemzetközi összefüggései is.” Ötvenhat után egy konszolidációs időszak következett az emberek szerint is. Kéne egy bizottság, hogy a tények alapján elemezze ötvenhat előzményeit, következményeit.

Elmondta azt is, hogy a forradalom után indult eljárásokat nem tekinti koncepciós pereknek, mert azok szerinte elkövetett cselekmények miatt indultak. Az ítéleteket nem tudja minősíteni.

 

A lényege az egész interjúszövegnek, hogy egy a saját akkori magatartását utólag is helyesnek látó vénember kissé szánalmas magyarázkodásának lehettünk tanúi. Ennek a lényege, hogy ő kilencven éves fejjel továbbra is ellenforradalomnak tartja az 1956-os forradalmat, amely egyébként szerinte is a nemzet tragédiája volt, valamint igazságosnak és jogszerűnek tartja a megtorlások idején lefolytatott büntetőeljárásokat, a meghozott halálos ítéleteket.

Vagyis mindebből egyértelmű, hogy Biszku nem úgy általában a kommunizmus bűneit tüntette fel jelentéktelen színben (sőt ugyanebben az interjúban panaszkodott, hogy őt is meghurcolták, megalázták az ötvenes években!), hanem a saját bűneit próbálta negligálni. Egyébként pedig hogyan lehet a nemzeti tragédia kijelentést „jelentéktelen színben feltüntetésnek” tekinteni?

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr812618202

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kétszer három sor 2011.01.27. 22:27:35

A panelház első emeltén nagy dübögés, valaki valamit valamihez (valakihez?) csapkod. A főváros egyik terén nagy embertömeg, zászlók lengnek, valakik valamit skandálnak. Az faluszéli erdőben valami valamit csivitel miközben valahová repül.A panelhá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alamio 2011.01.27. 20:02:20

A balos kommentelők teljes értetlenségét látom ennél a posztnál. Van itt minden, ami terel: fid ss-ezés, Szent Orbán tér, 90 éves öregember (mintha a kor mentené a bűnt), A Kádár rendszer mint meleg akol, ahol nem fagynak meg úgy, mint az imperialista nyugaton... Szerintem beszéljétek meg mit kell mondani, aztán gyertek vissza.
Valamiért mindig nehezebb küzdeni, mint valami ellen. Ez most látszik, hogy sokan amikor nem támadóhelyzetben vannak, nem tudnak mit kezdeni a helyzettel...

zsebatya 2011.01.27. 20:04:12

@salamander: da zu: "II. világháború után hatalmra került inkább baloldali liberális csoportja"... He?! Kire-mira gondolsz? A gőgösen polgári De Gaulle-ra? Adenauerre? Francora? Vagy nálad netán Sztálin és a Keletet ketrecbe záró társai testesítik meg a baloldali liberális eszmét?

zsebatya 2011.01.27. 20:10:42

@soproni1: Nagyfater igen kiemelkedő jogokkal rendelkező úri kocsis és udvarmester volt a Grassalkovich kastélyban. Van egy fénykép a családi albumban, amint az Őfőméltóságú Kormányzó Úr kedves nejét éppen kézzel illeti (felsegíti a cifrakocsi lépcsőjén), s Horthy joviális mosollyal követi az eseményeket. Nos, ebből a nyilván pár perces epizódból az évek során hosszas beszélgetések képződtek a nagyméltóságúval a magyarságról, politikáról, hadi helyzetről, stb. Mert az ellenőrizhetetlen múlt már csak ilyen, egyre színesebb lesz. Biszku pechje, hogy ez azért mégsem vonatkozik teljesen mindenkire.

ben2 2011.01.27. 20:12:48

Egyetértek a címmel. Ez egy hülye vád. Tömeggyilkosságban való bűnrészesség vádjával kellett volna elítélni még 1990-ben.

Alamio 2011.01.27. 20:14:40

@zsebatya: Szerintem az említett úriember a Szovjetúnió, és az USA kétpólusú világrendre, és szembeállására utalt, amelyben az egyik a kommunizmust, a másik pedig a liberális piacgazdaságot akarta kiterjeszteni a világra. (ez az én értelmezésem az irományának).

Kivlov 2011.01.27. 20:19:41

kötelet a féregnek...

zsebatya 2011.01.27. 20:24:53

@Alamio: Lehet. De ha már valaki birtokában van a fogalmazás képességének (ami a felszólamlás alapján vitathatatlan), akkor legalább egy ilyen érvelőhelyen illene célszerűen használni. És ami az USA piacgazdasági törekvéseit illeti, az csak kifelé liberális, lényegét tekintve masszívan portekcionista és depresszív. Mindent a szavazóink (gazdasági) érdekeiért, a távoli EU, meg az összes többi csak piacnak kell. De Európában még ettől sem lett túlsúlyban '45 után a mai értelemben vett liberális politika. Sőt.

soproni1 2011.01.27. 20:27:56

@zsebatya:

Azért nem értek egyet a politikai jellegű kivégzésekkel, mert pár tíz év után hősöket csinál az elitéltekből.

Érdekes, hogy Kádár és Rákosi volt börtönben politikai okok miatt, de aztán csak magasra jutottak. Rákosi művelt, öt nyelven beszélő politikus volt, lobbizott az elcsatolt területekért, Kádár meg inkább a megegyezésben volt érdekelt, nagy sakkjátékosként tartották számon. A 60-as, 70-es években külföldre szökött egykori nyilas szimpatizánsokat csábított haza és békén hagyta őket ( pl. Páger Antal szinész ), hogy a nyugat előtt is tetszelegjen.

fidesz = házmesterek pártja 2011.01.27. 20:29:39

Amikor olvastam a hírt eszembe jutottak az ötvenes évek koncepciós perei. Röhej, hogy szerencsétlen vénemberre semmi mást nem tudtak ráhúzni, hát ezzel basztatják az elvtársak...
Komolyan mondom, egyre szimpatikusabb. Pedig a gengszterváltás előtt nagyon nem szerettem, hogy finoman fogalmazzak.

fidesz = házmesterek pártja 2011.01.27. 20:33:02

@Alamio: az is egy fasság volt, ez viszont gazemberség... Mert ugye olyan náci/nyilas, aki részt vett a II.Világháborúban, ma már kevés van. Viszont olyan, aki el is követte ama "kommunista bűnöket" nagyon is sok. Többségük manapság a fideSS-ben.

zsebatya 2011.01.27. 20:33:23

@soproni1: Egyetértek. És az elszármazottak közül sokan bele is mentek a játékba: mondogatták mindenfelé, hogy ez a Kádár azért mégiscsak faszagyerek.

