Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

A nyugdíjasok fogságában

2013.05.18. 10:31 | Proszektura | 128 komment

Címkék: összeesküvés társadalom nyugger nyugdíj öreg matuzsálem összeomlás

Amikor gyerek voltam, egy nyugdíjasra két munkavállaló jutott. Ma egy nyugdíjasra egy munkavállaló jut. Mire nyugdíjba megyek, két nyugdíjasra egy munkavállaló jut majd.

valahogy így:

grafikon_mv_vs_ny_2045_2.jpg

Mondhatnánk, hogy na és, lényegtelen, hiszen egész életemben fizetem a nyugdíjjárulékot, majd szépen kapom a jól kiérdemelt nyugdíjat. Mondhatnánk, ha igaz lenne. De nem mondhatjuk, mert nem igaz. Magyarországon a munkavállaló nyugdíjjárulék befizetései nem gyűlnek egy külön számlán. A befizetésekből fedezik az aktuálisan kifizetendő nyugdíjakat. Ez a '70-es években remekül működő rendszert jelentett. Napjainkban komoly kihívásokkal küzd a nyugdíjrendszer. Mire nyugdíjba mennék, addigra a várhatóan az egész összeomlik, hiszen ebben a formában már most is fenntarthatatlan.

Tovább árnyalja a képet, ha megjegyezzük, hogy a tömeges adóelkerülés miatt a járulékok jelentős részét minimálbér után fizetik, amik már ma sem fedezik a legalacsonyabb öregségi nyugdíjat sem. Az sem mellékes, hogy az emberek várható átlagos élettartama - ha lassan is, de kitartóan - emelkedik. A legsúlyosabb gondot mégis az fogja okozni, hogy a munkaerőpiacon nincs megfelelő mértékű "utánpótlás", ugyanis lement az első és második "Ratkó hullám", az élveszületések száma pedig drámaian csökken. Röviden: az ország társadalma elöregedő, népessége fogyatkozó.

Mindenki látja a problémákat. Mindenki tudja, hogy a nyugdíjrendszerhez hozzá kell nyúlni. Ez az ország egészének érdeke. A munkaválalóké, a nyugdíjasoké, a diákoké, a köz- és versenyszféráé. Mindenkit érint, aki a következő évtizedeit Magyarországon képzeli el.

Minden rendben is lenne, ha a hárommillió nyugdíjas nem lenne egyben egy egyszerűen megszólítható szavazótömeg is. Hárommillió szavazatért bármelyik 4 évre tervező kormány hajlandó eladni a jövőt. Ezt a hárommillió szavazót bármi áron meg kell nyerni. Ha az az ára, hogy 30 éven belül hatmillió nyugdíjas korú ember marad majd ellátás nélkül, az sem túl nagy ár. A lényeg, hogy gazdasági válság ide vagy oda, lehet növelni bármelyik ágazat terheit. Be lehet vezetni a munkát, vagy a vállalkozást terhelő bármilyen adót, fizetőssé lehet tenni az oktatást, de egy dolgot nem lehet. Csökkenteni a nyugdíjakat. Sőt. Még azt sem lehet megtenni, hogy ha nem csökkennek, akkor legalább ne növekedjenek az inflációt meghaladó mértékben.

Félreértés ne essék, nem vagyok a nyugdíjasok ellen. Nyugdíjas az apám, az anyám és a nagyanyám. Mindegyiküket nagyon szeretem, mindannyian végigdolgozták az életüket, mind megérdemlik a nyugdíjat. De ha válság van, és a kilábaláshoz mindenkinek az áldozatára szükség van, akkor nem engedhetjük meg magunknak, hogy bármely társadalmi csoportot mentesítsünk a túléléshez szükséges áldozatvállalás alól. Persze az alacsony összegű öregségi nyugdíjakat, a minimálnyugdíjakat, a 40-50-60-70ezer forintos nyugdíjakat nem szabad csökkenteni. Senki se fagyjon meg télen a lakásában, senkinek se kelljen kukában kutatnia élelem után.
De az a szemlélet elfogadhatatlan, hogy a nyugdíjas az érinthetetlen szent tehén.

Ha valaki, akkor egy kétharmados felhatalmazással rendelkező kormány képes lenne rá, hogy ezt a problémát a maga bonyolultságában kezelje. Ha valaki, akkor Orbán Viktor el tudná magyarázni, meg tudná értetni az emberekkel, hogy nincs más út, mint a nyugdíjak reálértéknek befagyasztása, és a magas összegű nyugdíjak csökkentése.

Az az egészben az ijesztő, hogy a rendszerváltás óta a legerősebb kormány is fél a nyugdíjasok kedélyeit felkavaró kérdésekben nyilatkozni.

Legutóbb a gyorsvonatokon bevezetésre kerülő pótdíjakkal kapcsolatban láthattuk, hogyan futamodnak meg. 100km-es utanként 150 forintról volt szó. Gyorsan kiderült, hogy lehetséges óriási társadalmi kára miatt a nyugdíjasoknak nem kell pótdíjat fizetniük. 100km-enként 150 forintot sem mertek elkérni tőlük.

Pedig ez nem lett volna nagy ár.

A nagy ár az lesz, amit a késlekedés és a megalkuvás miatt kell majd fizetnie az egész társadalomnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr365305624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

UTurn 2013.05.19. 11:03:03

@zipe moha: Zavarnak a számok, ugye pubika?

Netuddki. 2013.05.19. 11:06:08

Milyen nyugíj? Amilyen a magyar egészségügy, mire megkapnád megmurdálsz...

kifordított nagyanyó 2013.05.19. 11:06:13

@ököljog: Akkurva anyádat hülyegyerek!
Ha viki a jövő héten azt mondja,hogy megadóztatjuk a nyugdíjakat ,akkor a jövő héten annak fogsz tapsikolni!

kifordított nagyanyó 2013.05.19. 11:10:48

Egyébként korrekt írás.
Mondjuk lehetne,hogy csak a választás évében emeljenek nyugdíjat.
Vagy a többit csak bizonyos összeg alatt.
Ezzel a politikával azt üldözik el,aki kitermelné a nyugdíjakat sajnos.
Azt tudom,hogy ha a nagyszülő találkozik az unokával,egyből megy neki az ezres minimum.
Viszont ez nem jelenik meg a költségvetésben.

Verkaufsförderung 2013.05.19. 11:16:13

@ököljog: ne idegeskedj öreg, még a végén gondok lesznek:)

Neveltél volna elég utódot, nem kéne most másétól koldulnod:)

Verkaufsförderung 2013.05.19. 11:18:56

@Juliusxtreme: Az ismerősi körömben a nyugdíjasok 70-80e ft.-ból élnek, mit lehetne elvenni tőlük?

70-80 ezer Forintot:) Vagy esetleg magukba nézhetnének hogy miért nem neveltek életképes utódot, aki törödik velük.

Ellenőrző QR kód (törölt) 2013.05.19. 11:23:46

@Verkaufsförderung: "Csak 4 ezer MRD Ft-ot zabálnak fél évente, a 15 ezer MRD-os költségvetésből.... "

4 ezer MRD?? Hmm.. abból már egész szép kis bankfeltőkésítéseket lehetne csinálni minden évben!! Igaz, hogy pár millió ember éhen hal, de az nem érdekel semmit, elvégre attól még nem dől be a gazdaság...

