Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Szaniszló, lécci!

2013.03.20. 10:45 | Proszektura | 3 komment

Címkék: Bayer Zsolt Deutsch Tamás Balog Zoltán Szaniszló Ferenc

A minap a kezembe került Hindenburgnak Hitlerhez írt levele.

Tisztelt Adolf Hitler úr!

1933. január 30-án önt a Német Birodalom Kancellárjává neveztem ki. E döntésemmel elsősorban a világháborúban tanúsított katonai hősiességéért a Vaskereszt második, majd 1918-ban adományozott első fokozatát, továbbá azt a jövőbeni munkát szándékoztam elismerni, amellyel Ön remélhetőleg az elkövetkező években a modern úthálózat megteremtése, valamint a német építészet terén a kor modern technológiáinak elismerése, meghonosítása révén történelmileg egyedülálló eredmények elérésére fog majd törekedni.

A döntés meghozatalát követően értesültem azokról az elmúlt időkben tett kijelentéseiről, amelyekkel nem tudok azonosulni, mert szemben állnak az általam és a köztársasági elnöki intézmény által képviselt értékekkel.

Rossz döntésemet beláttam. Más eszközöm nem lévén, ezúton kérem arra, szíveskedjen visszaadni az  önnek általam tévedésből átadott kancellári kinevezését.

Bízom a bölcs döntésében. Lécci! Lécci! Lécci!

1933. február 3.

Üdvözlettel:

                       Paul Ludwig Anton von Beneckendorff und von Hindenburg

Persze egy ilyen dokumentum csak a fantáziám terméke.

Az viszont tény, hogy mindehhez igen hasonló szövegezésű levelet fogalmazott a minap Balog Zoltán miniszter Szaniszló úrnak.

Tulajdonképpen nem is a levél a problémás. Akár még dicsérhetnénk is egy ilyen magas rangú állami vezetőt, hogy (viszonylag gyorsan) belátta, nyilvánosan elismerte és korrigálni is próbálja tévedését.

Ritka ez a hozzá hasonló beosztású figuráknál.

A túlzott udvariasság azonban már kissé szembetűnő, Szaniszlót úrnak nevezi, tiszteli és üdvözli, különösen annak fényében, ahogy például Deutsch Tamás fogalmazott e tárgykörben.

Persze, nem vitatom, legalább is szokatlan lett volna, ha Balog is ilyen infantilis stílusban kéri vissza a kitüntetést:

„Hé Szaniszló! Ide figyelj, te elmeháborodott zsebnyilas! Huszonnégy órát kapsz, baszod, hogy visszaad a kitüntetést, amit azért adtam át neked, mert átkúrtak a beosztottjaim.”

(Máskülönben, ha tényleg igaz lenne, hogy megtévesztették a miniszter urat, Szaniszlót illetően, jó lenne tudni, ennek milyen személyi következményei vannak.)

A miniszteri levélből nem igazán derül ki persze az sem, hogy Szaniszló Ferenc mely kijelentései nem felelnek meg az általa és a Kormány által képviselt értékeknek.

Hogy miért van e téren hiányérzetem? Mert Szaniszló gondolatai semmivel sem durvábbak, közönségesebbek és, hogy finoman fogalmazzak: szélsőjobbosak, mint például Bayer Zsolt irományai. Tudomásom szerint viszont utóbbi újságíró esetében soha sem történt Balog és a Kormánya részéről ilyen egyértelmű elhatárolódás.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr505149860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2013.03.20. 23:59:51

Most másolni fogok. Mert fesleges újra megfogalmaznom. Íme.

Mindig érdeklődéssel olvasom az úgynevezett "másik oldal" bloggereit és jólmegmondóit. Nem azért, mert röhögök rajtuk, ezt már régen megtanultam kezelni, hanem azért, mert próbálom megérteni őket.
Szerintem hasonlóképpen cselekednék, ha az "egyik oldal" hangos embereit olvasnám - de hát valahol ki kell nyilvánítani, hol állunk, és én megtettem. Nem egyszer.

Szóval manapság könnyű ezeket a zabolátlan jelzőket odadobni, hogy aki másként gondolkodik, az bizony antiszemita. Meg rasszista és fasiszta. A probléma ott van, hogy a másként gondolkodás nem ezzel azonosul, csak az a fránya "másik oldal" szeret ezzel vagdalózni. Teheti is: erősebb az "egyikeknél".

Még.

Egy ilyen ember helyében, mint Ferenc, abban a pillanatban basztam volna földhöz a díjat, amikor átadták, ezzel is kinyilvánítva, hogy nem, én nem szeretnék ostoba és szűk látókörű barmok közé keveredni, akiknek már van ilyen "pöcsétjük" - elhatárolódom, méghozzá eléggé nyilvánosan és meglepő módon. Ezt kellett volna tennie. Oké, "brandósan" is kezelhette volna a dolgot, de hát hoggy nézett volna ki, mikor egy cigivel a szája szélében született, zsebre dugott kezű, mosdatlan cigánykölök megjelenik a Parlamentben, hogy visszautasítsa a libsi-backstab kormány elismerését? Lássuk be, ez nem állta volna meg a helyét...

Egy életutat, egy munkát és tartalmas múltat nem kell és nem is szabad díjazni. Tudod, mi a díj? Az, hogy az írót olvassák, az újságírót idézik, a költőt tanulják, a festőt meglesik, a szobrászt megtapogatják - a tehetséget a hozzá értők elismerik. Azzal, hogy beszélnek róla, hogy tovább adják a nevedet, hogy megismertetnek másokkal. Ez fontos.

Felesleges ez a díj - maradjon csak meg a nehezen tüsszentők földjén születetteknek, hadd vigadjanak kedvükre!
Egyszóval: elítélem Ferenc díj-visszaadását, mert el sem kellett volna fogadnia. De ez csak az én iciri-piciri véleményem...

agymosott.blog.hu

greybull 2013.03.21. 19:02:52

Mi a baj Szaniszlóval? Mert nem a PC szerint beszél? Meg arról beszél, ami a valóság? A háttérhatalomról, azt ezt alapvetően befolyásoló cionista lobbiról? Mé' nem így van?

zila5 2013.03.23. 02:51:55

@greybull:
Szerintem semmi baj vele.
Én fél évvel ezelőttig azt se tudtam, hogy a világon van, míg egy ismerősöm azt nem ajánlotta, hogy tudjam meg, és egyúttal azt is, hogy milyen egy világban élek.
Most már tudom, sőt, szívesen el is hiszem, de őszintén szólva én nem tudok beszámolni semmilyen káros hatásról, tökéletesen ugyanúgy élek azóta is.
süti beállítások módosítása