Kandabula 2011.01.27. 20:35:15

Az nagy baj, ha valaki őszintén vállalja meggyőződését és nem köpi szemen magát? Szerintem B.B. akkor is vállalta volna, ha a rendszerváltás azonnali felelősségre vonással kezdődött volna. De nem azzal kezdődött. Ki tudja, miért... Most elvárható lenne, hogy hazudjon? Jól emlékszem a mondásra: "mindenkinek meg volt a saját 56-ja." Az övé ez volt. Egy beszélgetés során fejtette ki nézeteit, őszintén, akárcsak egy kocsmai beszélgetésen. Nem tudta, hogy ezzel visszaélnek, de ezt is vállalta. Akárcsak a nyilas figurák, akik szintén, folyamatosan vállalják. Ott is volt feljelentés?

soproni1 2011.01.27. 20:36:35

@salamander:
"Fél Európa csendes és elnéző a mocskos és romboló baloldali eszmékkel szemben,"

Nem elnéző, csak most másképp szeretné rávenni az országot, hogy legyen végre jobboldali eszme. Az IMF-en keresztül szeretné elérni, hogy a baloldali lakosság elismerje, hogy a jobboldali tőke mozgatja a világot, nem a baloldali öntudat.
Persze erre a mi válaszunk: hülye tőkések, hülye IMF, hülye gazdagok. Amíg a lakosság 80%-a baloldali eszmét vall, addig csak bandaháború folyik a politikában és gazdaságban.

Véleményterrorista 2011.01.27. 20:39:27

@Alamio:
"A balos kommentelők teljes értetlenségét látom ennél a posztnál. Van itt minden, ami terel: ... Szerintem beszéljétek meg mit kell mondani, aztán gyertek vissza. "

Tudom, nehéz néhányótoknak elhinni, hogy lehet embereknek önálló véleménye is.
Ha ez nem egyezik azzal, amit szívesen látnátok, az csak szoci ármány lehet.
Egészségedre!

soproni1 2011.01.27. 20:39:28

@zsebatya:

Igen, mert megtömték a zsebüket ( akkori viszonyokhoz képest ).

Akinek volt más vaj is a füle mögött, az nem mert hazajönni 1990-ig.
Utána viszont jöttek csőstűl.

Alamio 2011.01.27. 20:41:12

@zsebatya: Meghatározó volt a liberális politika, a Friedman-szemlélet pedig egyenesen uralkodó, egészen napjainkig. Nem kizárólagos (bár a véleményterror erről az oldalról is ugyanúgy jön/jött mint bármely ideológia mellől). Amúgy ezen kívül egyetértek, az USA gazdaságpolitikai modelljével, de a fogyasztás-mammonra építkező gazdasági modellt mindenki onnan vette át, és e miatt (szinglikultusz, vallásellenesség/tüntető ateizmus, anya joga-kontra magzat joga, hippimozgalmak) nagyon vörös posztó, és szitokszó egyben mind a bal, mind a jobboldali radikálisok szemében.
@Atomot az indexre!: Mondj már egyet! Vagy a Mécs-jelentésből indulsz ki? Most éppen ha jól értem- tömeggyilkossággal/56 leverésével vádolsz aktív Fideszes politikust? (vagy milyen kommunista bűnre gondolsz kivel kapcsolatban? Nevesíts pls, nem akarok hülyén meghalni ;-)

puszták éhes vándora 2011.01.27. 20:44:26

@notib: Magyarországon nincs precedensjog!!!!

Véleményterrorista 2011.01.27. 20:46:08

@Kandabula: Tetszik, amit írsz!
Sok embernek nehéz elfogadni ezt.
Könnyebb zsidózni, kötelezni, mert az ingyen van.

Ma, amikor már a kijelentés percében sem igaz, amit Magyarország vezető politikusai mondanak, megvetendő az, aki nem köpi magán keresztül szemen a hallgatóit/hívőit!

Felmerül bennem, hogy míg hatalom volt a B.B. kezében, addig (fiatalt leszámítva) is ilyen tökösen gyűlöltek?

Alamio 2011.01.27. 20:46:22

@Véleményterrorista: Mondod ezt ezzel a nickkel? A Tiedre is! Halkan jegyzem meg, a "néhányótoknak" kitétel pedig csoportosításra utal- azaz ezek szerint úgy véled, a jobboldaliak gondolkodásképtelenek?
És harmadszorra, a kihagyott rész éppen egy felsorolás, ami a különbözőségre utal. Ez nem zavarta meg a fejed, mert kihagytad :-) Ha valóban lenne önálló gondolat odaát, akkor nem ok és cél nélküli fröcsögést kaptam volna.
Végül: Hidd el, majdnem minden önálló gondolatnak örülök.

Véleményterrorista 2011.01.27. 20:47:17

@puszták éhes vándora: Még hogy nincs precedens jog...

Hát majd lesz. Egyéni indítvány és kész!

Alamio 2011.01.27. 20:48:55

@Kandabula: Bármikor tehetsz feljelentést.

okostojgli (törölt) 2011.01.27. 20:50:22

Biszku egy dolgot biztos nem tett: nem tagadta a komcsi bűnöket. Mivel helyeselte.

A komcsi/náci bűnöket tagadni tilos, helyeselni szabad. Agyrém, de ez van.

Véleményterrorista 2011.01.27. 20:51:44

@Alamio:
"azaz ezek szerint úgy véled, a jobboldaliak gondolkodásképtelenek?
....
Ha valóban lenne önálló gondolat odaát"

Nem tagadom tovább: ilyen logikával én még képtelen vagyok vitatkozni! :(

Nem akarlak vérig sérteni, de nem SzíjÁrtó vagy?
Érvelésed igen erősen emlékeztet az ő sokat mondására!

Befejező mondatodra szerényen csak annyit: nem hiszek. Nem tartozom a kétharmadhoz!