Az éhségmeneten azért ugye ott voltál te is, és amikor Orbán megszorít, akkor azért te is aggódsz a kisemberekért. Nem ? :D

Pistának jó lesz 2013.05.19. 11:29:28

@Juliusxtreme: Tőlük semmit, de van egy sok százezres nyugdíjastömeg, akiktől egészen sokat.

@zipe moha:
14. § (1) Az Országgyűlés a Nyugdíjbiztosítási Alap (a továbbiakban: Ny. Alap) 2013. évi

a) bevételi főösszegét 2 847 298,9 millió forintban,
b) kiadási főösszegét 2 847 298,9 millió forintban,

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1200204.TV

@Vidéki: 51. § A 2013 januárjában a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 62. § (1)-(2) bekezdése alapján esedékes nyugdíjemelés meghatározásánál 5,2%-os fogyasztói árnövekedést kell figyelembe venni.

Mennyi is lesz idén várhatóan az infláció?
A www.mnb.hu/Root/MNB/Kiadvanyok/mnbhu_inflacio_hu szerint szeptemberben még 5% volt az előrejelzés, idén márciusban már csak 2,6%. Itt látok némi elméleti lehetőséget a takarékoskodásra.

873ujr3rk 2013.05.19. 11:43:34

www.origo.hu/idojaras/20130510-atheni-forrosagga-valtoznak-a-nyaraink-elet-a-400-ppm-szen-dioxid-vilagban-magyarorszag.html

2045ben már egészen más problémáink lesznek mint a nyugdíj. e más probléma szempontjából kifejezetten üdvözítő, ha kevesebben leszünk mert ennivalót pl aligha találunk. helyette éhinségek, járványok, tömeges bevándorlás, fosztogatás, összeomlott közigazgatás, háborúk miazmás.

ennek fényében arról vitatkozni, hogy az mszptolvajok, vagy a fidesztolvajok miért nem képesek néhány hónapnál előbbre látni nagyon nagy ostobaságra vall.

guma 2013.05.19. 11:44:17

mindig meglepődöm, milyen lelki vakság vert gyökeret...
a posztíró leírja: anyukája, apukája és a nagymamája is nyugdíjas - egy élet munkája után.
és akkor mi van a címben?!
ki kinek foglya itt?

mit tett a nemzedéked azért, hogy a tisztesség a munka és az ezért kapott bér ne a kukába kössön ki?
gondoltál másra vagy csak magadra?
mit tettél azért, hogy fiaink, lányaink ne itthon lássák jövőjüket megalapozottnak?

miért egyszerűbb mindent csak kihasználni mint az egyenes gerincet megtartva szolidaritást, felelősséget, társadalmi normákat meghatározva megkövetelni a párt semleges életet, ahol mindenkinek van helye és lehetősége magát és ez által az országot is gyarapítani.
most például kiálltál a több ezer ember életének a megmentése érdekében?
www.youtube.com/watch?v=IHQW5Uj_ASk
vagy a fotelből nézted, hogy de jó nekik majd nem kell nyugdíjat fizetnem...

öregségi nyugdíjas vagyok 3 éve 44 év munkaviszony után, nehéziparból ahol még azbeszttel dolgoztunk a 80-as években is.
ahol nem voltak sokáig csodálatos szerszámgépek, hanem mi véstük betont - de nem ez a lényeg, mert ebben csak tönkre mentünk (fizikailag és egészségünk sem a legjobbak közt van az eu-ban) de mégis mentünk iskolát, uszodát, óvodát, parkokat, játszóteret festeni, építeni, szerelni "szabadidőnkben".
néha elképedek a MÁV, Volán járműparkján, vagy földalattin amit szintén a mi munkánk eredménye és a lecserélésére alig gondoltatok, de a vállalkozásokat sem engedtétek belépni erre a területre.
normális dolog ez?

itt a háború után nem volt ipar. a gépeinket leszerelték és elvitték. nem voltak hidak, üzletekben árú (választék) és nekünk a fakarusz volt a tömegközlekedés.
mindent megteremtettünk lassan és felépült az ország jól rosszul, sok hibával, de lett gyár, sok-sok termék és nem kellett a gyerekedet hajnalba kelteni, hogy fogjon sort a hús vagy zöldségesboltnál a heti egyszeri szállításnál.
többségünknek már a szövetkezeti lakás jutott 20-30 éves futamidőre, amit 90-ben az állam egyoldalú szerződésmódosítással 20-30%-ra emelt 3%-ról...
na akkor kezdett lenni sok hajléktalan...
(ismerős szitu?!
pl a sok-sok dósság amit a lakosság is bevállalt...
milyen érdekes, hogy most a gyerekeket hajszolják ebbe, ha tanulni akar.)

bocs, nézd el ezt a kis kitérőt - csak tudod pl most be kell zárni a buszgyárunkat és közben vezetőink lelkesen avatják a Merci busz vásárlást.
és kinyílik a bicska a zsebemben (pedig nem is hordok:D) mert akkor jöttök ilyen hülye fogsággal. mentegetni lustaságotokat, egotokat őrizgetve a nyugdíjasban láttatni a hibát, aki fogva tart.

bevallom egyetlen nyugdíjast sem ismerek aki nem mondana és mond le sok mindenről, hogy gyermekeinek, unokáinak jobb legyen!

de könyörgöm kis seggetek mikor emelitek fel, hogy valóban jobb, emberibb Magyarország legyen, ahol az is boldogul aki nem politizál főállásban "civilként" és nem politikus.
a közömbös semmittevés, ahogy hagyjátok a civil oldalt a szakszervezeteket a különböző érdekképviseleteket, iskolákat, ombudsmanokat "lefejezve" vagy fel- illetve kihasználva mind oda vezet, hogy simán rátold valakire mindig azt a bűnt - fogva tart és ezért nem boldogulsz.

nem akarok senkit kioktatni - elnézést:)
csupán gondolkodom és környezetemben megpróbáltam lehetőségeimhez mérten minden téren segíteni ahol tudok...
ezért utálom és utáltam amikor hagynak mindent megrohadni és utána meg kiabálnak, hogy ez azért rohadt meg mert...

nézd az iskolák mai helyzetét - felemelt osztály létszámok...
nincs elég óvoda, bölcsődei férőhely...
miért éhezik ennyi gyerek és felnőtt ma itthon...
nincs elég és megfizethető lakás..
magát is alig tudja egy fiatal eltartani és akkor a közmunkabért még meg sem említettem.
nincs munkahely...

most még egy csemege amit figyelmedbe ajánlok: eltörölték a nyugdíj felső határt.
most!
vajon mi az oka?!

tudod-e:
"A Tanácsköztársaság idején, a rendszer ideológiai indíttatásainál fogva jelentősen bővítette a dolgozók ellátásait. Ebből az időből származik a mai terhességi-gyermekágyi segély is.
1948-tól folyamatosan bővült a biztosítottak köre, a mezőgazdasági szövetkezetek megállapodásokat köthettek a társadalombiztosítási szervekkel a tsz-tagok betegségű ellátására.
A kisipari szövetkezetek tagjai először önkéntes lehetőséget kaptak, majd 51-től a kötelező biztosítás alá estek. Biztosítottak lettek továbbá az egyházak lelkészei és családtagjaik valamint az egyetemi és főiskolai hallgatók is."

