Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Kell-e nekünk újabb emlékmű?

2015.03.02. 14:32 | Proszektura | 5 komment

Címkék: kommunizmus bűnei Orbán Viktor Schmidt Mária Gábriel arkangyal német megszállási emlékmű

Schmidt Mária szerint még egy emlékmű elférne a Szabadság téren. „Schmidt következtetése, hogy a náci megszállás áldozatai után a kommunizmus áldozatai is emlékművet érdemelnek a szobrokban ma sem szűkölködő Szabadság téren.” http://nol.hu/belfold/schmidt-maria-szerint-meg-egy-emlekmu-elferne-a-szabadsag-teren-1519231

Tulajdonképpen nagyon is igaza van a főigazgató főtörténész asszonynak, hiszen tényleg elférne, ha kicsit szűken is, egy további műalkotás, a már meglévő kilenc mellett, ha a Hazatérés temploma lépcsőjén felállított Horthy-szobrot is ide soroljuk. És akkor még az emléktáblákat, a szökőkutat vagy a közeli Batthyány-örökmécsest nem is számoltuk.

Mindenesetre az nem vitás, hogy az a korszak, aminek Schmidt Mária most emléket akar állíttatni, rettenetes időszak volt az emberek százmillióinak az életében, a megkínzott, lemészárolt, kiéheztetett, börtönbe zárt ártatlan áldozatok millióival.

Ezért nem is hiszem, hogy bárki is komoly érveket fogalmazhatna meg ezen elgondolás ellen, hacsaknem azt, hogy tényleg az emlékművek további szaporítása-e a cél?

Ahogy Jelenits István piarista szerzetes fogalmazott a Heti Válaszban, felidézve egy tanár megjegyzését: „egy nemzet történelmi tudatának formálására nem szobrok, hanem jól megírt tankönyvek valók.”

Ettől függetlenül, fogadjuk el, ha már van olyan, meg van amolyan emlékmű, hogy hát akkor legyen ilyen is.

Csak kicsit azért tartok attól, hogy ez a kommunizmus elleni is úgy fog megvalósulni, ahogy a német megszállás áldozatainak emléket állító műalkotás. Vagyis a szokásos Fideszes tempóval lenyomnak a torkunkon valami hasonló, ideológiailag hazug és giccses tákolmányt.

Már szinte látom is lelki szemeimmel, hogy fog ez kinézni, hogy Orbán Viktor és tettestársai ízlésének megfeleljen. Bizonyára sokban emlékeztet majd Párkányi Raab Péter úr alkotására. Hisz egyébként is igen valószínű, hogy ezt, az ugyancsak kiemelt nemzetgazdasági jelentőségűnek minősített projektet is ő fogja megvalósítani, a modern magyar szobrászat nagyobb dicsőségére.

A görög oszlopok és a timpanonok már beváltak, azok ennek a műnek is szerves részét képezhetik majd. Igazából Gábriel arkangyal is maradhat, hiszen jól szolgálja azt a nézetet, miszerint mi magyarok mindannyian épp úgy csak ártatlan áldozatai voltunk és semmi több a náci megszállásnak és az azt követő terrornak, mint a későbbi szovjet megszállásnak.

Természetesen ennek a szimbolikája is összhangban lesz majd az új Alaptörvényünk azon állításával, miszerint Magyarország március 19. napján veszítette el az önrendelkezését, és csak 1990-ben nyerte vissza.

(Megjegyzem, nem csodálkoznék, ha ez utóbbi dátumot Gulyás Gergely egy váratlan pillanatban becsempészett egyéni képviselői indítványára, az Alaptörvényünkben módosítanák 2010-re, mondván, hogy az igazi önrendelkezés visszanyeréséről és rendszerváltásról csak ekkortól, a kétharmados győzelem megszerzésétől lehet beszélni, hisz’ korábban a komcsik még 1990 után is többször rátámadtak nemzetünkre.)

De visszatérve az emlékmű tervére! A birodalmi sas természetesen majd mindenképpen kicserélendő lesz, nem lehet megfelelő jelképe a kommunista terrornak is, ideillőbb lehet egy hatalmas nagy bütykös vasököl, amint éppen lecsapni készül Gábriel országalmájára vagy micsodájára.

Megfontolandó lenne, hogy a gonosz kommunizmust esetleg mégis inkább egy szibériai medve testesítené meg, amint hatalmas mancsával támad szegény Gábrielre.

(Gábrielnél természetesen alapvető megrendelői követelmény lenne, hogy nem hasonlíthat G. Fodor Gáborra. Inkább legyen kicsit pocakos és szotyolázzon. Na, és persze sugározzon róla, hogy eszménye, vezércsillaga az orbáni polgári Magyarország.)

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr617233729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyaridióta · http://magyaridiot.blog.hu 2015.03.02. 19:23:02

hiányzik az, mint egy falat szar - mondaná erre egyik barátom...

sas70 2015.03.03. 10:37:02

Függetlenül az a tervezett emlékmű témájától, mikor már nincs nincs ötletük emelnek egy emlékművet?

Netuddki. 2015.03.03. 11:26:30

Mi van, %-ot kap a szobrokra elbaszott közpénzből?

floborm 2015.03.04. 17:52:18

Egészen elképesztő h milliók halálának emlékezetén milyen remekül elszórakoztok.

Érik a büntetőjogi felelősségre vonás 333. §. alapján, csak így tovább...

Vidéki 2015.03.05. 10:03:26

"Megfontolandó lenne, hogy a gonosz kommunizmust esetleg mégis inkább egy szibériai medve testesítené meg, "

Nemcsak a szibériai medvén múlt, hogy sok kelet- közép- és dél-európai állam a Béketábor foglyává vált.

Churchill és Sztálin 1944 októberében találkoztak, hogy megtárgyalják a háború utáni rendezést és a befolyási övezetek kérdését. Egy papírfecnin tett Churchill javaslatot Sztálinnak a befolyási övezetekről, amit Sztálin elfogadott és később Úriemberi Megállapodásnak tekintett.

Így került Magyarország a szovjet befolyási övezetbe sok olyan más országgal együtt, akik sohasem támadták meg a Szovjetuniót.

Még Lengyelország is, amelyik elsőként szállt fegyveresen szembe a náci Németországgal, a Béketábor foglyává vált!

Háború előtti területeinek túlnyomó részét elvesztve,az egykori Lengyelország lengyel lakossága is etnikai tisztogatás áldozatává vált!
süti beállítások módosítása