AkarkiJ 2011.01.27. 20:52:38

@Alamio:

"Amúgy ezen kívül egyetértek, az USA gazdaságpolitikai modelljével, de a fogyasztás-mammonra építkező gazdasági modellt mindenki onnan vette át, és e miatt (szinglikultusz, vallásellenesség/tüntető ateizmus, anya joga-kontra magzat joga, hippimozgalmak) nagyon vörös posztó, és szitokszó egyben mind a bal, mind a jobboldali radikálisok szemében."

A liberális gazdaságpolitika és világnézetnek szerintem nem sok köze van egymáshoz. Egyébként pedig orbán és matolcsy is beállt a fogyasztás-mammon követők sorába

Alamio 2011.01.27. 20:53:28

@Véleményterrorista: Aki tanult jogot, de legalább sejti, hogy néz ki egy jogszabály, az ilyen baromságot nem ír le.
Magyarországon van precedens, ezt hívják bírói gyakorlatnak. Precedens jog viszont nem lesz, ahhoz csak a komplett bírói gyakorlatot, a Ptk-t, Btk-t, Mt-t, és minden egyéb törvényt kéne átírni/törölni, és a teljes bírói szervezetet átstrukturálni. Alig 10 év törvényhozás, és míg beáll egy ország a precedensekre, az egy emberöltő. Wow! Nagyot hiszel a Fideszről!

Ok nélküli hőbörgéssel sikerült egy újabb árkot ásni? Temesd is be magad...

soproni1 2011.01.27. 20:58:33

@AkarkiJ:

Igaz. A lakosság állt be a fogyasztás-izé sorba. Ezt kell kiszolgálni a politikának.
Próbálná egy politikus azt mondani,hogy " dolgozzatok, spóroljatok, ne fogyasszatok !"

Talán Japánban (30 éve).

Alamio 2011.01.27. 21:05:29

@AkarkiJ: Tényleg nincs sok köze, csak a hype. A miatt, mert egy kormány liberáis gazdaságpolitikát választ (ami jelenleg amúgy elavultnak tűnik) szinte senki nem emeli fel a szavát. Azonban rengeteg magánembert bír irritálni a neoliberális fogyasztó modellje, és ennek minden vadhajtása.

Véleményterrorista 2011.01.27. 21:06:16

Mondom én Péter, hogy ismerős volt az érvelésed!
Letaplózol, majd elmondod ugyanazt. Jövő időben: "Precedens jog viszont nem lesz"

/elnézést kérek tőled, hogy meg merem említeni, de a Legf. Bíróság jogegység határozatait - vagy hogy az izébe híjják-, azt azért teljesen ne hagyd ki a számításból. (ha esetleg a bírói gyakorlatban betöltött súlyáról és szerepéről kívánsz velem intelligensen értekezni/kioktatni, akkor ne tedd!)/

"Nagyot hiszel a Fideszről!"
Én a Fideszről nem nagyot hiszek. Sőt!
Hinni csak a vezérben hiszek. De abban nagyon!

Beléd is, idomulva hozzád köszönök el!
"Temesd is be magad... "

Véleményterrorista 2011.01.27. 21:06:51

Alamio 2011.01.27. 20:53:28

Az előző idecímezve...

zsebatya 2011.01.27. 21:09:29

@Alamio: Bizonyos vonatkozáskban egyetértünk, de a ma szitokszóként használt liberalizmust és Friedman-féle Európa-eszmét talán nem kellene összemosni - az európai összefogás gondolata éppen az amerika háború utáni gazdasági hegemóniájának, vagy éppen kvázi-gyarmatosító törekvéseinek jegyében fogant. (Az EU elődeje ugyebár lényegében egy francia-német bábáskodással született szén-acél egyezség volt.) Ami pedig az általánosított liberalizmust illeti, hát valóban, Hitlerhez képest Adenauer valóban liberális volt, sőt a karót nyelt, zsigereiben konzervatív De Gaulle is.

soproni1 2011.01.27. 21:12:45

Neoliberális fogyasztó a lakosság. Az kit irritál ?
A zsíroshajú antiglobalista is nokiával telefonál, teskóba vásárol, RTLl-t néz.

Az, hogy valaki 120 ezres fizetés mellett vesz 20 év hitelre 10 milliós lakást, autót , plazma tv-t, az nem a neoliberalizmus hibája, hanem a lúzeré. Hozzáteszem, most ez a népréteg tartja túszul az országot.

fidesz = házmesterek pártja 2011.01.27. 21:14:38

@Alamio: nézz utána (én többször nem keresem meg), hány mszmp tag van a fideszben és környékén!

Alamio 2011.01.27. 21:17:38

@Véleményterrorista: Nem hinném, hogy lehetséges értelmes eszmecsere. Úgy csúsztatsz, mint egy egész bobcsapat. Kiemeled a kivétet főszabálynak megint... Ejnye-ejnye.
@zsebatya: Én nem mosom össze; de a világkép miatt, amivé vált, az egész liberalizmust gondosan el fogják ásni egy időre. Azzal a szerencsétlen egybeeséssel egyetemben, hogy a Világgazdasági válság meg éppen a Neoliberális gazdasági modell, és a fogyasztásra ösztönző népszellem (hátország) miatt alakulhatott ki. A hitelből finanszírozás nem működik a végtelenségig. Ezt mi Kádár óta tudjuk (meg Medgyessyék óta), az USA is megtanulhatta mostanra.

Kandabula 2011.01.27. 21:18:16

@Alamio: Igazad van! De ezt 20 évvel ezelőtt kellett volna a mai kormányzó pártnak megtennie. Adatbázisuk remélhetőleg komolyabb, mint az én emlékezetem. Én most már csak sodródom és figyelek. És ugrok a hülyeségekre. Amiket élvezek. Az emberi bornírtság egyszerűen szórakoztat. Én egy Svejk vagyok, körülvéve Dub hadnaggyal és Biegler kadéttal. Néha Schröder ezredesel, de főként Brechtschneider felügyelővel.