"Az első egységes nyugdíjtörvény, az 1950. évi 30. számú törvény volt, amely kiterjedt minden, az állami társbiztosítás keretében betegbiztosításra kötelezett dolgozóra, az ipari szövetkezetek tagjaira, illetve ezekről a helyekről nyugdíjba vonulókra."

"Az 1954. évi 28. számú törvény megszüntette a kettős korhatárt,nyugdíjminimumot állapított meg (havi 500 Ft.-ot)."
(wikipedia)

@zipe moha: tök jó meglátás!
nem akar az a tantusz leesni, pedig már nem csak a holnapról vagy évtizedekről van szó...

ottomoll 2013.05.19. 11:52:59

Kevés szó esik arról, hogy sok nyudíjas bizony nyugdíja nem elhanyagolható részével segíti aktív korú gyermekeit, akár úgy hogy még nála laknak, akár úgy hogy havonta több tízezer forinttal támogatja már külön élő leszármazottait.
Én nem egy olyan fiatal párt ismerek, ahol a szülő teljesen átválalja az autó törlesztőjét

multi84 2013.05.19. 12:07:40

Az átlag magyar meg se éli majd 20-30 év múlva a nyugdíj korhatárt kár is vele foglalkozni. Egy átlag férfi kb. 60-70 évet él az nyugdíjkorhatár meg 65 év...

guma 2013.05.19. 12:11:04

@UTurn: de jó, hogy belinkelted:)

hosszú voltam nagyon, de már nem volt erre mód, hogy kitérjek. sokan valóban nincsenek tisztában (én is csak felületesen!) az adatok összetettségével.

@kifordított nagyanyó: ezért nincs igazad, ha megnézed a kor és a szolgálati idő összetett vonalát.

zobod 2013.05.19. 12:38:31

Több milliós, és alapvetően homogén érdekű szavazói tömb érdekeinek megsértéséhez nem szándék kell, hanem elháríthatatlan kényszer. Amíg csak nem fog összerogyni a mostani ellátás finanszírozási modell, addig fogja próbálni megtartani minden egyes választott kormánytöbbség a mostani helyzetet, fenntartva ennek a szavazói tömbnek a jóindulatát, esetleges támogatását.

Amire én számítok: állami nyugdíj 70-75 év fölött, munkaerőpiacról való végleges kiesés 60-65 év között. A köztes időszakra, időskorban mindenkinek marad az öngondoskodás mint kizárólagos megélhetési forrás. Az aggastyánkorban kapott állami nyugdíj is inkább csak egy létfenntartáshoz éppen elég járulékocska lesz, tehát akkor is szükség lesz a saját forrásokra.

Ez világos, tudjuk már ezt jó ideje, lehet rá készülni. Ami viszont alapjaiban húzhatja át a polgárok számítását, hogy Magyarországon semmi feltétel nem adott a hosszútávú megtakarításokhoz. Most nem a manyupos porhintésről beszélek, hanem a tényleges, saját érdeket szolgáló önálló és önmagunknak szóló felhalmozásról. Tulajdonképpen sehol Kelet-Európában nem adottak ehhez a feltételek, de még Európában sem sok helyütt. Nagyon nagyon stabil, hosszú távon és globálisan is versenyképes, gazdag társadalomnak és közszférának kell az ilyen helyen lenni, hogy ne legyenek rendszerszintű kockázatot a megtakarítások, befektetések vásárlóértékére.

tobias2 2013.05.19. 12:39:14

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Előbb-utóbb egész Európában megszűnik az állami nyugdíj a mai formájában. A racionális magatartás ezért: nem fizetni nyugdíjjárulékot." :) További racionális megoldás az ingyen cigaretta, alkohol és kábítószer a nyugdíjasoknak, teljes nyugdíjmegvonással arra az esetre, ha továbbadnák a cuccost a nem nyugdíjasoknak, és az egészségügyi ellátás fizetőssé tételével számukra... oppá, ez már most is vastagon hálapénzes. A továbbadás tényét a NAV állapítsa meg, határozata ellen 50 ezer Ft befizetésével lehessen fellebbezni.

roomster09 2013.05.19. 12:57:45

@Verkaufsförderung: Vagyis mind a 4 ezer milliárdot elköltik a hazai fogyasztói piacon, ahol lassan már senki más nem vásárol, még kedvenc Matolcsyd is Bécsbe jár vásárolni. Ja, hogy adják neked, te szeretnéd elkölteni helyettük! Én benne vagyok, csak előbb azt intéznéd el, hogy a hazai közel félmillió vállalkozás kb. fele fizesse be az adójának jelenleg közel a nyugdíjakkal azonos elcsalt részét. Az általam ismert vállalkozások 90%-a számla nélkül végzi a munkája jelentős részét, márpedig akkor ez országos szinten sem lehet sokkal jobb arány. Óvakodjunk a bonyolult társadalmi problémákat egyszerű és gyors megoldásokkal letudni akaró primitív gondolkodású tömegemberektől. Beszélj az adóbeszedés megoldásáról! Csak hát ahhoz kéne némi államigazgatási és közigazgatási szaktudás, nem elég a hőbörgés.

soproni1 2013.05.19. 13:06:26

Ha a gyerekek/unokák nem vennék el a nagyszülők pénzét, akkor tudnának az öregek nyugodtan élni. Az a generáció nem adósodott el öregkorára. Nem egy barátom úgy végtörlesztett, hogy az öregek adták rá a pénzt. A parasztja meg is magyarázta magának, hogy úgyis ő örökölte volna.

órarugógerincű felpattanó 2013.05.19. 13:16:56

Teccettek volna gyerekeket nevelni, új autó, nagy tv meg egyéb szarok helyett/mellett.

Kepa 2013.05.19. 13:31:20

Jo iras, egyszeru es rovid ! Hatha igy tobben megertik.
En kulonosen azert szomorodok el, mivel sok-sok fiatal (milyen meglepo) tavozik az orszagbol ! Egy hoszoneves "elvesztese" hatvanyozottan jelenik meg a befizetesekben. Kevesebben fizetnek, ugyanannyian (vagy tobben) varjak a tisztes nyugdijat.

Buga.Jakab 2013.05.19. 13:45:53

segítek:
1,7 milla !!!! verseny munkahej
850 ezer közlusta
3,5 milla nyugger
1 mila cigó
1,8-2 milla 18év alatti

vagyis
minden 2 NORMÁLIS DOLGOZÓRA jut
1 bunkó
4 nyugger
4 egyéb eltartott

vagy máskép 1 normális dolgozó eltart 6 embert (beleértve magát is)

amugy tök mindegy 2050-ben 5 milla cigó "tart el" majd 5 milla nyuggert !

Kaaaroly 2013.05.19. 13:51:03

Árulja el nekem valaki, hogy miért utazhat ingyen a nyugdíjas a vonaton??? Milyen alapon? Az elmúlt két évben naponta jártam vonattal a Bp-Székesfehérvár vonalon, és volt úgy, hogy reggelente 1 fizető utasra vagy 4 nyugdíjas jutott, aki fellebbentette az igazolványát és kész. Az ingyenesség megszűntetése egy teljesen elfogadható tehervállalás lenne. Miért járna egy bp-i nyugdíjasnak egy ingyenes leút a Balatonhoz??? Nyáron teli van velük a vonat, mindig láttam őket.

