Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Szabadlábon a vélt anyagyilkos

2011.03.24. 13:39 | Proszektura | 4 komment

A nap kiemelt tárgyalótermi híre, hogy S. Sándorral szemben döntött a másodfok, hatályon kívül helyezte a Balla Irma megölése ügyében hozott ítéletet, és a vádlott azonnali szabadlábra helyezését rendelte el, miután „nem sikerült teljes körű bizonyítási eljárást lefolytatni az ügy részbeni felderítetlensége miatt.”

Egyik kedvenc idézetem, amikor Svejk egyszer elgondolkodva a Kehelyben azt mondta Palivecnénak, miszerint: „nem gondoltam volna, hogy tíz évre ítéljenek egy ártatlan embert. Hogy egy ártatlan embert öt évre ítéltek, olyat már hallottam, de hogy tíz évre, az sok egy kicsit.”

Sokak számára nem volt igazán meglepő a Debreceni Ítélőtábla most napvilágra került ítélete. Habár nem érdemben döntött az ügyben, de arról, hogy mit gondolnak a vádlott bűnösségéről, beszédes a szabadlábra helyezés ténye. Olyan emberölési ügyben ugyanis, ahol akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható, igen nyomós ok nélkül nem szoktak csak úgy szabadlábon védekezni a vádlottak.

Annak idején, amikor az elsőfokú megyei bíróság tizenkét év fegyházat szabott ki a vád szerint az édesanyját brutálisan meggyilkoló fiúnak, szakmai körökben már sejtették, ezzel az ítélettel nem stimmel valami. Ahogy sarkosan, amúgy svejkesen megfogalmazták: a tizenkét év egy ilyen bűnben vétkesnek kicsit kevés, egy ártatlannak viszont kicsit sok. Nem csoda, hogy az ügyész is így látta, s súlyosításért fellebbezett.

Egyébként mindig gyanús, amikor egy bíróság túl enyhe ítéletet hoz. Pusoma Dénes például annak idején egy öregasszony kirablásáért és agyonveréséért ártatlanul hat évet kapott. Érthető, hogy a védence bűnösségében cseppet sem kételkedő, felkészületlen ügyvédje örömmel tudomásul vette ezt az „enyhe” bírósági döntést.

Különösen akkor ítél el valakit nyugodt szívvel, kevés bizonyíték esetén is egynémely bíróság, ha a büntetési keret lehetővé teszi, hogy ne kelljen az illetőt ezért börtönbe csukni. S „nagylelkűen” kiszabnak egy felfüggesztettet.

Főleg romák esetében hajlamosak egyes bírák néha úgy viselkedni, mint az egyszeri tanár, aki amikor nem azt a fiút pofozta föl, aki a csínyt elkövette, azzal nyugtatta magát, hogy ha most nem is ő volt, biztosan csinál ezután valamit, amiért majd a füleseket megérdemli.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr372767891

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Letöltendő Geréb Ágnesnek 2011.03.25. 09:31:55

Geréb Ágnest foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésért ítélte el a Fővárosi Bíróság két évre. A letöltendő fogházbüntetés mellett a szülésznőt öt évre eltiltották foglalkozása gyakorlásától. Geréb Ágnes a bíróság előtt 2010 decemb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Giedi 2011.03.25. 09:02:29

Komolyan, én ezen ügy kapcsán akadtam ki a bírókra. Már itt is kontraszelekció van? Máshoz nem értő, alkalmatlan emberek ülnek a bírói székekben?
Nem ez az első eset, hogy további új fejlemények felmerülése nélkül a másodfok ellentétesen dönt, mint az első. Ilyenkor melyikük nem érti a dolgát? Van ennek bármi következménye is?
S.S. ellen az szólt, hogy 'más nem nagyon követhette el'. Ez alapján kapott 12 évet. Röhej.

csokiájsz 2011.03.25. 09:28:40

ez tényleg nem gyenge, egyszer elítéli, utána felmentik. Ki érti ezt...

nyekk 2011.03.25. 09:44:54

Az, hogy a bírói függetlenség teljesen átcsúszott bírói önkénybe, trehányságba, zsinórban okozza az ilyen elcseszett ügyeket.

A bíró igenis precízen megírt szabályokkal dolgozzon a büntetési tételeket illetően, ne pedig kénye-kedve, hangulata (ne mondjam, hogy zsebe) szerit döntsön.

Ha valamire viszonylag pontos "árjegyzéket" ki lehet dolgozni a büntetés mértékét illetően, az a büntető ügyek túlnyomó többsége. Nyilván semmi sem tökéletes, de annál,- hogy most semmi féle egységes jogértelmezés nem érvényesül, a bírók össze-vissza értelmezik a jogot - sokkal jobb lenne.

És ha valakinek a körmére kell nézni, az pontosan az összesigazság(?)szolgáltatásban dolgozó döntéselőkészítő, döntéshozó az.

Zelefánt 2011.03.25. 10:04:43

Ha a fiú ártatlan, ezzel a hercehurcával derékba törték az életét, hisz nem elég, hogy az anyját meggyilkolták, de még rá is akarták húzni.

Ha bűnös, most röhögve megússza, mert a bíróságoknak közük nincs semmihez.

Impotens egy igazság(?)szolgáltatás ez, feleim.
(Kezdve a szakmailag alkalmatlan, de erőből nyomuló rendőrséggel, akik mindig a gyengébb ellenállás felé haladva keresnek bűnöst.)
süti beállítások módosítása