Alamio 2011.01.27. 21:22:33

@Kandabula: Hogyne. Akkor kellett volna, akkor viszont a társadalmi igény nem volt meg rá. Vagy legalábbis kisebbségben volt.

kokoro 2011.01.27. 21:22:35

OFF
Látom néhányan megakadtak azon hogy picik a karakterek a cikkben. A böngészőkben az alábbi módszerrel lehet nagyítani az oldalakat.

nagyítás:
CTRL (Control, cmd esetleg) lenyomva tartani és plusz (+) gomb
kicsinyítés:
Ctrl gomb lenyomva tart és minusz (-) gomb

2.módszer:
Ctrl lenyom aztán lehet az egér görgőt tekergetni előre-hátra

soproni1 2011.01.27. 21:23:32

@Alamio:

Miből finanszírozás működik ?

AkarkiJ 2011.01.27. 21:25:17

@soproni1:

"Igaz. A lakosság állt be a fogyasztás-izé sorba. Ezt kell kiszolgálni a politikának. "

A fogyasztás-izé sora fontos, hisz ha az emberek nem vásárolnának, akkor akik dolgoznak és gyártanak, szolgáltatnak, éhen halnának

egy öngerjesztő, le nem állítható folyamat ez - szabályozni kellene megtanulni globálisan

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.01.27. 21:26:03

Hát igen. Ebből is látszik, hogy a gyűlölettörvényt eleve kibaszott nagy hiba volt átnyomnia az előző kormánynak. Egyikkel sem értek egyet. Kibekkelte az öreg, fusson.

Alamio 2011.01.27. 21:32:17

@soproni1: "A hitelből finanszírozás nem működik a végtelenségig."
Ezt írtam.
@Modor Tibi: Felével egyetértek. Semmilyen ilyen törvényt nem támogatok. Viszont a "kibekkelte fusson" elvvel nem bírok azonosulni. "A bűnösök bűnhődjenek!" :-)

KCB 2011.01.27. 21:32:45

Leszarom hogy miért ültetik le, csak kerüljön börtönbe. Esetleg rakhatnák az egykori halálsorra. Persze korára való tekintettel egy percet sem fog rács mögött ülni.

KCB 2011.01.27. 21:33:30

@Modor Tibi: "Kibekkelte az öreg, fusson" Ok, de lehessen rá lőni is, had tudja meg ő is milyen golyó elé kerülni...

soproni1 2011.01.27. 21:33:33

@AkarkiJ:

majd a piac szabályoz. Ha sok benzinre van szükség, akkor drága lesz. A piac okosabb, mint gondoljuk. Mindig azzal volt baj, ha az állam beavatkozik. Az állam ne támogasson fogyasztást pl., engedje a versenyt minden szektorban ! Ezt a válságot ráfogni pár ezer emberre badarság. Azok okozzák folyamatosan, akik nem fizetik ki a kötelezettségeiket.

soproni1 2011.01.27. 21:34:13

@Alamio:

Ha nem hitelből, akkor miből ?

Alamio 2011.01.27. 21:38:25

@soproni1: Kezdem magam hülyén érezni.
Szóval: hitelből nem lehet fogyasztást finanszírozni, mert egy idő után bedől az egész. Vagy mi nem érthető? Segítséget kérek!

bájgúnár 2011.01.27. 21:39:16

Ezek úgy hülyék ahogy vannak!Nincs az a bíró aki kiröhögtetné magát.Ez csak koncepciós per és itélet lenne!Amiellen harcolta fidesz is.Nooormális?

soproni1 2011.01.27. 21:46:40

@Alamio:

Ha hitelből nem lehet fogyasztást finanszírozni, akkor miből lehet másból finanszírozni egy beruházást, nagyobb vásárlást ? Ennél egyszerűbben nem tudom feltenni a kérdést ?

HaCS 2011.01.27. 21:50:25

Ez az egész már megint csak agymosás.

Egyszerűen nem értem, hogy egy törvényt, vagy eljárást ebben az országban, miért mindig az alapján ítélnek meg, hogy ki ellen folyik?
(Egyébként ugyanez volt a véleményem a 98%-os visszamenőleges adüval is.)

Biszku Béla az 56 utáni megtorlások jelentős részéért felelős. Ez tény. Üdvözítő lenne, ha egy bizottság, hatóság, bíróság végre mélyrehatóan kivizsgálná ezt az ügyet, meg az összes többi 56-tal kapcsolatos tényt, a legkisebb részletekre kiterjedően! Ki, mikor, milyen okból, milyen utasításra, milyen kényszer alatt, milyen meggyőződésből, milyen utasításra, esetleg aljas szándékból miket követett el? Egy valóban objektív tanulmányra akár milliárdokat is megérné költeni adóforintjainkból.

De ez a marhaság nem erről szól!
Megkértek egy embert egy televízióműsorban, aki aktív részese volt a dolgoknak, mondja el a véleményét 56-tal kapcsolatban!

Elmondta.

Nem ő akarta hirdetni, nem agitált, megkérdezték(!), és válaszolt. Hazudnia kellett volna?

Vagy még rosszabb:
NEM VÁLLALHATTA A VÉLEMÉNYÉT?!

Jól gondoljátok át ezeket a szavakat, mert ez nem Biszku Béláról szól! Őt el lehet(ne) ítélni nagyon sok bűne miatt, de azért, mert igazat mond, és vállalja a véleményét, ha kérdezik, senkit nem ítélhetünk el!

Egy háborús bűnöst sem.

Alamio 2011.01.27. 21:53:20

@soproni1: Mindent LEHETSÉGES hitelből finanszírozni. Amit viszont sem rövid, sem hosszútávon nem térül meg, az a hitelt veszek fel, és fölélem.
A beruházás ne legyen már fogyasztás - közgazdaságtani rémálmaim lesznek :-/
(próbáltam még egyszerűsíteni)
A "piac mindent leszabályoz" tétel már Keynes-nél megdőlt a Nagy gazdasági világválság alatt. Erre a buszra ne szálljunk megint fel...

Alamio 2011.01.27. 21:59:03

@HaCS: Mélységesen vallom egyik oldalról amit mondasz (még a visszaható hatályról is).
Azt azonban szögezzük le: Biszkunak a tárgyalásán kellene elmondania a véleményét (Ott viszont szabadon). A jelenlegi törvényi szabályozás nonszensz, de ha a Fidesz eltörölné, akkor hirtelen antiszemitává válna. Ezt kerülik el azzal a hozzáállással, hogy hozzácsapták a Holokauszt-tagadás mellé a Kommunista bűnök tagadását is. Ezt persze mindenki látta, aki belegondolt (Sólyom egyik legnagyobb hibájának tartom, hogy ezt a törvényt nem dobta anno vissza).
De tudod mit? Mondok jobbat: ha a tárgyalásán összefüggően elmondja ugyanazt, akkor azért is megbüntethetik.

soproni1 2011.01.27. 22:01:57

"A beruházás ne legyen már fogyasztás "

@Alamio:

Ezért sajnos nem tudok egész pontot adni .