De hogy ne legyünk teljesen szociálisan érzéketlen. Ha valaki az adott településen nem jut orvosi vagy kórházi ellátáshoz, adjanak ki egy igazolást vagy a körzeti ovorsnál vagy a hivatalban, hogy az otthona és a kórházi ellátás helyszíne között utazhat ingyenesen vagy kedvezményesen. És kész!!! Több miért járna??? Máshova szeretne utazni, perkáljon!

És ez nem egy valóságtól elborult megoldás lenne. Én azért vonatoztam, mert a szakmai gyakorlatomat vidéken csináltam. A Máv-nál lehet erre külön kedvezményt kérni, de ezt is igazolnom kell, amit a külsős témavezetőm pecséttel és aláírással meg is tett. Különben nem járt volna a kedvezményes havi bérlet. Ez így kéne hogy működjön mindenkinél!!!

zipe moha 2013.05.19. 13:53:03

@UTurn:

...én is unom már leírni, hogy azok a rendszerek amelyből csak kivesznek törvényszerűen lerohadnak.
a rendszerváltás utáni időszak és a folyamatokat irányító értelmiségiek a vagyon a humánerőforrás a termelő erők és eszközök a belső-külső piacok és a lelkek szétrohasztását eredményezték...
azzal, hogy a fidesz irányít annyi változott hogy más százezrek tapadnak a közforrásokra ebből egzisztálva....ennek annyi

Buga.Jakab 2013.05.19. 14:00:47

@Kaaaroly: éééss??? kit érdekel ez?

300 Ft miatt van 2/3-a fidesnek... vagyis ezt a qva országot és PARASZTYAIT egy mafia úgy rángattya ahogy akarlya...

tobias2 2013.05.19. 14:09:32

@Buga.Jakab: "2050-ben 5 milla cigó "tart el" majd 5 milla nyuggert !" Törvénybe kell iktatni, hogy a nyugdíjasok kifosztásáért és megmurdeléséért nem börtön, hanem nyereségrészesedés jár: a kiküszöbölt nyugger hathavi nyugdíja. A nyereség többszörös lenne: a rablásból származó eredmény, a nyereségrészesedés, és a további nyugdíj megtakarítása. A megoldás hatékonyságát fokozná, hogy a rablógyilkosok önérdekből a nagynyugdíjasokra állnának rá. A katolikusok kártevőirtásként kezelnék az ilyen ügyeket, úgyhogy még miatyánkot sem kellene mondaniuk a nyugdíjasmentesítő vállalkozóknak, akik nyilván adót is fizetnének.

UTurn 2013.05.19. 14:15:24

Gyengébbek kedvéért:
2013-ban a magyar ktgvetés GDP arányosan 55,5%-os redisztribúciót valósít meg, ami abnormális, beteges. Ennek a következménye, hogy a gazdaság haldoklik, a költségvetés minden forrást elszív, a beruházási ráta már jóval a gazdaság eszközeinek amortizációja alatti mértékű és akkor még a növekedéshez szükséges beruházási többletről már nem is beszéltem.
Az egészséges arány helyreállításához kb 10%.-os kiadáscsökkentésre lenne szükség, ami cirka 2800-3000MrdFt-ot jelent. Aki azt hiszi, hogy a nyugdíjkiadásokat ez nem érinti, az álomvilágban él.
A válasz nem. Nem, arra a felvetésre, hogy miért a kiadásokat kell csökkenteni, hiszen a gazdaság növekedésével is helyre lehet tenni az arányokat. Jelenlegi struktúrájában, méretében a költségvetés minden növekedésnek az útjában áll.

Buga.Jakab 2013.05.19. 14:16:00

@tobias2: szerintem ez a program már elindult 2010-től...

úgy híjják: köcsögvetési törvény...

nem hagynak senkit az út szélén... a haldoklók és a meghaltak is ingyen mehetnek keresni kórházat...
a szabad mozgás megmaradt... csak egészségügy nincsen...

Buga.Jakab 2013.05.19. 14:18:20

@UTurn: az adótartam már 2010-ben is 82% volt (illeték, szja, fogyasztási, jövedelmi, vagyoni adók, járulékok, jövedéki stb), első... EU ban Dániával, de szerintem világelső...
ami azóta rohamosan tovább nőttt...

nyilván az erős központi hatalom tuggya mire kell költeni:)
ez a nagyon okosan válalkozó álam... az elvonásokat jól fekteti be...

pl "minden magyar porta hátsó udvarában épüjjön stadion" program
az első már meg is épült...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.19. 14:26:52

a nyugger se semmi szó, de ez a munkesz...

na4 2013.05.19. 14:29:39

Hát pedig lépni kell, mert a rendszer borul. Vagyis az álami nyugdíjat törölni kell, és a nyugdíját gyüjtse össze mindenki saját maga. Japánban, Kínában pl. már így van. Ez sokkal igazságosab. Másrészröl a nyugdijasok szavazati jogát szintén törölni kell. Az aktív korosztály maga döntse el, hogyan akar élni. A nyuggerok pl. 2002-ben 2006-ban ránkszabadították a komcsikat, mert azok nagyobb nyugdíjat ígértek. Meg is lett az eredménye, a padlóig eladósítottak bennünket. Vagyis tehát a nyugerok szavazati jogát törölni kell.

Kivlov 2013.05.19. 14:42:33

többek között ezért kell vagy nyugdíjat csökkenteni vagy a jogosultak körét szűkíteni. de legjobb volna a kettőt együtt csinálni...

_most_ 2013.05.19. 14:45:32

nekem elég egyszerűnek tűnik a megoldás, a nyugdíjasok ne szavazhassanak.

Reggie 2013.05.19. 14:47:55

@guma: Tudod ez a sok remek politikusunk azert van, mert a rendszervaltaskor nem voltatok kepes lampavasra logatni minden egyes kommunistat es parttagot. Ezen gondolkodj el kicsit...

soproni1 2013.05.19. 14:53:50

@na4: de ugyanaz a nyugger 2010 ben hatalomra juttatta a másik társaságot, akik meg látjuk mit csináltak.

soproni1 2013.05.19. 14:59:28

@Buga.Jakab: 10 millió ember tart el 10 milliót Magyarországon. A nyugger, közalkalmazott meg a nagycsaládos költekezése ugyanolyan fontos, mint egy vállakozóé vagy munkavállalóé. Sőt igazából a legnagyobb adózó 20 százalék tartja el az országot középrétegestül, mindenestül.

UTurn 2013.05.19. 15:02:57

@soproni1: Te a perpetuum mobileben is hiszel, ugye?

Buga.Jakab 2013.05.19. 15:03:09

@soproni1: ez nem igaz amit írsz soproni nem világos...

TERMELŐ MUNKÁT NEM VÉGEZNEK !

ha az 1,7 milió versenymunkahejet (amiben szolgáltatás is van persze)
agyonbaszod azzal hogy a terheiből 6 embert tart el...
akkor az a szerencsétlen rabszolga el fog pusztulni...

erre a szerencsétlenre kellene elsősorban vigyázni,
aztán jöhet a többi élősködő réteg... legutolsó sorban a politikusok...

ismered a repcsit nem? a légmaszkot előbb az aktív, tevékeny életképes ember MAGÁNAK tegye fel... akkor tud segíteni a rászoruló gyereken, nyuggeren stb....