Alap közgazdasági tétel: A világ a kereskedelmi útvonalak mentén fejlődik. Ahol kereskedelem folyik, ott finanszírozás is van.
Én nem tudom, hogy Keyness hol focizik, de szerintem csak mi szeretnénk látni, hogy egykét vérkapitalista eszme megdől.

Én amondó vagyok, csináljuk úgy, ahogy a fejlett nyugat, ne mi adjunk tanácsot nekik, mint a bizonyos szomszéd, aki tanácsokat adott a tehenésznek, hogy miként kell a beteg tehenet meggyógyítani és amikor megdöglött az állat, azt mondta a szomszéd: Pedig még mennyi jó ötletem lett volna !

Alamio 2011.01.27. 22:06:13

@soproni1: Szerintem meg ne úgy csináljunk mint a fejlett nyugat, hanem úgy, ahogy nekünk jó. De ez már nagyon off lesz, vissza Biszkuhoz!

soproni1 2011.01.27. 22:12:43

@Alamio:

Igaz, de akkor járjunk megint Trabival Szocsiba !

Én elviselném ( bár kicsit fájna hibrid után trabi, meg a zalakarosi wellness-t is szeretjük, de a hazáért mindent), de a lakosság mit szólna ?

Biszku említésre sem méltó.

Kandabula 2011.01.27. 22:17:41

@Alamio: nem lett volna társadalmi igény arra, hogy ne szabaduljon el a nyilas eszmék terjedése?

Kandabula 2011.01.27. 22:20:07

@soproni1: jártál Trabival Szocsiba? Most merre jársz?

soproni1 2011.01.27. 22:24:41

Ez költői túlzás volt. @Kandabula:

Most welnessbe járok, hogy rohadjon ki a globalista májam !

Alamio 2011.01.27. 22:31:43

@Kandabula: Nem azt mondtam, hogy örülök neki hogy nem volt - csak azt, hogy nem volt rá társadalmi igény. A többség békés rendszerváltást akart.
Amúgy hol látsz nyilas eszméket? Én az elmúlt 20 évben kb. 2-szer futottam bele élő, nyilas-eszmét valló emberbe. Egyik párttal sem szimpatizáltak a palettáról.
@soproni1: Hát akkor én azt mondtam, hogy azt csináljuk, ami nekünk jó. Neked jó a welnesz, hát csinád.

Bobby Newmark 2011.01.27. 22:36:12

Ez nagyjából az egyetlen dolog, amit szimpatikusnak találok a Jobbik dolgai közül.

Hoztak konkrétan ellenük egy törvényt "a komcsik", aztán visszanyalt a fagyi. Kurvajó. :D

A sok betűméretért rinyáló technikai analfabétának meg elárulnám azt a hatalmas titkot, hogy CTRL+egérgörgő.

potyus 2011.01.27. 23:20:41

@Alamio: Azt írod, az elmúlt 20 évben kb. 2-szer futottál bele élő, nyilas eszmét valló emberbe.
Gratulálok, szerencsés vagy.
Sajna én jó párszor!
Boltom van egy nagy bevásárló házban.
Tavaly a választások előtt pár hónappal tüntetés volt a közelben, jobbikos tüntetés. Gondolom amikor annak vége lett, pár tüntető, (lehettek 6-an, 7-en) egy címeres Magyr zászlóval nagy hangon végig száguldottak az üzletházon, egészen a WC-ig. Mikor elvégezték a dolgukat hasonló nagy hanggal mentek volna kifelé, amikor megjelent a ház biztonsági szolgálata, és tisztes távolságból kísérték őket kifelé, amikor az egyik üzletes, oda szólt a biztonságiaknak, miért nem fegyelmezik meg a hangoskodókat, elvégre ez nem az utca. Ezt meghallották a "tüntetők" és abban a pillanatban neki estek a beszólónak, (szerencsére csak verbálisan, mert ott voltak az őrök és túlerőben), mit ugatsz te szemét zsidó, és most nem írom le a még elhangzottakat, mert azt hiszem mindenki el tudja képzelni a tónust és frázisokat. Bele telt vagy 10 perc míg kitólogatták őket a házból a biztonságiak.
Az utcán pedig a folytatás. Viszont az inkriminált üzletes kirakatára az elkövetkező 2 hétben, kb. 4-szer festettek horogkeresztet és Dávid csillagot ismeretlen kezek.
A történet pikantériája, hogy az üzletes egy teológiát végzett, 6 gyermekes kiugrott pap.

Bizonyára másnak van másfajta élménye e témában.

zeddez 2011.01.27. 23:21:29

@Alf: A SzU-nak pont mi üzentünk hadat.

Rwindx 2011.01.27. 23:22:19

A vád hülyeség ahogy az ítélet is az lesz. Akasztófa lenne a korrekt megoldás azért amit anno tett, de nem azért amit most mondott.

Sword 2011.01.27. 23:22:27

@Alamio: Elnézést, valóban igazad van, tévedtem.
Egyébként tök mindegy kihozta a törvényt, mert a fideszt legalább annyira utálom, mint az mszp-t vagy az szdsz-t és sorolhatnám. Ilyen szempontból egy csónakban eveznek: kiszolgálják a zsidó érdekeket. Nem ragozom tovább, mert csúnya antiszemita leszek, pedig csak látom, amit látok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.01.27. 23:55:21

@zeddez: Te most komolyan azt hiszed zavarja pl Ot a tortenelem?
meggyiozodesem arrol sincs fogalma a nemetek szovetsegesei voltunk
megaKADT A RUSZKIK HAZA-NAL
de ez nam baj
amugy az USA-nak is hadat uzentunk, de ok megalltak nyugatnemetorszagban

Alamio 2011.01.27. 23:59:08

@potyus: Attól hogy valaki zsidózik, cigányozik, esetleg horogkeresztet fest, még nem nyilas. Csak kretén/rasszista/egyéb a listáról. A nyilas mozgalomnak megvan/volt a maga ideológiai háttere is, a hungarizmus- egyszer egy kiselőadás idejére (3 napig) foglalkoztam vele, hogy megértsem. Hát nem túl épelméjű dolog, de kétségkívül létező/létezett.
Ne keverjük a fogalmakat, te széljobbosokkal futottál össze. Esetleg nácikkal, de a legvalószínűbb, hogy rasszista hülyékkel.