Buga.Jakab 2013.05.19. 15:04:41

@soproni1: szóval ha megölöd a verseny munkahejeket akkor az egész ország pusztulni fog...

a gazdatest halála a zélősködők pusztulását is elhozza...

Buga.Jakab 2013.05.19. 15:08:39

@soproni1: vagyis te azt álítod hogy a 3,5 milla nyugger a 3500 milliárdos éves nyugdíjának (21,26%-át 27% os áfa+ jövedéki adók, plusz vagyoni adüók, ingatlan adók kommunális stb) nagyrészét közterhek fizetésre költi vagyis a köcsögvetésbe BEFIZET 2000 milliárdot... vagyis ezzel ő a legnagyobb támasza a gazdaságnak:)

aha:) a nyuggerek tarcsák el a magyar álamot:)

majd ezt be is tuggyák bizonyítani amikor minden épkézláb ember már elment...

Fekete Pestis 2013.05.19. 15:12:43

@Fejesrob: "Ebből a posztból is ki lehet találni, Bajnaiék kiket sarcolnának meg."

A "gazdagokat", vagyis azokat a bérböl élöket, akik nem a nyomorszintet kapják fizetésként ( hanem mondjuk úgy havi 1 miliót ).

@Reggie: "mert a rendszervaltaskor nem voltatok kepes lampavasra logatni minden egyes kommunistat es parttagot"

Ez így brutálisan hangzik, de van benne igazság. ;)

@UTurn: Egész NyEu-ra ez igaz, de ök sem lépnek.
Mostmár ki kell húznom nekem is ÉNY-Eu-ban, mert most fog a gyerekem születni, és racionális, hogy most már én is kivegyek a közösböl ( ahova idáig mintegy 70 milliót fizettem be ).

De egyetértek : a legjobb a 20%-os flattax lenne, ahol nincsenek "támogatások" meg "kivételek". Aki megkeresi, annak jut, aki meg nem, azt a rendörség a 20%-os adómból majd jól helyreteszi, ha lázadozik.

De ez csak álom : a kormányt mindenütt a plebs ( vagyis a transzferekböl élök ) választják meg, és cserében a haveroknak ( vagyis a kögazdagoknak ) kedveznek ( nameg a plebsnek ). Mi, a középosztály fizetjük a számlát, míg arra törexünk, hogy az átláthatatlan transzferek segítségével legalább egy töredékét visszakapjuk annak, amit befizettünk.

@Kaaaroly: "Miért járna egy bp-i nyugdíjasnak egy ingyenes leút a Balatonhoz??? "

Azért mert 4 mió-n vannak, és elddönthetik a választást. Köszönjük meg a kommunistáknak és a Pufajkásnak, hogy kiengedte az ingyenes utazás szellemét a palackból.

@roomster09: "Beszélj az adóbeszedés megoldásáról! " Csökkenteni kell az adókulcsokat. Meg fogyasztási típusú adót kivetni.

@guma: "mint az egyenes gerincet megtartva szolidaritást, felelősséget,"

Demagógia.
Mi, 30s-40s korosztály legalább annyit fogunk befizetni, mint ti. DE MI EGY VAS NYUGSIJAT nem fogunk kapni.
Tehát az lenne a "szolidáris" [ha az ingyenélest annak nevezed], hogy a minket érö várható veszteséget jelenértéken szétterítenénk a társadalomban, a korcsoportok között.
Számszerüsítenénk a várható veszteséget, és konszenzussal algpritmusokat alkotnánk, hogy ezt hogy lehetne szétosztani.
Tudom, ha a nyugger a "veszteség szétterítéséröl" hall, akkor mindjárt felháborodik, és elkezdi az (éppen aktuális) ellenzéket támogatni.
Merthogy a nyugdíj neki "jár".

Brávó.

desw 2013.05.19. 15:13:10

@soproni1:
"10 millió ember tart el 10 milliót Magyarországon. A nyugger, közalkalmazott meg a nagycsaládos költekezése ugyanolyan fontos, mint egy vállakozóé vagy munkavállalóé"

Huuuu, wazze!! Tehát csak emelni kellene a nyugdíjakat, az állami seggmeresztők bérét és az egyéb eltartottaknak kifizetett segélyeket, mert akkor több adó fog befolyni a költségvetésbe??? Anyám!! És ilyen embernek van szavazati joga!!!

Buga.Jakab 2013.05.19. 15:18:29

@desw: elképesztő....

és ebből az egysejtűből van min 2 706 292...

ennyinek van róla bizonyítványa... büdös rohat parasztok ezek...

bár ez egyel jobbb mint az echo tvs nyugger aki aszongya: MAJD AZ ORBÁN AD PÉNZT...

desw 2013.05.19. 15:23:00

@Buga.Jakab:

Erre mondom én azt, hogy lehet szidni a politikusokat és persze kell is, meg lehet rohadt Gyurcsányozni meg köcsög Orbánozni, de előbb a népet kellene leváltani, hogy esély legyen az ország kiganyézására! Félelmetes...

Buga.Jakab 2013.05.19. 15:24:22

@desw: nem értek egyet...

hiszen a politikusok művelcsége átlagon felüli...

SZÁNDÉKOSAN TASZÍTYÁK ÉS TARTYÁK középkori setétségben a "népet"

előre megfontolt ajjas hazaárulás amit csinálnak... SZÁNDÉKOS !!!!

Buga.Jakab 2013.05.19. 15:25:56

@desw: a sima "átlag paraszt" fides savazó az "pusztán"

LUSTA, BUTA, erkölcstelen, hitvány stb.... de "csak" passzív hazaáruló !!!

a politikus az SZÁNDÉKOS, szervezetben, előremegfontoltan !
aktív hazaárulÓ !!!!!
a saját rövidtávú hatalmi=pénzügyi érdekeik mint indító ok...

tobias2 2013.05.19. 15:26:32

Látom az egészséges többség kellően felháborodott a nyugdíjasok garázdálkodása és kártétele miatt. Az ő támogatásukra teszem közzé nyuggerelhárító javaslatcsomagomat. Íme:

Racionális megoldás a nyugdíjasok túlszaporodásának megakadályozására az ingyen cigaretta, alkohol és kábítószer a nyugdíjasoknak, teljes nyugdíjmegvonással arra az esetre, ha továbbadnák a cuccost a nem nyugdíjasoknak. A továbbadás tényét a NAV állapítsa meg, határozata ellen 200 euró befizetésével lehessen fellebbezni.

Ha ez a megoldás nem hozza meg a kívánt eredményt, törvénybe kell iktatni, hogy a nyugdíjasok kifosztásáért és megmurdeléséért nem börtön, hanem nyereségrészesedés jár: a kiküszöbölt nyugger hathavi nyugdíja. A nyereség többszörös lenne: a rablásból származó eredmény, a nyereségrészesedés, és a további nyugdíj állami szintű megtakarítása. A megoldás hatékonyságát fokozná, hogy a rablógyilkosok önérdekből a nagynyugdíjasokra állnának rá.

A nyugdíjasok kiküszöbölésére munkahelyteremtő vállalkozások létesülhetnének, amelyek jelentős adóforrást jelenthetnek, és csökkentik a munkanélküliséget, elsősorban az aluliskolázottak körében, ahol jelenleg az a legnagyobb.

A katolikusok kártevőirtásként kezelnék az ilyen ügyeket, úgyhogy még miatyánkot sem kellene mondaniuk a nyugdíjasmentesítő vállalkozóknak.

Ha a nyugdíjasmentesítő vállalkozó saját szüleit vagy nagyszüleit mentesíti, kedvezményessé kell tenni az elmentesítettek javainak öröklését számára.

A nyugdíjkorhatár elérésekor automatikusan meg kell szüntetni az egészségügyi ellátásra való jogosultságot. Ez a fizetős ellátásra is vonatkozzon. A nyugdíjasok egyáltalán nem részesülhetnek egészségügyi ellátásban. A rendelkezést megszegő zugorvosokat szigorúan meg kell bírságolni.

Várom a további javaslatokat a társadalmunk szövetét rákbetegségként legázoló nyuggercsapás megszüntetésére.

innye 2013.05.19. 15:27:13

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=r-UHlXz3Qqc

vidám, gondtalan nyugdíjas
örömmel fizetem a járulékokat, amikor ilyet látok!

Buga.Jakab 2013.05.19. 15:30:16

@innye: azt nem te fizeted !!!! halod ! ORBÁN ad neki pénzt....

a rohat büdös parasztyának !!!! elképesztő szánalmas !!!!!
azonal meg kéne vonni a nyugdíjat az ojantól aki a gazdasági legalapvetőbb öüsszefüggséekkel nincs tisztában...
azaz aki nem dolgozik, nem alkot (pl a fődakota) annak nincs pénze... az ÁLAMON ÉLŐSKÖDIK...

@tobias2: baromság... ezt autómatikusan megolgya a zegészségügy... hullanak ne féjjj, a nyuggerek !

desw 2013.05.19. 15:32:33

@Buga.Jakab:
"előre megfontolt ajjas hazaárulás amit csinálnak... SZÁNDÉKOS!!!!"

A politikusnak akkor lesz munkája és akkor kerül a tűz közelébe, ha megválasztják! A megválasztásához a szavazok többségét kell megnyernie. Sajnos a szavazok 3/4-e eltartott, tehát az eltartottakat kell megnyernie. Miként nyerheti meg az eltartottakat? Ha ígér nekik magasabb nyugdíjat, több fizetés, több segély, ingyen fősulit, inygen vonatozást, ...

Mennyi esély lenne egy olyan politikus megválasztására, aki a nyugdíjak csökkentésével, állami seggmeresztők kirúgásával, fizetős eü, fizetős minden, ... mellett kampányolna?? Semmi!

Ördögi kör ez sajnos!

tobias2 2013.05.19. 15:33:20

Nyugdíjasok csak motorkerékpárt vagy a törésteszteken 2 vagy rosszabb osztályzatot kapott személyautót vezethessenek, és ezekre az egészségügyi alkalmasság vizsgálata, és egyáltalán, bármilyen vizsgálat vagy feltétel nélkül kapjanak jogosítványt. A legkisebb balesetet is teljes nyugdíjmegvonással kell büntetni.

innye 2013.05.19. 15:35:50

én kérek elnézést! tudomtudom, nemzetrontó, hazaáruló retkeskomcsi vagyok, mert nem értek egyet. hiába élek a versenygazdaságban alkalmazva és termelem a gdp-t, rohadjak meg, csuhajja! :D

UTurn 2013.05.19. 15:36:55

@desw: Ezért kell minnél előbb adócenzust bevezetni.

Buga.Jakab 2013.05.19. 15:37:19

@desw: nem nem...

a buta sötét parasztok felelősége más....

az AKTÍV CIGÁNYKODÓ dakoták azok bűnszervezetben elkövetett országrontás...

a sötét parasztok akiket átb@sznak azok (lusta buta sötét ségük elneére) ÁLDOZATOK !
felhasznájják őket, kihasznájják, szopattyák stb...

a különbség abből ered, hoyg AKTÍV vagy PASSZÍV hazaárulás...
az utóbbi is ugyanojan eredménnyel jár persze...

amugy a különbséget az aggya hogy a hazug mafiarendszerből hasznot húz, vagy szenvedő...

guma 2013.05.19. 15:39:29

most komolyan kérdezem: ebben az országban csak a nyuggerek szavaznak?

észnél vagytok?
miért kell propaganda szöveget nyomni, amikor viszonylag reális adatok lelhetők fel.
a 2002-es választás elvesztésének nem csak a nyuggerek az "okai".
állami vállalatnál dolgoztam akkor és a melósok ugyanazt (ami most van!) tapasztalták és a kkv-k is - hogy fejük felett döntenek, de nem értük vagy az országért...

@Reggie: nem lehetsz komoly ember, ha ilyent leírsz - akkor sem ha rám nem vonatkozott volna.

arról nem is beszélve, azóta volt pár választás...
(azt ne feled az a hatalom átadta a pályát, most - ha más nyer a választáson, akkor sem lehet más pálya csak amit most "köbe véstek"
helyedben azért ezen gondolkodnék.)

@UTurn: ezt kell megérteni valóban: a jelenlegi struktúra életveszélyes és a változásban kell közmegegyezés.

ha svéd király biciklizhet, képviselőik vonatozhatnak és szigorú elszámolás van, lakásbérlés senki számára nem támogatott mert van központilag bérelt pár kuckó amit el kell fogadni vagy mehet saját költségre máshova.
nálunk meg miért rohangál több ezer alkalmazottunk több ezer kilométer benzinpénzzel + állami autóval?

Verkaufsförderung 2013.05.19. 15:57:34

@roomster09: hazai piacon:) ahol az import a GDP 80%-át teszi ki:) gratula:)

"Ja, hogy adják neked, te szeretnéd elkölteni helyettük! "

Egy szóval nem mondtam ilyet:) Szokásos ócska nyugger hazudozás:) Egyformák vagytok mind:)

Csodálkozol hogy járulékot csalnak? Mi ezen a meglepő? Hogy nem akarnak idegen nyuggereket eltartani, hanem a saját családjukat akarják támogatni?

tobias2 2013.05.19. 16:03:59

@Verkaufsförderung: "az import a GDP 80%-át teszi ki:)" A nyugdíjas férgek mobiltelefonjainak folyamatos figyelésével fel kell deríteni, hogy mikor utaznak külföldre ezek az ingyenélők, magyar hazánk adófizetői által véres verejtékkel megtermelt nyugdíjuk idegenszívűek körében való elköltésére. Külföldi utazásuk tartamára fel kell függeszteni nyugdíjjogosultságukat!

UTurn 2013.05.19. 16:06:04

@guma:

"a változásban kell közmegegyezés."

Közmegegyezés akkor, amikor azemberek 80-85%-a nettó haszonélvezője a minél magasabb redisztribúciónak???

UTurn 2013.05.19. 16:06:37

@tobias2: hess picsába, ostoba troll...

Jolka40 2013.05.19. 16:10:48

@Verkaufsförderung: Aki nevelt életképes utódokat, az mind jól tudja, hogy a gyerekeik is nehezen élnek, pláne ha nekik is vannak gyermekeik. Ezért inkább minden fillért megfontolok (mivel sajnos a férjem meghalt már), de ha lehet, nem terhelem a gyerekeimet.

getva 2013.05.19. 16:12:31

nomármost az vótmá, hogy amellett hogy csökken az élveszületések száma, sajnos - hogy úgy mondjam - nem épp a produktív populáció létszáma növekszik?
40 éves vagyok, soha nem lesz nyugdíjam. Remélem elpatkolok, mielőtt elérem az akkor már 75 éves korhatárt. Ha mégis olyan pechem lesz, hogy elérem, úgyis agyonvernek a "fiatalok". No future.