Patreides · patreides.blog.hu 2011.01.28. 00:04:46

@durcás: Arra utaltam, hogy olvashatatlanul apró betűvel van szedve a blogbeírás.
Persze aztán rátámaszkodtam a Ctrl-+ -ra, és végül elolvastam.
Mellesleg, kommunista rendszer sehol a világon nem létezett, csak a sci-fi utópiákban.
Ami létezett, és ami magukat kommunistáknak hazudó emberek csináltak, azok sima elnyomó diktatúrák voltak, ahol az igazi vezető funkcionáriusok (magasabb és alacsonyabb szinten egyaránt) a leginkább a maguk hasznára dolgoztak, és álszent szövegeket kántáltak. Ahogyan azt minden akarnok funkci teszi minden rendszerben.
A kivételes fehér hollót meg a többiek mindenhol hamar kitúrják maguk közül.
A kommunista az Jézus volt, azért is feszítették meg. Mert sértette a hatalmasok érdekeit.

Alamio 2011.01.28. 00:10:28

@Patreides: Nem, Jézus nem volt kommunista. Mégis, ez így hogyan? Ghandi is az? Buddha? Esetleg Mohamed? Vagy a vérbeli hippik is kommunisták?
Tényleg érdekelne, hogy a Biblia mely passzusai alapján gondolod ezt.

semminemciki 2011.01.28. 00:44:44

@HaCS: a kommentedet olvasva az elsô benyomás, hogy egy értelmes ember írta. De ha egy értelmes ember írta, akkor hogy a fenébe lehet arról szó Biszku kapcsán, hogy a véleményét vállalta és emiatt gyalulják most le? Ez a szólásszabadság védelme lenne? Mert azt gondolom, hogy a magyar társadalom akkor lesz rendben és élhet igazi demokráciában, amikor egy ilyen ember mint Biszku Béla, nem élheti meg a kilencven évet úgy, hogy nyugodtan jár bevásárolni a boltba és a televizíóban nyilatkozgat. Fontos a szólásszabadság, de ha a te szüleidet vagy netán téged intéztek volna el ennek a görénynek a parancsára, akkor azért a helyiértékén tudnád ezt a dolgot kezelni.

Fufo 2011.01.28. 00:50:57

@Alamio: A kommunizmus eredetileg nem világnézetet jelent. Eredeti állapotában azt jelenti, hogy mindenki képességei szerint dolgozik és a megtermelt javakból szükségletei szerint részesül. Ilyen értelemben valóban kommunisták voltak az általad felsoroltak. Azután a kommunizmus eszméjét kisajátították a bolsevikok, összehozták a proletár diktatúrával és csináltak belőle undorító szocialzmust.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.01.28. 01:13:00

Hány éves ez a Biszku? Igyekezni kell, mert a magyar bíróságot ismerve, mire kitűzik az első tárgyalást, szerencsétlen elhunyik végelgyengülésben.

sanyix 2011.01.28. 01:18:20

@is: Ja fegyvertelenek voltak. Akkor... csak 5 perccel előtte jópár szórták a lázadókat rendesen, nehogy már ők legyenek az áldozatok...

De fantasztikus akkor hogy a kishalakat elítélték (bár én ilyenről nem hallottam), de a biszku féle "keresztapákat" nem, akkor örülni kell?

Vincenzo90 2011.01.28. 01:42:51

Kíváncsi voltam minél több, minél eltérőbb véleményre a témában, de csak a szokásos Orbánozás, meg Jobbikozás, meg "aszovjetelvtársakfelszabadítottak"-ozás, és a "jézuskommunista" szintű fogyatékos baromságok mennek. Unalmas. Nézzetek tükörbe, trollok!

gitáros 2011.01.28. 01:45:56

Kedves posztoló, a kedvedért direkt kicsinyítettem a böngészőn, hogy végképp olvashatatlan legyen...
Nyilván ez a cél, másképp nem használnál talpas betűtípust, ekkora méretben meg pláne.

Felmosórongy (törölt) 2011.01.28. 06:26:31

ÉN MAJD CSAK AKKOR BONTOK PEZSGŐT AMIKOR A VÉRSZOMJAS KIZSÁKMÁNYOLÓ DIKTÁTORT ORBÁNHITLER VIKTORT ÉS MOCSKOS FIDESZES CSÜRHÉJÉT IS SITTRE VÁGJÁK ÉLETFOGYTIGRA!
és az lesz a jobb nekik, mert ha nem vigyáznak fel is köti őket a körúton az elnyomott magyar nép.

sprenczl 2011.01.28. 06:48:22

@belzebubhaver: pont ezt akartam írni.......kettős mérce

@ORBÁNHITLER!: hahaha, jó nagy hülye vagy-e esetleg csak egy kis maszops provokátor?

okostojgli (törölt) 2011.01.28. 07:46:06

@sprenczl:
@belzebubhaver:

nektek fél-fél horogkereszt van a pöcsötökre meg a seggetekre tetoválva, hogy amikor egymással egyesültök váljatok ekkora nácivá?

mese-mese-meskete 2011.01.28. 07:48:39

Elképesztő, hogy olyanok hőbörögnek, akiknek fogalmuk sincs, hogy mi történt. Igenis volt 56-ban elítélendő cselekmény. A Köztársaság téren és egyéb helyeken ártatlan (igenis ártatlan) emberek lincselése. Véleményem szerint aki Szabó Ilonkának szobrot emelt, az is szégyellheti magát! Egy ártalan embert "félreértésből/nézésből/ megölt orvos létére. Szerintem (és minden jobb érzésű ember számára) megérdemelte a halálbüntetést.
Tisztázni kellene egy-két fogalmat és bele kellene gondolni azok helyébe, akiket most fikáznak. Pl. a mosonmagyróvári sortűz. Volt az országnak jogszerű vezetője (Nagy Imre), voltak törvények, amit be kellett tartani ill. tartatni. Ha a tömeg átveszi a laktanyát, akkor az ott levő katonákat (parancsnokaikat) kellett volna haditörvényszék elé állítani. Könnyű most hőbörögni.
Azok az emberek, akik józanul gondolkodtak és nem dőltek be a Szabad európa uszításának, 30-ától már rég otthan csücsültek és csendben voltak.
Elgondolkodott-e már valaki is azon, hogy abban a borzasztó diktatúrában hogy a búbánatos úristenben lehetett a Lámpagyárból fegyvert és mellé készségesen odakészített lőszert is szerezni? Hol volt az AVH? Ha ott (egy elvileg szigorúan őrzött) a hadiüzemnél eresztettek volna egy sorozatot az odaérkezőkbe, hoyg megvédjék a fegyvereket, nem került volna annyi fegyver az utcára, és megúsztuk volna úgy, mint a csehek 68-ban.
Nem bosszantom magam, de ajánlom mindenkinek Csernok Attila 2 künyvét a miheztartás és a tájékozódás végett.

Nzoltan 2011.01.28. 08:09:03

Itt moralizálunk feleslegesen. Ez a mai világ betegsége.
Meg kell vizsgálni, hogy követett-e el bűnt ez az ember, vagy sem. Ha igen, el kell ítélni. Nem kell feloldozni azzal, hogy mikor és hol, stb.... vitte véghez a tettét. Az ember gondolkodó lény, tud mérlegelni, felelősséget vállalni a tetteiért. Hát vállalja is azokat!

Sokkal egyszerűbb a világ annál, mint gondoljuk. Csak mi bonyolítjuk túl azt. Ha bebizonyosodik hogy bűnös, akár egy táblázatból is kinézhetnénk az ítéletet.

durcás 2011.01.28. 08:10:10

@Patreides: Személyesen az INRI -re gondolsz?

tundrazuzmo (törölt) 2011.01.28. 08:54:36

Biszku egy rohadt gyilkos, ma kellene felakasztani.

Utána kéne egy bizottság, ami elcsámcsoghat rajta évekig, hogy miért volt ez jogos. Szívesen tagja lennék a bizottságnak, majdcsak kihozunk valami eredményt.

Ja, és ez nem lenne koncepciós per, mert elkövetett cselekedetek miatt lenne felakasztva.

neanderthalensis 2011.01.28. 08:55:52

Biszku egy dolog, lesz, ahogy sikerül, mert a hatályos szabály szerint nem lesz könnyű dolga a bíróságnak. Miért is?
Hogyan rendelkezik a vonatkozó jog? 1978. évi IV. törvény 269/C (2010.június 8.)

„„ Aki nagy nyilvánosság előtt a nemzeti szocialista és kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, büntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” ”

A jogban az "és" konjuktív feltételt, vagyis együttesen teljesülőt feltételez, s vajmi csekély az esély, hogy Biszku tagadni fogja a nemzetiszocialista rezsim bűneit.

A szabállyal kapcsolatos másik érdekesség, maga a tényállás: vagyis aki: tagadja, kétségbe vonja az elkövetés tényét, vagy jelentéktelen színben tünteti fel..., az bűncselekményt követ el.

No és, aki nem tagadja, nem vonja kétségbe, egyáltalán nem tünteti fel jelentéktelennek, sőt! - élteti? Dícséri? Magasztalja?

Álljon itt egy példa a 70-ea évek elejének Párizsából. A magasvasú beton talpazatán fehér mésszel a szöveg:
"Franco est meurtrier!" (Franco gyilkos!)
Majd fekete színnel két szó beszúrva, egy áthúzva:
"Vivant Franco le meurtrier!" (Éljen Franco, a gyilkos!)
Nem tagadott...

Halálkufár 2011.01.28. 09:00:42

tökmindegy, mert ha seggbe basszák a börtönben, akkor én már nyugodtan fogok aludni

Der Beste 2011.01.28. 09:05:31

Ez az ügy tökéletes lenyomata a mai Magyarországnak.

Publius Decius Mus 2011.01.28. 09:07:18

Miért nem kezeli sem Magyarország sem a világ ugyanúgy a náci gyilkosokat és a másik oldal mészárosait?

VAE VICTIS!

Brukk 2011.01.28. 09:12:12

@neanderthalensis:
Megnyugtatlak, jól van.
Összekeverted a bűncselekmény megnevezését, és a törvényi tényállás szövegét. Egyébként meg, pontosan ez a példa mutatja a szabályozás lényegét és időszerűségét.
Egyenlőség jelet kell tenni a nemzeti szocialista rendszerek által, vagy rendszerekben és a kommunista rendszerek által elkövetett bűnök megítélésében. Csakúgy, mint ezen rendszerek jelképeinek használatában is.

durcás 2011.01.28. 09:19:28

@mese-mese-meskete: Csernok Attila egy jó káder volta Kádár kormány idején. Nem biztos, hogy annyira hiteles.....

durcás 2011.01.28. 09:21:45

@Halálkufár: Ha neked ennyi elég, aludj jól.

neanderthalensis 2011.01.28. 09:24:05

@Brukk: Ej. ej ...Kevertem volna? Mit? Mivel?
Hogy is van a jogi norma általános szerkezete? - hipotézis, diszpozíció és szankció...
Hol van itt megnevezés?
Az "és"-t én jogtechnikai szempontból értelmeztem, s nem politikai szempontból. Politikailag egyetértek az és-sel, kodifikációs szempontból már kevésbé.

Brukk 2011.01.28. 09:39:18

@neanderthalensis: A bűncselekmény megnevezése:
A nemzeti szocialista ÉS kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása
A diszpozíció (törvényi tényállás) szövegében VAGY szerepel.
Éppen a fentiekben kifejtett okokból, meg ahogy Te is rátapintottál a lényegére, ne legyen konjunktív feltétel, mert akkor gyakorlati alkalmazása lehetetlenné vált volna. /büntetni kelljen és lehessen (végre valahára) ezt is azt is/
Ezen az elven módosult az önkényuralmi jelképek tagadása - bűncselekmény is

neanderthalensis 2011.01.28. 09:50:45

@Brukk: Igazad van! - így jár, aki fejből idéz ... rosszul.