Buga.Jakab 2013.05.19. 16:14:14

@getva: ezt röviden ugy foglajjuk össze, hogy pár év és

5 milla cigó fog "eltartani" 5 milla sápatarcú nyuggert...

tobias2 2013.05.19. 16:15:54

@UTurn: Olvastad zipe moha véleményét személyedről? Íme: "...inkább az derült ki hogy nem tudsz olvasni, pláne értelmezni...de az is lehet hogy egyáltalán nem érdekel téged más véleménye.... hisz tudsz mindent és kész, a többiek csak zavarnak személyes történeted folyamán... mellesleg pedig megcáfolhatatlanul okos vagy...nem igaz?" Ki vagyok én, hogy ellentmondjak neki?

UTurn 2013.05.19. 16:17:25

@tobias2: Tudsz érvelni is, vagy csak a röfögés megy?

Verkaufsförderung 2013.05.19. 16:17:29

@Jolka40: pontosan az ilyen gondolkodás miatt fog összeomlani a rendszer:) Mindenki más gyerekével akarja eltartani magát:)

Verkaufsförderung 2013.05.19. 16:19:09

@tobias2: buta vagy a közgazdasághoz mint a tök, akármilyen terméket veszel van benne import nyersanyag, így a többlet fogyasztás csak rontja a kereskedelmi mérleget és az Forintot is.

Jolka40 2013.05.19. 16:22:24

@_most_: Akkor se, ha erdélyi?

guma 2013.05.19. 16:24:12

@Fekete Pestis: bocs lemaradtál az előbb:)

"Mostmár ki kell húznom nekem is ÉNY-Eu-ban, mert most fog a gyerekem születni" -írod.

kívánom, hogy sikeres életed legyen.:)
sok boldogságot a babához.

azonban nem is árt, ha meglátod ill megtapasztalod, hogy milyen a szolidaritás, felelősség.
a svéd vasasoktól volt szerencsém picit tanulni.
idejártak és a végén 1 hetet kint a gyakorlatban is láthattuk mi az ami, ha tudnak közösen gondolkodni emberek és mi az amit elvárhatsz, követelhetsz az államtól.

persze könnyű ezt demagógiának nevezni, de tudom ahonnan én származom csak cseléd lehettem volna, mint őseim és talán ezért erős a szociális érzékenységem...

elítélhetsz érte, de képzeld még a saját érdekem ellen is tudok dönteni - ha fontos és értelmes a cél!

Reggie 2013.05.19. 16:26:47

@guma: Hat igen. Ha mar tukorbe kell nezni, akkor megy a tereles es a felelosseg kenegetese. Pont olyan vagy, mint azok az emberek akiknek a felelossegerol papolsz, csak ugye mas szemeben a szalkat is...

tobias2 2013.05.19. 16:28:10

@Verkaufsförderung: "Az Forintot" és általában a pénzt a közgazdászok rontják, akik Amerikában és Japánban olyan iramban nyomják a pénzt, hogy Szibéria teljes faállományát meg kellett vásárolniuk a papírpénz gyártáshoz. Az infláció miatt azonban az oroszok jobban járnak, ha az erdőikért kapott pénzt pépesítik, és azt adják el további pénzgyártáshoz Japánnak és Amerikának, ahonnét még értéktelenebb pénzt kapnak, amelyet pépesítve visszaszállítanak, és így tovább. A jövő a talicskáé, amellyel a derék magyar fogyasztók a boltba tolhatják az Forintot, ha így megy tovább a közgazdasághoz hozzád hasonlóan értők garázdálkodása.

guma 2013.05.19. 16:31:14

@UTurn: naiv vagyok!

de a tapasztalatom az: igen a normális emberek megtudnak egyezni, ha értelmesen bebizonyítod: a gyerekeit teszi tönkre ez a rendszer.

guma 2013.05.19. 16:36:22

@Reggie: bocs, de nem értelek!

mit tereltem?
már nem emlékszem a számra, de milliós nagyságú párt tagság volt.
hát tudod, én senki kedvéért nem leszek vérengzős fenevad!

getva 2013.05.19. 16:37:53

@Buga.Jakab: gyönyörű kilátások, bazmeg...

UTurn 2013.05.19. 16:38:21

@guma: Sajnos tényleg naiv vagy.
Közmegegyezéssel lehet minimális korrekciókat végrehajtani, Mo sajnos már túl van azon a ponton, ahol ez segíthet. 10%.-os ktgvetési korrekció minimum 2m főt érintene súlyozottan hátrányosan, még legalább 2-4m főt jelentősen hátrányosan.

Buga.Jakab 2013.05.19. 16:38:45

@getva: jobb reálisan szembenézni a valósággal...

már a kormányban át is vették a hatalmat a dakoták...

Jolka40 2013.05.19. 16:39:37

@Verkaufsförderung: Talán ha a produktívakat rendesen megfizetnék és nem akarnának a munkaadók egy-két év alatt meggazdagodni... Szerinted?

getva 2013.05.19. 16:40:06

@Buga.Jakab: áá,, az csak a kirakat. a rejtett erőforrásokat Isten ajándékai szabadították ránk.

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.19. 16:43:39

@Verkaufsförderung: "Hiába személyeskedsz, attól még ugyanúgy élősködőek:)"

Na majd meglátjuk mit mond a szád, amikor te leszel élősködő, feltéve, hogy megéred.

Verkaufsförderung 2013.05.19. 16:45:14

@Jolka40: Talán ha az állam nem akarna a regionális versenytársainknál magasabb jövedelmet terhelő adó és járulék szintet erőltetni....

vagy ha talán az állam adna is annyit amennyit elvesz.

egészségügy? a rendes ellátás már fizetős...

nyugdíj? jövőben nem lesz aki megtermelje, felesleges fizetni...

közbiztonság falvakban? vicc

ügyintézés hivatalban? egy hónap múlva időpont, természetesen fizetős..

Miért csodálkozol, hogy kutya nem akar adót fizetni ilyen körülmények között?

Verkaufsförderung 2013.05.19. 16:46:31

@látjátok feleim szümtükkel:

"Na majd meglátjuk mit mond a szád, amikor te leszel élősködő, feltéve, hogy megéred. "

Mérgelődni fogok, hogy mi a szarnak termeltem ki ennyi járulékot a sok idegen nyuggernek, ilyen szánalmas nyugdíjért cserébe...

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.19. 16:48:13

@Verkaufsförderung:
Magukba nézhetnének a te szüleid is, hogy milyen utódot neveltek.:(

Reggie 2013.05.19. 16:49:06

@guma: A lenyeget kene erteni a sarkitas mogott: a te generaciod es kornyeke tehet arrol, hogy nagyon puhan zajlott le a rendszervaltas es ezaltal konnyen visszajutottak a hatalomba az akkori kommuistak, csak most meg konnyebb szarra lopni az orszagot. Es mondhatod, hogy azota volt vagy 6 valasztas, de pont miattatok a partok nem tudtak elszakadni a kommunista multtol es a kadarista parasztontikaban elo emberek tomege bent tartja oket a parlamentben.