Mindenki számára most már a törvényszöveg:

"A nemzeti szocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása
269/C. § Aki nagy nyilvánosság előtt a nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

gabmoz 2011.01.28. 09:55:26

Csernok egy jó szakember volt, aki magas posztot töltött be, így eshet bele a káder kategóriába (mennyivel jobb lett volna, ha nem a szaktudás alapján kerül oda, ahová, hanem azért mert primitív, ám pártelithez tartozó). És mint ilyen, nem lehet elfogulatlan nézete, véleménye? Érdekes, miért a posztjába kötsz bele, miért nem a statisztikai számaiba, a tényeibe?
És hogy továbbmenjek, mutassak neked 1-2 hasonló, sőt magasabb helyen ült "kádert", akik most hirtelen a másik oldalra kerültek nagy embernek? Ezek szerint az sem hiteles, amit képviselnek, ugye???? És még vmi. Csernok, amikor nem értett egyet, akkor fogta magát és élt a lehetőségeivel és ott is megállta a helyét, produkált! A mostanában "jó helyre került káderek" közül ki is az, aki ezt meglépte? nem, ők maradtak a politikánál és a köpönyegváltásnál, alkalmazkodtak akkor is, most is.
Szóval ne legyen már indok, hogy vki vmikor magas (nem párt) beosztást töltött be, így képtelen a korrektségre!@durcás:

neozsivany 2011.01.28. 10:25:33

Pár apróság.

1; "1956 után egy konszolidációs időszak következett az emberek szerint is." Nyilván csak azt felejtjük el megemlíteni, hogy 1963-tól. Addig azért kőkeményen ment a felelősségre vonás, az esetek jelentős részében olyanért amit nem, vagy csak részben követett el a delikvens. Ebben a folyamatban Biszku vastagon benne volt. Elsősorban, mint Belügyminiszter (ergo minden jellegű karhatalom főnöke), másodsorban, mint Kádárnál keményvonalasabb moszkovita. Amúgy ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy 1859-től egy konszolidációs időszak következett az emberek szerint is, majd ezzel próbálnánk igazolni az 1849-es kivégzéseket...

2; Az, hogy Biszkut miért ítélik el, csakis és kizárólagosan az elcseszett magyar jogrendszer felelőssége. Amúgy meg SZVSZ vessük csak össze azzal a sztorival, hogy végül Al Capone is adócsalásért ment a sittre...

3; Azért meg végképp ne legyünk kiakadva, hogy Biszku fogta magát és tett nekünk egy szívességet azzal, hogy beült a Duna-tv-be törvénybe ütköző hülyeségeket beszélni. Magára vessen.

durcás 2011.01.28. 10:45:32

@gabmoz: Nem azt mondtam, hogy nem jó szakember, hanem azt, hogy kevésbé hiteles. Úgy egyébként miért nem ment egy kicsit korábban el? egyetértek azzal, hogy ma is sok köpönyegforgató ül fenn (akár itthon, akár az EU-ba delegálva.)
Sajnos én 57-től többször látogattam Apámat rácsok mögött. És mikor kijött -hiába volt diplomás és jó szakember- csak kínlódott. Meg a család is.... Ezért, gondolom másképpen értelmezzük ilyen vonatkozásban a hitelességet. de semmi gond :))

gabmoz 2011.01.28. 11:21:48

@durcás: Családi érintettségedet sajnálva fenntartom, amit írtam. Kevésbé hiteles? Akkor aki dolgozott szó nélkül a szoc alatt és tette a dolgát, az sem hiteles? Mert élt a rendszerben és élt a lehetőségeivel, tudásával? Hol a határ? Milyen szint felett? Mindenki másképp él meg dolgokat, aki szenvedője, az rosszabbul. De valljuk be, ha vki szép karriert fut be és jó neki, akkor miért távozna? Akkor a sok milló kiegyezett kisember is ment volna el, mondott volna le, mert mertteszi a dolgát és megtalálta a számítását? Ő is akkor ment el, amikor már a meggyőződése, véleménye, felfogása nem egyezett azzal, ami a vonalas politika volt-és ne elvi, ideológiai vonátkozásokat keressünk esetében, hanem gazdasági szempontokat. És a hitelesség kérdéséhez hozzátarozik az is, hogy kétségbe akkor vonjuk ezt, amikor a leírt tényeit cáfolni tudjuk.

mese-mese-meskete 2011.01.28. 11:31:46

durcás: Csernok Attila egy jó káder volta Kádár kormány idején. Nem biztos, hogy annyira hiteles.....

Csernok Attila egy deklasszált család gyermeke volt, akinek az apja katonatiszt volt Horthy éra idején. Tehetsége, tudása emelte őt magasba. Aztán akkor, amikor még nem volt szokás, elment a piacgazdaságba és megállta ott is a helyét.
Egy tisztaszemű ember, akit nem zsigeri elvakultság fűt, hanem a józan ész logikája.

mese-mese-meskete 2011.01.28. 11:41:19

durcás
nagyon sajnálom, hogy édesapád beugrott annak idején és ezért szenvednie kellett. De...
azok a józanul gondolkodók, akik tudomásul vették a realitásokat, nem vettek részt a balhéban. Legkésőbb amikor már Mindszenty megjelent, legalább akkor kellett volna leállni (a parasztok le is álltak). Csernok apja ludovikás tiszt volt (ha mond ez neked valamit), de józan gondolkodása miatt otthagyta őket, amikor szervezkedni kezdtek olyan hülye szöveggel, hogy tkp. a "szt korona tan" értelmében Mindszentinek kellene lenni az ország vezetőjének.
A csehek sokkal értelmesebbek voltak, ennek következtében Prágát sem lőtték szét.

gabmoz 2011.01.28. 11:47:18

@mese-mese-meskete: Istenem, hát vannak mások is, akik így látják?!:)

Alamio 2011.01.28. 12:18:23

@mese-mese-meskete: Amit leírsz, az semmilyen volantkozásban nem menti Biszkut.

Adott Kádár belügyminisztere, akit a kommunizmus bűneinek tagadásáért állítanak bíróság elé... Egyetértek Vincenzo90-nel, mindenki a bevált dumáit hajtogatja itt. Továbbra is olyan ritka az autonóm vélemény, mint a fehér holló.
süti beállítások módosítása