A masik fontos, hogy a ti nagy orszagepitesetek soran oriasi tartozasokat halmoztatok fel, ami a hetkoznapi eletben nem erzekeltetek, mert szocializmus volt. Aztan ez szakadt rank a rendszervaltaskor, ugyhogy konnyu ugy dicserni valamit, ha elfeletkezunk az ararol, mert az joval kesobb jelentkezik.

Arrol nem is beszelve, hogy meg mindig megvan a szavazati jogod, tehat ami a rendszervaltas ota tortent a te feleloseeged is, nem csak az utanad kovetkezo generacioke, mint ahogy probalod beallitani.

Verkaufsförderung 2013.05.19. 16:51:38

ja, idegen nyuggereket tartok el...elég szomorú igazad van..

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.19. 17:01:15

@Kaaaroly: "Árulja el nekem valaki, hogy miért utazhat ingyen a nyugdíjas a vonaton??? Milyen alapon?"

Igazad van, de!
Áruld el nekem, hogy mi a f*ért kell az adózók pénzéből stadionokat, focicsapatokat, színházakat, uszodákat, fürdőket, strandokat, diákokat ingyen jeggyel, tandíjmentességgel, állami kollégiummmal, stb. támogatni? Ezek mitől olyan feladatok, amiket a köznek kell finanszírozni?

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.19. 17:04:01

@Verkaufsförderung:
Afenébe is igazad van! Miért is termeltem az államnak közel 40 évig? Inkább ittam volna el.:)

Verkaufsförderung 2013.05.19. 17:05:01

lehet jobban tetted volna:) De én leszarom mit fizettél:) Élj meg a gyerekeid járulékából:)

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.19. 17:15:22

@Verkaufsförderung:
Na, ha a te hozzátartozóid (?) a te befizetéseidből megélnek, akkor te vagy adócsaló vagy, vagy egy simlis fickló, aki adja a nagyot, oszt közben meg...azért ír ilyeneket, mert megfizetik érte.

Reggie 2013.05.19. 17:16:23

@Reggie: hm. most latom h beletoroltem veletlen: parasztromantikaban.

Mária 2013.05.19. 17:27:56

"Magyarországon a munkavállaló nyugdíjjárulék befizetései nem gyűlnek egy külön számlán. "

Hogyan rendelkeztél a MANYUP-pénzedről?

Odadtad Orbánéknak, vagy megtartottad?

Ha odadtad, akkor ne fikázd a nyuggereket, mert dönthettél volna úgy is, hogy magadnak megtakarítasz.

guma 2013.05.19. 17:30:27

@Reggie: valamit nem jól értettél...

nem akarom a felelősségem másra hárítani.
bár sosem volt ekkora ismeretem (ami most is felszínes!), hogy mi volt a háttérben.

az a rendszer elhallgatott sok mindent - de nem törvényszer, hogy most még jobban el kell zárni előlünk a tényeket, adatokat.
a vicc az, hogy az akkori adósságból valóban sok minden épült, ennek lába kelt miközben ha jól emlékszem az adósság sosem csökkent egyetlen évben sem a 20 vagy23milliárd alá (a hálón megtalálod a pontos KSH adatokat) - cserébe meg szinte semmivel nem gyarapodtunk...
szerintem talán a III/III-as dossziék körül kapirgálj ha tudsz, talán az több magyarázatot ad arra, hogy a hatalom hova "tekereg".

komolyan nem értem mit gondolsz az alatt "nagyon puhan zajlott le a rendszervaltas es ezaltal konnyen visszajutottak a hatalomba az akkori kommuistak".
nézd, véleményem szerint ha megválasztják visszajut.
azonban nem mindegy, hogy ezt hol, mivel, ki befolyásolja a háttérből.
ha megpróbálod kívülállóként nézni az eseményeket akkor az egyik utóbbi esemény pl az ud zrt ügyben a bírósági indoklás, valamint a gyors megegyezése az állammal, felvillant szerintem valamit a háttér hatalmából.
és talán akkor legye teljesen egyértelmű, ezért nem támogatom ötleted, mindenkire vonatkoztatva - mert itt kevés ember tudja igazán az irányító magot meghatározni.
egy példa: hallgattam Mihályi Péter professzort aki kimondta, hogy nincs TB jog, mert kivették az alkotmányból. amikor megszavazták azt mondja 10-15 ember volt ezzel tisztában.
nem részletezem a többit...

további szép napot és ne egyétek meg egymást!

Verkaufsförderung 2013.05.19. 18:10:35

@látjátok feleim szümtükkel: többet fizetek mint amennit nyugdíjas felmenőim kapnak:)

És annál is, amennyit én fogok kapni 80 évesen, mikor nyugdíjba mehetek:)

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.19. 20:26:20

@Verkaufsförderung:

Akinek ekkor a járulék alapja, az mit jártatja itt a száját? Inkább gyűjtögessen, hogy legyen nekie a nyögdíjas korában.

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.19. 20:30:38

@guma: "...nincs TB jog, mert kivették az alkotmányból."

Ez eddig rendben van, de akkor mit fizetünk? Ha hozzájárulást a nyugdíjhoz, akkor azt az állam fizeti mindenkinek, tehát miért rinyál a blogíró, meg egy-két kommentelő? Ha meg járulék, akkor azért valamit kéne kapnia annak, aki befizeti, ismét mi a rinyálás alapja? Lényeg, nem ingyen kapják a nyugdíjat, szemben a sok támogatással, segéllyel. Azért miért nem sírnak?

kifordított nagyanyó 2013.05.20. 20:57:50

@guma: Anyukám!
Ezekért a dolgokért nem a kisembert kell szidni ,hanem a politikust.
Nem sajnálom senkitől sem amit megérdemel.
Én is tudom milyen a munka,az asszony is,anyám is.
Senki nem a nyugdíjasban látja a hibát,ezt felejtsd el!

guma 2013.05.21. 23:13:26

@kifordított nagyanyó: tigeri drága én senkit nem szidok soha (ezt tudhatnád!)
de azt azért neked is tudnod kell, hogy a hatalom annyit enged meg magának, amennyit a "kisember" ad neki :)

ezt akartam érzékeltetni csupán...
hibásak vagyunk!
evan:)

@látjátok feleim szümtükkel: adót!

azt pedig "szükség" szerint úgy osztják ahogy akarják a közös kasszából - amire szerintük kell!

@UTurn: valószín :)

de ha az északi országok (pl Észtország) példáját nézem, talán nem is annyira!
nem akarom elhinni, hogy hülyébbek vagyunk és nincs józan eszünk a saját érdekünkben erőt felmutatni: békésen!

kifordított nagyanyó 2013.05.22. 12:55:02

@guma: Akartam kérdezni,hogy emlékszel e rám.
Fabius a varánuszon,pont ezért nem szereti a régi rendszer embereit.
Szerinte ők voltak megalkuvók.
Odafönt maguknak hozzák a szbályokat.
Ezen egy véres forradalom segíthetne csak.

UTurn 2013.05.24. 07:25:55

@guma: Kádár népe nem képes felfogni, hogy a szakadék felé megy az ország, csak a hideg virslire és a meleg sörre vágyik...
süti beállítások módosítása